A "Project Peter" szerint a MySQL konkurálni akart az Oracle-lel

Címkék

A Wikileaks jóvoltából elérhető egy PDF dokumentum, egy belső Sun-os prezentáció, amely arra enged következtetni, hogy a MySQL vezetésének célja volt az Oracle felhasználók átcsábítása. Hogy miért érdekes a "Project Peter"-t leíró bizalmas anyag? A Wikileaks szerint azért, mert Marten Mickos - a MySQL korábbi vezérigazgatója -, aki nemrég nyílt levélben kérte az EU-t, hogy az mielőbb adja áldását az Oracle-Sun üzletre, azt sugallta levelében, hogy a MySQL nem versenyzett direktben az Oracle-lel. Ez ellentmond a belső információnak, amely azt mutatja, hogy az Oracle ügyfelek átcsábítása igenis jelentős része volt a MySQL kereskedelmi stratégiájának. A dokumentum elérhető itt.

Hozzászólások

Én is konkurálni akarok az Oracle-lel...

Haha, pár hónapja ráfutottam egy Oracle Enterspájz edition-ra (ORA-ból is a drágábbik licensz), amibe egy (valami Nagios-szerű) monitoring rendszer adatait tolták. Insert-en és select-en kívül mást szinte nem használtak. :)

Ok, annál a cégnél jó pár másik olyan ORA adatbázis is volt, amit tényleg nem lehet MySQL-re rakni, viszont az ilyen ügyfelek torkán simán lenyom a "tanácsadó" még plusszba 1-2 felesleges licencet is.

Lehet, hogy messze van attól, hogy azok felé az Oracle vetélytársa legyen, akik azt teljesen kihasználják. De mindig van egy olyan réteg, amelyiknek éppen csak kevés hiányzik a MySQL-ből (vagy igazából semennyi) ahhoz, hogy azt használjanak Oracle helyett, és ezeket a felhasználókat esélyes lehet átcsábítani a MySQL továbbfejlesztésével.

Másrészt, attól még, hogy az Oracle mostani piacát nem veszélyezteti a MySQL, előfordulhat(na), hogy az Oracle a MySQL ellehetetlenítésével a MySQL mostani piacát is át akarja venni, rákényszerítve őket az Oracle-re váltással. Ez is veszélyeztetné a piaci versenyt, a MySQL jelenlegi szegmensében.

Most biztos nagyon népszerű leszek, de olyan érzésem van, hogy a MySQL-es csókák oly hektikusan hazudoznak ferdítik az igazságot, ahogy épp a szél fúj. (Vagy amiből épp a legtöbb haszon sejlik ki.)

Ha te eladsz valamit nem próbálod meg a legjobb áron eladni? Nincs jogom feltételezni hogy hazudnak, (lehet hogy neked van és alapod is van rá), elvileg az igazságszolgáltatás hivatott a jogi dolgok igazságértékét eldönteni, ebbe meg beleszólásom nincs, ha neked van, ne tartsd vissza magad, tárd fel a bizonyítékokat, úgy ahogy ők és épp ezt teszik.

Én csak azt mondtam, hogy olyan érzésem van, mintha ferdítenék az igazságot. Lásd a hírben emlegetett "Ellentmond" szót. Nyilatkoznak(s/i/a/g) jobbra, balra, mikor melyik áll érdekükben. Valszeg jobban szeretnék, ha a végén az Oracle mégis eladná a MySQL-t, gondolom tippjük is van, kinek. Talán nem is járnának ők sem rosszul a dologgal. Csak nem teljesen gusztusos, amit művelnek, legalábbis az én szájízem szerint.