Jönnek a Dell laptopok beépített Linux-szal

Címkék

A Dell a napokban egy rakás - pontosabban 10 darab - új üzleti laptopot mutatott be. A gépek technikai újdonságai közt szerepel az akár 19 órás akkumulátorról való működés, egyes típusokon a strapabíró magnézium-ötvözet ház, vagy éppen az Asus által már a világgal megismertetett SplashTOP-hoz hasonló, instant-on Linux környezet.

A hírek szerint a Latitude E4200 és E4300 modellek már tartalmazni fogják a Dell által csak "Dell Latitude ON"-nak nevezett technológiát, amely nem más, mint egy beépített Linux-alapú desktop környezet. A technológiát nem a Dell fejlesztette ki, hanem egy 3rd party cég szállítja (nem a SplashTOP mögött álló DeviceVM). A hírek szerint a Dell a "Latitude ON" környezet meghajtására egy elkülönített, egy alacsony fogyasztású "sub-processzort" fog alkalmazni, ami elméletben képes ennek a Linux környezetnek akár a napokon keresztüli meghajtására. A "majdnem" instant-on Linux környezet alapvető szolgáltatásokat - levelezés, naptárfunkciók, kontaktok, csatolmányok kezelése, böngészés - fog kínálni.

További részletek itt.

Hozzászólások

Ha ez a "cloud computing" téma beüt, a Linux előtt megnyílhatnak a lehetőségek.

--
trey @ gépház

Ezek így nagyon szuper 2in1 készülékek lesznek. Nem csodálkoznék, ha idővel az EEE-notik eladásai visszaesnének. Nem akarok vészmadár lenni, de mi van, ha MS 1-10 dolcsiért, netalán free XP Start(szerű) valamit fog osztogatni a gyártóknak? Azért az, hogy egy lebutított, korlátozott XP ott figyeljen minden asztali gépen és notebookon (alaplapon), az MSnek is megér némi ráfordítást a "cloud computing" témára...

Okay, csak az az idegesítő, hogy noha Linux alapú cloud computing közelebb van (gyakorlatilag már megvásárolható) a megvalósításhoz/piacradobáshoz, mint MS-féle, a cloud computinghoz (mint szolgáltatáshoz) rengeteg szerver, sávszél, és tárhely kell, ami sok pénzbe kerül, ergó kizárt, hogy free legyen, annak ellenére, hogy free és open source alapokon nyugszik... Nem is az a probléma, hogy nem lesz ingyenes, hanem hogy MS ne tudjon később "fordítani". Ehez sztem fontos lenne a cloud computing, mint szolgáltatás villámgyors debütálására természetesen Linux alapokon.

Mint ahogy pl MS is. Remélem a google lesz a gyorsabb, jobb... Csak nem szeretném, ha a k*cs*g MS ismét a korábbi bevezetés miatt előnyre tenne szert. Attól nem tartok, hogy idővel ne a google felé billenne a mérleg, ahogy a keresőpiacon is. Csak nem lenne jó, ha ismét a win-megoldás terjedne el az átlag userek körében... Lásd csak pl MSN vs gtalk... Sajnos google-nak nem minden esetben sikerül fordítania...

baz. az msn-el az a baj ,hogy zárt. a google egy eleve meglévő nyílt protokolt támogat, ott meg az a baj. ha van sapka, ha nincs. bármilyen jabber klienst felteszel, beállítod, hogy talk.google.com és élvezed. a gtalk csak egy egyszeru jabber kliens windowsra, amibe az átlag userek kedvéért (akinek lövése sincs róla, hogy mijaza jabber) be van minden állítva.
________________________
Blog | Hogyan?

hmm, az Én legjobb tudomasom szerint a google a hangátviteli izéjét rendesen belerakatta a jabberbe, nem pedig olyan házi megoldásként használja (cska, persze nem igen vannak gtalkon kívul olyan kliensek amik ezt támogatjak)

valahol itt a hupon volt erről szó, ott írta valaki ezt.
________________________
Blog | Hogyan?

csak ott van a bibi, hogy a gtalk 2004ben jelent meg, és évekig semmilyen kliens nem volt linuxra, ami VOIPot is tudott volna. csak a chat működött. volt is felzúdulás a levlistákon, hogy miért kellett előállnia a Googlenak egy új protokoll kiterjesztéssel, a Jinglet akkor csak a hivatalos gtalk támogatta. közben ott lett volna az évek óta használt standardnak számító SIP. voltak persze érvek a Jingle mellett is. de ettől még nem lehetett nettelefonálni linuxon a gtalk hálózatában.
mindenki felejtette volna el a skype linuxot a búsba, ha 2004 óta lenne VOIPos gtalk.

http://www.google.com/support/talkgadget/bin/answer.py?answer=57684&top…
"How do I make a call?

You'll need to have your Google Talk client (the downloadable application) running in order to make calls from the gadget.

If your friend is available for voice calls, you can call them by clicking their name in your contact list, then clicking Call. This will launch an active call window in the downloadable client."

Ha úgy próbáltad, próbáld ki úgy is, hogy nem fut a letölthető, windowsos kliens.

Nagy kár, hogy itt így elterjedt, én sokkal jobban szeretem a Jabbert. Kopete azonos szinten kezeli mindkettőt, csak pl a Jabber nem dobál le soha, és nem reagál néha nagyon furán (másik kilép, ismeretlen hibakódok stb) az OTR-re.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Kivitelezhető.
Amúgy az dobna sokat a dolgon, ha lenne egy olyan csilli-villi kliens hozzá, mint az msn az plus kiegészítővel. Meg 2-3 klikkel lehetne importálni az MSN-es címet tokkal-vonóval.

Egy időben fontolgattam egy ilyen cucc megírását, csak időm nincs rá :(
Pedig Qt-vel nem is lenne nehéz megoldani (főleg, hogy ha akarunk neki sima MSN támogatást is, akkor van hozzá GPL library).

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

nade ez a több nap készenléti idő!
lehet hogy kevesebbet fogyaszt az új procival, nade akkor ez az instant-on rendszer valami rom-ba fog helyet kapni?

Németh Ákos [sokahtemen] http://fedoralinux.hu/ --A magyar Fedora klub

Spanyolviasz-szagot érzek.
Amugy meg minden volt es jelenlegi klasszikus amiga tulaj tudja, hogy erdemes ROM-ba rakni az OS egyreszet.
Egy beagyazott, csak olvashato oprendszer, szamos esetben huzhatja ki az embert a kakibol. A klasszikus PC BIOS felett eljart az ido, jelenlegi memoria meretek es arak mellett semmi sem indokolja, hogy csak egy minimalis kodot kelljen tartalmaznia.
Egyetlen elonye van, hogy az alaplapgyartok felhasznalhatjak, kapcsolt OS ertekesitesre.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

FTA:

> A gyártó ígérete szerint ezekkel az akkumulátorokkal, illetve két ilyen akkumulátor együttes használatával minimum 10, de akár 19 órás üzemidő is elérhető, cserébe viszont számolni kell a gép tömegének növekedésével, a nagykapacitású akkumulátorok emellett a notebook vastagságát és mélységét is megnövelik.

szoval 5 orat birnak. amiben az a vicces, hogy ilyet mar 5eve is tudnak az ibookok.

Csoda hogy valaki még nem hozott ki egy ici-pici gyorsan induló linuxot, minimális progikkal.
Pl. a gépeden egy több száz megányi anyagból tudnád összeállítani a gépedhez valót, majd ezt SD kártyára tenni, bootlható formában.
Szinte az összes új gépben van SD olvasó. Szerintem ügyes megoldás lenne.
5 sec-es bootidővel kiegyeznék. :)