Beperelte az Oracle a Google-t az Android-ban való Java használat miatt

Címkék

Az Oracle egy szűkszavú sajtóbejelentésben tudatta tegnap, hogy panaszt nyújtott be a Google Inc. ellen szabadalmi és szerzői jogok megsértése miatt. A sajtóbejelentés nem tér ki a részletekre, mindössze ennyi tartalmaz:

"Az Android fejlesztésével a Google tudatosan, közvetlenül és ismételten megsértette az Oracle Java-hoz fűződő szellemi tulajdonjogait. A per célja, hogy megfelelő jogorvoslatot szerezzen ezen jogsértésekkel kapcsolatban,"

Az Oracle sajtóhíre itt olvasható. Az Ars Technica cikke a témában itt. A Venturebeat hozzájutott a 12 oldalas beadványhoz.

Hozzászólások

Oracle--

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Ennyi erővel az Oracle következő célpontja a GCJ lehet, ami pont azt teszi, mint a dxtool, meglévő Java bytecode-ot fordít másik (virtuális) CPU natív utasításkészletére.

Ebből a hét szabadalomsértésből három olyan, hogy a fél világ előbb csinálta az adott dolgot, a maradék négy pedig olyan, hogy a fél világ perelhető lenne, mivel annyira általános a leírás. Aztán szerzői jogsértésre alapozni két open source program között... hát, lesz dolga az ügyvédeknek és a(z ál)szakértőknek... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

a GCJ GPLv2 licence rejtélyes okokból,
Jan 21, 2002

The libgcj library is licensed under the terms of the GNU General
Public License

GPL+linking exception.
a COPYING egyértelműen GPLv2.

a 2002 dátum miatt is GPLv2nek vehető, ami helyett ugyan szabadon választható az újabb v3 is. bináris terjesztésnél elvben ez is történik hallgatólagosan, mert a gcc többi GPLv3 része egyébként nem lenne kompatibilis a GPLv2vel. de így a GCJ mégis marad v2, azaz nincs ingyenes szabadalmi licenc.
így hagyja őket az Oracle.

a másik prózaibb ok, hogy az Oracle is jól tudja sok pénzt nem tudna kiperelni a GNU projeckből. ugyanakkor neki is szüksége van többek között a GCCre. így itt maradni a fog a béke.

az Androidból ugyanakkor nincs sok haszna az Oraclenek, ráadásul a Google párhuzamos Javat csinált, és ott van pénz bőven, amit perelhet.
gondolom Larry fiú nem akar 5 év múlva olyan cikk címeket olvasni, mint
"Véget ért a Java korszak... itt az utód, a Dalvik"
persze opensource ez is, meg az is. de az informatikában járatlan Oracle részvényesek kicsit idegesek lennének:)

Itt nem a copyright hanem a patent jellegű vitát nyerheti az Oracle.. (mint olvasható, 7 rendben patent jellegű vitája van a dologgal, amire van esélye hogy behúzza ezért ebben meg fognak egyezni) a 8. esetben pedig copyright bullshit az egész, amiből kevés esély lenne bármit is igazolni.

A Microsoft ezekhez képest hamvas arcú kislányka. :)
Elképzelem az Oracle ügyvédeit, amint feketemisén félmeztelenül kurjongatnak és szüzek vérét isszák. De valószínűleg ennél sokkal rondább dolgokat művelnek, amit én el sem tudok képzelni. Valószínűleg egy elmebetek tömeggyilkos is visszaborzadna tőlük. :D

David Boies-nek, az Oracle egyik ügyvédjének eddigi munkássága:

*Defended IBM in their antitrust case.
*Represented the Justice Department in its antitrust case against Microsoft.
*Represented George Steinbrenner against Major League Baseball.
*Represented Al Gore in the lawsuit over the 2000 election.
*Defended Napster from the RIAA.
*Worked for SCO in their Unix IP case.
*Negotiated for American Express in antitrust settlement with Visa and MasterCard, getting $2.25 billion from Visa and $1.8 billion from MC for AmEx.
*Represented those who sued to overturn California Prop. 8.

- Megvédte az IBM-t az antitröszt perben
- Megvédte a Napstert a RIAA ellen
- Elperelt 2.5 milliárd dollárt a VISA-tol és 1.8 milliárdot a MasterCard-tol az American Express-nek

Ez azért nem olyan rossz teljesítmény...

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot. | Hülyének lenni jog, nem kötelesség!

WTF?!?!

mindenki perelhető egy programozási nyelv használata miatt?!

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A java nem csak programozási nyelv, egy nyelv specifikáció is:
http://java.sun.com/docs/books/jls/third_edition/html/j3TOC.html

Idáig nem ért az oracle keze, a múltba révedve gondolunk az oldal alján található feliratra:
"Copyright 1996-2005 Sun Microsystems, Inc. All rights reserved."

véleményem szerint az oracle elérte az innovációs képességének a határát (már évekkel ezelőtt), képtelen új dolgokat kitalálni. Ezért inkább felvásárolja az innovatívabb cégeket. Akiket pedig nem tud, azt perli. Nem lennék meglepve, ha kevesebb fejlesztő lenne az oracle-nél, mint mgr, marketinges és jogász.

valaki elmagyarázná miről van szó? az arstechnikából nekem csak annyi jött le hogy nem az a baja az oracle-nek hogy használja a javat a gooogle, hanem hogy mást is használ sőt a saját szellemi javát is hozzáteszi a termékéhez

vagy ez csak ilyen nagyok harca amihez semmi köze nincs a leírt licenszekhez amit a kicsik olvasnak?

1, A Oracle úgy gondolja k. nagy üzlet az android.
2, $1 haszna sincs belőle, ez k. nagy baj (szintén Oracle vélekedés).
3, Van a tulajdonában szoftverszabadalom az ügyben (7db a fenti beadványban) aminek a megsértése révén megtámadja Google-t mert szeretne lóvét kapni. Plusz, eljátssza, mintha a google szerzői jogot is sértett volna, pedig ezt nehéz lenne bizonyítani, mert a Javanak van olyan license amelybe ez simán belefér.

El kell olvasni a beadványt. Az Oracle nem igazán a java miatt perel (nem is nagyon tehetné),
hanem a Dalvik VM-ben használt megoldások miatt, melyek patent által védettek. Hiába
GPL akármi a java, akár a jvm, ha a virtuális gépben használt szabadalom által védett
megoldásokat használod a saját megoldásodban az USA-ban, akkor perelhetnek.

1. Ellison látta h valaki marhanagy bizniszt csinál nélküle
2. megnézte h lehetnek-e gyenge pontjai
3. látta, hogy a sun kezében lehet pár aduász
4. megvette a sunt
5. a sallangot kikúrta az ablakon
6. beperelte a guglit

Olyan fasza patent troll-os történet, nem?
Gondolom ezután jön a .net

mod.: a magam részéről már egy ideje html(5)-re és node.js-re látom érdemesnek a migrációt, mert lehet h a java is egy süllyedő hajó lesz.

Ha megnézed a patent-eket, ezek baromira nem java függőek, hanem kellően általános
virtuális géphez kapcsolódó (bytecode jellegű) függő szabadalmak. Tehát nem
csak java must die, hanem az összes bytecode alapú virtuális gép, including
javascript engine must die a kérdés... igy már nem annyira vicces...

B+ milyen sunyi módon bele van keverve egy tök általános hardver architektúra is az igénypontok közé. Ahogy elnézem a lényegi igénypontokhoz semmi köze, csak azért van ott, hogy lehessen hivatkozni, hogy "kéremszépen ez nem tisztán szoftver szabadalom, itt kézzel fogható fizikai eszközökről van szó".
---
Internet Memetikai Tanszék

nem vizsgálta még senki, hogy a szabadalmi hivatalnak mekkora szerepe van ebben? A szabadalmi hivatal a bűnös, hogy elfogadott ilyen patenteket, következésképp totál inkompetens töketlen senkiházi talpnyaló jogászok vakarhatják a nemlétezőjüket a szabadalmi hivatalban és egy kis import-banánért bejegyeznek mindent, anélkül, hogy szerény kis dió-agyuk felfogja, mit cselekszenek. Elnézést egyesektől a túl barokkos körmondatért.

Nem a szabadalmi hivatal a bűnös ebben, hanem az USA legfelsőbb bírósága. Hoztak egy olyan ítéletet, hogy "minden a nap alatt" szabadalmaztatható, és ott egy legfelsőbb bírósági ítélet nagyjából szövetségi törvénnyel egyenértékű precedenst jelent. Ez nem túlzás, tényleg szó szerint így hangzott el "everything under the sun made by man". http://ezinearticles.com/?Basics-Of-US-Patent-Law&id=477110 Innentől kezdve a szabadalmi hivatal keze kötve van, csak akkor tud elutasítani valamit, ha alaposan tudja bizonyítani, hogy az el nem fogadható kategóriák valamelyikébe beleesik a beadvány.
---
Internet Memetikai Tanszék

Twin Peaks és a zajtalan függöny:D
korábban egy egész "reformgeneráció" gondolta úgy, hogy a szabadalmi rendszer azért rossz, mert csak a konzervatív, elsősorban mérnöki szemléletű ötleteket hajlandók befogadni a szabadalmi hivatalok. ráadásul protekcióznak az ipar nagy nevű cégeitől származó beadványokkal. Clinton alatt a hippi generáció elérte, hogy minden ötletet, mókásat, furcsát, teljesen újszerűt is szabadalmaztatni lehessen, a benyújtó származásától, bőrszínétől, nemétől és végzettségétől függetlenül.
ezért van a "everything under the sun made by man" nyelvezet. bár a woman még így is kimaradt:)
úgy gondolták ezzel majd új lendületet kap az innováció és a tőke teljesen új műszaki és tudományos területekre is eljuthat. a valóságban a pénz leginkább az ügyvédekhez jutott, akik betegre keresik magukat a kaotikus szabadalmi aknamezőkön egymást szivató peres feleken.

Az Oracle-nek es regen a SUN-nak is azzal van baja, hogy a Google nem rendes SUN-os javat hasznal, hanem az IBM altal BSD license alatt szabadraadott Harmony osztalkonyvtarakat vettek at, ami nem kompatibilis a SUN-os javaval. Valoszinuleg nagyon hasonlo de nem 100%. Plusz ha jol tudom a Google sajat kedve szerint kiterjesztette az alap javas osztalyokat. Illetve sajat Davik JVM-et is hasznalnak nem a SUN-ost, mondjuk a SUN-os verziot nem hiszem, hogy tudnak hasznalni Android alatt.

Anno ezekert perelte be a SUN a Microsoftot az MS-Java miatt, es azt megnyertek. Szoval szerintem itt is eleg jo eselyel indul az Oracle. Remelem megengyeznek es a Google elkezdi hasznalni az OpenJVM-et a Harmony helyett, es utanna mindenki boldog lesz. Csak ugye az OpenJVM license GPL with Classpath exception, ami problemas lehet a Google-nek.

Anno ezekert perelte be a SUN a Microsoftot az MS-Java miatt, es azt megnyertek. Szoval szerintem itt is eleg jo eselyel indul az Oracle. Remelem megengyeznek es a Google elkezdi hasznalni az OpenJVM-et a Harmony helyett, es utanna mindenki boldog lesz. Csak ugye az OpenJVM license GPL with Classpath exception, ami problemas lehet a Google-nek.

Na ja, ezutan jelent meg a picipuha devstudiojaban a j++, kesobb a j# nyelv. Ezzel a modszerrel a google is siman atnevezheti a java androidos verziojat mondjuk gava-nak, oszt jonapot.

Amugy a gugli ott cseszte el, hogy a fejlesztoi bazis kiterjesztese erdekeben egy olyan nyelvet valasztott a platform alapjaul, ami folott egy masik ceg gyakorol teljes ellenorzest (es patenteket). Igy az az elony, hogy a platform alapnyleven egy IQ negativ felmajom is kepes valamennyire mukodo szoftvert osszekalapalni, hirtelen komoly bajba sodorta az egesz platformot. A masik elonyt (biztonsag) mar magatol hajitotta el a gugli, amikor lehetove tette c alapu nyelven megirt kodreszletek hivasat a sajat java implementaciojabol. En most ennek a csapdanak a hosszu tavu elkerulesere egyetlen lehetoseget latok a gugli szamara: lehetove kell tennie, hogy a java teljes mellozesevel lehessen alkalmazast fejleszteni a platformra tetszoleges, linkelheto binaris kodot eloallitani kepes nyelv felol.

Komolyan nem hittem volna hogy lesz meg ido amikor a picipuha buddhista szerzetesnek fog tunni mas piaci szereplokhoz kepest. Viszont komoly tanulsag ez mindenkinek, hogy milyen nyelveket kell messzire elkerulni ha nem akar sajat magatol tokig belesetalni a kakiba. Ha mar az alapnyelv olyan, hogy bizonyos alapveto megoldasokat is patentek vedenek, akkor nagysagrendekkel nagyobb a tamadasi felulet mint ha valamilyen cegfuggetlen nyelven valositottak volna meg a platformot.

--- egyeb ---

Azt nem allitom, hogy a szoftverszabadalom lesz az utolso szog az USA (es vele egyutt sajnos /vagy hal'istennek?/ az egesz nyugati civilizacio) koporsojaban, de hogy egy igen jeletos szog lesz benne, abban egyre biztosabb vagyok. Viszont ha a problemat kiterjesztem a teljes "imaginary property" temakorere, akkor mar eselyes, hogy ettol be tud majd dolni az egesz rendszer ha nagyon surgosen meg nem reformaljak(juk).

http://gpsforum.hu - Navigációról szájkosár nélkül

most is lehetsz valami kis pénztelen ország állampolgára, de amerikainak vagy németnek azért jobb lenni, mint ahogy azt sem hagyhatod ki hogy mi felé megy a világ (nem állítom hogy ez lesz, de bizonyos szempontokból már ez van), alapíthatsz egy kis sw céget amit bármikor jobb esetben felvásárol, rosszabb esetben elpereli az alsógatyáddal együtt egy nagyobb, tehát lehetsz pl samsung, siemens vagy ibm állampolgár:) amik (felülről kompatibilisen) elfedik neked az országhatárokat

Tudod, én egyáltalán nem hiszek ebben a "szellemi tulajdon" dologban.
Szerintem tulajdon csak valami olyasmi lehet, amit meg lehet fogni, és nem lehet tetszőleges számban reprodukálni. Minden más elképzelést maffiák terjesztenek, akik meg akarják sápolni a jónépet. :-)))
Mondom én ezt úgy, hogy tipikusan szellemi tulajdont állítok elő nap mint nap.

Viszont ezzel az utolsó szöggel nem értek egyet. A szoftverszabadalmak és a hasonló, számunkra fontos dolgok elég marginális helyet foglalnak el a teljes gazdaságban.

Tudod, én egyáltalán nem hiszek ebben a "szellemi tulajdon" dologban.

Ez csak addig tart, mígnem kitalálsz egy olyan dolgot, amire addig még kevesen gondoltak, és látsz esélyt arra, hogy jól keress rajta, megélj belőle, esetleg gazdag is legyél. Mindez csak addig, míg Te - mint az ötlet kitalálója - vagy az irányítója, és nem 100 másik másoló, akik már csak az üzleti haszonra hajtanak rá.

Mondom én ezt úgy, hogy tipikusan szellemi tulajdont állítok elő nap mint nap.

Van egy olyan tippem, hogy végül nem a Te tulajdonod lesz, amit előállítasz, ezért nem látod az értékét...

A felvetett problémák jogosak, ettől függetlenük fenntartom a véleményemet. :)

Szerintem amit szellemi tulajdonnak neveznek, az nem más, mint a titok.
A titoknak van értéke, titkot tartani tudni kell; viszont ami kiszivárgott, az nem titok többé, és a titok eredeti gazdája szív egy nagyot.

Én abban hiszek, hogy az ötlet még nem ér pénzt: csak akkor ér pénzt, ha képes is vagy az ötletedet pénzszerzésre használni. Ha nem vagy képes, mert mondjuk szegény vagy, az a Te problémád. Ebbe az is beletartozik, hogy olyan ötletet találj ki, amivel csak Te leszel képes pénzt csinálni.

Amiről Te beszélsz, az nem más, mint az, hogy akinek van ereje, erőszakkal megtíltja másoknak a saját kiszivárgott/kiszivárogtatott titkának a használatát.
Erről szól a szabadalom, amiben én nem hiszek.

Szerintem a szabadalom és a szellemi tulajdon, mint olyan alapvetően kapitalizmus és szabadságellenes képződmények. Azért vannak mégis, mert a "tulajdonosok" erősek, és érdekeltek a rendszer fentartásában. Pont nem az egyszeri feltalálót és kisvállalkozót védik.

Egy kicsit távolabbi példa az egész abszurditására: Nézd, a Beatles Help című száma elvileg a Sony Corporation tulajdona. Szerintem meg az én tulajdonom, mert akkor játszom el a gitáromon, amikor csak akarom. Viszont a Sony ezért engem seggberughat. Ez nem más, mint erőszak. :-)))

Nem tudom, hogy világos voltam-e.

az ötlet még nem ér pénzt

Ezzel messzemenőkig egyetértek. Ha az ötlet pénzt érne, akkor az ötleteknek bizonyára lenne piaca, ahol lehet őket adni és venni...

Pont nem az egyszeri feltalálót és kisvállalkozót védik.

Ezzel viszont nem értek egyet. Egy kis vállalkozásnak is lehet olyan ötlete, amit levéd szabadalommal, és még a szabadalmi farkasverem amerikában is túlélhető a dolog, ha rárontanak a nagyok...

Amúgy az egész szabdalmi rendszer azon múlik, hogy hogyan üzemeltetik. Sajnos az USA-ban elég hülyén csinálják...

"Amúgy az egész szabdalmi rendszer azon múlik, hogy hogyan üzemeltetik. Sajnos az USA-ban elég hülyén csinálják..."

Itt van a dolog elásva. :-)

Nem akarok nagyon Stallmannak tünni, de ezeket meggondoltam. Összességében nekem úgy tűnik, hogy szellemi tulajdon nélkül jobb lenne.

Valamiféle szabályozás nyílván kell. A magyar szabadalmi rendszer tudtommal nem olyan rossz.

Viszont ne csináljunk bűnözőket olyanokból, akik csak használják a tudásukat...

Ok, Java kiesett, de akkor mégis, ha platform függetlenül szeretnék fejleszteni, miben is kellene? Nem kötöszködök, csak gondolkodtam mostanság a java-n mint megtanulandó - hasznos - programozási nyelven (kicsit Android miatt is), ugyanis a Python marhaságai kiütötték a biztosítékot.

Ezzel a modszerrel a google is siman atnevezheti a java androidos verziojat mondjuk gava-nak, oszt jonapot.

Nem kell átneveznie, soha nem is volt se Java környezet, se Java platform, mindig is Android volt, amelyen Java _nyelven_ írt programokat lehet futtatni, de nem Java virtuális gépen.

A Java nyelvet pont annyira védik szabadalmak, mint a C vagy C++ nyelvet. A Java API egyes részeit pont annyira védik szabadalmak, mint egyes C/C++ libeket. A Java fordító és futtató környezetét pont annyira védik szabadalmak, mint a C/C++ fordító és futtató környezetét.

Az Oracle nem a Java nyelvet, vagy a Java API-t támadta, hanem a fordító és futtató környezetet. Ha az ember jobban körülnéz, gond nélkül rá tud illeszteni szabadalmakat arra, ahogy a GCC fordít, illetve arra, ahogy a Linux futtatja a lefordított binárist. Ez nyelv független tényező, nincs értelme ide keverni a Java iszonyt.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Ahja, végülis jó lehet az még DOS-ra és 286-os PC-re fordítani C programot...

Ha az ember jelenleg megvásárolható architektúrára és feltelepíthető operációs rendszerekre is akar fordítani, akkor igen esélyes, hogy beleszalad néhány szabadalomba...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

A probléma alapja, hogy megsértettek, több JAVA-hoz kapcsolódó szabadalmat úgy, hogy megszüntették a Java kompatibilitást. (A Dalvik bytekódja nem egyezik meg Java bytekóddal és saját class libraryt használ ami se nem Java SE, se nem Java ME kompatibilis). Ugyanakkor átemeltek számos kódot az Androidba és számos kódfuttatást érintő szabadalmat sértettek meg. A "Method And Apparatus For Preprocessing And Packaging Class Files" már csak hab a tortán.
Az Oracle keresete jogosnak tűnik és ha helyt adnak a kersetnek, akkor csúnyán elreszelhetik a Googlet.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ugyanakkor átemeltek számos kódot az Androidba és számos kódfuttatást érintő szabadalmat sértettek meg.

Mit emeltek át, ami nincs benne a Harmony és az OpenJDK projektben átemelhető módon?

A "Method And Apparatus For Preprocessing And Packaging Class Files" már csak hab a tortán. Az Oracle keresete jogosnak tűnik és ha helyt adnak a kersetnek, akkor csúnyán elreszelhetik a Googlet.

Nincs is class fájl DalvikVM-ben, egy dex (Dalvik EXecutable) fájl van. :)

A többi szabadalom is érdekes, egy-kettő majdhogynem a meleg víz szabadalmaztatása (Controlling Access To A Resource például).
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Az OpenJDK nem full GPL-es, tartalmaz egy "CLASSPATH" kivételt.

És? Ez annyit jelent, hogy nekem nem kell GPLv2 licenc alatt kiadnom a munkámat... vagy nem értem, mire gondolsz... kifejtenéd? :)

Fordításnál a dex előállítása szabvány java bytekód konvertálással történik.

És?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

a Dalvik elsősorban Apache Harmony kódokra épül. openjdk tudtommal nincs benne. és ez a fő konfliktus oka is. az Apache2 licenc ugyan lehetővé teszi a kód bezárását, mint a BSD licenc, de ingyen licencet ad minden szabadalomhoz, mint a GPLv3. ezért is az Apache2 licenc nem kompatibilis a GPLv2vel, de kompatibilis a GPLv3al.
tehát a Google a Dalvikkal "felszabadított" egy csomó Java licencet úgy, hogy azok nem is voltak a birtokában.

Nincs benne OpenJDK, csak felvetettem, hogy mi van benne, ami nem emelhető át az OpenJDK-ból... :)

Google a Dalvikkal "felszabadított" egy csomó Java licencet úgy, hogy azok nem is voltak a birtokában.

Nincs olyan, hogy Java licenc. A Sun/Oracle-nek a JVM van a birtokában, hozzá jópár szabadalom, amelyek igen lengén vannak megfogalmazva, gond nélkül illeszhető bármilyen VM-re. A Java, mint nyelv nincs az Oracle birtokában. A JDK (Java API), mint olyan a Sun szellemi terméke, ez az Oracle birzokában van. Az OpenJDK nincs az Oracle birtokában. A Harmony nem is volt soha a Sun szellemi terméke, ahogy a többi TCK alapján minősített/minősíthető JVM se (például IBM JVM). Ezen kívül volt több tucat nem minősített (és ebből adódóan nem kompatibilis) JavaSE, amelyek szintén nem voltak a soha a Sun szellemi termékei (MySaifu, The Eve, Skelmir, stb).

Érdekes meccs lesz, az biztos, sajnos ezt is jogászok döntik majd el...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

reklamper... ugyanugy nem lesz belole semmi, mint az eddigi osszes szabadalomperbol. Valaki tud olyan pert mutatni, amelyben nyertek szoftverszabadalmasok, akiket "megsertettetek? Még a Nokia se nyerte meg a K+F pert az Apple ellen!

Spanyolviasz szagu az egesz szoftverszabadalmi rendszer amugy... Amelyik cegnek van ra csillio dollarja, annak mar nincs szuksege ra, amelyiknek nincs, annak meg lehet, hogy szuksege lenne ra a fejlodeshez. Innentol nem korrekt ezt a torvenyt komolyan venni.

Reklam az egesz per. Az SCO-t is reg elfelejtette volna midnenki, azt se tudnank, hogy letezett, ha nem perelgette volna a Novellt

------------
Az az igazi troll, akinek a jelenlete a varhato kommentek szamat elosztja nullaval

Hirtelen ketto jut eszembe:

- A Kodak perelte a SUN-t amit a SUN elvesztett es fizetett a Kodak-nak.
- Az MS-t bepereltek valami bongeszopluginos ugy miatt, es megvaltoztattak az IE forrasat, hogy klikkelni kelljen a plugin indulasahoz.

Ettol fuggetlenul en is szeretnem ha a szoftverszabadalmakat elfelejthetnenk.

igen, de egyik sem volt egy tul nagy osszegu csodbevivos per :D atnevezes, meg egykattintassal tobb. Mondjuk az MS tobb ilyet is elvesztett, a fent emlitett MS-Javast is, meg az Office 2007-es docx-est is. De a tobbiek majdnem mindig meg tudtak oldani, hogy nem kereskedelmi termekrol van szo

------------
Az az igazi troll, akinek a jelenlete a varhato kommentek szamat elosztja nullaval

khmkhmkhm

"Microsoft paid ... $900 million for patent issues ... "
http://en.wikipedia.org/wiki/Java_applet#The_2002_Sun_-_Microsoft_lawsu…

btw en el tudom kepzelni hogy ez a parbeszed zajlott le:

Larry: "So what's the best deal the Sun dudes ever made with Java?"
Drones: "Sue Microsoft and get $1.6bln?"
Larry: "Oh, really?"
forras: http://twitter.com/clemensv/status/21025496334

En mar marciusban is az Oracle-re tettem, ma szerintem sokkal "jobban" szerepelnenek egy ugyanilyen szavazason...

Nyerjen az Oracle!!!
(Minden esetre kiváncsi leszek a kimenetre. Legalább lenne pénz és továbbfejlesztenék a dolgokat.. :))

fejlesztés? mégis mit? nekem tökmindegy hogy melyik fejleszt be egy új yachtra :)
pusztuljanak a jogászok, ezen csak ők nyernek, egyszer idomozgatva csapolnak, másszor meg oda.. ha nem nekik jut a lóvé akkor már van esély hogy nem csak a részvényeseknek hanem a felhasználóknak is jut "haszon" :)

+1 egyedul a Virtualbox fejlesztese elfogadhato, miota felvasaroltak a Sunt, meg a Java sechole javitasa tortent meg idoben. "Lesz penz fejlesztesre" ahahah. nokomment. Ha valahol eddig is volt penz az Open Source fejlesztesere, az az Oracle. Es ha az Open Source-bol el akarunk venni penzt, akkor a Google-tol kell elvenni. A komment amire valaszoltal epic hulyeseg es nemgyenge fail

------------
Az az igazi troll, akinek a jelenlete a varhato kommentek szamat elosztja nullaval

Szerintem az Oracle szánalmas. Nem lehetett könnyű dolog elismertetnie magát a sun-nak annyira, hogy (gyakorlatilag) majdnem mindenhol ott legyen az informatikában, de ezt most az Oracle olyan szépen széttúrja, persze a profit reményében, hogy az már fájó pont. Kérdem én, ha legközelebb Java programot írok, akkor nem fog-e pert akasztani a nyakamba, mert használom a cuccukat. A Google, meg csak annyit tett h nagyobb piacot generált nekik, hálával tartoznának nekik, nem perrel. Inkább segíteni és nem kivégezni kéne őket. De nem féltem a google-t, van nekik egy-két drága dörzsölt ügyvédük meg jogászuk akiket erre tartanak, majd ők kimagyarázzák.

A Google nem generált piacot, mivel a Sun-nak két irányból jöttek bevételek a Java platformot tekintve:
- licenc díjak, ugyanis minden mobil és embedded gyártó pengette a lét a Sun-nak, ha ilyesmi volt az eszközén, a Google meg csak a nyelvet és az OpenJDK egyes részeit használta fel, magát a JVM-et nem, így nem köteles fizetni eszközönként licencdíjat.
- JavaEE support és tanácsadás, ezt nem fejtem ki

A probléma az, hogy az Android-on nincs JVM, nem kell fizetni utána a Sun-nak, most pedig már az Oracle-nak, így nincs bevétel se. A JavaME piac meg szűkül-szűkül és szűkül, egyre kevesebb és kevesebb bevételt jelentve, a JavaME pedig már évekkel ezelőtt megérett volna a fejlesztésre, de nem történt meg...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

A phoneME nem JavaME. Másrészt a dolog lényege, hogy szabadon terjeszthető, de bizonyos használati esetek licenckötelesek. A Sun a JavaFX révén akart belépni a settop világba, van is JavaFX a BR-DVD lejátszókon, persze a gyártók fizetnek ezért.

A Google-t se kell félteni, bár az Android ingyenes, és nyílt forrású, ha csatlakozni akarsz az Android Market-hez, a Google szolgáltatásokhoz a Google saját eszközeivel, akkor azért fizetni kell. Így van bevétele a Google-nek a platformból - nem is kevés.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

A Google-nek az Android eladasabol szarmazo arbevetelenek a 10%-a az Oracle-t illeti :)

--
"Windows... az mi?"

Szerintem a Google-nél most nyugisan kikeresnek pár adatbányászattal, keresési algoritmussal és adattárolással kapcsolatos szabadalmat, majd átsétálnak a szomszédba és rákérdeznek ezekre Larry-nél... amolyan Jonathan Schwartz stílusban... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

* Nem személyeskedésnek szánom. Ne vedd annak!
A te fejedben burkolt valamizes, amit én írtam. A te fejedben született gondolatokért az én írásomat törölni cenzúrázni abszurd, de sajnos nem ismeretlen dolog. Ez a gondolatrendőrség módszere, amit a Szent Inkvizíció talált ki, a 20-ik században a szoci diktatúrák modernizálták és kiterjesztették. A legrosszabb: a gondolatrendőrség beleköltözött nagyon sok ember fejébe. Jó lenne már megszabadulni tőle!
Ha én írok valamit, akkor az az amit írtam. Se több se kevesebb. Amit te gondolsz róla az már egy teljesen más dolog.
A legborzalmasabb amikor maga a cenzor, a saját gondolatai miatt húz le írásokat. Ez az ország ezért volt olyan rossz hangulatú.
Az elméleten túl:
Gondolhattam arra is, hogy Larry Ellison-nak nehéz gyermekkora volt. A nehéz gyermekkor általában két különböző felnőttet eredményez:
- Vannak akik nagyon jó fejek lesznek. Okosabbak és humánusabbak is az átlagnál, a több élettapasztalat miatt. Kitartóbbak, mert nem kaptak mindent ezüst tálcán.
- Mások pont hatalmas seggfejek lesznek. Egész életükben bosszút akarnak állni a világon, gyerekkori sérelmeikért. Alapból gonoszkodnak mindenkivel.
Larry Ellison inkább az utóbbi, mostani akciói alapján.

Ne vetítsd ki a saját gondolataidat másokra, és pláne ne ítélkezz a saját asszociációdból kiindulva.

[off]
java.sun.com -> Top Downloads Java SE -> Download JDK -> Download Java SE Development Kit 6u21 Download -> Linux x64 -> Continue
a, Letöltődik
b, Your download transaction cannot be approved.

Kinek mi történik? :)
[/off]
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD