Tök jó ez a Chromecast, de...

Nővéremnek vettem egy ilyet, neki is butatévéje, mint nekem és már megunta a rpi1+kodi-val való szenvedést.
Megy képernyőtükrözés, youtube, fb, plex, digionline átküldhető nagyon könnyen a tv-re, gyors az egész, kellemes a használata (majdnem).

3 napig nálam volt, hogy kipróbáljam, rájöjjek a turpisságokra, hogy már ismerve az eszközt tudjam neki odaadni és soso én is eléggé megkívántam ezt a Chromecast 2.0-t, de mégis vannak dolgok amik eltántorítanak:

* Ami az előnye az a hátránya is - csak a kompatibilis appok képesek rajta futni
* Csak HDMI kimenet van rajta. Az 5.1-es hangrendszeremhez csak úgy tudnám hozzádugni ha lenne mondjuk optikai kimenet a tv-n és az erősítőmön.
* HDMI-CEC nem hajlandó (nálam) adatot fogadni - jó lenne ha nem kéne egy pause esetén is a mobilhoz nyúlni. Vagy legalább megállítaná a lejátszást ha hívnak telefonon... :)

Az összes közül a hangkimenet fáj a legjobban így szerintem maradok a raspimnél.

Hozzászólások

Hangkimenetet hiánya nem fáj, azon kívül pedig amire kell, arra teljesen OK. Jelenleg egy buta TV-n van, de van egy YouTube-képes Sony is, amire bőven kéne, mert a belé épített alkalmazás 10 sec. után fagy meg kb.

--
trey @ gépház

Nekem is buta TV-m van de elég volt a TV és a gép közé egy HDMI kábel és felokosodott a TV-m. Minden fut rajta nincs kompromisszum. :)

"megunta a rpi1+kodi-val való szenvedést."

Miféle szenvedést?

Fél éve fut a sajátom, semmi szenvedés nem volt vele. A telepitése óta 1x kellett rá ssh-znom, de azt is csak azért, hogy beállitsak egy apache-ot.
https://hup.hu/node/157700

-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

* Áramszünet esetén random sd kártya összeomlások, OSMC szomorú fej és reboot loop
* Nagyon lassan indulnak el a youtube videók, élő yt lejátszása egy ideje működésképtelen volt
* Plexnek egy örökkévalóság mire szinkronizál
* Nincs képernyőtükrözés, szóval nem tudja tv-re kiküldeni a tablete képét

Tapasztalataim szerint az Rpi1 -en úgy volt a téma, hogy a lapra égetett bootloader (ami fogja a fat32 partíciót, beolvassa a config.txt -t és társai) sokáig úgy viselkedett hogy unclean shutdown esetén megtagadja a bootolást, szerintem ti is ezzel találkoztatok. Ilyenkor kell egy fsck, ami bebillenti a clean shutdown flaget, és utána elindul. Ugyanakkor a mostanában terjesztett raspi-s updatek szerintem ezt frissítették, és már nem csinálja. Magyarul azt kell tenni hogy raspbiant vagy deriváltját kell használni első körben (az OSMC is ilyen sztem) és behúzni minden frissítést, majd rebootolni.
De ez csak tapasztalat amit darabonként raktam össze magamban, nem ellenőriztem.
A másik javaslatom amúgy az hogy Rpi3 (mert úgy emlékszem sosem panaszkodott unclean shutdownos sdkártya) legyen, illetve libreelec, mert sokkal gyorsabb.

szerk.: az rpi1 borzasztóan régi és gyenge, a videókat csak azért tudja lejátszani mert van rá dedikált hardver benne, a proci harmatos, a ram kevés, az usb vezérlő is harmatgyenge. Tudom hogy eldöcög a KODI vele ma is, de nem élmény a használata.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

+1 RPi3 + LibreELEC

Ezzel a párossal nem igazán van gondom, és nálam rendkívül fontos tényező volt a HDMI-CEC. Francnak van kedve 2 távirányítóval szerencsétlenkedni...

A youtube tényleg kicsit lassan indul, de Pi3-ason nem vészes, <5 mp a legrosszabb esetben is. SD kártya problémával a 3-ason LibreELEC-el már nem találkoztam, illetve de, a gyenge minőségű 8GB-os kártyám feldobta a talpát (nem áramszünet volt), kb fél óra volt újrarakni mindent az újra. Áramszüneteket is bírja rendesen, mostanában sokat villanyszereltem, és nem foglalkoztam az RPi-vel.

És live youtube adást is tudsz vele nézni?

Nekem rpi2b-m van, én is upgrade-ben gondolkozok és ott már egy aprócska ssd-t használnék tárhelynek, nem sd kártyát, hogy lehető leggyorsabb legyen (úgy tudom a 3-as már tud usb-ről is bootolni).

Viszont tény, hogy rpi3 szett + ssd többe kerül, mint egy chromecast...

Én kiegészítésnek használom kodi mellé, mert igazából én dummy módon szoktam youtube-ozni (kikeresek egy videót és megnézem, se lista, se feliratkozás, se semmi), és a kodi nagyságrendekkel gyorsabban indítja el (+nincs reklám).
Az "erősítő" nálam maga a TV, ami betápolja neki a hangot vmilyen módon, az tud a 2.1-esen megszólalni, így ilyesmi gondok nincsenek.
A chromecast akkor szokott jól jönni ha vendégek jönnek (spotify -t ki tudom tenni, illetve a vendégek a telefonjaikkal kirakhatnak amit szeretnének, és felhasználóbarátabb mint kodival).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"a kodi nagyságrendekkel gyorsabban indítja el (+nincs reklám)"

Nincs reklám, ez a lényeg (nekem). Agyrém úgy pl mesét nézni a gyerekeknek, hogy belevágnak random oda nem illő -felnőtteknek szóló- reklámokat.
Én szintén Pi3 + Kodi (LibreElec) párost használok már évek óta, zéró problémával. Tökéletesen megy a HDMI CEC, de igazából legtöbbször telefonról vezérlem (Kore), nem nagyon tudok kényelmesebbet elképzelni.
Jön a kislányom ,hogy apa indítsd el nekem az xy mesét, a telefonon pár pöccintés -bárhol vagyok épp a lakásban- aztán kész, bekapcsolódik a TV, indul a mese a yt-ról (reklámmentesen) vagy a NASról. Szerintem az egész kellően gyors, de azért gondolkozom az új pi 3 model B+-on a 300 megabites háló és ac-s wifi miatt.
Amúgy okosTV-m van, de annak a saját képességeit inkább nem használom, mert mocskos lassú és idegtépő. Egyedül a képernyő tükrözést használom nagyritkán, pl pár fotó végiglapozására, de igazából az is kényelmesebb kodi-n (csak akkor előbb fel kell lőni a telefonról a fájlokat a NAS-ra). (tényleg, olyat miért nem tud a kodi -nem tud?- ,hogy mondjuk a telefon galériájában kijelölök x db képet/mappát/albumot és azt kilőni a kodira diavetítésnek?)

Hanghoz lehet venni ilyen kütyüt: LINK

Nálam sokkal komplikáltabb a hang helyzet. Egy 5.1-es rendszerre kellene kötni:
Két PC-t, egy R.Pi-t, egy STB-t és egy TV-t
Ehhez már egy kisebb mixer kellene, amik rohadt drágák.
Lehet építek eggyett.

A legnagyobb baja h nem lehet kikapcsolni. Csak ha kihúzom a tv-ből. Ha átváltom a tv-n az inputot antennára, miközben hdmi-n ott a chromecast akkor a tv-n random szétesik a kép. Lehet a tv hibája, nem tudom. Ha ki van húzva akkor minden oké. A másik fasság az állandó háttérkép letöltés/változtatás.

Nekem ~3 éve folyamatosan ott lóg a tvbe bedugva, és nem zavar semmit. Ugyanakkor megfigyeltem már olyat is hogy ha bekapcsolok a lakásban egy mikrotik routert egy bizonyos csatornán, akkor bezavarja a TV tunerét (DVB-T). Lehet hogy nálad is ez áll fent, csak a chromecast wifije csinálja. Lehet kapni ethernet adaptert chromecast-hoz, azzal lehetne még próbálkozni. Pl.: https://www.aliexpress.com/item/Ugreen-Chromecast-Ethernet-Adapter-USB-…

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Háát, nem inkább az adott wifi eszközt kellene kivágni a 3.14csába, ha így megszórja a spektrumot? Nagyon nem egy frekin vannak.

Esetleg maga a Router/AP SoC szór, nem a rádiója, mert nincs jól árnyékolva (meg a koaxod is vacak), a SoC működési frekvenciája meg pont az UHF sávba esik.

Átraktam 11-ről a 2-es csatornára - nem igazán hatotta meg sajna. Az 5GHz -es wifit még sosem használtam, majd próbálom. A telóm sajnos nem támogatja. Viszont most vettem észre, h lett új beállítási opció a Google Home/Ambient alatt, amivel csökkenthető a hálózati forgalom. Ettől jelentősen javult a helyzet. Valószínűleg a háttérképek [kikapcsolhatatlan] letöltése generálta wifi forgalom miatt esik szét a kép tévézéskor.

Édesanyám nemrég vett egy félokos Sony TV-t, értsd: Miracastot tud, DLNA megosztásokat tud, YouTube-ot, Netflixet és még pár másik szolgáltatást tud, de appstoreja nincs. Megtanítottam neki hogy használja a YouTube appot, a NAS-ra felraktam egy DLNA szervert, Miracaston keresztül ki lehet rá vetíteni bármit amit magától nem tud (pl. RTL Most), másra (egyelőre) nincs igénye. Biztos jó a Kodi is, de nem ad annyival többet hogy érdemes legyen ehhez egy plusz eszközt fenntartani.