Git-re vált a MariaDB (is)

 ( trey | 2014. május 28., szerda - 21:13 )

A MariaDB fejlesztői - inspirálva az Emacs és Mozilla által - bejelentették, hogy továbblépnek a forráskód-menedzsment terén. Szakítanak a Launchpad-del, illetve a bzr-rel, költöznek a GitHub-ra és git-re váltanak. A MariaDB 10.1 server fejlesztése (már) a GitHub-on fog folyni.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valaki amúgy elmagyarázhatná, hogy mitől jobb a Git, mint mondjuk az SVN. Githez csak nagyon érintőlegesen volt csak közöm, általában SVN-nel dolgozunk, de azzal sem volt baj soha.

[/flamebait]

http://stackoverflow.com/questions/871/why-is-git-better-than-subversion

De miért cserélnél le valamit, ha neked bevált?

Nem akarom lecserélni, azért érdekel csak, mert egyre több nagy projekt mozdul a Git felé. Az offline, decentralizált felhasználás mondjuk nem hülyeség, de elsőre elég túlbonyolítottnak tűnik.

Ha csak páran dolgoztok egy projekten, akkor valószínű az svn is jó, de ha több tizen vagy százan, akkor már a git a nyerő.

De miért? Branching az SVN-ben is van, mindenki dolgozhat a saját feladatán, amit utána lehet merge-ölni.

Több száz fős fejlesztői gárdában még sosem dolgoztam aktívan, csak megfigyelőként, de ott meg már Team Foundation volt, mindenféle custom szabályrendszerrel, unit testekkel, stb. Oda meg a Git lenne már kevés imho.

Ha jol emlekszem, akkor branch svn-ben egy tenlyeges kulon allo konvtar struktura, mig gitben csak egy elagazas a snaposhotok soraban. Ez utobbi lenyegesen kevesebb tarthelyet foglal, es emiatt (nem egy teljes konytar struktura osszes file-jat kell cserelni) gyorsabb is branchek kozotti valtas gitben.

Sőt, a merge is sokkal egyszerűbb, gyorsabb, jobb.

A git-nek a nagy elonye a skalazhatosaga. Egy nehany tiz fos fejlesztoi csapatban ezzel kapcsolatos igeny fel sem merul, de ha tobb szaz vagy netan tobb ezer fo eseten, mondjuk tobb kulonbozo idozonaban es igy 0-24 oras folyamatos commit-ok, chekout-ok megy egyeb szoszok vannak ott egy centralizalt SCM ala nem fogsz olyan high-end golyokapkodo vasat talalni ami azt gyozni fogja.

"Több száz fős fejlesztői gárdában még sosem dolgoztam aktívan, csak megfigyelőként, de ott meg már Team Foundation volt, mindenféle custom szabályrendszerrel, unit testekkel, stb. Oda meg a Git lenne már kevés imho."

Hat azert akad egy-ket nagy git-es szabad szoftver projekt akik koszonik jol vannak. :)
Eleg ha csak a Linux kernelt emeljuk ki a maga 800+ kozremukodo vallalataval es 8000+ fejlesztojevel.

Unit tesztek az egy mas kerdes, sajnos csak nagyon kevesen bibelodnek ilyesmivel pedig azert lenne ra igeny. :(

Jajaja, nem skálázódásra gondoltam, hogy kevés lenne, hanem integráltság szintjén. Bár open source, tehát nyilván meg lehetne oldani valahogy, de TF-nél már láttam olyat, hogy elég komoly szabályoknak kellett megfelelni, különben visszadobta a commit-et. Például hogy lefutottak a unit testek. Vagy például csak akkor adhattál hozzú új DLL-t, csinálhattál valami nagyobb architekturális változást, stb., ha a senior rábólintott, különben reject.

szerk: amúgy fingom nincs, hogy ez mennyire OOTB funkcionalitás, üzemeltetői oldalról semmi közöm nincs a TF-hez :)

Vannak hook-ok Git-ben, elég sok mindent meg lehet oldani. Mondjuk az ilyesmit tipikusan nem a commithoz, hanem a push-hoz érdemes kötni. Szerintem.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Rengeteg leírást találsz a kettő közti különbségről. Ha nektek bejött az SVN, akkor használjátok azt. De azt magyarázni, hogy mitől jobb a Git majdnem olyan, mintha gyorstalpalót írna ide neked valaki.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nincs is baj az SVN-nel, viszont git-ben van egy csomó funkció, ami SVN-ben nincs, így nem is tudsz róla, hogy létezik. Viszont ha ismered ezeket, akkor nagyon meg tudják dobni a produktivitást, még akkor is ha kicsi a fejlesztőcsapat.

Pl. git bisect vagy git rebase, staging area, újraírhatod a historyt, átrendezheted a commitokat, hogy csak párat említsek.

bocsanat: {"troll on": "http://mercurial.selenic.com/"}

--
Python, mert csak

És ezzel mit szerettél volna itt mondani? Vagy annyira nem használja senki, hogy így kell toborozni?

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

ezen logika alapján a gitet meg még ennyian se használják, hisz egyenesen treynek kell toborozni :D
_____________________________
Powered by 1,3,7-trimetilxantin

Ennyit szerintem a Github főoldalán listáznak. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nincs bocsanat. Ahogy a mercurial letezesere sem.</troll>

--
|8]