...a legjobbakkal is megesik...

Mindig szánalmasan megmosolyogtam azokat akik valamilyen véletlen folytán gondatlanságból elpusztították műszaki eszközeiket.
Ezek között örök klasszikus a teát/kakaót/kólát/(.*)folyadékot a billentyűzetbe öntő önjelöltek.

Nos, elkövettem a hibát, hogy kicsit gethősen itthon maradtam 1 napra szabin, hogy kipihenjem magam, de gondoltam legyen aznap is valami hasznos feltöltöm a tervezett kódjaimat github-ra.
És szépen megmelegítettem a teácskámat, bele a neocitrant, gondosan elkavar, majd ahogy lehüppenek azzal a lendülettel bele is akadtam a kanál végébe és a pohár teljes (!) tartalmát a billentyűzetbe borítottam. A billentyűzet pedig lévén okos lyukak vannak az alján, így kultúráltan nem megtartotta az érkezett folyadékot így továbbengedte az asztalra rá a mobilomra, a tabletemre, a tab billentyűzetére, stb.
Nos, a mobil, a tablet meglepően jól kibírta az esetet, de a bill-t már másodjára kellett szétszedni a billentyűk beragadása miatt. Először csak a gombokat mostam meg szappanos vízben, másnap reggel 3 gomb benyomva maradt - ma felpattogattam a teljes gombsort, vászonzsákban kimostam, majd a billentyűzetet nedves szappanos viledával 5x áttöröltem. Úgy látom innen, hogy a gumiharangsor egy lapban van, így ha harmadjára is be-be fog valami ragadni szétszedem a teljes billentyűzetet gombokkal együtt és a teljes elektronika nélküli "karosszériát" egy mosózsákba csomagolva bevágom egy másfél órás mosásra a mosógépbe.

#nem-fogok-egy-12ezer-ftos-billentyűzetet-kidobni

Szóval tanultam a leckéből. :(

Hozzászólások

Jól teszed, hogy nem dobod ki, én is megpróbálnám megmenteni.

ha harmadjára is be-be fog valami ragadni szétszedem a teljes billentyűzetet gombokkal együtt

Szerintem ne végezz félmunkát, ezt ne harmadik nekifutásra tedd, hanem már most. Valahogy megnyugtatóbb érzés, hogy nem ragad itt-ott, a nehezen hozzáférhető helyeken, hanem mindenütt kitakarítottad.

Amúgy az eszközök megmentéséről jut eszembe. A napokban szedtem szét az A4Tech WOP-35 típusú 5 gombos és 2 görgős optikai, PS2-es egeremet, hogy kitakarítsam, mert a görgő nem mindig görgetett már. A sok összeszedett szöszön nem ment át az infravörös fény. Atomjaira szedtem, elmostam a műanyag alkatrészeket, megvártam míg megszárad, összeraktam, használom tovább. Mellesleg a nyákon a gyártás éve 2003. :)

Ezekből túl sokat nem lehet tanulni, hacsak azt nem, hogy nem kapkodunk, nem helytelenkedünk. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ez is egy mutatója annak, hogy mennyire mellénk települt és elértéktelenedett az IT. annak idején a gépteremben a kezünk igen elverték volna, akár egy kiflit is becsmpésztünk volna. mit beszélek, be sem mehetett mindenki :) és munka végeztével le kellett törölni a monitort, de külön mérethelyes takarója volt még a billentyűzetnek is.

[a park.com-os technikai "zsenialitást" szándékosan hagytam ki, az nem része a felsorolásnak]

nem is tudom, a kommersz szó jól illik a mai IT-re?

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

"és munka végeztével le kellett törölni a monitort"

Mai napig emlékszem arra a kb. 15-20 évvel ezelőtti vitára hogy miért ne töröljük le a monitort :)
Micsoda érvek és ellenérvek voltak.....nekem csak szimplán elegem lett abból hogy másnap beülök a monitor elé és az előző napi "mosástól" ilyen szép pszichedelikus ábrák voltak a monitoron.

ennél azért szarabb volt, ha az előző delikvens nyálát kellett milliméteres pöttyökben nézni mert tegnap tüsszögött párat. vagy a zsíros arcbőréhez ért és a monitoron mutogatott valamit - nyilván összefogdosta.

mindkét említett eset fellelhető még ma is, szóval a felhasználók igénytelensége változatlan: olyan notikat látni időnként, amit az ember át sem vesz szervizre. egyébként a mai napig úgy vagyok vele, hogyha kiszállásos szervizre megyek lehetőség szerint viszek saját billentyűzetet és egeret, más retek cuccát nem taperolom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Az én esetemben egér volt. A megszokás is számít valamennyit. Nem dobom ki csak azért, mert telement porral, szösszel. Közgazdasági szempontból igazad van, környezetvédelmi körülményeket is figyelembe véve pedig nekem. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én is ezzel kezdem, majd amikor rájövök arra, hogy nem éri meg, de nekem ehhez van kedvem, akkor megcsinálom.

Haszonnak veszem azt a jóérzést is, amit a javítás okoz. Mert ugye összességében minden cselekedetem a boldogságomat szolgálja. Így ez esetben ez egy MAX() függvény ami a javítás örömét hasonlítja a javítás költségéhez.

Nekem egy széles és alacsony bögre van rendszeresítve gép melletti teázásra. Felborítani nem igazán lehet a formája miatt, esetleg véletlenül kilöttyinteni egy keveset belőle, erre viszont még nem volt példa.

Ez se rossz: https://themightymug.com/

Nem kell erőltetni! Indoklás: a baleset mnindenképpen be tud (és fog is) következni. Csak az a kérdés, hogy kiöntesz-e egy normál bögre nocitrán/cola/tea/whatever folyadékot, vagy elfelejted rácsavarni a kiborulhatatlan bögre tetejét, ha pedig atombiztos a cucc, amiből iszol, akkor ivás közben fog rád jönni előbb vagy utóbb a köhögő/röhögő/csukló/whatever roham, ami miatt már a szádból fog a billentyűzeten landolni a cucc. :)

--
jAzz

Az egyetlen baleset ami velem történt eddig, hogy egy tál tejes zabkását borítottam rá a laptopomra. A látvány ahogy a tej és a sok kis zabszem csorog lefelé a laptopról a retinámba égett :D Mondanom sem kell, nyomva tartásos kikapcsolás, akkut ki, atomjaira szedtem, a billentyűzet rémálom volt, a touchpad is... Nem kívánom senkinek. Szerencsére nem lett baja, köszöni jól van azóta is.

Ezért kell cukor nélkül inni a teát. Pláne elektronikus kütyük közelében. :-)

UP

Az enter nem működik :(
Szétszedtem, a két fólia közötti réteget megtörölgettem nedves törlőkendővel, egy néhány percig jó aztán megint nem. hpval is megtörölgettem, az se segített. :(

Hm, találtam most itthon ilyen német gyártmányú monitortisztító itatóspapírt. Monitor takarítására tökéletesen alkalmatlan, de a billentyűzet entere már több, mint egy fél órája tartósan működnek tőle.
Idővel meglátom mennyire stabil, újonnan 8 ezer csak a billentyűzet (egér nélkül). Csak akkor két dongle kellene a mostani egy helyett. Pff. Minő problémák. :)

a rossz hír az, hogy a szesztartalma felett cukortól kezdve sok minden van benne, ami rosszabb, mintha beleöntenél egy újabb adag szart. arról nem is beszélve, hogy pálinkát biztosan nem pazarolnék ilyesmire.

háztartási körülmények között én inkább gyógyszertári sebbenzint és langyos desztillált vizet használnék, végül hajszárítót. mivel csak egy billentyűzetről van szó, ezek elégségesek.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Ha kaja ment bele, olyannal próbálkoznék, ami a kaja lemosására való, langyos víz + mosogatószer. Utána szétszedve, a fóliákat egymástól eltartva (zsebkendővel, vagy valamit közérakva) alaposan megszárogatnám (ventillátorral is meg lehet fujatni, alaposabban kiszárad).

Szétszedtem, a két fólia között is volt anyag rendesen, jóformán össze volt tapadva a kettő és jó tapadós-cukros volt a szétszedés után.
Megtörölgettem monitor tisztító törlőkendővel a problémás érintkezőt, este majd meglátom, hogy újra előjön-e a probléma. Ha igen akkor újra kapom elő a csavarhúzót... :)

Eszembe jutott ez a topic.
Tegnap este hirtelen "rendrakhatnékom" támadt, némi rendszerezéssel egybekötve. Nem egy napra terveztem, szombaton akartam folytatni. Csak éppen az SNSV lapos rá lett rakva egy kupac papírra. Most, pár perce arra jöttem haza, hogy a gravitáció apránként a földre küldte a vasat, és szépen ott pihent az íróasztal előtt.
Nagy levegő. Bekapcs. Indítókép bejött (kijelző egyben) a többit majd holnap... :)

Péntek 13 rules. :) Mivel a névnapom is szokott erre esni, máshogy fogom fel mint az átlag. :)

Szerk.: Túlélte.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ebben is van... A caddy-be ki lett rakva a gyári, amúgy ssd-ről megy...
Semmi baja.
Bár, jobban belegondolva, ezt a laptopot amúgy is rengeteget hurcoltam az évek alatt bicikli hátsókerekes oldaltáskán minden esetben durva földúton, amit pár traktor szabott a saját művészeti elvei szerint, és eddig még nem lett baja... És talán ott biztos, hogy nagyobb erőhatások is érhették...
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol