Aadaam's blog

GUI tervezősdi

Szóval az van, hogy én tavaly karriert próbáltam váltani. A kódolást mindig nyűgnek éreztem, én kitalálni szerettem a programot, nem megírni (pedig érteni valamelyest értek hozzá).

Így lettem UX dizájner, amit már előtte is csináltam, csak ez nem ilyen hivatalos dolog volt: kitaláltam egy együttes honlapját, kutattam az IndaLabs-nak (bloghu) dolgokat, és amikor csak tehettem, a saját appjaimat én terveztem. Ez aztán Berlinben odáig fajult a finn óriásnál 2011-ben hogy ténylegesen megkértek, tervezzek nekik, és a végén UX dizájner lettem.

Magyarországon azonban ez nem valami keresett dolog, se Prezihez, se UStreamhez nem akarok menni, a nagyobb dolgok kiestek. Most lehet, vissza kell mennem kódolni, hogy a megélhetésemet biztosítsam, nem szeretek továbbra se, de mint mondtam, értek hozzá (főleg javascript, de a sokmillió soros szint, PHP-ben se pistike webshopját csináltam hanem Európa legnagyobb hotelfoglaló weboldalát...)

Az szoftverek biztonsagarul

Szoval, itt van ez a biztonsagos szavazas, hatalmas flame mindenutt.

Kokemenyen hiszek abban, hogy az informatika mernoki munka. Amikor csak tehetem, emberi ellenorzes megy vegig a kodon (tobb szem tobbet lat), es UML-ekkel bizonyitom be, hogy bizonyos hozzaferes elvi lehetetlensegbe utkozik.

TDD-nek akkora hive nem vagyok hogy a gettereket teszteljem, de a komplex kodok biza 80% feletti teszt-coverage-dzsel rendelkeznek, boundary conditionok , abszolut hibas hulyesegek, a csapat altal ismert barmilyen tamadas a testsuite resze.

A leginkabb SQL injectionert szoktam morgos lenni, kotelezo absztrakcios, tipusos nyelv hasznalata (EJBQL, Doctrine Queries, LINQ, hat mikor mivel, ugye).