GUI tervezősdi

Szóval az van, hogy én tavaly karriert próbáltam váltani. A kódolást mindig nyűgnek éreztem, én kitalálni szerettem a programot, nem megírni (pedig érteni valamelyest értek hozzá).

Így lettem UX dizájner, amit már előtte is csináltam, csak ez nem ilyen hivatalos dolog volt: kitaláltam egy együttes honlapját, kutattam az IndaLabs-nak (bloghu) dolgokat, és amikor csak tehettem, a saját appjaimat én terveztem. Ez aztán Berlinben odáig fajult a finn óriásnál 2011-ben hogy ténylegesen megkértek, tervezzek nekik, és a végén UX dizájner lettem.

Magyarországon azonban ez nem valami keresett dolog, se Prezihez, se UStreamhez nem akarok menni, a nagyobb dolgok kiestek. Most lehet, vissza kell mennem kódolni, hogy a megélhetésemet biztosítsam, nem szeretek továbbra se, de mint mondtam, értek hozzá (főleg javascript, de a sokmillió soros szint, PHP-ben se pistike webshopját csináltam hanem Európa legnagyobb hotelfoglaló weboldalát...)

Szóval ha már így szóba került, gondoltam megkérdezem, hátha valakinek szüksége van ilyen jellegű szolgáltatásra alkalmi jelleggel.

SJ-nek már csináltam a piler-hez ilyeneket, Bence barátoméknak pedig múlt héten tartottam kétnapos tanfolyamot, amire 100 oldalas jegyzetet írtam

Esetleg ha valakit érdekel, itt a portfólióm, UX-es kérdés-válaszaim pedig itt.

Nem kötelező, meg nem kuncsorgok, csak ha már ekkora subscribe-tömeg gyűlt össze a heti GUI-tervezős poszton, akkor esetleg kössük össze a kínálatot a kereslettel.

Köszönöm hogy elmondhattam (és lehet ezt át kéne raknom az állástkeres rovatba)

Hozzászólások

Tenyleg erdemes lenne bedobnod az allast keres rovatba, a legtobb ceg ott keres embereket (legalabbis a tapasztalatok szerint) :-).

Egyebkent elolvastam a bloghus blogodat, nagyon tetszik.

Ja, tipp: csak beleolvastam a jegyzetbe, de egy szo megutotte a szememet: az archeotipusban az arche- elotagot elcserelted az archeo-val, ez utobbi sajnos egeszen picit mast jelent.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Egyebkent javaslom, hogy ultess le valami kisse informatikai beallitottsagu, de egyebkent nem hozzaerto embert, hogy olvassa at. Sok a hiba benne, amit te nem veszel eszre, ezek egy jo resze nyelvi/nyelvtani, es ahogy irod is valahol, az agy hajlamos azt belelatni, amit var. Egy "konyvszuz" ember viszont konnyebben kiszurja ezeket a hibakat...

(meg az ejjel atfutottam, de nem jegyzeteltem a hibakat, most meg mar nincs kedvem megegyszer atfutni miattuk a konyvet, plusz mar nem vagyok "konyvszuz", tehat nem biztos, hogy minden hibat kiszurok).
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Köszi, ilyen lesz amúgyis, magyar helyesírás ellenőrző nincs a scrivener-ben amiben készült, de egyelőre még ott tart, hogy szakmán (főleg UX) belül osztogattam , hogy vannak-e benne ordas hülyeségek szakmailag, az nagyobb baj lenne mint a vesszőhiba.

(a fórumon már találtak egy másikat is, csapok meg pálcikák összekeverése... Pedig direkt nem akartam!)

Nem kimondottan vesszohibak, az meg a kisebbik problema lenne. Ahogy nezem, komoly hianyossagaid vannak az egybeirjuk-kulon irjuk teruleten, plusz egy-ket komolyabb nyelvtani hiba remlik. Ezekre azert erdemes figyelni, mert hitetlelenne tehet egy egeszen komoly irast is, majdnem olyan fontos rajuk figyelni, mint a targyi tevedesekre.

Ha hetvegeig nem nezi at neked senki ilyen szempontbol, akkor szombaton atolvasom megint (amugy is ramfer) es kijegyzetelem, sajnos hetkozben van annyi dolgom, hogy nem jut ra ido, pedig erdemes lenne...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Most beleolvastam én is a pdf-be, és van pár olyan rész amin megakadtam. Ok, ez egy nem végleges darab, de nem értem. Ha ez most egy előadás szövege lenne, akkor nem fogalmaznék benne pongyolanyelven. Értem ez alatt pl. a flash to HTML5 részt. Valahogy így van leírva: "Ők a java-ra esküsznek meg a HTML5-re.
Szépen csendben megbíznak egy külső fejlesztőcéget, hogy minden
flash komponenst írjanak újra HTML5-ben, és az egész szervert úgy
ahogy van tolják át java-ra, a windowsos szervereket pedig cseréljék le
linuxosra."
Sok hasonló van benne és apróságnak tűnik, pedig nem az. "...esküsznek, és a H...", "...szervert mindenestül migrálják javara...", "...pedig cseréljék le Linux alapúra...". Előadás közben jópofán elmondva az egészet -gond nélkül változtatva szavakon- teljesen rendben van. Ha mint dokumentációt olvasom, valahogy mindig megakadok ezeknél a részeknél.

De nem is ez az ami a legjobban feltűnt. Van a perszóna szó. Még ki is van magyarázva kiről is beszélünk ha ezt halljuk. Most hazaérve előkaptam két lexikont is, és azok alapján is beigazolódott az ok amiért megakadtam rajta. Röviden: Ma a perszóna szót pejoratív értelemben használjuk. Tulajdonképpen ribancot jelent. Régi jelentése természetesen az, amire gondolt is Aadaam. De erre én csak akkor jöttem rá, amikor az angol részhez értem. Ahol egyszerűen "person"-ként van emlegetve szegény hálátlan. Ez pedig személy. Sajnos legalább százszor hőköltem hátra amikor perszónát olvastam.
Volt hasonló nekem is, egy unisex emberi testen mindenképp volt skirt. Férfi megfelelőjén gondolkodtam jó ideig. Végül pantalló lett, ami régies, de ma nem használjuk más jelentésben.
Összességében amiről ír az nem rossz, nekem eddig tetszik. Még nem értem ugyan a végére.
És ezt most tényleg nem félcinikusan írtam mint lejjebb.

Még valami; Ha az új blog.hu admin felületéhez tényleg bármi érdemlegeset sikerült hozzátenni Aadaamnak, akkor egyáltalán nem értem ez az előadás hogyan is szólhat User Research-ről. Ott minden szempontból sikerült szembemenni a kért igényekkel. Élesítés után gyakorlatilag két hónap arról szólt, hogy a felhasználók jelezték mi nem jó, mi kellene, és mi maradt ki amit szeretnének és jó volt a régi felületen. Az esetek nagy részében azt kapták válaszul, hogy minek az nekik, alig használták, ezt ilyen-olyan nyakatekert dolgokkal tudod most megoldani, és különben is csak meg kell szokni. Ez utóbbi az amit a legtöbben kénytelenek voltak megtenni. Pedig Aadaam is azt írta, ez a legnagyobb hiba, amit nem lehetne elvárni. (Feltűnt nemrég, rengeteg érdekesebb blog valahogy azóta nem frissül, többek között az enyém sem. Mellékesen szegény Zoltán barátom hiába rakta rendbe a motort, ha felette egy hányás használhatatlan felület van.)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Sok hasonló van benne és apróságnak tűnik, pedig nem az. "...esküsznek, és a H...", "...szervert mindenestül migrálják javara...", "...pedig cseréljék le Linux alapúra...". Előadás közben jópofán elmondva az egészet -gond nélkül változtatva szavakon- teljesen rendben van. Ha mint dokumentációt olvasom, valahogy mindig megakadok ezeknél a részeknél.

Ez az anekdota rész, egy másik előadásomból származik. A lényegi mondanivalója hogy mindent, amit a programozó fontosnak gondol, és érzelmek, hit kötődik hozzá (nem hiszem hogy a java-.net vita szakmai alapokon nyugodna, az iphone-android, a windows-linux vita se, 98-ban amikor én felraktam desktopra a linuxot, ez nem volt egy épeszű döntés) kicserélhetünk: nem ezek az igazán fontos dolgok az UCD szempontjából.

Perszóna: néha ügyfélnek "profil"-nak fordítom, de sajna a magyar szakmai köznyelv (mintavétel: levlisták, fórumok, meetupok, doksik) megmaradt az angol persona magyarosításánál. Ez van. Beirod google-be hogy UX persona és kapsz rá 2.75 millió találatot.

Tehát hiába van magyarul egy, az angol-latin világba hiányzó mellékzöngéje, nem tehetem meg, hogy másnak fordítom.

Az új bloghu: nézd, a magyar cégekkel az van, hogy gyakran csinálsz kutatást, majd az egészet kidobják. Nyilván a portfólióba se véletlenül csak "nagyítva" szerepel az indafon 20 oldalas kutatása. Minden maradt a régiben, az eredeti tervek szerint haladtak tovább, holott volt szabályos kutatás arról, hogy az nem lesz jó. Ahogy az áramszolgáltatónak is bebizonyítottuk, hogy az ügyfelei az esetek minimum 65, átlag 70%-ban eltévednek a honlapon, a válasz az volt, hogy már minden részleg jóváhagyta a tervet, ez a honlap már így megy ki. A diplomakötős appnál is hiába mutattam be, hogy azt úgy nem lehet, ahogy ők gondolják, hiába volt erről user research, az ment ki amiről mondtuk hogy élő ember nem fogja használni mert minek.

Nem mindig tudok ezekkel mit kezdeni, a mai napig.

Ezzel azt tudod csinálni, hogy fogod a kalapod, és saját (product) céget próbálsz meg gründolni. Megpróbáltam, nem jött be, nem kaptam pénzt rá.

Szóval teljesen jogosak a problémáid, én is utálom a perszóna szót, de ha nem azt használom, akkor olyan emberektől kapok beszólást akinek a véleménye meg számít. Abban is teljesen egyetértek veled hogy a bloghu bevezetése körüli arrogancia nem tett jót a renoméjának.

Szeretnék ezekért felelősséget vállalni, sose szerettem azt hogy "én jól csináltam, a többiek baszták el", nem mentség, ott voltam. Az se mentség, hogy leléptem. Nincs mentségem, nincs bocsánat, teljesen tisztában vagyok vele. De egyelőre nem tudom, mit lehetett volna máshogy csinálnom, hogy ne az legyen, ami lett végül termékként.

Jó, én elfogadom, hogy egyszer egy idióta félrefordított egy ilyen szót. De azt nehezen, hogy az ezt értő "szakma" perszóna helyett személy szót használva nem értené. Persze hol vagyok én ahhoz, hogy (per)szó(nát) kiáltsak. :)

A bloghus dolgot sajnálom. Igen, nagyon jól tudom milyen az amikor egy ötletet, egy értelmesebb irányt a vezetés megvétóz. Nem tudok semmiféle logikus magyarázatot arra, manapság a legtöbb vezetőség miért dönt extrém mértékben, és abszolút hibásan. Sajnos nem csak UX téren van így.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Igen, ez végtelenül szomorú.
Közben eszembe jutott, amit itt páran nem nagyon hisznek el Aadaamnak. Nekem is van pár olyan aláírt szerződésem amiben benne van kb. hogy senkinek nem mondhatod el mit csináltál itt. Nekik jó, nekem (nekünk) nagyon nem. Feldereng az egyik állásinterjúm is, amikor kamuszagot éreztek a kérdezők, -pedig még csak apró szellentés sem volt benne- ugyanis nem tartották reálisnak, hogy az előző munkahelyeim nagyrésze már megszűnt.
Pedig ezek csak hibás cégvezetéseknek köszönhetők.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ez lehet az én hibám, de nem tudok olyan vállalkozást elképzelni, ahol a munkatársak kiválasztása hibátlan, de minden más rossz irányba, a csőd felé visz.
Melyek a leggyakoribb okai a csődnek? Életképtelen üzleti-modell nem megfelelő irányítás (kontroll hiánya, mulasztások, pazarlás, etc...).

Számomra sem jó referencia, nem sikeres cégeknél eltöltött idő. Ugyanis, hogy lehet az sikeres, aki eddig nem tudott sikeresekkel együtt dolgozni? Sikeres lehet-e az a személy, aki nem ismeri fel a sikeres céget? Minden cég sikeres embereket akar, hogy ő maga is sikeres(ebb) lehessen.

Jómagam, amikor ilyennel illetve ehhez hasonló történetekkel találkozom, felteszem a kérdést -önmagam szórakoztatására- 10 hülye az mennyi okos? :)

Nincs igazad, illetve igazad van, csak rossz szemszogbol nezed, a cegtulajdonos szemszogebol.

Egy normal munkavallalonak nem tiszte felmerni, es nem is feltetlen tudja, hogy maga a ceg, ahova jelentkezik, mennyire eletkepes. Raadasul ezt sokszor kivulrol nehez is megitelni, hamis az a kep, amit kivulrol kapsz. Mint a piros alma, kivul szep, belul rohad az egesz, de minderre csak akkor jossz ra, ha kettevagod az almat.

A rossz vezetest, a hibas penzugyi donteseket, es a tobbit mind-mind csak akkor lehet megtudni es megerteni, ha latod, hogy belulrol hogy mukodik az adott ceg. Egy cegnek nem erdeke az, hogy a szennyest kiteregesse, kivulrol minden ceg stabilnak es jolszervezettnek tunik, aztan egyszer csak osszeomlik az egesz. Ez az ugye, amit self-marketingnek hivunk.

Arrol nem is beszelve, hogy eletszerutlen az, hogy bemesz interjura, es a "vannak-e kerdesek a ceggel kapcsolatban" cimu kerdesre egybol nekik szegezed, hogy akkor most listazzak a falsra futott projekteket, es meseljek el miert volt. Ilyet csak akkor lehet, ha valami vezetofelenek mesz oda, mert az mar nyilvan felelosseggel is jar. De egy ugymond "ketkezi" munkasnak egyszeruen ez nem tartozik a scope-jaba.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Kb. ezt akartam írmi, csak elszállt közben a telefonom. Annyi még hozzá, hogy amikor megszűntek, legtöbbször én már rég nem voltam ott. Nem is feltétlen csődeljárás miatt álltak le, hanem pl. az utódcég és/vagy felvásárló teljesen átszervezte, szüntette meg, vagy a tulaj egyszerűen nyugdíjba ment, és nem foglalkozott tovább a céggel. De olyan is volt, hogy a profil amivel foglalkoztak már elmúlt keresett lenni, és így szép lassan csendben bezártak.
Próbálom kerülni a multikat, a kisebb cégeknél viszont bármi apróság is beüthet.
No és igen, egy interjún nemhogy azt nem mondják el hogyan megy a cégnek, hanem egy HR-essel beszélsz. Neki vajmi köze van bármihez.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Remek portfólió, sokat elmond a személyiségről. Különösen ez...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Saját tapasztalat - persze, ha csak érdekel a tanácsom: Nem kell mindent belerakni a portfóliódba, amit valaha csináltál. A portfólió álljon a legütősebb munkáidból, és mutassa a legszebb pillanataid. Szerintem, ha jól csinálod a dolgod, akkor idővel ezekből egyre több lesz.

Én csak annyit mondok végül, hajrá!

Annak mi lehet az oka, hogy a sűrűn teleírt oldalak mögött álló elmélet nem igazán találkozik sem a prezi, sem a dropboxos pdf-ek, sem a sűrűn vezett blog (grafikai, tipográfiai) elemeivel?

(Félve teszem fel a kérdést, no offense.)

Mint elméleti szakember látom tevékeny vagy - rengeteg sok oldal - csak gyakorlati, élő, működő példa kéne: sok.

No rainbow, no sugar

A blog tipográfiája ki van találva, 12-hasábos grid 8:4-ben osztva, 3 szín, mindegyiket látják színvakok, 3 betűméret, egyfajta betűtípus, 16-os szövegbetűméret így az idősebbek is látják, a szokásosnál picit nagyobb sorköz, a sárga alapon barna kontraszt is még pont megfelel elvileg.

Mi bajod vele egészen pontosan és hol érzed azt hogy vizet prédikálok és bort iszom vele?

A prezi tipográfiája is balra illesztett, 3 szín, nagy kontraszt, stb. Igaz a slid.es-en nem nagyon lehet a template-tel variálni, csak a HR-esnek meg az jut eszébe, ha UX dizájner, miért nem mozog/forog/stb? Sz'al parasztvakít, igen.

A dropboxos PDF viszont kézirat. A tipográfiája az American Writer's Guild kézirat sablon tipográfiája, ezt hozza a kézirat-szerkesztő program alapból. Nyilván először tartalmat írunk, utána tipografálunk.

Van élő működő példa sok, csak épp NDA-kat kell róla aláírni, tudod, így megy ez az ipar. (ill. a preziben nyomtál lefele gombot?)

Érzékeny a határ, de akkor elmondom:

1. A blog(ok) kinézete egy-egy széleskörűen használt alap template, pedig megannyi nagyszerű UX-es gyakorlópálya lehetne:
(linkedlines jabber) - Blogger Template Style: Minima by Blogger Team
adamnemeth.hu - Wordpress Connections Reloaded theme by Ajay D’Souza
http://blog.jo-hely.hu - Serendipity Theme by Carl Galloway

Okés, nyilván nem kell oda effort ahova nem muszáj és nincs mellé pendülő eurocent, de:
azt mondod UX designer akarsz lenni, de a Prezi meg a Ustream nem pálya neked (miért is nem?) oda nem akarsz menni, ennek ellenére Preziben egy általános slide-dal próbálod eladni magad mennyire értesz ehhez. Igen kattintottam a nyílra, de ott szerinted minden rendben van?

2. A pdf-ed - bár randa - szintén sablon. Szépen összeszedett elméletek sok száz oldalon át - de ki a pék olvassa el? Bár ügyfelek egyébként is leszarják a magvas gondolatokat, egy előadásra jó lehet egy álláskerésre felejtős. Hacsak nem elemzői, analitikai részre pályázol - bár ott is a végeredmény kell, nem pedig a rizsa.

3. A stackexchanges kommentek mint referencia nem bír sok jelentőséggel, ennyi erővel a hupos hsz-k is adu ászok lehetnének (bár szted a piler is jó lehet vmire.). Itt meg a screeneken eljutok a http://jo-hely.hu-ig ahol nem világos hova tűntek a 'perceived affordance', 'grid-logika', 'CRAP design-elmélet' és a többi mesehős a palettáról.

Szóval eddig semmi egyedit nem találtam a stackexchanges demo oldalt leszámítva és az is kevésnek tűnik számomra összevetve azokkal a dolgokkal amit mondasz/állítasz.

NDA ide vagy oda csak volt webes, alkalmazásos melód - rengeteg, ha már a Prezi és a Ustream kevés - azokat csak meg lehet nézni vhol nem? Pl. "Európa legnagyobb hotelfoglaló weboldalát"...

No rainbow, no sugar

1. Oh, találtál 2006-os blogokat, oké!

Azt hittem, a usersfirst.blog.hu-ra gondolsz. Ezeknek a blogoknak a többségéhez már nincs írási hozzáférésem.

2006-ban még szándékosan alap sablonokat használtam, mind műszaki közönségnek szólt, és a webes tipográfia se volt annyira ott (2010-től lehet igazából fontokat szabadon használni). De nem is értettem ehhez a részéhez annyira, akkor ezt lényegtelennek gondoltam, mint sokan a UX szakmában.

UStream, Prezi nem pálya, mert mindkettő startup, és egyik szolgáltatást se szeretem. Így nem lehet egy startuphoz menni, hogy nem hiszel a zooooomolgató preziben...

2. a PDF mint mondtam, manuscript. Ez előadásra való, nem álláskeresésre, ebben igazad van. Az olvassa el, akit részletesebben érdekel a téma (vagy az se, tudod, az ilyen könyvszerű dolgok manapság kevésbé kelendőek)

3. A szakmán belül nagyonis jó referencia a SE, mert pontokat kapsz, egy csomó helyen kérik is az accountot jelentkezéskor.

Ismét találtál egy 2006-os dolgot, egy kísérleti UI van rajt, amire amúgy büszke vagyok, de teljesen más elvek mentén készült. Ha hiszed, ha nem, abban is van UX, csak a régi elvek (GOMS-CMS model alapján készült).

Esztétika viszont valóban nincs benne sok, azt azóta tanultam (többek közt pont a jo-helyt ért rengeteg negatív kritika miatt, ami hiába volt usertesztelve (az akkori tudásom szerint), meg hiába volt GOMS-sal számolva minden fícsör, mindenki azzal kezdte, hogy ez ronda, és biztos nem használható, mert ronda.

A CognoLinknek intranetje van, nem tudok neked mit kilinkelni onnan, max mikrointerakciókat a cognolink.com/register oldalról (autosave, az hogy pl. a terms & conditions visszateker ha nyelvet váltasz, egy csomó kis dolog ami oké, oké, sok idő elmegy velük de nem túl látványosak).

A Nokia webes térképén az időjárás, az alapból megjelenő POI-k, az intelligens városkezelés (hogy rögtön kattinthatsz a városra), a hőtérképek (Explore places) az én munkáim, kb. minden amit a features menüben találsz (a 3D térképekhez is volt közöm, de a mostanihoz már nem igazán).

Persze 1-2 dologba azóta belenyúltak, meg az ezekhez tartozó adminfelületek nem publikusak. Mindenesetre indiaiak használták őket (nem mérnök, utcai emberek), úgyhogy elég user friendly-nek kellett lenniük.

Európa legnagyobb hotelfoglaló oldalánál pedig fejlesztést vezettem, és ott is az adminfelületekhez van közöm, nem ahhoz, amit az orrod előtt látsz (bár ha bejelentkezel hotelként, akkor már láthatsz olyat, amit én csináltam)

1. "Ezeknek a blogoknak a többségéhez már nincs írási hozzáférésem."

Azért a linkedlin-hez csak van, hogy ne a régi blog jöjjön be? :) (Megjegyzem a userfirst-től sem vagyok elájulva, de nem akarok kekeckedni az végül is már saját termés.)

2. "nagyonis jó referencia a SE, mert pontokat kapsz, egy csomó helyen kérik is az accountot jelentkezéskor. "

A francokat. Volt melóidat, poziciódiat kérik meg a hobby/demo projektjeidet amik igazolni tudják, hogy kellesz oda és érted is amit csinálsz (legalábbis eladható).

Csak olyanokat mondj amit tudsz prezentálni vmilyen formában, mert inkább legyen kevesebb de ellenőrizhető, online - pl. esettanulmányokkal kiegészítve röviden - mint handbanda és pdf.

A grafikus design szakértés meg UX témában elég szerencsétlen dolog, - hacsak nem vagy UI designer is (nem tűnsz annak) - mivel attól függetlenül hogy az a látható rész, végeredményben csak egy kis része az UX feladatoknak.

No rainbow, no sugar

Tom, irta tobbszor, hogy a PDF elsosorban _NEM_ referenciakent szerepel. Valoszinu az lehet a dolog mogott, hogy ide posztolta, hogy hatha valakit erdekel a cucc, es elolvassa, de mind a kulalakbol mind a megfogalmazasbol latszik, hogy nagyon nem egy vegleges termek. Ezen a ponton nincs ertelme a PDF-et meg kritizalni.

Az SE-re kisse lejjebb reagaltam.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Kérték már be álláskiírásban a stackexchange accountomat (meg githubot szoktak még rendszeresen). Be is hívtak interjúzni (Bécsbe)

Az SE úgy működik, hogy napi életben előforduló problémákkal jönnek az emberek, amit meg kell oldani, erre kapod a pontot.

Minél frappánsabb, kidolgozottabb a megoldásod, annál többet.

Rengeteg mockupom repdes az SE-n, elég az infinite scroll-os választ megnézned.

Ott a slid.es portfólió, azok mind a saját melóim. Azt miért nem emlegeted? Típusokra lebontva, mi, micsoda, az nem jó?

Vannak baszottszép, hosszú, belső esettaulmányaim aminek megtagadták a kiadását, tehetek én róla? Marika néniből tudok max egy hosszabb esettanulmányt csinálni. Van olyan projekt amiről abszolút nem beszélhetek mert két év alatt még mindig nem került live-ba, néha volt kollégák felbukkannak, hogy hogy is volt ez annó...

A legtöbb projekt vagy titkos, vagy belső, vagy baszottul félbemaradt. Evvan. Hiába szépek mondjuk a 4-es 6-os felülettervei, ha soha nem készült el az app. Marika néniéhez is mai napig hiányoznak a képek (az app kész, de nincs kiadva). A diplomatervezőset az ügyfél lefújta. Az indás dolgaimból évekkel később lett csak valami (pl. A bloghu képbeszúráskor feldobja az indafotót mint médiaforrást), maga az egységes api projekt le lett fújva. Van, hogy az ügyfélnek megcsináltunk egy felmérést majd ő mégis ragaszkodott az eredeti elképzeléseihez.

Ez egy ilyen szakma, tervezés, egy csomó építész is van, akinek alig-alig van megvalósult terve, és azokról se beszélhet.

A másik: felvállalom, szakmát váltok épp. Ez a kezdőmondat. Ezek mellé felsorakoztathatnék egy rakás javascript projektet (a nokia cuccainak felét nem csak rajzoltam, írtam is), stabilan futó backendeket, stb, de nyilván itt most nem erről van szó.

"Be is hívtak interjúzni (Bécsbe)"

Nem releváns info - Bécs helyett egyébként írhatnál Dubait/Los Angelest/Alpha Centaurit is az is ugyanilyen jól hangzik csak semmit sem ér.

Továbbra is fenntartom, hogy SE postokra hivatkozni marhaság, - ellenben ha ott sok rajzolt/tervezett mockup-od van akkor talán érdemes lenne kigyűjteni őket, hogy egy helyen legyenek - ha már kevés prezentálható melód van a témában. Mert végül is ez az igazság nem? ***

Ha HR-es lennék nem mernélek felvenni mert többet mondasz mint aminek látszol és ilyenkor nehéz meghúzni a vonalat hol kezdődik a bullshit és hol a tudás - mégha igyekszünk is mindenkiről a legjobbat feltételezni. (No offense továbbra is).

*** Azt gondold már végig, hogy ha UX designernek tartod magad akkor a bemutatott anyagaid tálalása, stratégiája - .pdf, slide, SE kommentek böngészésének kényszerítése - UX szempontból megfelel-e?

No rainbow, no sugar

Tomsolo, hidd el, nincs igazad. Ma mar a legtobb HR-es mindenkepp vegigbongeszi a multadat, kulfoldon teljesen realis dolog, hogy utanadneznek SE-n/Facebookon/Linkedinen/kulonbozo forumokon. Raadasul a SE-n pont, hogy ki tud derulni az, ha valaki tobbet mond, mint amit tud, mert akkor egyszeruen nem kap pontot az answer.

Az a problema, hogy ugy fikazod a SE-t, hogy egyaltalan nem ismered. Igy nehez objektiven megitelni a hasznossagat...

Es a prezi szerintem teljesen jo volt. Teny, hogy sokat lehetne rajta javitani, de en ugy is vegiglapoztam, hogy igazabol nem erdekeltek a referenciai. Es nem szabad elfelejteni, hogy egy ingyenes slide szolgaltatonal volt a cucc, ahol korlatozottak a lehetosegek.

Es szerintem teljesen jokat mond. Ha en lennek a HR-es, erdeklodnek iranta legalabbis. Ha masert nem, azert, mert el tudja adni a mondanivalojat. Szakmailag nyilvan egyikunk se tudja megitelni, mert alapvetoen nem UX feladatkorben dolgozunk, szoval erre nem is terek ki.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nézd:

Továbbra is itt van a portfólió. Minden egyes pixelt én rajzoltam bennük.

Itt a UX-es CV-m (ez ezen az oldalon még nem volt).

Ezen melók jó részéből van mintavétel a portfóliómban, nyilván nem hozhatok el egy cégtől egy requirements doksit, az az EU-ban börtönt jelent (szigorú ipari titok).

Nyilván egy szakmaváltással jár egy identitászavar-és válság, főleg az internet korában, ahol ki kell jelenteni dolgokat, hogy ez ma már nem vállalható, miközben a net egyszerre folyamatosan változó és örök megörző.

Nyilván sokkal kezdőbb UX-es vagyok, mint JS-programozó. Vállalom. Az a döntés, hogy ez lesz a teljes fókusz, egy éves. Ettől nekem még el kell számolni azzal, hogy helló, én tudok programozni is azért, meg egész jó csapatokat raktam össze vezetőfejlesztőként, olyan emberekkel dolgoztam, akikre büszke vagyok, és nem UX-ről beszéltünk.

Szóval köszi hogy felsoroltad ezeket a linkeket, ezekkel nekem tételesen el kell tudni számolni, a múlt nem megváltoztatásával, mert a múlt múlt marad.

Ettől még 2010 utáni dolgokat szeretnék elsősorban mutatni, általános iskolában is sokkal rosszabb programokat írtam, mint most. De nem a semmiből teremtődtem.

Nem kényszerítek amúgy senkit a SE linkek böngészésére, de persze a top válaszok ki vannak gyűjtve azoknak, akik mégis ezen keresztül akarnak megismerni.

"3. A stackexchanges kommentek mint referencia nem bír sok jelentőséggel"

Abszolut nincs igazad. Eloszor is, a StackExchange egy moderalt forum, igen nivos tartalommal. Az, hogy itthon nem ismert, az nem erdekel ugy istenigazabol senkit, tolunk nyugatra es keletre viszont kiemelt informacioforrasnak es tudastarnak szamit. Akinek a SE-n sok tapasztalati pontja van, az annak a jele, hogy a tudasa is a helyen van, es hajlado mindezt meg is osztani. Ez foleg abbol adodik, hogy a StackExchange portaljain a pontozast masok vegzik, es a pontozas is moderalas alatt van. Vagyis, ha hulyesegeket irsz, akkor egyreszt senki nem fog felpontozni, masreszt ha szerzel is spammereket hogy pontozzanak fel (eleg sokat kell gurcolni vele, mert egy account egy answeren csak egyszer pontozhat), a moderacio miatt eleg gyorsan kiderul a dolog, es iveset repulsz, de legalabbis biztos, hogy az osszes pontod elveszik az adminok. Es az eleg kellemetlen tud lenni.

Szoval a StackExchange profil bizony igencsak mervado - bar teny es valo, hogy itthon nem, vagy csak alig-alig ismert. De ez nem jelent a vilagon semmit.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem sok, de nem vagyok tulsagosan aktiv tag, messze nem annyira, mint Adam. Jelenleg csak a HUP-ra van idom es energiam, ha tobb idom lenne, StackExchange-znek en is ezerrel, mert jo hely, rengeteg hasznos otlet szuletik ott. Raadasul en csak asszem egy-masfel eve vagyok tag.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Sok sikert kívánok ehhez a dologhoz, tényleg elismerésem. Egyszer majd talán én is visszatérek ehhez, igaz én csak kicsiben nyúltam ilyesmihez. Addi ig iszom szavaidat, lesz mit olvasni ha találok végre maradék időt :)
Amúgy csak egy nem annyira rejtett nyálas sub.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

A buzzword cunami kicsit megijesztett. Azt hittem lemaradtam valamiről, majd a referenciák megtekintésével megnyugodtam. :)

Hmm.
Pistike webshopját te csináltad, épp ma mondta...
:)

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---