winben blogja

Lenovo Miix 310

 ( winben | 2017. november 19., vasárnap - 21:28 )

Tudom, 90 ezer ft-os 2in1 masina, ne várjak tőle sokat.
Ha az ember egy kicsit türelmes igen jól muzsikál rajta a windóz, kódolni is lehet rajta. És szép nagy akksija van, cirka 6-8 órás üzemidővel.

Ma sikerült rájönnöm, hogy hogyan tudok pendrive-ról bootolni róla. Win telepítő bebootolt amolyan nyaktortáztatós verzióban.

Aztán próbáltam rajta egy live ubuntut - az unetbootin "grub" menüje még jól jelent meg, de utána sötét képernyő.

Hangkártya szívfájdalom

 ( winben | 2017. szeptember 13., szerda - 13:10 )

Cseréltem nemrégiben egy mondhatni már jófélébb fejhallgatóra. Ez a Sony xb 950. Sima zsinóros változat, jack dugóval a végén - előny, hogy végre tudom használni hangszerrel is + videó vágáshoz is tökéletes (nem csúszik a hang).
40mm membrán az xb ellenére a basszus nem sok, kellemes a hangja, kezdem lassan be is járatni.

A nagy probléma viszont az, hogy mivel hajtsam meg. Annó azért cseréltem bt fejhallgatóra, mert annak saját erősítője van és minden eszközön úgy szól.

Zsarolás

 ( winben | 2017. április 10., hétfő - 20:35 )

A W10 múltkori akciója után ma este újra villantott.
Sebaj, csak egy virtuális gépet, egy komplett fejlesztőkörnyezetet és más egyéb teljesen haszontalan/felesleges apróságot kell leállítanom majd újraindítanom.

Amúgy. Egy OS-nek nem az lenne a feladata, hogy megléte/működése annyira kifinomult legyen, hogy gyakorlatilag észre se vedd a meglétét?

Napi jófejség

 ( winben | 2017. április 4., kedd - 7:07 )

Egy négybetűs S betűvel kezdődő és Y-ra végződő márkától volt egy (akciósan) 30E ft-os fejhallgatóm.
Nem olyan eszelősen drága, de nem is olcsó ahhoz képest, hogy egy fejhallgató.

Nos, az történt, hogy a pántjának egyik oldala egyszer csak elkezdett pókhálósan repedezni, majd rövid időn belül az egész eltörött. Tulajdonképpen nem tudom mikor indult a folyamat, mert csak akkor tűnt már fel a dolog amikor a fejemen féloldalasan állt és egy része már szét volt hasadva a müanyagnak.

Tegnap majdnem lerúgtam a windowsos desktopomat az asztalról. :)

 ( winben | 2017. március 17., péntek - 9:36 )

A hétvégén nyaralni voltunk és készült kb 7 és fél órányi tömény videófelvétel a meglátogatott helyekről. Igen, a szokásos fotózás helyett most azt az utat választottam, hogy folyamatosan ment a kamera és a videófelvételi mód, bírta az akksi.

Minuszban voltam és nem lőttek le

 ( winben | 2017. március 7., kedd - 11:24 )

Egy kis napi érdekesség.
Kapok reggel egy email-t a DigitalOcean-től, hogy $3.46 van és töltsem már fel légyszi. Jóvan mondom, rádobok $5-t, hadd örüljön aztán majd ha hazaértem angliából majd átnézem már a fent lévő szerveremet.
Tehát feltöltöttem $5-al és az egyenlegem 1.54 lett. Mondom mivan? Félreszámolt a rendszer, vagy még nem könyvelték el. De már ott a typ, hogy megérkezett és fel lett töltve.

Kapucsengő

 ( winben | 2017. február 25., szombat - 17:34 )

Biztos sokaknak ismerős a dolog, de talán van még valaki rajtam kívül, akinek újdonság.
Az 1/3-ban lakom, ha fel akarnak csöngetni akkor 13-at kell beírni a kaputelefonban.

Mivel már kb fél éve rossz a kapucsengő (beszélgetni lehet, felengedni nem) gondoltam rászánom magam, szétkapom (megint) a telefont, hátha tudok vele valamit kezdeni.
Viszont most figyeltem fel egy érdekességre - hogy mégis milyen szisztémával van megcsinálva ez a rendszer - ha jól látom az én benti telefonomon van beállítva jumperekkel, hogy a 13 hozzám csörögjön ki, érdekes. :)

TV online v0.9.2

 ( winben | 2017. január 28., szombat - 13:36 )

https://github.com/szabbenjamin/ittotttv

Az ittott.tv oldalán 24 órára egy telefonszámmal ingyen kipróbálható maga a tévészolgáltatás (utána bankkártyával előfizethető), ehhez hozzátársul az appom, ami a kodi-n való futtatást is lehetővé teszi.

Elkészítve linuxra és direktben raspberry pi-re, 17-es kodi kell hozzá, vagy raspi-n osmc (amiből most 16-os az elérhető legújabb változat, de a telepítő automata felfrissít 17-esre).

Kérem véleményezni, teszteljétek!
Jó szórakozást!

...a legjobbakkal is megesik...

 ( winben | 2017. január 11., szerda - 23:09 )

Mindig szánalmasan megmosolyogtam azokat akik valamilyen véletlen folytán gondatlanságból elpusztították műszaki eszközeiket.
Ezek között örök klasszikus a teát/kakaót/kólát/(.*)folyadékot a billentyűzetbe öntő önjelöltek.

Nos, elkövettem a hibát, hogy kicsit gethősen itthon maradtam 1 napra szabin, hogy kipihenjem magam, de gondoltam legyen aznap is valami hasznos feltöltöm a tervezett kódjaimat github-ra.

TV online

 ( winben | 2017. január 9., hétfő - 21:02 )

Van az ittott.tv szolgáltatás, előfizethető, nézhető mindenféle platformon.
Most már kodin is. Próbálgassátok. :)

https://github.com/szabbenjamin/ittotttv

[!UPUPUP!]
Na itt a kert
http://blog.winben.hu/magyar-iptv-raspberry-pi-n/

Hogyan törjem fel a saját gépem?

 ( winben | 2016. december 27., kedd - 0:23 )

Úgy érzem elkövettem azt a hibát, hogy asztali gépet vettem / Win 10-et teleptettem a gépemre.
Az a koncepcióm, hogy van egy combos asztali gépem otthon és ha éppenséggel eljárok otthonról úgy is van internet mindenhol távoli asztal kapcsolaton, remote desktop tudok a "vékönykliensről" az otthoni gépemen dolgozni (billentyűzetes androidos tablet, raspberry pi).

Tanítás

 ( winben | 2016. október 20., csütörtök - 22:55 )

Ma láttam egy pesti egyetemen leadott előadássorozatot, ahol progalapot (akart) a tanár tanítani, de azt olyan módszerrel tette, hogy ha csak a levegőbe hadonászik és nem ír semmit a táblára nem értem meg miről beszél, kész katyvasz keletkezett lassan az én fejemben is és azt hittem már agyrákot kapok a sok felesleges beszédtől és a lényeg kihagyásából. Szóval úgy tapasztalom, hogy nem történt meg az AHA pillanat, mint amikor előadáson nem értem, de mikor túl vagyok rajta és azzal foglalkozok később már egyértelmű (mint pl az analízis).

Zene 5.1 DTS-ben

 ( winben | 2016. október 11., kedd - 19:53 )

A hétvégén kíváncsiságképpen rákerestem, hogy nincsenek-e véletlen 5.1-es zenei hangfelvételek. Az igény, a megvalósítás evidens, de valahogy mégsem hallani róla.

Nos, ha valakit érdekel ilyet körülbelül megint csak torrentoldalakon talál (ha tévedek javítsatok ki), a DTS szócskára kell keresni a zenék között.

Eric Clapton & B.B. King - Riding With The King albumára sikerült rátalálnom.
Hát.
Haláli jó! :)

Váltás Ubuntura [failed]

 ( winben | 2016. október 5., szerda - 8:54 )

Egyre több a panasz a W10-el. Eleinte azt hittem, hogy a problémák megoldódnak/eltűnnek idővel, de már Istenem, eltelt 1 év és még mindig gondok vannak vele.

Csak néhány story a teljesség igénye nélkül:
* egyik kolléga gépén minden frissítés után eltűnik a hangeszköz, a driver frissítésével tudja a problémát kiküszöbölni időszakosan
* rendszeresek a hosszú ideig tartó windows update-ek amik rabolják az időnket

Én, Mr. Robot

 ( winben | 2016. szeptember 8., csütörtök - 23:13 )

...lennék bárcsak, de nem.

Szomszéd jön egy iPhone-nal, ami a fiáé volt. Igen ám, de a fia néhány hónapja váratlanul meghalt, a szolgáltató pedig egy szép kis számlát tolt most a anyja arca alá, amit be kell fizetnie az előfizetés lezárásához.

Szóval jön az iPhone-nal, hogy ezt eladná és le tudok-e törölni róla mindent. Mondom persze, megyek a beállításokba, gyári állapot indítás, de jelszót kér.
Kérdezem - mi a jelszó. Hát ő nem tudja, nem kérdezte sosem.

Online zenetéka az offline-al szemben

 ( winben | 2016. augusztus 28., vasárnap - 21:40 )

Volt ez a bejegyzésem egy rövidke scripttel, most elmondom miért.

Arra használtam, hogy tettem egy kisérletet/vizsgálatot arra, hogy én, aki már x éve (kajak nem tudom, mióta megjelenent a google play streaming) használok streaming szolgáltatást vissza tudok-e szokni/könnyebbséget jelent-e/hogyan tudok használni egy saját zenetárat.
Amikor én töltöm le magamnak a zenét és úgy hallgatom, és nem fizetek érte.

Egy infravevő, egy arduino és egy sor értetlenkedés

 ( winben | 2016. augusztus 28., vasárnap - 10:16 )

Van egy ilyenem, egy Arduino Nano-m és egy Windózos számítógépem. Eddig a pi-re volt dugva az infravevő, de mióta megvettem a desktopomat már a pi-t nem használom.

Gondoltam tök jó volna infravevőt átintegrálni a számítógéphez. Ehhez persze a szakirodalom *egy része* megtalálható az interneten.

Napi jóság browser console-ba

 ( winben | 2016. augusztus 25., csütörtök - 20:52 )

Egy kis skicc, ha "n" betűvel kezdődő és "re"-ra végződő oldalacskán a kereséseknek megfelelő tartalmakat le szeretnéd kapkodni, de nem akarod az összeset végigkattintgatni:

[szerkesztve, már nem működött egy ideje, most újra jó]

var list = [];
jQuery('.torrent_lenyilo2').each(function() {
list.push(jQuery(this).attr('id'));
});
var interval = setInterval(function() {
var id = list.pop();

var downloadUrl = $('link[rel="alternate"]').attr('href');
var key = decodeURIComponent(downloadUrl.match(/(\?|&)key\=([^&]*)/)[2]);

3D hőbörgés

 ( winben | 2016. május 15., vasárnap - 19:22 )

Van bátyám, vett egy Androidos 3D tv-t, van két hozzá való bt szemüvege, blu-ray lejátszóval minden fain.

De milyen dolog már az, hogy önmagában natívan maga a tévé nem tudja a youtube-on lévő 3D videókat lejátszani?
Jó, lépjünk tovább, youtubeot sz*rjuk le, elvégre csak azért vett ilyen tévét, hogy a jutbob is 3D működjön.

Aztán, igen, nem vett blu ray lejátszót és nem szeretné a bd lemezeket vásárolgatni sokezer forintokért, hanem BD50 iso-t tölt le - DE SEMMIVEL nem lehet lejátszani aktív 3D-vel sehogy a filmeket.

Trollkodás IT módra

 ( winben | 2016. március 31., csütörtök - 21:20 )

Először is rettenet jó a hangulat az irodában, például ha úgy felejted a géped tuti néhány munkatársad az ügyfélszolgálatról kap legalább egy szívecskét skype-on (jobb esetben lány) és talán egy randimeghívást is "úgy random". :D
Aztán előfordulhat, hogy néhány monitor az asztalok között keresztbe van bekötve, vagy tele van mindened ragasztgatva postit-tel.
Soso előre rettegek a péntektől, mert úgy érzem el fog szabadulni a pokol. :)

Aztán, hogy magam is trollkodjak egy cseppet.

Windows 10

 ( winben | 2016. február 7., vasárnap - 13:59 )

Sokszor van az az érzésünk, hogy a MS-nál a Windows változatokat görgetik csak egymás után, mindig csak hozzátoldanak.

Ez egyik oldalról szomorú, mert egy folyamatosan hízásban lévő óvodást kapunk, másik oldalról viszont érthető, felérne a cégnek egy tökönszúrással minden egyes verziót mindenestől újraírni.

Namost e bejegyzésemet az alábbi szituáció ihlette:

Router építés PC-ből

 ( winben | 2016. február 6., szombat - 1:13 )

Router PC-ből lépésről lépésre linux alapokon

Laikusoknak íródott, biztos van, akinek jól jön egy összefoglaló leírás.
Már néhány napja, hogy gyakorlatban is csináltam, ha esetleg kimaradt valami, vagy javaslat van szóljatok nyugodtan.

Napok óta használom, stabil és gyors a cucc, HP microserver N40L gépem volt hozzá.

Fusion drive Windows módra

 ( winben | 2016. január 29., péntek - 23:32 )

Régóta idegesített már, hogy van egy 60 gigás ssd-m, amin a Windows és néhány barátja féktelenül dorbézol (és a teljes rendelkezésre álló területet kitölti) és nem tudom azt eléri, hogy maguk a fájljaim gyors elérésűek legyenek és hatékonyan működjön a rendszer, mert mindent az ssd mellé, a vinyóra kell pakolnom, így tennem kellett valamit (csak ezért meg nagyobb ssd-t vegyen az, akinek Imre az anyja).

Hát ez is eljött...

 ( winben | 2016. január 27., szerda - 0:38 )

Két éves rabszolgaság után idén januárban eljöttem életem első munkahelyéről.

Régóta fontolgattam már a felmondást, hosszú ideje benne volt a levegőben, de sosem volt meg az igazi löket hozzá. Aztán januárban a főnök behívott és javasolta, hogy búcsúzzunk el.

Új fejezet

 ( winben | 2015. október 26., hétfő - 13:30 )

Már öt éve külön élek otthonról. Szépen lassan önállósodok.

És ma új fejezet indult: megvettem életem első nagyobb háztartási eszközeit.
Egy hűtő és egy mosógép.