Windows Phone - vannak itt még súlyos hiányosságok...

Pár hete beruháztam egy Lumia 730-asba, főként azért, hogy tudjam egyszerre, egy telefonnal a zsebemben használni a privát és a céges SIM-kártyámat. A telefon egészen a mai napig szinte mesébe illő módon kifogástalanul üzemelt, az akksi készenléti ideje (közel 3 nap) is egészen lenyűgözött. Abszolút semmi panaszom nem volt a telefonra, amíg ma reggel rejtélyes módon csonttá nem fagyott a rendszer... :(

A kiváltó ok egészen elképesztő: megnyitottam az idokep.hu-t a böngészőben (ó, én balga). A főoldal épphogy betöltött, de mihelyst görgetni akartam, megállt az élet, a kezelőfelület semmire nem reagált (se a képernyő, se a hardveres gombok), kimerevedett a kép, és csak egy manuális soft-resettel tudtam életre kelteni a telefont.

Kérdéseim:

  • A modern, sandbox-olt, biztonsági/üzembiztossági szempontból százféleképp védett oprendszerek korában hogy létezhet, hogy egy egyszerű felhasználói process (ráadásul egy gyári, MS-által fejlesztett app) úgy magához tudja ragadni a vezérlést, hogy azzal megöli az egész oprendszert? 10 percet vártam, de ez idő alatt semmi sem történt (nem lőtte ki a process-t a kernel, nem írt ki hibaüzenetet, nem indult újra a telefon), csak bámulhattam az Időkép "élettelen" kezdőoldalát...
  • Miért nincs egy (hardveres?) watchdog, ami ilyen esetekben közbelép és legalább annyit megtesz, hogy automatikusan újraindítja a készüléket? Ez szerintem manapság már igen alapvető dolog kéne, hogy legyen, főleg egy ilyen, egyértelműen szoftveres hibánál (tippem szerint egy memory leak vagy a renderelő motorban lévő bug lehet a fagyás hátterében)
  • Miért van az, hogy manapság annyira őrületesen felgyorsult minden, hogy nincs idő stabil szoftvereket készíteni és ezért a legtöbb gyártó megfelelő mélységű és kellően hosszú ideig tartó tesztelés helyett kiforratlanul ad ki kódot a kezei közül, aztán nem győzi patch-elgetni (megjegyzem, ez általános tendencia, a MS-ra nem is kifejezetten jellemző)?

Tudom, hogy létezik Időkép app WP-ra, de azt egyelőre köszönöm, nem kérem, több mint egy éve frissült, és rettenetesen néz ki a GUI, hiányoznak a képek sok helyen, gyakorlatilag használhatatlan jelen állapotában (ez ha jól sejtem, a mostanság elkövetett redesign-nal lehet összefüggésben).

Nagyon kíváncsi leszek, hogy milyen újításokat hoz a WP10 ezen a téren, a ma reggeli fagyás után az az érzésem, mintha visszamentem volna az időben úgy 15 évet, valahova a Win98-korszak közepére, mert kb. akkor láttam legutóbb olyat, hogy egy user process ilyen szinten magával tudta rántani az egész rendszert.

Hozzászólások

Pont ugyanígy jártam ma reggel...

Az időkép olyan egy hónapja rakott ki egy kérdőívet, tervezik a wp-s app továbbfejlesztését, arról volt szó hogy mire van igénye a felhasználóknak.

Azért láttunk ilyet Androidon, iPad-en és Blackberry-n is.

Ez egyszeri eset volt, vagy mindig lefagy ha az időképet nézed? Ha ez utóbbi, akkor megpróbálhatok utánajárni, mit tudunk az ügyről.

szerk: visszatérő eset :D Próbálok keríteni egy hozzáértőt.

-- a Microsoftnál dolgozom

Köszönöm! Komolyan érdekelne, hogy mi váltja ki, mert az 520-as Lumiámmal is történt hasonló (igaz, ott csak szó nélkül kilépett az IE böngészés közben, ehhez hasonló durva fagyásra nem emlékszem).

(Megjegyzem, azért az elég menő, hogy egy UNIX-szal foglalkozó szakportál blogján keresztül kvázi hivatalos Microsoft supportot kap az ember :D)

Mint csak fejlesztő tudok nyilatkozni, nem ismerem mélyrehatóan a wp-t.

Egy projekt költségvetése (tehát mennyi bevétel származik belőle) dönti el, hogy ki és mennyi időt fog vele foglalkozni. A projekt költségvetéséről nálunk inkább persze az ügyfél dönt, nem mi, mi csak annyit tudunk, hogy x bevétel alapján y ideig fogjuk csinálni, mert a fejlesztők idejét órákban/napokban fizetjük.

Tehát figyelembe kell venni azt, hogy "miért nem lehet ezt-azt-amazt normálisan megcsinálni"-ra az egyszerű válasz: fejlesztési költségek.
Figyelembe kell azt is venni, hogy a mai okostelefonok sokkal többet tudnak a 15 évvel korábbi változatoknál és ha mondjuk csak 2x annyit is tudna nem feltétlen 2x annyi a fejlesztési idő (=költség) sem.
Aztán figyelembe kell venni azt is, hogy sajnos vagy nemsajnos hígul a szakma, a cég úszik a pénzben, de ha az ember figyelmetlen (bár a fejlesztő is csak ember, tévedhet), vagy rossz/hanyag a részleg/cég üzletpolitikája akkor kikerülhet rossz kód a fejlesztőtől, ez megakadályozhatatlan.
Ja és arról nem is beszéltem, hogy a legkönnyebb dolog a tesztelésen spórolni...! :)

Szerintem ezek együttese okozhatja a mai okostelefonok kínjait, amit talán (úgy, mint a pc ipar) 10-15 év és ki fogunk nőni, mert egyre többeknek kritikus munkaeszköz a telefon okos funkciói. Direkt nem írtam konkrét példákat, de szerintem mindenki felismeri, hogy melyik pont vonatkozik inkább az ócó tepszi kínai vagy a drága minőségibb modellekre.

Az, hogy jelen esetben miért van probléma a viszonylag minőségibbnek számító wp telefonnal én sem értem. Az én olcsó régi androidosom nagyon ritkán fagy, de ekkor is újraindul, nem szokott megdermedni. Az MS-nek szerintem bőven lenne pénze fejlesztésre, de sajnos azt kell látnom, hogy amihez hozzányúl abból csak káosz lesz (gondoljunk csak a skype-ra...). Ki vagyok én, hogy megítéljem őket, de a skype tipikusan olyan, hogy lassan már azt is lefejlesztik, hogy az űrlényekkel tudjunk hologramosan telefonálni, de azt nem tudják megoldani, hogy egy frissítés után ne nullázódjanak le a beállításai...

Egyébként látott a világ már súlyosabb szoftveres hibákat is.

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Lumia 735-el most en is kiprobaltam, de minden rendben van. Nem fagyott ki, csak egy kicsit be-be lassult mikozben scrollozgattam fel-le.

Ott vmi vga driver / firmware bug lesz. Valszeg az idokep olyan sorrendben hivogatja az API-t, ami jobban eloidezi a kernel bug-ot.

Amugy meg az en nokia 920-asom szokott kb havonta olyan csinalni, h. a subba-n embeddelt (de cdak ott) inda-videok nemelyike utan kimered az IE, nem reagal semmire, ha meg kikapcsolom a kepernyot, egy szines-hangyas kep jelenik meg. Ez is vmi vga driver / firmware bug lehet, tavaly szept. WP 8.1.1 ota csinalja, javitva mar sosem lesz. Szerencsere az OS mukodik a hatterben, sokaig nyomva a bekapcs gombot, majd a hangyas kepen swiped-down kikapcsolja a telefont, es utana az ujrabekapcsolas mar rendbeteszi.
--
WP8.x kritika: http://goo.gl/udShvC

Végfelhasználó szempontjából csont mindegy, hogy az általa használt készülék miért írogat faszságokat. Egy terméket vett, amiben van naptár. Hogy az miért nem jó, honnan szedi a blődséget, az irreleváns, főleg úgy, hogy az illető azt sem tudja, hogy mi az outlook.com.

--
trey @ gépház

Próbálj meg különbséget tenni az alapértelmezett, gyártó által neked odarakott, meg egy opcionális, a te döntésed nyomán odakerült közt. Ha a WP-nél ez a naptárbejegyzés alapértelmezetten megjelenik, nem tudod kikerülni, azzal nem tudsz mit csinálni. Az egy más szituáció, ha te döntöttél úgy, hogy neked az kell (nyilván előtte mérlegeltél) és beállítottad magadnak, hiszen az a te döntésed volt.

Az, hogy a Microsoft bugja érinthet mást is, az sajnálatos.

--
trey @ gépház

> meg egy opcionális, a te döntésed nyomán odakerült közt

De hiszen épp ezt próbálom magyarázni: a telefonra azért került oda, mert valaki belépett egy MS accounttal, aminek a naptárjából leszinkronizálódott. Alapértelmezetten nincs ott.

szerk:
Csak most, csak neked, mert volt kéznél egy használaton kívüli telefon. Default ilyen: http://i.imgur.com/TtfxARD.jpg

Gondolom, mert ha valami értelmeset akart kezdeni a telefonnal - pl. egy alkalmazást akart telepíteni -, muszáj volt egy regisztrációt csinálni. Ettől még fogalma sincs, hogy hova regisztrált és mi fog történni (pl. pünkösd vasárnapja csütörtökre fog esni).

--
trey @ gépház

Olyan szempontból nagyon nem mindegy, hogy Outlook.com-ot olyan is használ, akinek nincs WP-je, sőt megkockáztatom, ők vannak többen. Sőt, olyan is van, aki csak WP-t használ, Outlook.com-ot nem.

> az illető azt sem tudja, hogy mi az outlook.com.

A Microosft account egy óvatlan pillanatban beregisztrálta magát? ;)

Akkor fussunk neki még egyszer! Vettem anyámnak egy Lumiát. Az első használatbavételkor felajánlja, hogy regisztráljon egy Microsoft fiókot, mert akkor lesz alkalmazásboltja, meg sok egyéb jóféle microsoftos webes szolgáltatása. A következő képernyőn meg kell adni egy email címet, és előre ennyi van kitöltve: @live.com. Ezek után szerinted neki tudnia kell majd, hogy ha a naptárban a Pünkösd nem megfelelő napra esik, akkor nem a Lumiája szar, hanem az outlook.com. Még ha így is van, szerinted _neki_ nem teljesen mindegy?

szerk.: röviden
--
♙♘♗♖♕♔

Kicsit rontja az általad nagyvonalúan festett képet, hogy itt a hadver, az op. rendszer, a szolgáltatás egy kézből érkezik. Illene ennek jól működnie. Illetve, több éves problémáknak nem lekúszni egy smartphone végén ülő felhasználóhoz, aki baromira leszarja, hogy honnan jön az infó.

--
trey @ gépház

Az a szomorú, hogy én csak ennyit (illusztrációval ellátva :)) állítottam az eredeti kommentemben. Erre még azt sme lehet mondani, hogy a MS-t védeném, mert pont, hogy többeket érint a bug, mint trey eredetileg posztolta.

Az, hogy ezt is sikerült ilyen vég nélküli vitába elvinni, csodálatos. :)