Google Chrome: böngészőt fejleszt a Google "from scratch"

 ( trey | 2008. szeptember 2., kedd - 6:45 )

A Google egy új, nyílt forrású böngészőt jelentett be. A neve: Google Chrome. A keresőóriás több mint 100 országban teszi ma elérhetővé az új böngésző első beta kiadását. Mi motiválta a világ legsikeresebb keresővállalatát, hogy egy új web böngészőt fejlesszen teljesen az alapoktól?

Frissítve: A Mozilla nem aggódik a Google böngészője miatt

A Google Chrome születése

A Google hiszi, hogy tud plusz értéket adni a felhasználóknak, miközben segít a web fejlődésében. A Google falain belül mindenki használja az internetet: keresnek, leveleznek, híreket olvasnak, beszélgetnek, bankolnak, vásárolnak, kapcsolatot tartnak a barátaikkal a böngésző segítségével. A vállalat dolgozói komolyaban elgondolkodtak azon, hogy milyen lenne az a böngésző, amelyet teljesen az alapoktól, azaz "from scratch" készítenének el.

Google Chrome

Még több képernyőkép itt.

A Google szerint a web eleinte többnyire text formátumú volt, és ebből a formából fejlődött az idők során gazdag, interaktív alkalmazások gyűjteményévé. Ebből kifolyólag a cég hiszi, hogy teljesen újra kell tervezni a böngészőt. Nem csak egy böngészőre van szükség, hanem egy modern platformra a weboldalak és alkalmazások számára. Ezt akarja a Google megalkotni.

A böngészőablak - saját jellemzésük szerint -, amelyet terveztek, modern és egyszerű. "Mint a Google klasszikus honlapja, a Google Chrome gyors és egyszerű."

Meglátjuk!

A részletek itt és itt.

Letöltőoldal, direkt link.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ha from scratch akkor miért webkit motor fog zörögni benne?

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."

"we began seriously thinking about what kind of browser could exist if we started from scratch and built on the best elements out there."

Én ezt úgy értelmezem, hogy ők egy _böngészőt_ raknak össze az alapoktól, az elérhető legjobb meglevő alkotóelemekből. Nem _böngésző engine-t_ írnak 0-ról.

--
trey @ gépház

hát ja, szerintem sem az alapoktól a képregény viszont Creative Commons

http://creativecommons.blog.hu/2008/09/02/creative_commons_chrome

Szervác Attila - http://321.hu/sas

"hogy egy új web böngészőt fejlesszen teljesen az alapoktól"

nálam ez a saját engine kitételt is érinti - de végtére is tök mindegy.

azon csodálkozom, hogy senki nem látja, hogy itt nem a saját böngésző(!) készítésen van a hangsúly hanem hogy a google megpróbál az adobe airnek (és a mozilla prismnek hahaha) odatenni a webes desktop alkalmazások terén...

...ezt egyébként mindenki a mozilla-tól várta, erre megkaptuk hihetetlenül béna prismet...

"A böngészőablak - saját jellemzésük szerint -, amelyet terveztek, modern és egyszerű. "

Mert ugye a többi böngészőnek mind olyan bonyolult.

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."

Hát ööööö, bloatware-ek csokra.

Sőt szerintem kifejezetten az enginet érinti, mivel a többi csak csak a keret, és szerintem hiába akarnak ők egy nagyongyors böngészőt, ha a webkit rendereli az oldalakat bele, így annak a sebességén foggna függni.

arról nem is beszélve, h mekkora feneket kerekítenek egy újabb keretnek.
olyan nagy durranás ez, mint az ie-motort használó "böngészők"... :F

A Linux from scratchnél írsz magadnak kernelt? :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Basszus, ezek szerint nem úgy kell? Bár gyanús volt, hogy mások nem 15 év alatt jutnak el az első bootolásig. :)

krvara nem ugyanaz. ennyi erovel lfs-nel az osszes appot is ujra kene irni. az lfs pedig nem programozasrol szol, mar megbocsass

Az alkalmazasepites sem csak programozas. Gondolom nyilvan te is ujrairsz minden objektumhierarchiat from scratch, ahelyett hogy hasznalnal kulso libraryket. A Google nem rendering enginet gyartott, hanem bongeszot, ahol kulso libkent hasznaljak a Webkitet.

attol meg a disztroepites korebe nem tartozik bele a kernel ujrairasa

bongeszon from-scratch ujrairasanak viszont nem neveznem egy letezo engine lenyulasat, es egy sajat gui radobasat

azért a google többet tett a webkitre, mint egy gui...

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

sokat tett a webkitbe vs. "from scratch"
nálam a "from scratch" böngészős viszonylatban azt jelenti, amit az opera csinált már vagy kétszer: a 0-ról újraírt a böngészőmotort...

A 0-rol ujrairta az nem az rm -rf Projects/opera/src/engine parancsot takarja am. Azt jelenti, hogy a meglevo alapkoveket maskepp illesztettek ossze, letrehozva ezzel egy mukodo alapot, es erre fejlesztettek ra a szolgaltatasokat. Semelyik fejlesztot nem veszed ra, hogy gepeljen be ujra tobbszaz sort, melyet egyszer mar megirt. Ki kell emelni a rendszer magjat, stabilizalni, es utana lehet az uj kodot irni kore. Ami jol mukodik, azt ugyanis nincs ertelme kidobni.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

+1

Csak annyit tennék hozzá, hogy nem több száz, hanem több százezer sor... :)

jó, lehet h a "0-ról újraírt" helyett jobb "az alapoktól újragondolt" -- de azért érzed a különbséget az opera és a google chrome "from scrach"-e között?!?

Nemtudom, hozzaszolasodban te mennyire nem latod a logikai bukfencet, de egye fene segintek: OS from scratch (ez lenne az amikor irsz egy uj kernelt magadnak)

Véleményem szerint az motiválja a google-t, hogy az a keresés amit ők adnak számunkra igencsak az alapoknál van. A könyvtártudományból még tudnak meríteni és nekik szükségük van az innovációra mert vannak más keresők is a vlágon. Az előnyt megtartani mindig könnyebb, mint visszaszerezni.


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Az biztos, hogy legalább a prezentáció (bocs, képregény) állat.
Az már gázos, hogy a letöltő oldalak még nem mennek.

hupped!
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	    //garantáltan véletlenszerű.
}	   //xkcd

Vajon nem e arról van szó, hogy ha már az IE8 bedrótozza a borzalmas Live szolgáltatásokat (map, blog, mail), akkor a google is valami hasonlót fog csinálni a saját "szörnyeivel". Csakhogy minek ide egy akkora infrastruktúra, mint az IE, meg a Firefox? Csinál egy kicsi mini valamit, ami jól össze van drótozva a saját business-ével és fürge, egyszerű, csinos. Ez utóbbiakban mindíg jó volt.
Ha azt veszem ez a legtöbb Google (gmail, maps, gcalendar, stb, stb) felhasználónak éppen elég. Én momentán a HUP-ra jövök ezeken kívül egyedül. A reader-emben meg összegyűlik úgyis minden más.
Szóval még tényleg lehet belőle valami, de igazából csak a google használók számára látom most előnyösnek. A Google meg ugye tudja, hogy megéri e ekkora bázisra felépíteni egy új böngészőt. Privát véleményem az, hogy igen.

még ha nem is éri meg nekik, gondolom benne van a pakliba a tapasztalat szerzés. kipróbálják magukat ebbe is. végülis ha buknak is vele, a tapasztalat meglesz.
________________________
Blog | Hogyan?

Ez a WebKit igazi sikertortenet. Indult ugye a Konqueror alatti KHTML-lel, majd Safari, Omniweb, Shiira, iCab, Adobe AIR, iPhone, Nokia S60, Google Chrome es Google Android platform. Jah es benne van a Trolltech Qt 4.4-ben is. (forras: Wikipedia)

remélem ez majd azt is jelenti, hogy a gmail megy majd konquerorba rendesen. vagy nem függ össze a két dolog?
________________________
Blog | Hogyan?

Qt 4.4-ben már van webkit, és az erre épülő kde konquerorjában már ez lesz a böngészőmotor. Legalábbis valahol így olvastam.

3.x-es Konquerornál még a JS nem az igazi (nem csak gmail, más AJAX oldalak is sokat pörgetik a procit/néha gond van velük). Az a része *ha jól tudom* nem a KHTML-ben van (FIXME).

Igen, az meg KHTML. Sot, meg a KDE 4.0-ba is az van, majd csak a 4.1.x -be lesz default a QtWebkit
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Eléggé követem a KDE-s híreket, de nem tudok róla, hogy alapértelmezetté terveznék tenni a webböngészéshez a WebKit-et. Egyesek mondják, hogy kéne, de a QtWebKit, és főleg a rá épülő KPart még igencsak gyerekcipőben jár, a KHTML-t pedig közben továbbra is aktívan fejlesztik. Miközben egyes KDE alkalmazások (pl. Plasma) WebKit-et használnak. Így (a visszafelé kompatibilitás miatt) már biztos, hogy a KDE 4.x sorozatban mind a KHTML, mind a WebKit benne lesz. Amúgy én jobban örülnék, ha a WebKit fejlesztéseit merge-elnék a KHTML-be, mert az Apple hozzáállása miatt ennek nagyobb esélye van, mint hogy a KHTML fork óta történt fejlesztései kerüljenek be a WebKit-be.

A JS-t a KJS csinálja, aminek szintén megvan a WebKit-es változata (a JavascriptCore, mint a KHTML-nek a WebCore).

WebKit alapú böngészőkben most is megy. Így a Konquerorban is mehet, ha csinálnak WebKit alapú KPart-ot, vagy ha a KHTML fejlesztők átveszik a WebKit-ből azokat a dolgokat, amik kellenek hozzá.

nekem nem jon be ez a forditott addessbar - tab dolog

--
http://blog.sartek.net

Mi fordított rajta? Operában is így jelenik meg.

ja, az opera is borzaszto elterjedt. talan nem az operabol kene kiindulni, ez eszedbe jutott mar? :)

Csak abból tudok, azt használok napi rendszerességgel.

az senkit nem erdekel. amig az elterjedtsege 1%-, addig talan nem azt kene "alap"-nak tekinteni. attol meg, hogy te azt hasznalod, a masik 99% olyat, ahol a urlbar a tablist folott van, tehat az a "sima", az opera-e meg a "forditott".

Na, elveszett a kommentem.

Azt fejtegettem, hogy az Opera megoldása logikusabb. Miért?

Firefoxban felül van az addressbar, alatta a tabok. Egy URL-hez rendelsz egy tabot. Ez Operában fordítva van, felül vannak a tabok, alul az addressbar, így az embernek olyan érzése van, hogy minden tabhoz létezik egy address bar. A tabot fontosabbá teszi, mint az address bar-t. Mindíg ez az érzésem, ha Firefoxot használok. Ott a tab csak másodlagos funkció, olyan "nesze, használd". Operában jobban együtt él a böngészővel a tab.

Szerintem logikusabb az Opera által használt megoldás, ergonómiailag mindenképp.

Azért mert valami elterjedt, nem biztos hogy jó.

Ld. még VHS-Betamax, Windows-Linux-OSX-anyamkínja, Firefox-Opera stb stb.

"Azért mert valami elterjedt, nem biztos hogy jó."

senki nem mondta, hogy az

Ok.

Akkor lehet, hogy az elején rosszul fogalmaztam: "Mi ezen a fordított, logikusan így kéne megjelennie minden böngészőben". Így már helyes.

hat, a fenti magyarazat utan talan az rajta forditott, hogy a "sima" felulethez kepest forditott sorrendben van a urlbar es a tablist

Nem a sima felülethez, hanem a logikus felülethez viszonyítottam.

sartek is?

Ő a megszokott felülethez viszonyított (gondolom). Nekem meg ez a megszokott, ami egyben a logikusabb is. Tehát viszonyításban nincs ellentmondás, mindketten a megszokottat vettük alapul.

jo hat en megprobaltam. fail.

Szerintem az a logikus, hogy a fülek vannak a legközelebb ahhoz a részhez, ahol a tartalom jelenik meg. Nem próbáltam még, de első gondolatra eléggé zavarónak tűnik, hogy miközben egy másik fülre szeretnék váltani és siklik felfelé a tekintetem a monitoron elolvassam a jelenleg megtekintett oldal internetes címét, miközben annak az oldalnak a címe (title) jár a fejemben, amire át akarok váltani. És az egérmutatót is tovább kell tolnom kb. egy centivel. :D

Nekem pont az tűnik logikátlannak, hogy minden oldalhoz legyen cím mező. Firefox-ban van egy mindanható cím mező, ami mindig azt mutatja, ami számomra a legelőnyösebb. Ha abból az "érzésből" indulok ki, hogy minden oldalhoz külön cím mező van, akkor olyan érzés lenne a böngészés, mintha nem egy közös, valamennyire egységes folyamat zajlana amiben minden weboldal szerepel, hanem szeparált böngészgetések történnének, amikhez teljesen külön-külön használom az agyam és egyéb erőforrásaim. Persze nekem a cím mező helyétől függetlenül soha nincs olyan érzésem, hogy minden oldalhoz külön cím mező van. :)

:)

Itt.

Mint OOP-ben. Van sok-sok ojjektumod és azoknak vannak sok-sok URL paramétereik. Teljesen mindegy, hogy hol helyezed el az address bar-t, de az emberi természetből kifolyólag (szerintem) úgy van értelme, hogy tab-AB-oldal, hiszen "ez a tab - ez a cím - ez az oldal". De lehet, hogy valaki másképp gondolkodik mint én. Meglepő lenne ;)

Igen, másként gondolkodunk. :) Te fentről lefelé nézed a böngésző ablakát és az ablakban található vívmányokat, én viszont a weboldalt nézem, néha felette a füleket, és csak nagyon ritkán valami mást, ami a tartalmon és a füleken túl van. Nekem a legtöbbet bámult részhez (tartalom) közel van a legtöbbet használt funkció (fülek, jobb gombos menü), és minél kevesebbet használok valamit, annál távolabb van a tartalomtól. Ezért tűnik furának, hogy annyira szereted nézegetni a címmezőt. :)

:)

Olvastam közben a másik kommentedet, csak szokás szerint a választ eltüntettem és nem volt kedvem újra írni :)

Logikus amit mondassz egyébként. Mondjuk én már annyira hozzászoktam az Operához, hogy fel se tűnik a tab és az oldal közt az address bar, átsiklik rajta a tekintetem és az egér. Ha tabokat akarok nézegetni, oda nézek, ha az oldalt, akkor oda, ha a címsort akkor meg oda. Sőt, mint mondtam, logikusabbnak is tűnik, mert ha arra vagyok kíváncsi, hogy az adott tabon épp melyik oldalon is vagyok, vagy ajánlani akarom másnak a lapot, akkor lefelé siklik a tekintetem, nem "természetellenesen" felfelé.

De ez tényleg izlések és pofonok :)

Eltüntetted? Varázsló vagy? :)

Tehát természetellenes vagyok. Sőt, mi több, a tudomány jelenlegi tudásszintjén nem is bizonyítható a létezésem és a nemlétezésem sem. Sajnos azok ezt nem tudják, akik a csekkeket küldik. :D

:)

Van egy két dolog az operában, ami tetszik. Legjobban ez a gyorsindító, amit úgy látszik átvett a google chrome is. Bevallom, azt eddig nem vettem észre, hogy az url mező a tab alatt van, de tényleg. Szerintem egyáltalán nem zavaró, sőt logikusabb is. Egyébként szerintem az nem baj, hogy egy 1%-os böngésző behoz valami újítást, ha hasznos, akkor elterjedhet / átvehetik a nagyok. Kíváncsi vagyok erre a google-s böngészőre is. Honnan lehet majd letölteni? (Vajon futni fog majd wine-nal? :-))
Csaba

"So check in again tomorrow to try Google Chrome for yourself. We'll post an update here as soon as it's ready."

tomorrow, ami ma van

Elvben lesz native Lin meg Mac port.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

nem tom, de en tobbszor kattintok tabokra illetve bookmarkokra mint a stop home etc gombra --- szal jobb ha "kozelebb" van az egerhez

(persze ez nem azt jelenti h nem fogom kiprobalni (es megszeretni(?)))

--
http://blog.sartek.net

Nem hiszem, hogy az a ~20 pixel annyira megerőltető lenne :)

Leginkább abban látom ennek az elhelyezésnek az előnyét, hogy természetesebb. Az ember felülről lefele értelmez. Firefoxnál ez úgy néz ki, hogy "ehhez az URL-hez ez a tab tartozik". Az Opera féle megoldásban azt látod, hogy "ehhez a tab-hoz ez az URL tartozik". Mivel a tab egyik tulajdonsága a címe és nem a cím egyik tudajdonsága a tab (logikusan), ezért a felül tab-ok alul address bar szerintem logikusabb, emberközelibb, ergonómikusabb.

Szerintem is így van, de a "hagyományos" megoldást is meg lehet szokni elég gyorsan. Nekem teljesen természetes, h. adott tabhoz tartozik a felül épp kiírt url.

Meg lehet szokni, igaz, Firefoxot is használok, Flash nézegetéshez (Opera alá nem linkeltem, amennyi Flasht én nézek arra bőven bírok indítani másik böngészőt és így blockolgatni se kell a flash reklámokat). Meg lehet szokni, de Firefox használatakor mindíg kicsit kényelmetlen érzésem van. Nem is szoktam erőltetni, ha nem muszáj :)

Kezdelek érteni... :) Nálam a tartalomhoz tartozik a fül és az url, nem a fülhöz az url. Az oldalon a legfontosabb a tartalom. Ezután következik a cím, ami kb. az oldal tartalma röviden. A címet a címsorban és az oldalhoz tartozó fülön látom. Innentől kezdve ritkán érdekel az url. Ha mégis érdekel az url, továbbviszem a tekintetem azon a képzeletbeli határvonalon, amit általában nem hagyok el, mert böngészés közben nem az internetcímeket, az eszköztárat vagy a menüt nézem. Ha valamilyen funkciót akarok, azt az egér jobb gombja vagy egy-egy billentyű tudja, tehát megvagyok a tartalom és a fülek látványával, nem kell a menüt, az eszközsávot és a címmezőt használnom. Számomra ezért logikusabb a Firefox. :D :)

:)

+1

A thread elolvasasa elott tesztelni kezdtem a chrome-ot. Kb 5 perc utan visszavaltottam firefoxra, es ugy ereztem, hogy valami nem stimmel. Szerintem is ergonomikusabb igy!
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Szerintem ez szőrszál hasogatás, bikeshed.

vajon Linux alatt natív lesz (ha lesz) vagy mint a picasa2? wine-vel.....

Azért ha alaposabban megnézitek a képregényt, sokkal több ez, mint egy újabb böngésző. Több-szálú, rendesen elkülöníti az oldalakat/webalkalmazásokat, ha egy lap elszáll a plugin miatt, akkor nem az egész száll el, nincs memória fragmentáció... Nagyon sok kérdésre válaszol, ami már régen lógott a levelegőben a webalkalmazások futtatásával, biztonságával kapcsolatban. Szerintem jó, hogy a pályára lépnek, így más is összeszedi magát. Nagyon remélem, hogy lesz Linuxra is.

vegulis kar talalgatni, mert ha minden igaz, orakom belul kiderul, de mivel -szinte- minden 'konkurens'(itt FOSS-t ertek rajta) multiplatformos, nem hiszem, h ha mar a betanal tartanak, akkor kepesek lennenek win-only dolgot kiadni.

--
B+ - http://pozor.hu

protokolt lehetett hasznalni mas kliensbol, nem?

--
B+ - http://pozor.hu

És volt olyan kliens ami nyújtotta ugyanazt a funkcionalitást? Egyébként meg webet is lehet használni más kliensből...
Az alapfelvetés az volt, hogy a google nem lehet olyan hülye, hogy nem multiplatform adja ki. Erre mondtam példát, hogy de igen lehet. És akkor még mondhatnám a picasát is, bár az nem saját fejlesztés.

--
40% of OpenBSD installs lead to shark attacks. It's their only standing security issue.

http://index.hu/tech/net/kddj080902/
index szerint win-only, bar bennuk tech szempontbol nem szoktam bizni.
such is life.

--
B+ - http://pozor.hu

We're releasing this beta for Windows to start the broader discussion and hear from you as quickly as possible. We're hard at work building versions for Mac and Linux too, and will continue to make it even faster and more robust.
Mint az a cikkben linkelt googleblog postban olvasható.

heh miert van az az erzesem, hogy ez is wine-al kombinalt megoldas lesz.

Állítólag nyílt forrású, úgyhogy ha tetszik az embereknek, valaki úgyis fogja natívan portolni. A többi Google vacakkal is megtörtént volna, ha nyílt forrásúak lennének.

A voice reszet ugy tudom, hogy nem.

a protokoll nyilt, más kérdés, hogy nem igen implementálták mások. Amugy a webes gtalkal az is megy elvileg.
________________________
Blog | Hogyan?

Sot, elvetve vannak mar linuxos cuccok, amik supportaljak a hangreszet is, pl asterisk chan_gtalk.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Hmm, ez nekem uj, a jingle protokoll remlett nekem, mint asteriskes megoldas a gtalk-hoz kapcsolodasra, de eleg reg volt mar, hogy ilyesmivel bibelodtem.

"Amugy a webes gtalkal az is megy elvileg."

Ebben te biztos vagy? Amit a Google ír, abból nekem erősen úgy tűnik, hogy dumálni csak akkor lehet, ha fut a Google Talk kliens, tehát Linuxon nem.

van belole webes kliens, ami ugyanazt nyujtja mint a windowsos és megy linuxon
________________________
Blog | Hogyan?

Csak Linuxon nem ugyanazt nyújtja. Most kipróbáltam a call funkciót a Gadget-ben, Linuxon, eredmény:
"You need to install the Google Talk download client (Windows only) to make calls. [...]"

nem akarok unnepronto lenni, de az IE vilageleteben kepes volt annyi processzben futni, amennyit csak akartal (amibol az is kovetkezik, hogy a biztonsaghoz tobb kell persze ;).

Szükséges, de nem elégséges feltétel. Legalább elkezdtek lépegetni arra felé.

Cool. Kíváncsi vagyok, mikor áll elő a Google saját desktop operációs rendszerrel. Ezek alapján nincs messze az sem.

a gOS is hasonló project nem? :-)
________________
Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz, 4 Gb ram, 2.6.26-gentoo-r1

ha jol tudom az nem hivatalos google projekt
________________________
Blog | Hogyan?

Minden kesobb hivatalossa valo google project nem-hivataloskent kezdi, mivel az ott dolgozoknak policyban van kiadva, hogy sajat innovativ fejleszteseikkel kotelesek munkaidoben foglalkozni. Aztan ha a google fejesek ugy dontenek, hogy a dolog eletkepes, akkor hivatalossa valik.
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

és a gosnak van köze a google dolgozokhoz? ezt igy leírva sehol nem láttam. vagy ezt nem is szabad igy leirniuk?
________________________
Blog | Hogyan?

Ez nem a szabadság korlátozása? Ha egy Google alkalmazott elkezd fejleszteni valamit, akkor az gyakorlatilag a Google tulajdona?

hát, ha munkaidőbe, a cég utasítására csinálja, akkor miért ne?
________________________
Blog | Hogyan?

Igen, de a fentiek szerint otthon nem is állhat neki saját projectnek.

Ez olyan, mintha egy tervezőiroda alkalmazottja bármilyen épületet tervezhet munkaidőben, de a saját garázsát már nem tervezheti meg otthon.

Mert nehéz meghatározni melyik kódot írta munkaidőben és melyiket azon kívül.

valszeg ez egész jol le van irva a munkaszerződésükbe. ekkora cégnél ez már baromira fontos.
________________________
Blog | Hogyan?

Készülget a gugli "oprencere" :) Ettől desktopabb má nem lesz, gyanítom

Csak az én olvasatomban szerepel az, hogy ez egy nagyon jó böngésző, de igazán jól csak google-lal az igazi?
Végig olvastam a giga-feature-ket, és mind azt említette, hogy milyen jól fognak menni a google alkalmazások.
Személy szerint a google-ből a levelezést használom és kész. A többi alkalmazás nem hozott lázba, tehát azt hiszem maradok a megszokott böngészőmnél...

"Személy szerint a google-ből a levelezést használom és kész."

Google Search? YouTube (Google Video)?

"A többi alkalmazás nem hozott lázba, tehát azt hiszem maradok a megszokott böngészőmnél..."

Sokan vagyunk ezzel egyelőre így. Azonban, hogy "mi lesz" nehezen jósolható meg. Egy biztos, a Google szolgáltatásai gyakorlatilag lefedik az internetet. És én speciel azokkal a Google szolgáltatásokkal, amiket használok, meg is vagyok elégedve. Ha csinálnak egy modern és jól használható böngészőt, ami jól integrálja a Google szolgáltatásokat, akkor nem kizárt, hogy majd váltok. Néhány évvel ezelőtt azt sem tudtam elképzelni, hogy Altavista-ról meg Yahoo!-ról váltok egy ismeretlen nevű "Google" keresőre. Most meg ez a standard.

Meglátjuk mi lesz belőle.

--
trey @ gépház

"A keresőóriás több mint 100 országban teszi ma elérhetővé az új böngésző első beta kiadását."

Lehet hogy hülye kérdés, de miért nem az összes országban?

usa-beli korlátozások, embargok esetleg?
________________________
Blog | Hogyan?

Jobb kérdés, hogy melyik 100 ország? Vajon kis hazánk képviselteti magát a mezőnyben?

--
40% of OpenBSD installs lead to shark attacks. It's their only standing security issue.

Igen, benne lesz.

Kinaban peldaul erosen szurik. Plusz vannak USA export szabalyozasok is, embargok, meg hasonlok.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

csalódott vagyok, mert eddigre egy szakajtónyi kimerítő fejtegetést vártam a böngészőben rekurzív módon önmagát futtató google o/s-ről (ami már mindjárt kész) :(

Úgy tünik ebben a témában te vagy a legkompetensebb. Szóval hajrá.. :)

--
40% of OpenBSD installs lead to shark attacks. It's their only standing security issue.

Sajnos várnod kell délután kettőig (tegnap megkezdődött az új tanév).

:D reménykedtem, hogy mondjuk elmarad a tollbamondás, vagy a köri

Mostanában a suliban trollbamondást tanítanak, nem? :)

mi az a kori?:)

nálunk környezetismeret volt (fizika - kémia - biosz - földrajz kombó)
amúgy korcsolya :-)

-----------------------------
Ubuntu 8.04

fizika - kémia - biosz - földrajz - operációsrendszerfejleszés

A Google szerint a web eleinte többnyire text formátumú volt, és ebből a formából fejlődött az idők során gazdag, interaktív alkalmazások gyűjteményévé.
eleinte lightweight text formátumú volt, majd ebből fejlődőt vissza overbloated cuccra, ahol egy oldal már csak képből, scriptből meg flashból áll.
azaz vissza kell térni a text alapú cucchoz, és olyan böngészőt használni, mint pl. a (e)links, w3m, stb.

asszem ezzel nem sokan fognak egysetérteni.. :'(


I hate myself, because I'm not open-source.

"Egy kép többet mond ezer szónál" ;)

ha bmp akkor egymilliónál is! :)

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."

ott a pont :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Csak ha nem fogta meg az adblock ;-)

Mi lenne így a sok-sok porn oldallal? :)

LOL :D

Kezdőlapod linksben? :-)

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Netcattal webezek (korábban telnet volt, de az bugos).

Sorry ha esetleg lett volna szo rola (en nem talaltam hirtelen): es milyen licenc alatt fog forrast kiadni a google, azt lehet tudni?

Q. What license is the source released under?
A. Chrome is a collection of a lot of software with a variety of licenses, but the Google-contributed code is BSD. For more info, see the full breakdown.

Úristen, mi lesz, ha lenyúlja a Microsoft, és ez lesz az IE helyett?

egyszerű. akkor majd ezt fogjuk szidni. van, aki már elkezdte...
—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	    //garantáltan véletlenszerű.
}	   //xkcd

Szerintem az mindenkinek jó lenne.

Egyetértek.

"A Mozilla nem aggódik a Google böngészője miatt"

Ezt a feliratot a sírkőre szánják? Persze nem lehet tudni mi lesz ebből (amúgy sem szeretem annyira a google-t, de a netscape-et még kevésbé), de ha az általánosan használt funkciókat gyorsabban (netán kisebb erőforrásigénnyel), illetve stabilabban fogja tudni mint a firefox, nem tudom ki használná ez utóbbit.

A firefox fejlesztésében én nem látom azt a fölényt, ami miatt nem kellene aggódniuk. A 3-as firefox nálam kb. annyira megbízhatatlan, mint a 2-es széria az elején volt (június óta 21-szer rohadt le), és nem érzem azt a nagy erőforrástakarékosságot és gyorsaságot sem, amivel beharangozták.
Nem nagyon sírnék érte...

Lilly says he isn’t worried about Chrome just yet. “I really don’t know how it will impact us,” he says.

A cím bulváros. :)

A rossznál is van még rosszabb :))

--
trey @ gépház

Hat ha az IE fat, akkor a chrome is, hiszen annyi process, amennyi tab, minden processben ott a javacript vm, komplett webkit, stb... Nem egyertelmu, hogy nem tul nagy ar-e ez a biztonsagos tabkezelesert.

Nezegettem, ahogy sejtheto: minden mas browsernel rosszab a tabok szama novelesenek hatasa a memoria igenyre.

Memória takarékos böngészőt nem ismerek - most a text böngészők használói ne fárasszanak - tehát rossz és rosszabb közül kell választani. Lehet, hogy a chrome több memóriát használ mint az FF vagy az IE, de legalább nem rohad le minden tab egy vacak oldaltól.
Jelenleg a 2G memóriám fele van használatba véve - gondolom a maradék cache-ként szolgál - belefér pár tab még a chrome-ból.

Ave, Saabi.

Az IE 8 tényleg überszar. Vagy csak én vagyok überhülye. Elbaszta az explorer azon beállítását, miszerint azonos és nem új ablakban akarom megnyitni a kiválasztott mappákat, és ezt sehogy sem bírom visszaállítani.
Maga az alkalmazás is furcsa, néha lerohad, megfagy (taskmanagerből kell kilőni a processzeit), illetve van, hogy egy linkre kattintáskor nem jön be semmi, pontosabban semmit sem csinál.

keyword: beta

Nem, ez inkább alpha. :)

[dupla]

a google böngészője eléggé lightweightnek tűnik számomra, a firefox pont az ellenkezője az ezernyi addonjával, amilyenje nem biztos, hogy lesz a chrome-nak... Nekem speciell a ff bejövősebb emiatt egyelőre:)

—-—-—

int getRandomNumber() {
return 4;	//szabályos kockadobással választva.
	    //garantáltan véletlenszerű.
}	   //xkcd

Tényleg gyors, így elsőre.

Ja, és a HUP szépen jelenik meg benne... igaz, ez nem meglepő, hanem elvárt. :-D
És megy a http://www.google.com/chrome cím is.

Ave, Saabi.

Es valaki tudja hogy huzom le windows NELKUL? Mert olyanom nincs. Igen, tudom windows only verzio van csak, de en letoltenem, hatha megy wine alatt. Azt azonban a jelek szerint nem lehet?

http://hup.hu/node/60164#comment-628211
--
"my mind had skipped town and left me behind to pay the rent"

Koszi!

Azért kíváncsi leszek, hogy a reklámok blokkolhatók lesznek-e?

A google hirdetesek kivetelevel valoszinu mindent blokkolni fog! :)
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Érdekes, hogy touchpadon a virtual scroll csak lefele működik a Chrome alatt.

Ave, Saabi.

Nekem működik a scroll touchpaddal és trackpointtal, mindkét irányba.
A GMail szabályosan süvít vele. Tényleg kegyetlen gyors (vs. FF3), és csak egy amazonos emailem volt, ami szétesett rajta.

Reklámokat nem blokkol :( Még a popupokat is épphogy: az uploadjockey-n ömlöttek rám a fingó csengőhangot reklámozó popupok...

Mindenesetre amíg nem futok össze ennél nagyobb hibával, megvan az új default böngészőm :)

Valoban meglepoen jo, ahoz kepest, hogy elso verzio. Haha nem irigylem a mozillaekat, epp most kezdik megverni az IE-t, erre kapnak a nyakukba egy uj potens rivalst. :)

"Reklámokat nem blokkol :( Még a popupokat is épphogy: az uploadjockey-n ömlöttek rám a fingó csengőhangot reklámozó popupok..."

na ez az a ficsur ami soha nem lesz benne :P

--
"Computer science is no more about computers than astronomy is about telescopes."

ez nyílt forrású nem?
akkor lesz benne ilyen is, nyugi. egész pontosan holnapra legkésőbb :)

és ebben is van pornónézős mód :)
meg helyesírás ellenőrző is bár angol

Naja, de hogy a fenébe lehet kikapcsolni?

Ave, Saabi.

nem tudom énse találtam kikapcsolást :/
szerk: írtam nekik a dologról majd gondolom jön válasz

Szerintem a profilod\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\Application\Dictionaries\en-us.bdic kinullázásával, persze a chrome kikapcsolt állapotában.

Na végre.
http://fshare.extra.hu/files/cd25b09fe067a549953aa39965170c89.png
még erősen látszik rajta a béta állapot
- nem látom az oldalak rss feed ikonjait az url baron
- idegesítőek a reklámok (vajon adblock plugin lesz-e hozzá valamikor?)
- jó gyors :-)
--
Falu

höh, adblock nélkül nincs értelme :)

én is az alól írok. penge a cucc. tetszik :D

(-:

A Chrome fejlesztői közösség weboldala megtalálható itt: http://code.google.com/chromium/

Kiba... gyors :)

Az addonok meg hianyoznak, de jo lesz ez...

Addonok nélkül gyors.

"Biztos benne, hogy eltávolítja a Google Chrome-ot? (Valami rosszat mondtunk?)"

Hehe. :)

Hat nemtudom. Nem probaltam ki, tehat maradjunk annal, hogy tenyleg igaz amit leirtak rola.
Nos ugye a GChrome a Chromium nevu kodra illetve a V8(new bsd lic.)-ra epul egyik verzional sem talaltam utalast a licencelesre. A forraskod "as is" licenc file-al jon. Semmi egyertelmu nyilatkozat nincs, hogy a GChrome valtoztatas nelkul forditott valtozata a chromiumnak.
Nem pontosan ertheto szamomra mi a cel a bongeszovel, a googlet ismerve az, hogy minel tobb informaciohoz jusson hozza arrol aki a bongeszot hasznalja, hogy a reklamdisztribucioja minel jobb legyen.
Ez igy pici bizalmatlansagot kelt bennem..

Nemtudom, lehet, csak nekem nem akarja letölteni pdf-ben, de 404-es hibát dob ha innen akarom letölteni:

http://books.google.com/books?id=8UsqHohwwVYC&printsec=frontcover&dq=google+chrome&ei=-yu-SO_jBJX8ygTc5a33Bw&hl=hu&sig=ACfU3U1fQEDq_1yzKZW9CDHrPvBZPT3qDA

Mindenesetre leszedtem máshonnan(rapidshare...), és hátha másnak is ilyen problémája van, felraktam szerverre:

http://attisdesign.tuti.hu/Google_Chrome.pdf

remélem segítettem.
-----------------------------------------------------------------------------------
Rendre csak a kis szellemnek van szüksége, a zseni a káoszt is át tudja tekinteni.
-----------------------------------------------------------------------------------

Szerintem annal, hogy vebkit vagy sem, sokkal fontosabb ez:

http://tapthehive.com/discuss/This_Post_Not_Made_In_Chrome_Google_s_EULA_Sucks

Roviden a tartalom: mivel a Google szolgaltatasnak tekinti a Chrome-t, ezert barmit, amit azon keresztul postolsz (blog, cikk, video, stb), a Googlenak joga van azt felhasznalni tetszese szerint. Szep uj vilag.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

(-:

"Wow. Not a fan. Uninstalling. "

ahaha

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."

Tessek mondani, kopni er ? :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

na eddig tartott a szimpatia nalam :)

Ezen már el sem csodálkozom. A Google Desktop sem ajánlott egy ideje...

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

Ez azért elég rideg.

Épülget-szépülget a Google Birodalom, szép nagy lesz a végén, mint a Kínai Köztársaság, csak ez a kibertérben.

Majd lesznek ellenállók, akik a hálózatok mélyén rejtőznek és akiket a Google kereső- és likvidáló botjai - amiket már a robot.txt sem lesz képes megállítani - üldöznek, továbbá terroristák, akik a Google szerverfarmokat robbantanak fel, miközben a Google Birodalom a világháló után a valós teret is elkezdi majd beindexelni szenzorokkal felszerelt robotrajok segítségével (ahogy teszi azt most műholdak, légifelvételek és kamerás autó segítségével)... és ... és ... az utolsó pályán egy Larry Page és Sergey Brin hibrid kiborggal kell majd megküzdeni amit a Google főhadiszállása alatt elrejtett mesterséges intelligencia vezérel majd (legyőzni meg úgy lehet majd, ha emlékezteted rá, hogy az egész pár ezer sornyi kódból, egy keresőmotorból indult)

Írj ebből egy film forgatókönyvet, az MS-re biztos szponzorként számíthatsz. :-)
Csaba

Ott van, hogy nem a tetszese szerint. Amire felhasznalhatja az a szolgaltatas megjelenitese, nepszerusitese, terjesztese,
Es bizonyos szolgaltatasok eseteben a jog visszavonhato.

"1.1 Ön megőrzi a Szolgáltatásokba beküldött, ott közzétett vagy megjelenített Tartalomra jelenleg meglévő szerzői jogait és minden egyéb jogát. A tartalom beküldése, közzététele vagy megjelenítése révén örökre szóló, visszavonhatatlan, nemzetközi, jogdíjmentes és nem kizárólagos licencet ad a Google-nak arra, hogy reprodukálja, átalakítsa, módosítsa, lefordítsa, közzétegye, nyilvánosan előadja, nyilvánosan megjelenítse és terjessze az olyan Tartalmat, amelyeket Ön beküldött, közzétett vagy megjelenített magukon a Szolgáltatásokon vagy a Szolgáltatások segítségével. Ennek a licencnek az a kizárólagos célja, hogy a Google megjeleníthesse, terjeszthesse és népszerűsíthesse a Szolgáltatásokat, és bizonyos szolgáltatások esetében visszavonható az adott Szolgáltatások További feltételeinek megfelelően.

11.2 Ön elfogadja, hogy ez a licenc feljogosítja a Google-t arra, hogy az ilyen Tartalmat elérhetővé tegye más olyan vállalatok, szervezetek vagy magánszemélyek számára, amelyekkel vagy akikkel a Google közösen nyújt szolgáltatásokat, és felhasználja az ilyen Tartalmat a szolgáltatások nyújtásával kapcsolatban.

11.3 Ön tudomásul veszi, hogy a Szolgáltatásoknak a felhasználók részére való megjelenítéséhez szükséges műszaki lépések végrehajtása közben a Google jogosult (a) különféle nyilvános hálózatokon és adathordozókon átvinni vagy terjeszteni az Ön által biztosított Tartalmat; és (b) szükség szerint módosítani a Tartalmat a kapcsolódó hálózatok, eszközök, szolgáltatások és adathordozók technikai szükségleteinek megfelelően. Ön kijelenti, hogy a licenc feljogosítja a Google-t ezen lépések elvégzésére.

11.4 Ön megerősíti és garantálja a Google számára, hogy jogában, hatalmában és hatáskörében áll megadni a fenti licencet."

ez nem zárja ki azt a lehetőséget hogyha feltalálod a hidegfúziót és a gmail fiókodon keresztül elküldöd a leírását vhova, hogy google publikálja szolgálatása népszerűsítésére. %-)

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."

Rémlik mintha perelték már volna a Google-t szerzői jog megsértéséért, mert publikus oldalakon elérhető képeket, írásokat cache-elt és jelenített meg keresésben. Valószínű, hogy az ilyen pereket akarja ezzel elkerülni.

--
trey @ gépház

Ahogy (most már) a végén leírja, a forráskódot le lehet tölteni EULA elfogadása nélkül, egy BSD-szerű licenc alatt. Tehát aki nem a binárist tölti le, vagy nem a Gogle-től, annak nem kell elfogadnia az EULA-t.

Kíváncsi vagyok mikor jelenik meg firefoxra a google chrome téma.

Szerintetek a Google reklámjait lehet vele majd szűrni?

"Van egy teória, miszerint ha egymillió majomnak adsz egy-egy írógépet, amit elkezdenek össze-vissza véletlenszeruen püfölni, akkor elobb-utóbb megírják Shakespeare összes muvét. Az Internetnek hála, ma már tudjuk, hogy ez nem igaz.,,

Google Chrome böngészőt használók kattintsanak IDE! :)

:) Szepen mukodik a "restore" funkcio.

Rá se kattintottam, mire eljutottam az oldal aljáig, kifagyott. :)

Ennek a High Availability HTTP Accessnek az eléréséhez le kellene tölteni valami programot?

Aha, küldjem az exe-t? :D

Küldd, az operációs rendszerem gyártója szerint ez egy biztonságos szoftver, így nyugodtan futtatok bármit. :)

loller4

"A very intelligent turtle, found programming UNIX a hurdle
The system, you see ran as slow as did he,And that’s not saying much for the turtle."