A Telenor továbbra is tesz a netsemlegesség elvére

...vagy ha mégsem fixme.

Az úgy történt, hogy vettem új telót szolgáltatónál és a Hello Data-ról átkerültem egy 100G netet tartalmazó csomagba, meg P20Pro-ról Note20Ultra-ra cseréltem. Igen kedvezően adták a telót és a tarifacsomagra is kaptam 2 éves hűséget, a 100G meg bőven elég.

Aztán történt ma, hogy utaznom kellett A-ból B-be és gondoltam folytatom tovább a munkámat (progamozó vagyok) laptopon, mobilnetről - ahogy azt a korábbi időkben már sokszor megcsináltam. Ámde új mobil, sebaj, hangout-olni tudtam róla egész nap, fejlesztőkönyezet működik, de aztán feltűnt, hogy csakcsak nem tudok fellépni a céges VPN-re. Mármint de. Fellép, de nem csatlakozik fel SSH-n és a belső hálózaton lévő (intra) weboldalak sem töltődnek be. Elmolyoltam vele egy csomót, debugolás, állítgatás a mobil hotspot beállításaiban, google-zás hátha a samsung nem hajlandó ikev2 eap-ttls csomagokat fordítani. A rendszergazdánk szerint router shit van, ami az én esetemben a teló és a hotspot.

Aztán látok diskurzust arról, hogy a Telenornál át kell állítani az APN-t "online"-ról "net"-re, hogy működjön. Átállítom, fel sem csatlakozik a mobilom már a mobilhálózatra, szóval oké, vissza online, de gyanus, egyre gyanusabb, hogy Telenor shit.

Tehát felhívtam a 1220-at. Előadom a problémámat, hogy nincs vonalam VPN irányba. Hát megkérdezi a technikai kollégát, pillanat. Visszakapcsol, majd mondja, hogy ez a szolgáltatás az én tarifám alatt NEM ÉRHETŐ EL, csak a valamilyen home típusú előfizetéseknél lehet "net"-et állítani be APN-nek, hogy működjön a VPN.

- tessék? szándékosan blokkolják a vpn forgalmat?

- hát a csomag nem teszi lehetővé a használatát

- tehát szándékosan nem teszik lehetővé a pptp típusú csomagok forwardolását, tehát megsértik a netsemlegesség elvét?

- nem, csak a tarifacsomagomban ez nem érhető el

- értem én, csavarhatjuk a szavakat, de itt szándékosan korlátozzák azt, amit én internetezés címszóval akarok végezni

Szóval. Elköszöntem mielőtt durvábban kezdtem volna el beszélni.

 

Amúgy az OpenVPN megy, a saját ovpn szerveremre fel tudok csatlakozni. Ha arra felcsatlakozok akár mobilon, akár laptopon azt látom a böngészőben, hogy a teljes adatfogalmam az OpenVPN-es hálózaton keresztül bonyolódik, a céges viszont nem, ott továbbra is telenor a providerem pl speedtest.net-en.

Namost ha benyomom az OpenVPN-t, majd a windowsos céges VPN-t a speedtest.net már nem azt írja, hogy telenor, de továbbra sem érhető el a céges hálózat. Nyilván a windowsos gyári vpn nem fogja az openvpn layer-ét használni. Nincs is opció, hogy kiválasszam melyik interfészen keresztül kezdeményezzen csatlakozást. Ha a telón benyomom az openvpn-t, majd a netmegosztást akkor szintúgy telenoros hálózaton van fenn a laptopom. Már ott tartok fejben, hogy fogok egy raspi-t, rádugom USB netmegosztással a telefont, telepítek egy openvpn klienst a raspira, így a raspi megkapja a mobilnetet vezetéken, openvpn-el felcsatlakozik az openvpn szerveremre, majd azt a csatlakozást iptables-el fwd-olnám kábelen a laptopomra. Ez még így leírva is nagyon komplikált és millió+1 hibalehetőség fennáll, viszont a szitu aggasztó, mert mivan ha elmegy otthon a drótos net, nekem meg dolgozni kellene, de nem tudok...

 

Az egy dolog, hogy lehet oda volt valahova írva, a telenor ászf-be, vagyhogy a telenor szarjon sünt...de segítségeteket kérném azoknak, akik esetleg jobban belelátnak a VPN-ek lelkivilágába, hogy milyen lehetőség van arra, hogy problémát orvosoljam.

És nem, nem opció, hogy a cégnél rimánkodjak openvpn szerverért sajnos. :(

 

Update.

Hazaértem. Működik a régi telefon hotspot-ján a VPN. És az új telón keresztül is. 

WTF.

 

Update2.

Számítanak a mobil csatlakozási beállítások: https://blog.winben.hu/telenor-es-a-ceges-vpn/

 

Update3.

Felhívott a szolgáltató, hogy egy előfizetés felmondási kérelemmel kapcsolatban keresnek. Eltelt jónéhány hét, kicsit lassan esett le, hogy erről volt szó és az ügyintézővel folytatott akkori beszélgetésem ennyire durva volt. Elmondtam most a hölgynek a teljes story-t és hogy mélységesen csalódtam a Telenorban és a kötbér is fogva tart, így nem tudom az előfizetést sem felmondani. Elmondta, hogy a nethez/technikához nem ért, de nagyon sajnálja. Majd felkínálta, hogy elengedi 3 havi előfizetési díjamat.

Nyilván elfogadtam. :>

 

SUM.

Az update2-ben lévő beállítás módosítások azóta is jók - legalábbis ott, ahol jelenleg tartózkodok - utazni nem valószínű, hogy sokat fogok már idén, de  tracter kolléga 4G->3G átállítás ötletét is megjegyeztem, mert benne van a pakliban, hogy az ominózus időben a 4G torony mondta be az unalmast.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 12. 03., cs – 19:26

Ez így van. Ha IPsec-et, PPTP-t akarsz használni, akkor net APN. Az online APN AFAIK NAT-olt IP-t ad, azon ezeknek problémája van. Igen, külön kell engedélyeztetni, mert különben hiába állítod be, a net-et, nem fog működni.

trey @ gépház

Ó b+, lehet h. ezért nem bírok 4G-n csatlakozni telenor telefonnal az IPSEC VPN-hez?

Ja, nem. Dualsim-es telefon, voda APN-t használ, és azon nem megy. De valószínűleg nem APN miatt. Viszont Telenor-nál jó tudni ezt az alternatív APN módot.

> Az úgy történt, hogy vettem új telót szolgáltatónál és a Hello Data-ról átkerültem egy 100G netet tartalmazó csomagba

egy mondat mennyi hiba :D

 

1. szolgálatónál sosem veszünk telefont

2. Hello Data lemondással jól megszivattak - ugye ez volt telenor hypeweb előfutára korlátlan net, cirka 5000 Ft / hó - na most engem 3 éve próbálnak átállítani róla, de nem sikerül nekik

No rainbow, no sugar

Hát figyelj

- 550 helyett 330-ért kaptam meg a telót

- sehol észre sem vehető, hogy a telefon telenoros, sehol nincs rajta semmilyen előtelepített app és a digis simkártyát is ugyanúgy megeszi

- nincs szükségem korlátlan netre, ha vezetékes nettel gondok vannak és dorbézolós hangulatomban vagyok se megy el néhány 10G-nál több

- ellenben kaptam több órányi lebeszélhetőséget, amire szükségem volt

- ha lefelé kerekítjük a hello data árát akkor lényegében alig változott az előfizetésem díja

Azért az az 550 inkább 450, de mindegy is, mert 330E is bődületesenkurvárasok egy mobilkütyüért, de persze mindenki arra tossza el a pénzét, amire akarja - ezért a 110E Ft-ért sikeresen mexivattad magad, amit ha rendesen meg akarsz oldani, az sem lesz sokkal olcsóbb... Bár ha veszel egy Digi-s előfizetést (30GiB/hó, 1000Ft-ért) azzal teljesen rendben leszel ott, ahol a Diginek van lefedettsége. De 110E-ből akár egy telenyomoros vagy trémobilos másik előfizu is kifutja a telefon tényleges használati idejére számolva...

"- 550 helyett 330-ért kaptam meg a telót"

Azt tegyük hozzá, hogy ez a teló sehol nem kerül 550-be, csak a telenornál. A felpumpált listaár pedig pont ezért van, hogy nagyon jól érezd magad, mikor jóval olcsóbban megkapod 2 év hűséggel és 8XL-es havidíjjal. :) De valójában máshol ~435e Ft-ért vihető (pl MediaMark, edigital). (Egyébként jó teló, majdnem rácuppantam én is.)

Én úgy látom hogy ez a mai napn 347től indul felfelé (bruttó kisker): https://www.arukereso.hu/mobiltelefon-c3277/samsung/galaxy-note20-ultra…

Szerintem nagyon durván megszopattad magad. Persze mindenkinek joga van arra elbaszni a lóvéját, amire tetszik. Ha valami nagyon hard fact miatt váltottál telefont és adósságba verted magad (meg magas havidíjakba), akkor egészségedre, egyébként meg szerintem gyorsan aktiváld az elállási jog spellt.

Jó kérdés, hogy a kezedbe adják ez _azt_ a dobozt, amit majd ha fizettél, megkapsz.

Igazából mindegy, mert ahol nem, ott nem kell vásárolni. :)

És ha a kezedbe adják, meg tudod-e vizslatni a megfelelő gyártói oldalon a dobozról leolvasott IMEI-t...

Igazából mindegy, mert ahol nem, annál a gyártónál nem kell vásárolni. :D

Viccen kívül, ha félmillát kiadnék valamire, akkor ez nálam dealbreaker lenne. Márkakereskedőben mondjuk még megbízom, eddig nem volt rá okom, hogy ne, de ilyen szürkeimportos cuccnál semmiképpen. Ennyiből kocsit is lehet már venni, ott mégis evidens (ugye, evidens? :)), hogy utánanézel a történetének. 

- drágább

- két évre le vagy kötelezve, nem tudsz máshova menni, csak kötbérrel

- hitelt szerintem lúzerség telefonra felvenni, mert nem tartós fogyasztási cikk, hanem egy érzékeny-törékeny lóf.sz, ami akkor is rohamosan veszít az értékéből, ha vigyázol rá

- telefon részletfizetés nélkül is előfizethetsz ugyanarra, amire szeretnél

- nem drágább, pontosan ugyanannyiba kerül általában pl iPhone esetén.

- nem vagy 2 évre lekötelezve, kihozhatod kártyásként is egy összegben.

- ez nem hitel, szerintem nézz jobban utána a hitelnek. ez részlet fizetés. nincs thm, bankok nem látják a közös rendszerükben hogy már van 1 adósságod. tehát ez nem hitel.

már miért lenne lúzerség mikor a mai világban mindenre előfizetsz? 

szerintem az a lúzerség hogy a magyarok mindent fű alatt okosba akarnak megoldani, a lista aljáról vásárolnak, nem néznek utána semminek, aztán megy a rinya a hupon hogy valami nem oké. ez a lúzerség.

én hivatalos viszonteladóktól szeretek vásárolni, mert akkor biztosan nincsen baj

De drágább, fent is írták.

De le vagy kötelezve, a részleteket lehet hogy letudhatod, de a kapcsolt szerződést nem.

Hitel, nem hitel, lényegtelen, adósság.

Az hogy fizetek havi 1500 forintot a spotifyra nem tartalmaz kockázatot, mert bármikor lemondhatom, a készülék törlesztést meg kötelező fizetni. Én a klasszikus vonalat képviselem ebben: azt vásárold meg, amire pénzed van, ne kérj kölcsön rá senkitől, mert akkor vesztes vagy. Ebben az esetben pedig a szolgáltatótól kérsz kölcsön. Nem feltételezem rólad, hogy azt gondolod hogy puszira adnak 0% THM-et, az azért 0, mert egy eleve drágább árat osztanak le (nem minden esetben, oké), és olyan szolgáltatást/havidíjat kapcsolnak hozzá 2 évre, amit nem mondhatsz le csak úgy.

Nem mondtam, hogy mindent fű alatt és mindenből a legolcsóbb szürkét, csak hoztam egy példát.

Egyébként ha már jó áron akarsz vásárolni de hivatalos forrásból akkor osztrák/német ismerőst kell megkérni hogy menjen el az official sellerhez náluk, vegye meg KP-ra, és elküldi neked. Ezekben a szolgáltatós árakban benne van az árfolyamkockázati felár (is, meg még sokminden).

Ugye a normális gyártóknak mind van hivatalos magyar customer service-e (hua, samsungnak biztos van), csont lényegtelen hogy honnan veszed, csak legyen tényleg új.

"nem drágább, pontosan ugyanannyiba kerül általában pl iPhone esetén."
"én hivatalos viszonteladóktól szeretek vásárolni, mert akkor biztosan nincsen baj"

Mondjuk pont iPhone esetén az Apple garancia miatt szinte tökmindegy hol veszed meg a telót, így is úgyis érvényes a garancia. 

"hivatalos viszonteladónál gyári 2 év"

Nem. Van 1év jótállásod és 1 év szavatosságod.

jótállás az mindenképp 1 év. És ez az amikor nincs vita, ha ezen időszakon belül hiba van, akkor a gyártó a felelős. Ez minden 10e Ft-nál drágább elektronikai cikknél így van (PTK), tehát más telefonoknál is, annyi a különbség az apple javára, hogy az apple-nél a beszerzés forrásától függetlenül tudod érvényesíteni a jótállást (mert ők így vállalják): ezért a szürkeimportos telefont pont ugyanúgy kicserélik/javítják a hivatalos apple szervizben, mint azt, amit hivatalos forgalmazónál vásároltál.

Ezen felül van még a 2 év kötelező szavatosság (ami szintén akkor indul, amikor megveszed a telót, tehát az egy év jótállás után már csak 1 év szavatosság van), amit a ptk előír és forgalmazó köteles adni. Ebben valóban van különbség, mert szürkeimport esetén nem tudsz hova menni a szavatossági problémáddal. Viszont ez amúgy sem ér sokat, a jótállásnál sokkal "gyengébb", pl fordított bizonyítási kényszer van. Jótállás alól csak akkor mentesül a gyártó/forgalmazó, ha bizonyítja, hogy a hiba a teljesítés után keletkezett. Szavatosságnál meg neked kell bizonyítani, hogy a hiba _nem_ a tejesítés után keletkezett a hiba, hanem már úgy vetted. Egy másfél éves hirtelen elromló oled panelnél pl hogy bizonyítod, hogy gyári hiba miatt romlott el? Sehogy. Jótállási időben ezt nem kell bizonygatnod.

Röviden: a jótállás az, ami ér valamit ha problémád van.

Apple.com:

"Fogyasztók magyarországi vásárlásaira jogszabályon alapuló kötelező jótállás vonatkozik, időtartama a garanciális igény esetén a garanciális időszak a leszállítás időpontjától számított 1 év, a Polgári Törvénykönyv alapján pedig szavatossági igény érvényesíthető, amelynek időtartama a leszállítás időpontjától számított 2 év. Az ilyen igényekre a helyi jogszabályok által meghatározott feltételek és követelmények vonatkoznak."

a gyakorlat nem téged igazol sajnos. de azért nice try. a valóságban a 2. évben is foglalkoznak veled ugyanúgy. ezt én 9 év tapasztalata alapján mondom, nem tudom te mennyi.

de nézd, felőlem mindenki onnan veszi amit venni szeretne ahonnan akarja, csak nem tudom miért kell leköpködni/lehülyézni aki hivatalos viszonteladótól szeretné beszerezni.

"gyakorlat nem téged igazol sajnos. de azért nice try. a valóságban a 2. évben is foglalkoznak veled ugyanúgy. ezt én 9 év tapasztalata alapján mondom, nem tudom te mennyi."

Én csak leírtam mi van a ptk-bna és az apple weboldalán. A jótállás 1 év.

Semmi tapasztalatom velük egyébként, de örülök, ha így van és 2. évben is érdemben foglalkoznak a vevővel (btw nekem is 2 év gari van a telefonomon, de nem számítok rá, hogy mondjuk 2. év közepén bedöglő kijelzőt ingyen kicserélik.. De ha mégis így van, akkor az korrekt.)

ez nem hitel, szerintem nézz jobban utána a hitelnek

"A hitel egy olyan pénzügyi művelet, amelynek során a hitelező lemond az áru, szolgáltatás azonnali kifizetéséről"

ez részlet fizetés

"Áru hitelezése esetén az áru az adós birtokába jut, és azt csak bizonyos idő elteltével kell kifizetnie."

nincs thm

"Ha a THM 0, akkor kamat- és költségmentes hitelről beszélünk."

bankok nem látják a közös rendszerükben hogy már van 1 adósságod

"[a hitelképesség-vizsgálat során figyelembe vett] információk a fogyasztó által nyújtott tájékoztatáson és a hitelreferencia-szolgáltatás igénybevételén alapulhatnak"

tehát ez nem hitel.

Elbizonytalanodtam. :(

rendben, tévedtem. nevezzük hitelnek. viszont akkor sem hiszem, hogy ma az előfizetések napjaiban úgy kéne egy ilyen műveletre tekinteni mintha uzsorát igényelnél és húde megszopatnád magad mert jaj kötelezettséged lesz. igen. kötelezettséged lesz, amire nagyon nagy valószínűséggel fel vagy készülve és bőven belefér a költségvetésbe. ez esetben nem tudom megérteni, mi ezzel a gond.

Ne érts félre, én abszolút nem vagyok az értelmesen felvett hitel ellen.

amire nagyon nagy valószínűséggel fel vagy készülve és bőven belefér a költségvetésbe

Te talán igen, de ez általánosságban abszolút nem igaz. Telco shopokban van jópár ismerős, messze a többség olyan telefont vesz, amire amúgy nem lenne pénze.

Ha van 500k-d, és nullás hitelre veszel 500k-s telefont, az rendben van. Ha nincs 500k-d (a többségnek nincs!) akkor probléma.

"már miért lenne lúzerség mikor a mai világban mindenre előfizetsz?"

A legtobb dologra "luzerseg" (inkabb gazdasagi analfabetizmus) elofizetni.

Elofizetesi modell arra fair, aminel dolgozni kell embereknek azon, hogy te minden honapban megkaphasd a szolgaltatast (peldaul 4G/5G, hbo go, stb.) Amit egyszer legyartottak, arra gazdasagi analfabetak kuldenek havonta ingyenpenzt a semmiert.

(Oke, tudom, iPhone-ra utana meg 5-6 evig kuldik a szoftvert, de az OP Huaweit vett, ott mire fizessen havonta?)

A "mai vilagban mindenre elofizetsz" azert rossz mondat itt, mert jovoheten "ez a jovo" ervelessel nem indul a fogkefed es a grillsutod, ha nem fizeted ki az elofizetesi dijat. IoT termekekre is gazdasagi analfabetak fizetnek havidijat. A ceg aki gyartja es "uzemelteti" megel belole. De ettol meg aki vesz toluk barmit, balfasz.

+0,5

Viszont én nem keverném az előfizetés vs hitel/részlet/akármi témát.

Előfizetés: amíg fizeted, jön a szolgáltatás (ritkábban áru), ha nem fizetsz, akkor nem jön.

Hitel/részletfizetés: megkapod a cuccot, amíg fizeted a részleteket, nem történik semmi, ha nem fizetsz, megbasznak.

Szerkesztve: 2020. 12. 03., cs – 19:47

Vettél egy elektronikai hulladékot (okostelefon), mert kiszúrták a szemed a reklámok és olyasmire akarod használni, amire alkalmatlan (professzionális célokra).

Az "online" APN CGNAT mögé vág, és ezen nem tudsz változtatni. Az újonnan vásárolt elektronikai hulladékod hotspotként üzemelve még egy NAT mögé vág és valószínűleg a non-standard PPTP GRE csomagok akadnak fenn rajta.

Nem tapicskolásra és masszív fogyasztásra optimalizált kütyükkel kell VPN-ezeni.

Még mielőtt illúzióid lennének, a "Hello Data" csomagban is az "online" APN mögött voltál.

Mi lenne, ha megpróbálnád a régi telefonnal? Vagy normális eszközzel, pl. egy USB-s vagy beépíthető 4G modemmel?

A Telenor pedig mindaddig magasról tenni fog a netsemlegességre, amíg szénné nem bírságolják, meg zárják ki a frekvenciatenderekből, mint a Digit. Kartellező profitmulti, etikátlan üzleti gyakorlatokkal.

Amint vissza hazatérek meg fogom nézni a régi telóval is, mivel nekem is gyanus ez az átállítgatásos duma, mert a P20Pro-n nem kellett semmit sehova állítanom.

BTW ha zavar, hogy egy drága készüléket vettem légyszi azt mondjad - ne bújj az elektronikai hulladékozás, meg nem céleszköz cimkék mögé. Nem túl elegáns.

ha zavar, hogy egy drága készüléket vettem légyszi azt mondjad

Semmi gond. Arra pocsékolod el a pénzed, amire akarod.

Nem túl elegáns.

Ó elnézést, ha megsértettem fennséged-sznobságod. Legközelebb jobban figyelek.

Amiről itt szó van valójában: Egy félmilliós okostelefontól én is és minden normális, józan gondolkodású ember elvárná, hogy ha hivatalosan specifikáltan hotspot tud lenni, akkor teljesértékű hotspot tudjon lenni. Mivel azonban az okostelefonokat nem kifejezetten értelmes, professzionáis célokra, hanem tapicskolásra, ráfüggésre, tartalomfogyasztásra és elavulásra tervezik, így se nem érnek meg ennyi pénzt (330-at se, csakhogy tisztázzuk), se nem érdemes tőlük azt várni, hogy majd tényleg rendes routerként funkcionálnak, amik átengedik normálisan a PPTP-t.

ha te ilyen jól osztod be a pénzed, hogy már másnak is pénzügyi tanácsokat osztogatsz akkor miért nem vagy milliárdos? :D

 

Nem tapicskolásra és masszív fogyasztásra optimalizált kütyükkel kell VPN-ezeni.

ez hol van kőbe vésve? nekem Telekommal tökéletesen működik, onnan VPNezek ahonnan akarok és minden működik, onnan végzem a munkám ahonnan akarom ameddig te a szobádbol okoskodsz mások életébe. :D

300 ezer forintos 4G router, amire nincs szüksége. Ebben a kérdésben a véleményem az, hogy ha telik ilyen drága tapiznivalóra, akkor teljen drágább díjcsomagra is, ez a topic eléggé szlovák rendszámos X5 kategória. De ahogy nézem, megoldódott, úgyhogy mindegy is.

Ilyen copások miatt kell valami SSL alapú VPN-t adni a dolgozók felé a munkahelyednek, ahogy említetted pl az OpenVPN, SSTP, de vannak gyártói VPN megoldások. Amikor a legtöbb kliens publikus IP-t se kap, nem érdemes IPSec-kel vesződni, megint más a telephelyek közötti forgalom, ahol fixek a paraméterek és az eszközók, egyszer kell jól belőni. A PPtP-t meg nem el kellett volna már rég felejteni?

Ez ismerős történet. Maszek meló szerverét megpróbálom elérni mobiltenet, SSH-n keresztül. A szerver nem elérhető. Otthoni szerver, detto. Webes szolgáltatások mennek. Próbálok netmapet az otthoni szerverre, csak az smtp, http, sftp portot látja nyitottnak az összes többi filtered. 1220, kedves hölgy közli, hogy elfogyott a mobilnet keretem. Közlöm a kedves hölggyel, hogy ez esetben a szerződésben foglalt 34/34kbit/sec-re lassítsanak, de ne kotlálátozzák az adott szolgáltatások elérhetőségét. Erre Ő, hogy igen, de ezen a sebességen egyes szolgáltatások és weblapok nem működnek, vegyek adatjegyet, stb. Laikusok nyelvén elmagyatázom, hogy a SSH-t ez hidegen hagyja. Akkor kapcsol egy technikai kollégát. Úriembernek elmagyarázom a dolgot, Ő is az adatjeggyel jön, neki is elmagyarázom, a sebesség és az elérhetőség közötti különbségeket. Megemlítem, hogy nmappal mi látható az elérhető szolgáltatásokból és nem. Erre esküdözik, hogy biztos a szerver oldalon van a hiba. Mindeközben meg hallom a lázas gépelést a háttérben.  Megjegyzem, hogy azért 4 szerveren azonos szolgáltatás kiesés elég ritka. Ő továbbra is a szerverekre hivatkozi és veri a billentyűzetet. És hirtelen mit látok? Felépül mind a négy SSH kapcsolat. Nem adom meg neki az, "áh, most jó lett" örömöt, inkább elbúcsúzok tőle. Elindítom az időzítőt, mert 4 hét múlva megint kezdhetem újra a dolgot...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem is van egy gyanúm, hogy ők bactak' el valamit tegnap amit fű alatt rendbehoztak. Már nem egyszer fordult elő olyan a telenornál, hogy nem volt LTE hálózat, nem lehetett telefonálni, ámde ha átváltottál 2G-re akkor hopp, mentek a hívások. Ekkor is tették a hülyét, csak ez a story egyszerűbb volt, jobban átláttam és tudtam racionálisabban erőszakos lenni, hogy ne rázzanak le... :D

Ma beszéltem a rendes céges supportunkkal, azt mondják, hogy kell, hogy menjen a céges VPN a Telenor hálózatán, ők nem tudnak ikev2 tiltásról. 

Mivel 5G-s a készülék van egy sanda gyanum, hogy attól hányhatta el magát a VPN, hogy az egész történet elején bekapcsoltam, hogy ha van 5G lépjen fel arra is, aztán azt csak este kapcsolta vissza ki az ifttt. Ha lesz időm futok még vele egy kört, aztán megírom, hogy az oldotta meg a problémát - bár ahogy nézem errefelé alig érdekel bárkit is a probléma szakmailag, jobban esik csak a zsebemben turkálni. :(

Te meg jol jartal hozzam kepest. En elkovettem azt a hibat, hogy vettem egy Virgin Mobile-os adat SIM-et. Egy darabig mukodott aztan egyszercsak nem sikerult az OpenVPN auth rajta. Mindenhol mashol ment, ha az OpenVPN-t TCP-n betunneleztem akar mibe akkor megint ment.

Felhivtam oket, elmondtam, hogy mi a problemam, kozolte, hogy ha a google.com betoltodik akkor marpedig jo es nincs hol reklamalni, ticketet nem nyit mert jo. Elmagyaraztam nekik huszadszor is, a valasz: "Jah, VPN? Az nem otthoni felhasznalas, csak uzleti elofizetessel engedelyezett." "Oke, milyen uzleti elofizetesre tudok valtani?" "Ceg nevere lenne?" "Nem, maganszemely" "Akkor semilyenre". Es itt vegtelen ciklusba kerult. Soha tobbet.

Ennek semmi köze a netsemlegességhez, teljesen félreértetted a koncepciót.

A netsemlegesség azt jelenti, hogy a szolgáltató nem részesíthet előnyben bizonyos szolgáltatásokat minőségileg (pl. több sávszélességet biztosítva neki), akkor sem, ha az adott szolgáltatás fizetne érte.

Azaz például nem tudja a Netflix kiszorítani az Amazon Prime-ot azzal, hogy fizet az ISP-nek, hogy a Netflix több sávszélt kapjon, az Amazon meg kevesebbet.

Erről szól a netsemlegesség.

De nem amiatt, mert a HTTPS "szolgáltató" ezért fizetett volna az ISP-nek.

Ez az ISP döntése, lehet másikat keresni.

Ennek semmi köze a netsemlegességhez. Nem értitek, hogy az a fogalom mit jelent, csak használjátok ezt a szót.

Olyan, mintha egy orvos a vakbélműtétre azt mondaná, hogy az bélcsavarodás-probléma.

Bélrendszer mindkettő, de mégsem ugyanaz.

Vagyis multiék ettől még nyugodtan kiszoríthatnak minden mást, ami mögött nem egy milliárdos IT-gigász áll terawattokat zabáló cloud-infrastruktúrával (pl. self-hosted VPN megoldás). Csak milliárdosék nem szoríthatják ki egymást. Ez aztán semleges!

Nem, ez pont arról szól, hogy ha te akarnál csinálni egy új szolgáltatást, ami friss, fiatal, és jobb minden másnál, akkor azt nem tudják azzal ellehetetleníteni, hogy lefizetik az ISP-t, hogy mivel te még új vagy a piacon, és alig van ügyfeled, alig kapjál sávszélt is.

Nyomjad csak a mantrádat, de a netsemlegesség pont a monopóliumok ellen van. Azért, hogy lehessen más is konkurens. Különben a Netflix fogná, és lefizetne mindenkit azért, hogy senki más konkurens szolgáltató ne kapjon sávszélt. De nem teheti meg. Ezért bárki csinálhat streaming szolgáltatást, nem lesz technikai hátrányban.

Én tavaly májustól idén márciusig használtam Hipernet Home+ díjcsomagot. Ez annyiban eltér a tiedtől, hogy kifejezetten router-ekhez szánták, s a "net" APN-t használja. Én mindvégig telefonban, sokszor hotspot-ként használtam. Nekem android 7.1.1-gyel ment, Windows Phone 8-cal, mint Hotspot, nem. Erre ez a poszt segített:

https://unix.stackexchange.com/questions/329024/ssh-over-vpn-over-wifi-…

Átállítottam 1000-re az MTU-t, s utána működött tökéletesen a VPN. Azóta megszüntettem a díjcsomagot, az aktuális helyzetről nincs infóm, illetve, a díjcsomagod is eltér. Hátha segít :)

 

Más: Kolosy tér környékén sokszor megszakadt a VoIP hívás 4G hálózaton ugyanezen díjcsomagban. Először én is a netsemlegesség hiányára gondoltam. Szolgáltatóval is leveleztem, magam is néztem az adatforgalmat, s egyszerűen az jött ki, hogy ennyit bír a cella. Időnként vannak 5-10 másodperces szünetek, amit pl. a Whatsapp kibírt, de pittyegett, a Signal megszakadt. 3G-re állítottam a kapcsolatot, utána tökéletesen ment a VoIP is. Vidéken és külföldön végig rendben működött a 4G-s VoIP hívás is.