MySQL, MariaDB

Hivatalos, támogatott MySQL platform lett a Rocky Linux

Címkék

Ami vállalati környezetben futtatva hasznos lehet ... Hivatalosan támogatott platformok listája itt.

Immár a MariaDB is elérhető hivatalosan a Microsoft Azure-jében

Címkék

A Microsoft bejelentette, hogy mostantól hivatalosan elérhető a nyílt forráskódú MariaDB adatbázis-kezelő az Azure felhőjében. A szolgáltatás neve: Azure Database for MariaDB.

MySQL távoli root / privilégium-szint emelés 0day

Címkék

Dawid Golunski egy súlyos, távolról kihasználható sebezhetőséget fedezett fel a MySQL-ben. A távoli támadó a hibát kihasználva root jogot szerezhet az áldozat rendszerén. Érintett verziók:


MySQL  <= 5.7.15       Remote Root Code Execution / Privilege Escalation (0day)
	  5.6.33
 	  5.5.52

MySQL clones are also affected, including:

MariaDB
PerconaDB 

A probléma a CVE-2016-6662 azonosítót kapta. Részletek a figyelmeztetőben és a bejelentésben.

A NoSQL (pl. MongoDB) szerintem...

Címkék

...csak egy hype, semmi újat nem nyújt, semmi szükség rá
7% (23 szavazat)
...csak olyan adatra jó, ahol csak key-value/array-kat tárolunk minden külső függőség (pl. Constraint foreign key) nélkül
32% (103 szavazat)
...rengeteg esetben jó, ritka hogy tényleg az SQL jobb valami adathoz NoSQL helyett
14% (45 szavazat)
...teljes mértékben alkalmas mindenre amire a relációs adatbázisos SQL-ek
2% (6 szavazat)
...el fogja pusztítani hamarosan az így feleslegessé vált SQL RDBMS-eket
0% (1 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
7% (23 szavazat)
Nem próbáltam még SQL és / vagy NoSQL megoldásokkal dolgozni
37% (119 szavazat)
Összes szavazat: 320

Git-re vált a MariaDB (is)

Címkék

A MariaDB fejlesztői - inspirálva az Emacs és Mozilla által - bejelentették, hogy továbblépnek a forráskód-menedzsment terén. Szakítanak a Launchpad-del, illetve a bzr-rel, költöznek a GitHub-ra és git-re váltanak. A MariaDB 10.1 server fejlesztése (már) a GitHub-on fog folyni.

A részletek itt olvashatók.

MariaDB 10

Címkék

A MariaDB Foundation tegnap bejelentette a MySQL "drop-in replacement" MariaDB 10-es kiadásának általános elérhetőségét. Benne fejlettebb (crash-safe) és a korábbi generációknál sokkal gyorsabb replikáció, NoSQL képesség, sharding (nagy adatbázis táblák feldarabolása kisebb részekre és azok szétosztása több szerverre a jobb teljesítmény és skálázhatóság érdekében) stb. A fejlesztésekhez hozzájárult a Google, a SkySQL, a Taobao és a Fusion-IO is.

Részletek a bejelentésben, a kiadási megjegyzésekben és a What is MariaDB 10.0 dokumentumban.

WebScaleSQL - testreszabott MySQL verzió a masszív adatbázisokhoz a Facebook, Google, LinkedIn és Twitter együttműködéséből

Címkék

Steaphan Greene, a Facebook egyik szoftvermérnöke arról írt nemrég, hogy a több mint 1,23 milliárd Facebook felhasználó kiszolgálása nem egyszerű feladat. Ehhez drága és fejlett infrastruktúrát kellett kiépíteniük és kell fenntartaniuk, beleértve a világ egyik legnagyobb MySQL telepítését is. A megvalósítás során tanultak és profitáltak a MySQL közösség által végzett kódváltoztatásokból.

Most viszont összefogtak olyan cégek mérnökeivel, akik hasonló kihívásokkal szembesülnek a MySQL ilyen méretekben való felhasználása közben. Az együttműködés neve WebScaleSQL. A WebScaleSQL jelenleg a Facebook, Google, LinkedIn és Twitter MySQL engineering csapataitól jövő hozzájárulásokat tartalmazza.

A WebScaleSQL jelenleg az Oracle nyilvánosan elérhető MySQL 5.6 Community kiadására épül. Részletek a FAQ-ban.

20 millió dollárnyi befektetés érkezett a SkySQL-hez a MariaDB fejlesztésére

Címkék

A SkySQL, ami áprilisban egyesült a MySQL-alapító Michael ‘Monty’ Widenius igazgatta Monty Program Ab-vel, bejelentette, hogy 20 millió dollár értékű "Series B" befektetést kapott. A befektetés az Intel Capital-tól, a California Technology Ventures-től, a Finnish Industry Investment-től, az Open Ocean Capital and Spintop Private Partners-től érkezett. A vállalat a pénzt a nyílt forrású MariaDB-re fogja fordítani.

Részletek a bejelentésben.

[Frissítve] A MySQL man oldalait csendben átlicencelték

Címkék

A MariaDB blogon olvasható egy rövid cikk, amely szerint a MySQL man oldalait különösebb figyelmeztetés nélkül átlicencelték. A változtatást - amely a forráskód man/ könyvtára alatt levő összes oldalt érinti -a MySQL 5.5.30-ról MySQL 5.5.31-re váltással egy időben ejtették meg. A régi man oldalakat GPLv2 alatt terjesztették. Az új licenc szöveg(részlet)e:

Frissítés: A MySQL bugtracker-je szerint csak egy bugról van szó.