gergelykiss blogja

GDPR compliant adattörlés adatbázisból

 ( gergelykiss | 2019. február 20., szerda - 2:22 )

Sokakat érint, és sokan gondban is vannak vele, hogy korrekt, auditorok előtt is vállalható módon meg tudják oldani a GDPR-ral összefüggésben befutó adattörlési kérelmek kezelését...

Multiboot telepítő pendrive készítése (Linux+Windows)

 ( gergelykiss | 2019. január 12., szombat - 13:20 )

DR (disaster recovery) szituációra való felkészülés jegyében készítettem egy "svájcibicska" pendrive-ot, amivel a szervereinken használt OS-ek éles helyzetben gyorsan, hardverfüggetlen módon és ahol csak lehet, működő netkapcsolat nélkül is telepíthetők.

Két legyet egy csapásra - ismerkedés a Mikrotik és a pfSense világával

 ( gergelykiss | 2018. november 5., hétfő - 0:47 )

Mivel a jelenlegi munkahelyemen sajnos nincs lehetőség (és általában idő sem) a saját továbbképzésemre, ezért amennyire a szabadidőm engedi, ki szoktam találni magamnak különféle hobbiprojekteket, hogy ezeken keresztül új megoldásokkal tudjak szabadon, kötöttségek és határidők nélkül megismerkedni. Legutóbb azt vettem a fejembe, hogy az otthoni Netgear WNDR4300-as routeremet lecserélem egy profibb/gyorsabb/modernebb megoldásra...

FreeBSD mint desktop OS - tapasztalatok

 ( gergelykiss | 2018. október 20., szombat - 22:59 )

Néhány hónapja CentOS-ről FreeBSD-re váltottam otthon, így most egy 11.2-RELEASE fut az otthoni desktop gépemen, az alábbiakban összefoglalnám az eddigi tapasztalataimat.

Összességében nem bántam meg az átállást, de azért van pár kényelmetlenség, amit a mai napig nem sikerült orvosolni, és ami miatt még mindig "visszasírom" a Linuxot néha...

Digitális adás mux paraméterek Diginél

 ( gergelykiss | 2018. július 14., szombat - 22:49 )

Az otthoni média PC konfigurálásakor tűnt fel, hogy a Digi koaxos kábel TV-nél nincs a hálózaton NIT (Network Information Table), vagyis a digitális hangolásnál csak "pásztázásos" módszerrel lehet elővarázsolni a csatornákat, ami a teljes kábel TV-s frekvenciatartományra vonatkozóan (mondjuk 100 MHz-től 800 MHz-ig) a tuner típusától függően hosszú percekig eltarthat, a "tört" (pl. 114.5 MHz) frekvenciák kihagyásáról nem is beszélve...

Egy kis "hardverhekk" sötét téli estékre...

 ( gergelykiss | 2017. december 20., szerda - 19:03 )

Pár hete elkezdtem a Coreboot nevű nyílt forrású firmware-t portolni az otthoni HTPC-mben használt ASUS AM1I-A alaplapra.

Egy lakásfelújítás története

 ( gergelykiss | 2017. október 2., hétfő - 22:25 )

Nem könnyű manapság egy építkezést vagy felújítást kivitelezni. Már szinte a csapból is az folyik, hogy az ingatlanárak az egekben vannak, miközben nagyon nehéz szakit találni, és még ha sikerül is, több hónapos várólistákkal kell számolni. Ráadásul az óriási keresletet és egyre szűkülő kínálatot kihasználva a szakik többségénél igencsak vastagon fog a ceruza.

MySQL/PostreSQL szerver költöztetése leállás nélkül

 ( gergelykiss | 2017. augusztus 31., csütörtök - 14:43 )

Magas SLA-val üzemeltetett rendszereknél előfordulhat, hogy úgy kell adatbázisokat költöztetni két szerver között, hogy egyáltalán ne legyen leállás, vagy legalábbis pár percnél több kiesés semmiképp se fordulhasson elő.

Manapság a sokszorosan redundáns felhős rendszerek világában ez általában nem szokott problémát okozni, de előfordulhat, hogy pl. egy régebbi (fizikai) vasról szeretnénk egy másik, újabb vasra költöztetni adatbázisokat nagy tételben - erre a helyzetre remek megoldás, ha egy ad-hoc replikációt hozunk létre a forrás- és célszerver között.

"Kis türelmet kérek, a villamost újra kell indítanom."

 ( gergelykiss | 2016. december 27., kedd - 13:04 )

Reggel munkába menet egy szép, modern, ultrakomfortos CAF gyártmányú villamossal utaztam, amikor is pár megálló megtétele után a címben említett mondat hangzott el a hangosbeszélőben.

YouTube UX fail

 ( gergelykiss | 2015. november 15., vasárnap - 22:12 )

Épp egy playlist-et hallgatok YT-on (nem túl gyakran teszem amúgy), és kb. minden második-harmadik szám után berak egy reklámot.

SOGo

 ( gergelykiss | 2015. szeptember 30., szerda - 22:56 )

A napokban kísérleteztem a SOGo-val, és azt kell mondjam, le vagyok nyűgözve.

Meglepetésemre ingyen és minimális időbefektetéssel sikerült építenem belőle egy kicsit talán fapados, de cserébe meglepően stabil csoportmunka-megoldást, ami mindenféle-fajta eszközzel szépen együttműködik: teszteltem a három legnagyobb smartphone platformon, Thunderbird-del és persze böngészőből is, csont nélkül működött mindenütt.

Fullad(oz)ás indítózáskor

 ( gergelykiss | 2015. szeptember 8., kedd - 21:15 )

Több napos próbálkozás után végre sikerült lencsevégre kapnom Mazda 2-esem egyetlen ismert hibáját: néha (totálisan random módon) egyáltalán nem vagy csak "köhögősen" indul be a motor. Ez úgy az esetek 20-30%-ában jön elő, egyébként pöccre indul és ha már jár a motor, utána az ég világon semmi gond nincs a kocsival.

Ki Mit Túb

 ( gergelykiss | 2015. augusztus 15., szombat - 0:48 )

Tavaly is volt, idén is megrendezik - csak azt nem értem, hogy minek? Ekkora sikere lett volna a tavalyi versenynek vagy csak kellően sok pénzt hozott a vodának (vagy a kampányt legyártó ügynökségnek) ahhoz, hogy megismételjék?

Windows Phone - vannak itt még súlyos hiányosságok...

 ( gergelykiss | 2015. május 28., csütörtök - 22:09 )

Pár hete beruháztam egy Lumia 730-asba, főként azért, hogy tudjam egyszerre, egy telefonnal a zsebemben használni a privát és a céges SIM-kártyámat. A telefon egészen a mai napig szinte mesébe illő módon kifogástalanul üzemelt, az akksi készenléti ideje (közel 3 nap) is egészen lenyűgözött. Abszolút semmi panaszom nem volt a telefonra, amíg ma reggel rejtélyes módon csonttá nem fagyott a rendszer... :(

Parkolás HELP!

 ( gergelykiss | 2015. április 4., szombat - 12:57 )

Nem tartom magam kifejezetten rossz sofőrnek, de ma délelőtt adódott egy helyzet, amit nem tudtam megoldani és baromira szégyellem magam miatta, főleg mert picit meghúztam a mögöttem parkoló Mondeo lökhárítóját. Szerencse, hogy az eset otthon történt, ismerem a kocsi tulaját, tud a sérülésről, elnézést kértem tőle, megy tovább az élet.

Viszont, ettől még azért bánt, hogy a tudatlanságom miatt történt az eset, ezért szeretnék tanulni belőle.

Ó, édes privacy, látlak-e még valaha?

 ( gergelykiss | 2015. március 14., szombat - 23:23 )

Az az igazság, hogy aggódom kicsit. Az ilyen és ehhez hasonló posztokat olvasva joggal jut az ember eszébe, hogy a fene nagy felhősödés és webkettősödés közepette, képesek vagyunk gondolkodás nélkül megbízni napjaink három Nagy Testvérében (egyebek mellett), miközben szép csöndben lemondunk földi életünk egyik legnagyobb kincséről: a magánéletünkről, és annak védelméről.

Lumia 520

 ( gergelykiss | 2015. január 18., vasárnap - 0:27 )

Kereken egy éve fogtam először kezemben életem első saját, nem a munkahelyem által "rámtukmált" okostelefonját, egy Lumia 520-ast, így arra gondoltam, ez remek apropó arra, hogy írjak egy kis értekezést az elmúlt egy év tapasztalatairól és a Lumiákkal, illetve a Windows Phone-nal kapcsolatos meglátásaimról.

Biztosítós mizéria

 ( gergelykiss | 2015. január 10., szombat - 22:44 )

Az alábbi három levelet kaptam ma kedvenc biztosítómtól:

CentOS 7 instabilitás?

 ( gergelykiss | 2014. október 14., kedd - 0:42 )

UPDATE: amióta SATA3 porton van a diszkem, nem tapasztaltam fagyásokat, úgyhogy most már szinte biztos, hogy nem a CentOS-sel vagy a kernellel lesz a baj.

Kaptam egy új PC-t nemrégiben a munkahelyemen - közel 5 évnyi munkaviszony után -, aminek egyfelől örülök, mert szebb, újabb és érezhetően gyorsabb mint a régi, de azért meggyűlik a bajom vele. A gépcserével egybekötve az OS-t is frissítettem CentOS 6-ról 7-re, a RedHat által ajánlott teljes újratelepítéses módszerrel. Lehet, hogy itt rontottam el?

Egy szürke hétköznap reggel

 ( gergelykiss | 2014. augusztus 30., szombat - 21:36 )

A minap a villamosról leszállva csapta meg fülemet az alábbi beszélgetés, ami akár egy egyperces Örkény-novellának is elmehetne, de sajnos nem az - ez Magyarország, Budapest, az Úr 2014-ik esztendejében.

A szereplők: egy 40-45 körüli, színesre festett hajú, divatosan felöltözött, kissé molett hölgy és egy hasonló korú, átlagos külsejű villamosvezető(nő). Ezt persze csak zárójelben, nehogy bárki is szexizmussal vádoljon. :)

SMC WEBT-G + HW mod + Linux

 ( gergelykiss | 2014. június 22., vasárnap - 11:51 )

UPDATE: az eszköz azóta is hibátlanul teszi a dolgát, sőt, most már Barrier Breaker fut rajta. Sajnos instabilnak bizonyult, egyszer minden előzmény nélkül csonttá fagyott az eszköz. Mivel számomra első a stabil működés, visszaraktam a korábbi verziót.

Van egy régi, de tökéletesen működőképes SMC WEBT-G access point-om. Egy átlagfelhasználó örülne neki, hogy a sok éve vásárolt eszköze még mindig hibátlanul működik, és szép csöndben használná, egy magamfajta informatikus viszont túl kíváncsi ahhoz, hogy beérje ennyivel. :)

Zentyal-elmélkedés

 ( gergelykiss | 2014. május 27., kedd - 16:46 )

Mostanában sok SMB-nél felmerülhet az igény, hogy a költséges és gyakran körülményes, sőt, bizonyos területeken adatvédelmi aggályoknak is okot adó felhőbe migrálás helyett van-e esetleg valami alternatíva a már nem támogatott (vagy éppenséggel a piacról már kivezetett) és lassan elavulttá váló megoldások kiváltására.

AsteriskNOW tapasztalatok + Cologne HFC-S ISDN kártya mizéria

 ( gergelykiss | 2014. február 25., kedd - 22:38 )

Korábbi elastix-os élményeim után úgy döntöttem, körülnézek kicsit PBX-fronton, hátha találok valamit, ami jó alternatívája lehet az egyébként remekül használható, de mára kissé elavult és a benne foglalt szoftverek összetételét tekintve vegyesfelvágottnak számító Elastix-nak. Így bukkantam rá az AsteriskNOW-ra. Ez lényegében egy kusztomizált CentOS 6 rendszer, amibe gondosan belepakoltak minden olyan szoftvert, ami egy PBX működéséhez szükséges (asterisk, dahdi, libpri stb).

Magyarul beszélő Asterisk/Elastix központ ingyen? Igen!

 ( gergelykiss | 2013. december 1., vasárnap - 15:00 )

UPDATE: úgy tűnik, a Google időközben blokkolta a szkriptelhető TTS konvertálást, ezért a lentebb írtak már nem működnek... azért a posztot meghagyom, hátha még valakinek hasznos lehet.

Munkahelyi Elastix-alapú telefonközpontunk magyarítására kerestem megoldást a napokban. Az ok egyszerű: magyar anyanyelvű kollégák használják a rendszert, így jogos elvárás lehet részükről, hogy a központ magyarul beszéljen hozzájuk. Bár a legnépszerűbb fizetős magyarítás (Franciska) minőségileg kifogástalan, én mégis egy olyan megoldást szerettem volna találni, ami ingyenes, és szükség esetén pillanatok alatt módosítható, illetve kiegészíthető további hangüzenetekkel.

Viszlát, Ubuntu, üdv, CentOS!

 ( gergelykiss | 2013. június 5., szerda - 12:05 )

Közel 7 évnyi Ubuntu használat után eljött a pillanat, hogy megelégelve a sok apró, a rendszer használhatóságát erőteljesen lerontó bugot és néhány filozofikus jellegű problémát, rászántam magam a váltásra. Az Ubuntu egy remek operációs rendszer lehetne, melyet bátran ajánlanék kezdő és haladó felhasználóknak egyaránt, és bár még mindig szeretem a szívem mélyén, de mostantól kénytelen vagyok kritikusabb szemmel tekinteni rá.