winben blogja

Eljött az ideje rpi-re cserélni

Van egy "home szerverem", ami felel okosotthon vezérlésért, a helyi hálózat üzemeltetéséért és hálózati meghajtóként. Egy amd a10-9700 radeon r7 van benne 8 hdd-vel.
Bármit csinálok a villanyszámlám 10E ft úgy, hogy magam lakok a lakásban és így is alig vagyok otthon.

A francnak se kell raid, elég lesz offsite backup, el kell döntenem mi kell mindenképpen kimenjen online-ba és azt a disket ami nem kell kivonom a forgalomból. Az átlagosan 65W-os proci helyett 2-3 raspi átveszi az uralmat, veszek egy rendes routert és kész.
Nyomathatom, hogy mennyire zöld vagyok a led lámpákkal ha a beszopom egy állandóan üzemelő kazánnal - szóval eljött az ideje, hogy nem futom újra a felesleges köröket.

Digionline servlet frissítés v2

Friss, ropogós, immáron typescriptben, hogy gyorsítsa a fejlesztést.
Frissítésről, használatáról infók itt: https://github.com/szabbenjamin/digionline

Aki korábbi verzión állt számítson arra, hogy újra be kell állítani az alkalmazást (igazából ezért kapott végül új főverziószámot).

Infók, visszajelzés az erre készített Telegram csatornán: https://t.me/szabbenjamin_digionline

GDPR vagy adatvédelem vagy hagyjálmár'

Ma reggel orvosi vizsgálatokon voltam, van ami kellemes csalódás volt, volt ami meg rettenetesen felhúzott és mivel homeoffice-ban tolom az ipart előtte volt időm beszaladni még a Spar-ba lakóhelyemhez közel némi elemózsiát beszerezni.
A kasszánál (ahol még mindig fortyogtam a dühtől) felfigyelem arra, hogy sorra mindenkitől kérdezi az irányítószámot a pénztáros. Namost az adatszolgáltatás/nyomonkövetésnek is nagy ellensége vagyok - ha kell belekötök az élő fába is ha az olyan adatot kér tőlem ami az adott helyen irreleváns.

Szóval sorrakerültem.
Pénztáros: Irányítószám?
Én: Tessék, mit szeretene?
Pénztáros: Mi az irányítószáma?
Én: Köszönöm, nem szeretném megadni.
Pénztáros: Azt kérdeztem mi az irányítószáma. (közben számonkérően néz)
Én: Én pedig nem szeretném ezt megadni.

Titokzatos jelenések

Digitalocean szerver, már több éve fut probléma nélkül Ubuntu 16.04-el.
Időről időre vesszük elő és deployolunk rajta projekteket (értsd weboldalakat), napi 40E látogatószám mellett futnak ilyenkor pl nyereményjátékok esetén.

Örökölt projekt, örökölt kód, szpunk vele, mint akinek az a dolga.
Először a facebook api korbácsolta fel a kedélyeinket, mikor beindult a forgalom a "Call count" szám felment 2-300%-ra és bannolt bennünket Cukkemberg bácsi és javasolta, hogy bánjuk csínján a graph api query-kel.
Évek óta ez a kód fut, eddig nem volt gond. Nem baj, biztos módosítottak a használati feltételeken, csak mi éltünk kő alatt, optimalizáltunk.
Még úgy sem volt tökéletes.
Így gondoltuk kiírtjuk a facebookot az oldalunkról, mert csak a baj van vele - ekkor láss csodát a call count számláló leesett 0%-ra és mind a mai napig úgy áll 5x forgalom idején is.
Legjobb tippünk: a fb ekkorra skálázott fel és kvázi bemelegedett az apink. Vagy kiakadt és tönkrement a számláló. Fene tudja. Lehet a fb rendszere volt kaksi, de természetesen semmi tájékoztatást nem kaptunk az esetről.

Miskolc pillanatképekben

Mindig is érdekelt a videózás (is). Mindig úgy alakult, hogy én videózgattam családi összejöveteleken és mindenféle alkalmakon.
Néhány hónapja upgrade-eltem egy Huawei P20Pro-ra, ezen a héten pedig megérkezett a DJI Osmo Mobile 2-m. Ez utóbbit még erősen tanulom.

Íme az első gyakorlóvideóm, ha valaki érdekel - Miskolc, vagy a videó, vagy a két kütyü együttműködése - megnézheti.
Mivel a youtube sokat rontott a minőségén az eredeti renderelt anyagot INNEN letöltheti (vigyázz, 1.8G!)

Digionline servlet frissítés (v1.0.3)

Stabil ágra kikerült egy új főverzió.

v1.0.3
* 12 percenként megállásra hibajavítás
* TVHeadend támogatás
* Program indításának gyorsítása az által, hogy az EPG újratöltése 2 naponta történik és nem minden indításkor
* Minőség beállítására új struktúrájú config.js fájl
* Program stabilitás javítása

További infók: Frissítési tudnivalók

Ezúttal is köszönök minden visszajelzést! :)

Házi készítésű virtuális asszisztensem: Liza

https://photos.app.goo.gl/79ig4OjUTUdDa5DY2

Egyelőre a projekt pihen, majd úgy egy hónap múlva folytatom rendes mikrofonnal/hangkártyával raspberry pi-n.
Beszéd felismerés + beszédszintetizátor a google-től, minden más nulláról. Jelenleg képes egy böngészőben futni, felismer kb 20 féle utasítást/kérdést. Messze még, hogy legyen belőle valami hasznos dolog, de smart home-hoz mondjuk biztos jó lesz.

Mivel nyelvünk bonyolult, sokféle szórendet és ragozást használunk, plusz a G gyakran félreérti így első körben megoldottam, hogy - mint amikor nyelvet tanulsz - noha a teljes magyar nyelvet nem ismeri, de tudjon spekulálni, hogy mit akarhattál mondani. Ha bővül a szókincse nyilván még többet kell majd tanítani.
Lokálisan folyamatosan figyeli az elhangzottakat, tehát nem kell megszólítással kezdeni a mondandód, elég ha a mondatba - akár a végébe - belefoglalod a nevét.

Hétvégi lecke - avagy PPTP VPN linux "routeren" keresztül

Történt az eset, hogy otthonról dolgoztam volna és nem tudtam felcsatlakozni a céges hálózatra se vezetékes, se mobilneten keresztül.
A mobilnet még mindig homály, mert egy kölcsön samsung telekom telóról ment a vpn, a saját telenoros huawei p9-esemen nem, se tesóm telenoros p8-asán sem. Szóval vagy a telenor blokkol vagy inkább a huawei telefon nem natolja ezeket a csomagokat.

Mivel az otthoni hálózatom úgy néz ki, hogy HP microserverbe érkezik a net (ubuntu 16.04) majd egy másik interfészen egy gigás switch-re kötve belső háló van. Mivel kell legyen wifi így van egy olcsó tplink router is a hálózaton, melynek le van ütve a dhcp szervere és a lan portjára van kötve a gigás switch, a mobil eszközök pedig a wifire csatlakozva automata egy alhálón maradnak.

Újabb IPTV megoldás (Digivel)

Az ittott.tv-s servletem után az online tévézésem újabb mérföldkövéhez érkezvén hadd mutassam be a Digi rendszeréhez készített Kodi-hoz is használható programocskámat, mellyel egyszerre akár három tévén is nézhetsz különböző adást.

Ez sem ingyenes móka, csak abban az esetben használható, ha van a Diginél kábeltévé és internet előfizetésed is.

Részletek: https://blog.winben.hu/digionline-servlet-kodihoz/

Github: https://github.com/szabbenjamin/digionline

Lenovo Miix 310

Tudom, 90 ezer ft-os 2in1 masina, ne várjak tőle sokat.
Ha az ember egy kicsit türelmes igen jól muzsikál rajta a windóz, kódolni is lehet rajta. És szép nagy akksija van, cirka 6-8 órás üzemidővel.

Ma sikerült rájönnöm, hogy hogyan tudok pendrive-ról bootolni róla. Win telepítő bebootolt amolyan nyaktortáztatós verzióban.

Aztán próbáltam rajta egy live ubuntut - az unetbootin "grub" menüje még jól jelent meg, de utána sötét képernyő.
Utána próbáltam egy jó kis clonezilla-t, a grub ott is helyesen jelent meg, aztán bármilyen módot is választottam ki ismét dőlt képpel akart megjelenni, de teljesen össze volt csúszva a kép és minden olvashatatlan volt.

Hangkártya szívfájdalom

Cseréltem nemrégiben egy mondhatni már jófélébb fejhallgatóra. Ez a Sony xb 950. Sima zsinóros változat, jack dugóval a végén - előny, hogy végre tudom használni hangszerrel is + videó vágáshoz is tökéletes (nem csúszik a hang).
40mm membrán az xb ellenére a basszus nem sok, kellemes a hangja, kezdem lassan be is járatni.

A nagy probléma viszont az, hogy mivel hajtsam meg. Annó azért cseréltem bt fejhallgatóra, mert annak saját erősítője van és minden eszközön úgy szól.

Szóval venni kéne hangkártyát. A gémer hiperszuper 7.1-es hangkártyáktól mentsem meg az Isten. Nekem sztereó kell kifelé és befelé, arra az esetre ha néhanapján rögzítek felvételeket.
Munkatársam most behozott végre egy i2i-t, gyönyörűen szól, nagyon dinamikusan szól, a különálló zenei elemek pregnánsak, minden ott szól ahol kell, tökéletes. Aha, csak ez a scarlet 2i2 40k Ft. Egy 35k-es fejhallgatóhoz. :D Plusz sok olyan feature-je van, ami nekem szükségtelen (fantom, szinkron bemenet, aktív/vonalszintű jelválasztó, stb) - egy olcsóbb is megtenné valszeg.

Napi jófejség

Egy négybetűs S betűvel kezdődő és Y-ra végződő márkától volt egy (akciósan) 30E ft-os fejhallgatóm.
Nem olyan eszelősen drága, de nem is olcsó ahhoz képest, hogy egy fejhallgató.

Nos, az történt, hogy a pántjának egyik oldala egyszer csak elkezdett pókhálósan repedezni, majd rövid időn belül az egész eltörött. Tulajdonképpen nem tudom mikor indult a folyamat, mert csak akkor tűnt már fel a dolog amikor a fejemen féloldalasan állt és egy része már szét volt hasadva a müanyagnak.
Ekkor gyorsan rákerestem van-e a városomban e világcégnek márkaszervize, hát volt. Felhívtam őket, hogy mi a bajom és meg tudják-e javítani. Majd jött a kérdés, hogy nem garanciás véletlenül? Hát mondom de. Akkor vigyem be és megvizsgálják.

Tegnap majdnem lerúgtam a windowsos desktopomat az asztalról. :)

A hétvégén nyaralni voltunk és készült kb 7 és fél órányi tömény videófelvétel a meglátogatott helyekről. Igen, a szokásos fotózás helyett most azt az utat választottam, hogy folyamatosan ment a kamera és a videófelvételi mód, bírta az akksi.
Egy utólagos képstabilizációt futtatok át a videókon, hogy kellemesen nézhető legyen a végeredmény, aminek a menete az, hogy végig kell ülni a gép előtt, egyesével minden videót kielemezgetni és beállítani a legmegfelelőbb stabilizáció mértékét, majd ha az összeset átnézted indulhat a "convert" - nos, a konvertálást már harmadik napja csinálja a gépem (nem videózásra vettem a gépet, ennyit tud egy 60 ezres i5-6400 proci). Viszont tök jól megtanultam zúgó gép mellett aludni. :)

Minuszban voltam és nem lőttek le

Egy kis napi érdekesség.
Kapok reggel egy email-t a DigitalOcean-től, hogy $3.46 van és töltsem már fel légyszi. Jóvan mondom, rádobok $5-t, hadd örüljön aztán majd ha hazaértem angliából majd átnézem már a fent lévő szerveremet.
Tehát feltöltöttem $5-al és az egyenlegem 1.54 lett. Mondom mivan? Félreszámolt a rendszer, vagy még nem könyvelték el. De már ott a typ, hogy megérkezett és fel lett töltve.

Majd mikor tüzetesebben átolvasom akkor látom, hogy "your account has an outstanding balance of $3.46". Mondom mivan - hogy jön ide az outstanding? Majd lejjebb írja, hogy "credit means your balance is negative".

Kapucsengő

Biztos sokaknak ismerős a dolog, de talán van még valaki rajtam kívül, akinek újdonság.
Az 1/3-ban lakom, ha fel akarnak csöngetni akkor 13-at kell beírni a kaputelefonban.

Mivel már kb fél éve rossz a kapucsengő (beszélgetni lehet, felengedni nem) gondoltam rászánom magam, szétkapom (megint) a telefont, hátha tudok vele valamit kezdeni.
Viszont most figyeltem fel egy érdekességre - hogy mégis milyen szisztémával van megcsinálva ez a rendszer - ha jól látom az én benti telefonomon van beállítva jumperekkel, hogy a 13 hozzám csörögjön ki, érdekes. :)

1101

TV online v0.9.2

https://github.com/szabbenjamin/ittotttv

Az ittott.tv oldalán 24 órára egy telefonszámmal ingyen kipróbálható maga a tévészolgáltatás (utána bankkártyával előfizethető), ehhez hozzátársul az appom, ami a kodi-n való futtatást is lehetővé teszi.

Elkészítve linuxra és direktben raspberry pi-re, 17-es kodi kell hozzá, vagy raspi-n osmc (amiből most 16-os az elérhető legújabb változat, de a telepítő automata felfrissít 17-esre).

Kérem véleményezni, teszteljétek!
Jó szórakozást!

...a legjobbakkal is megesik...

Mindig szánalmasan megmosolyogtam azokat akik valamilyen véletlen folytán gondatlanságból elpusztították műszaki eszközeiket.
Ezek között örök klasszikus a teát/kakaót/kólát/(.*)folyadékot a billentyűzetbe öntő önjelöltek.

Nos, elkövettem a hibát, hogy kicsit gethősen itthon maradtam 1 napra szabin, hogy kipihenjem magam, de gondoltam legyen aznap is valami hasznos feltöltöm a tervezett kódjaimat github-ra.
És szépen megmelegítettem a teácskámat, bele a neocitrant, gondosan elkavar, majd ahogy lehüppenek azzal a lendülettel bele is akadtam a kanál végébe és a pohár teljes (!) tartalmát a billentyűzetbe borítottam. A billentyűzet pedig lévén okos lyukak vannak az alján, így kultúráltan nem megtartotta az érkezett folyadékot így továbbengedte az asztalra rá a mobilomra, a tabletemre, a tab billentyűzetére, stb.
Nos, a mobil, a tablet meglepően jól kibírta az esetet, de a bill-t már másodjára kellett szétszedni a billentyűk beragadása miatt. Először csak a gombokat mostam meg szappanos vízben, másnap reggel 3 gomb benyomva maradt - ma felpattogattam a teljes gombsort, vászonzsákban kimostam, majd a billentyűzetet nedves szappanos viledával 5x áttöröltem. Úgy látom innen, hogy a gumiharangsor egy lapban van, így ha harmadjára is be-be fog valami ragadni szétszedem a teljes billentyűzetet gombokkal együtt és a teljes elektronika nélküli "karosszériát" egy mosózsákba csomagolva bevágom egy másfél órás mosásra a mosógépbe.