Tömeges informatikai továbbképzést indít a NetAcademia (x)

 ( hup | 2008. október 30., csütörtök - 9:17 )

A hazai munkaerőpiaci igényekre válaszul új informatikai szakképzéseket indít a NetAcademia, hogy a vállalatok által igényelt tudással vértezze fel az informatikusokat. Az oktatáson személyesen és virtuálisan is részt lehet venni a cég saját fejlesztésű megoldásán keresztül.

Bár az informatikai pálya a legjobban fizetettek közé tartozik -- a friss diplomás informatikusok az átlagosnál 56 ezer forinttal keresnek többet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatai alapján --, jól képzett szakemberből folyamatos hiány mutatkozik, miközben az alacsony színvonalú tudással rendelkezőkből túlkínálat. A NetAcademia a kereslet-kínálat ezen strukturális problémájának megoldását célozza meg új, célirányos képzéseivel, melyekkel képes rövid időn belül akár szakemberek ezreinek produkálására is. A cég szerint a magyar piacról 6 ezer megfelelően képzett informatikus hiányzik jelenleg.

A tömeges képzést, mely sokat mondóan az IT Factory nevet kapta, az online távoktatás bevetése teszi lehetővé. A NetAcademia saját fejlesztésű, Silverlightra építő megoldást használ majd, mely többek közt élő kamerakép és távoli képernyő mutatása mellett megosztott vágólapot, szavazásokat és chatszobát is biztosít, árulta el a HWSW-nek Fóti Marcell ügyvezető. A 12 hetes, bruttó 99 ezer forintba kerülő hálózatbiztonsági és .NET képzést követően a résztvevők versenyképes tudást kapnak, véli Fóti, és akár ingyenes MCP-vizsgát is tehetnek. Fóti szerint a kurzusok gyakorló informatikusok számára is új ismereteket, kompetenciákat biztosítanak, de a részvételnek nem feltétele felsőfokú végzettség. Elsősorban olyanokat céloznak, akik nem versenyképesek, fogalmazott az ügyvezető.

Az oktatás ideje alatt mindenki egy saját dedikált virtuális szervert kap önálló IP-címmel, melyet akár később is megtarthat hosting díj fejében. Fóti reményei szerint nemcsak egyszerű képzést nyújt majd az IT Factory, hanem baráti- és munkakapcsolatok, közösségek kialakulását is elősegíti, melyek akár garázscégeket is eredményezhetnek. Mint elmondta, egy évekkel ezelőtti oktatáson összeismerkedett emberek a mai napig találkoznak, és dolgoznak együtt.

Fóti szerint a hálózatbiztonság és .NET fejlesztés azok a területek, melyekre leginkább igényt tart a piac. Az oktatásban számos ismert cég is részt vesz, így többek közt a Cisco a hálózatok világába, az Intel a távmenedzsmentbe, a Carnation, a sitecore és a Sense/Net pedig a webes fejlesztések világába adnak betekintést. A cégek kiválasztásában releváns kompetencia mellett az játszott szerepet, hajlandóak-e a marketinget mellőzve szakmai anyagot biztosítani, árulta el Fóti. "Ők azok, akik belementek abba, hogy mellőzzék a marketinget, és azt adják, amit kérünk" -- mondta.

Reményei szerint mintegy 300 résztvevővel indul majd a hálózatbiztonsági tanfolyam novemberben, melyre már eddig is az ország egész területéről, sőt külföldön doglozó magyarok is jelentkeztek, elsősorban magánszemélyként vagy egy KKV alkalmazottjaként. A .NET programozás január végével rajtol, további szakképzésekről pedig a tapasztalatok alapján döntenek, közölte Fóti. Az IT Factoryról további részletek a program honlapján találhatóak.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hoppacska. Hungarian Unix Portal

huppácska, gnu's not unix

hol van a .net -ben a gnu ?

hol van a fenti szálban a .net?

a szöveg közepén hivatkozásként is kiemelve...

Az utalás arra vonatkozott, hogy ennyi erővel, akkor Linux-ról, GNU-ról sem eshetne szó.

Szerintem ez egy korrekt, számomra hírértékkel bíró reklám.

Üdv,
Gergely

de a Linux legalább UNIX-like rendszer, a GNU-t meg használják Linux és BSD disztrók is

FYI: (x) = (fizetett) hirdetes. Hoppacska. Maskor tessen figyelmesebb lenni.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Igen, lattam. Ettol fuggetlenul all a meglepodes.

Ha nem tetszik, lépd át. Nekem semmi bajom azzal, ha időnként ilyen is felbukkan, különösen akkor, ha ebből is profitál valamit az oldal és a tulajdonosa. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Szerintem nagyon jó dolog és ötlet, inkább csak azért kár, hogy Linux/UNIX alapokon nincs ugyanilyen képzési és vizsgalehetőség.
Pl. a SUN Magyarország is csinálhatna ilyet Solaris alapokon, mondjuk Hálózatbiztonság, biztonságos hálózatok UNIX/Solaris rendszerben, és Java programozás. ;)
De ha megnézzük a tematikát, akkor olyan dolgokat is tanulhatunk ott, amit simán átültethetünk Linux/UNIX alapokra is, itt most a hálózatbiztonsági témákra gondolok (engem is az érdekelne leginkább), nem a .NET programozásra, bár a Mono óta az sem gond. :D

V.

---
Mézi 4Ever!

Bar azt el kell ismerni, hogy a NetAcademia neve osszeforrt a Microsoft-eval oktatas tekinteteben, jelen kurzust nem a Microsoft, hanem a NetAcademia csinalja, mely ugyan Microsoft Partner, de semmilyen egyeb tekintetben nem elvezi a Microsoft tamogatasat a partneri szerzodesen felul. Megkockaztatom, hogy a fenti otlethez a Microsoft-nak nem sok koze volt.

Ha lenne olyan ceg kishazankban, mely legalabb hasonlo meretekben oktatna Sun termekeket, akkor elkepzelheto lenne olyasmi is, amit te mondasz. Sajnos azonban egeszen konkret darabszamu ceg van ilyen. A 0 az peldaul egy egeszen konkret szam.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Egy ideje gondolkodom, hogy le kéne koppintani hazánkra a http://skillsmatter.com/ üzleti modelljét:)

...semmilyen egyeb tekintetben nem elvezi a Microsoft tamogatasat a partneri szerzodesen felul.

Hát, izé... Khm. Ezen az oldalon egy bannerrel virít az M$, mint egyetlen szakmai támogató. A .NET-et -, amire az egész anyag épül - az M$ találta ki. Akkor most hogy is van ez?

- waiter -

na, akkor ilyenformán végülis ezzel a rendezvénnyel rokon dologról van szó (bár ezzel sem közeledtünk még a unix felé, ha az lenne a cél)

Banner: A partnereket egyes cegek tamogatokent ki szokjak tenni az oldalukra. Mivel az MS partneri szerzodes okitasra szol, szerintem ertheto, hogy szakmai tamogatokent van jelen. Hogy egyetlen, arrol nem az MS tehet, ugyanakkor a NetAcademia-sok igenis oktatnak Linux-ot is - lehet jelentkezni a nagy cegeknek, hogy szeretnek ha az o certifikaciojuk is megszerezheto lenne itten. Akkor mar >1 szakmai tamogato lenne bannerkent.

.Net: Es? Ez a vilagon semmit nem jelent. A Java-t a Sun talalta ki, megse mondjuk azt, hogy minden Java-val foglalkozo ceg Sun-berenc. Tessek mar megerteni, hogy a technologia nem cegfuggo. Ha mas ceg is inditana .Net tanfolyast (mondjuk Mono-sat), akkor nem lenne ilyen vita - de nehogy mar a NetAcademiat tegyuk felelosse azert, mert mas ceg nem indit ilyen feltetelek menten tanfolyamot!
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A Red Hat -nek és a Novellnek egyaránt van képzési és minősítési rendszere, azokkal mi a probléma?

Magyarországon hol?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

SUN Master program? (search google)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

A Terminálon ez jelent meg:
Az elmúlt évtizedben
> folyamatosan nőtt a képzett informatikusok iránti igény, amit a hazai
> oktatási rendszer nem tudott lekövetni. "A problémát az okozza, hogy a
> felsőoktatás viszonylag hosszú átfutási ideje miatt az egyetemről
> kikerült informatikusok tudása nem piacképes.
> Olyan alternatíva pedig, mely rövid idő alatt naprakész, gyakorlati
> tudást ad, ugyanakkor magánszemélyek számára is megfizethető, eddig
> nem létezett." - mondta Fóti.

Hát nem tudom. Egyetemen mást kell tanulni, nem .NET-et meg MCP lófüttyöt.
Majd ők most megmutatják, milyen az instant informatikus...

a teszkógazdaságos rencergazdára gondolsz? Valahol a neten van is ilyen pólóról fotó. Mintha a széphírű Calver gyűjteményében láttam volna(?)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Igazad van. De ő pont azt mondja hogy, az egyetem tanultakkal nem érsz , a szavaiddal élve, egy lófüttyöt sem. Sajnos.

Nem is ilyet kell tanítani az egyetemen. Ott szerintem olyat kell tanulni, hogyha egy manualt vagy valami párszáz oldala leírást elolvasol akkor világos legyen számodra mit is akar a dolog csinálni, hogy kell máködtetni úgy hogy neked jó legyen. Ne egy mikrosütőre gondolj most, hanem pl. egy mamagelhető switch-re, vagy egy komolyabb router (minek csak grafikonokat jelenit meg a webes felülete :)), vagy akár egy komolyabb rendszer megtervezése 20 gyártó termékének egymással kompatibilásának vizsgálata.

Ha .NET-et tudsz programozni akkor informatikai szakmunkás leszel. Ami nem lenne baj ha lenne, de itt mindenki egyetemet akar, persze szemellenzővel gondolkozik és utánna csodálkozik hogy 2 évente kicseréli fél infrastrukturát a megoldások alatt.

Az egyetemet végzettnek kellene pl. specifikálni hogy kell egy ilyen és ilyen program (pl. ismer 3-4 programnyelvet és átlátja a lehetősgéeket). Majd a .NET programozó pedig koddá alakítja azt.

Az "egyetemistának" tovább kell látnia annál a projektnél, át kell látnia azt a projektet/rendszert.
A "szakmunkásnak" azzal kell törödnie hogy a specifikációban leirtakat tudja a program. Ha a STOP nevü gomb zöld szinü kell hogy legyen, akkor nem pirosra csinálja, hanem zöldnek, mert úgy van irva.

Ha egy építkezést megnézünk igy is működik a dolog. Van aki megtervezi a házat, a villamoshálózatot, és egyéb gépészetet, majd jönnek a szakmunkások és megcsinálják ai tervben van. Megjegyzem eléggé kevés ember tud tervet olvasni :D

made my day

Hát ezzel a tanfolyammal sem leszel programozó, csak megismered a nyelvet.
De egy kérdésem azért van. Szerinted a mostani egyetemről kikerült informatikusok tudják azt, amiket leírtál?

"kellene" :D

Garázscégek..... hahaha... microsofttal, vicces.
Szerintem aki pont garázscég stílusu lesz és egyedi sw-t akar majd fejleszteni, az nem fog sokáig élni ha ms-el karöltve tesz.
1. nem birja megfizetni a fejlesztéshez szükséges programokat (több MFt/gép/4-5év)
2. nem birja majd eladni gazadásgosan az előállított terméket, hisz biztos kiröghögne a megrendelő ha 1-2MFt-nyi sw-t kellene megvennie a gépre ahhoz hogy az enyém fusson rajta.
3. joggal kapcsolatos problémák befigyelnek ---> rolót lehuzzák ---> amit csináltak az ms-é lesz mert van egy apróbetüs sor a 4365. oldalon ami ezt kimondja, hogy minden holdtölte után 60 napig az övék a jog az általad irt programra, mert felhasználtad az ő libjeiket., stb....

Ha tipikus garázscégbe kezdenék akkor biztos hogy linux lenne az amivel csinálnám. Sokkal költséghatékonyabb. Majd ha megy a szekér, akkor már érdemes nekem is pénzt fektetni az ilyen dolgokba.

Magyarországon tipikus informatikai garzscégek szerintem az "ilyen-olyan" hosting, webhosting, stb... emberkék, cégek. Ezeknek hány százaléka mer beleszálni egy fullos MS alapu webszerverbe, vagy MS alapu virtualizációba?

OMG, mennyi baromságot hordtál itt össze...

Szerintem aki pont garázscég stílusu lesz és egyedi sw-t akar majd fejleszteni, az nem fog sokáig élni ha ms-el karöltve tesz.

Hát persze, hiszen ezt látni a nagyvilágban... Csak úgy mennek csődbe az MS Partner cégek, alig van belőlük már csak pár százezer.

1. nem birja megfizetni a fejlesztéshez szükséges programokat (több MFt/gép/4-5év)

Microsoft Action Pack: Van benne 10 darab XP/Vista licenc, 10 darab Office 2007 licenc, Visioval, SharePointtal, SharePoint Serverrel, minden franccal, 1 db Windows SMB Server, Server 2008, Server 2003, Virtual PC 2004, Virtual Server 2005, SQL Server (2005+2008), ISA Server 2006 és még egy raklap minden, évi 60 ezer forintért. Ha valaki ennyit nem tud kifizetni, akkor ne is alapítson céget...

Ha pedig feliratkozol mellette egy ingyenes tanfolyamra és elvégzed a hozzá tartozó vizsgát, akkor kapsz az Action Pack-hez ingyen Visual Studio 2008-at és Expression Studio-t.

2. nem birja majd eladni gazadásgosan az előállított terméket, hisz biztos kiröghögne a megrendelő ha 1-2MFt-nyi sw-t kellene megvennie a gépre ahhoz hogy az enyém fusson rajta.

Hiába, nem is használ senki MS szoftvert...

3. joggal kapcsolatos problémák befigyelnek ---> rolót lehuzzák ---> amit csináltak az ms-é lesz mert van egy apróbetüs sor a 4365. oldalon ami ezt kimondja, hogy minden holdtölte után 60 napig az övék a jog az általad irt programra, mert felhasználtad az ő libjeiket., stb....

FUD

Ha tipikus garázscégbe kezdenék akkor biztos hogy linux lenne az amivel csinálnám.

Hajrá.

Sokkal költséghatékonyabb.

Hogyne, csak majd ne felejts el pénzt is keresni a konfig matyizások és kernel fordítások közepette.

Majd ha megy a szekér, akkor már érdemes nekem is pénzt fektetni az ilyen dolgokba.

De minek, hisz Linux alapon bármit meg tudsz csinálni, nem? ;)

Magyarországon tipikus informatikai garzscégek szerintem az "ilyen-olyan" hosting, webhosting, stb... emberkék, cégek. Ezeknek hány százaléka mer beleszálni egy fullos MS alapu webszerverbe, vagy MS alapu virtualizációba?

Látni egy párat kishazánkban is. Biztos hülyék, vakok és nem hallottak még a Linuxról, azért választották az MS-t.

Mit veszel garázscégnek. Nekem tipikusan a google és ms féle cégek jutank eszembe róla. Akik egy "garázsban" kezdték, majd az valami folytán kinőtték.
Ahol az ötlet a lényeg.

Az ActionPack nem is sok, DE észre vettem én valamit, a mostani ActionPack nem tartalmaz már XP-t :D köszi, de évről évre rá legyek kényszerítve egy sw frissítésére, akkor amikor nincs is rá szükségem. Persze cseréljek alatta gépet is. Az is lehet hogy valami hercehurcával lehet downgradelni pl. XP-re és Visual Studio 6-ra is.

Igen látni egy pár MS partnert, de nekem még egy sem ajánlotta pl. az ActionPack-ot, sőtt, még az XP-t sem, hanem linuxhoz méltóan feltelpítik az álatluk összerakott gépre. Ha lenne sztech. cégem én is lennék MS partner, mivel biztos lenne olyan munkám amihez az kellene.

Mivel a programozás és egyebekről indul ez egész topic, igy szerintem nem az progrmok értékesítésére kellene koncentrálni, hanem annak az előállítására. Sokszor nem olcsóbb ugyanarra a problémára EGYEDI wines rendszert összeállítani, mint valami pingvineset.

Az ActionPack nem is sok, DE észre vettem én valamit, a mostani ActionPack nem tartalmaz már XP-t

Nem kísérem figyelemmel, hogy min változtatnak, de amikor legutoljára hallottam, még választani lehetett XP és Vista között. De ha már nem lehet és nincs XP, akkor mi van? Nem fut valamelyik MS szoftver Vistán? Mert ugye most egy MS szoftverekkel fejlesztő elképzelt cégről beszélünk...

évről évre rá legyek kényszerítve egy sw frissítésére

Azért minden évben nem jön ki új oprendszer vagy fejlesztő környezet (esetleg irodai csomag) az MS-nél. Amikor meg kijön, akkor azok kivétel nélkül támogatják az Upgrade lehetőséget vagy az egymás mellett használatot.

Mellesleg azon azért elgondolkoznék, hogy mondjuk egy Linux alapú rendszeren mennyivel ritkább a frissítés, ha már ezt felhoztad...

Igen látni egy pár MS partnert, de nekem még egy sem ajánlotta pl. az ActionPack-ot

Elmondtad, hogy mit szeretnél csinálni és mihez kellene egy MS szoftver konstrukció?

sőtt, még az XP-t sem, hanem linuxhoz méltóan feltelpítik az álatluk összerakott gépre.

Nem tudom milyen MS partnernél lehetett ez, de egyrészről eléggé számítástechnikai bolt szagú, amelyek meg kifejezetten nem azok, akikkel erről beszélned kell, másrészről ilyen boltoknál azt szokták rárakni a gépre, amit az ember kér.

Sokszor nem olcsóbb ugyanarra a problémára EGYEDI wines rendszert összeállítani, mint valami pingvineset.

Nyilván nem olcsóbb, ha csak a szoftvert nézed, hisz az egyik pénzbe kerül a másik meg nem, ha olyat választasz... :)

A különbség a kettő között az, hogy mennyi időt vesz igénybe a rendszer összeállítása (mert ugye idő == pénz), illetve az, hogy ha már programozásról volt szó, akkor a fejlesztőkörnyezettel mennyire tudsz hatékonyan dolgozni. És az MS fejlesztőkörnyezetével eléggé hatékonyan tudsz, ha értesz hozzá.

Igen van olyan! Pl.: DVR szervereket fejleszt, eddig XP-re irta a drivert, a programot. Eléggé a rendszer mélyére nyulkál néha stb... Ez nem ültethető szerintem át Vista-ra csak egy gombnyomással, sőtt a végfelhasználó sem fog örülni neki hogy most az 1G ram helyett azonnal 4G-vel kell kezdeni ugyanarra a feladtra. Persze ez csak egy elvi elképzelés.
Mert ilyen nincs, és soha nem is lesz, mind tudjuk.

Egy kis tapasztalat: Van ugyannál a cégnél két szerver, linux fedora core 3 (nincs frissítve). A másik egy win2003 SBS. A linuxos szerver fele olyan vason kb. 12 embert szolgál ki. A wines minden nap/hét frissíti magát, mert ki tudja hol jönnek majd be, fut rajta virusirtó, meg minden egyéb. A wint lényegében 2-3 ember használja. A win szerver ára 2x volt a linuxosnak.
Linux általában párszáz nap uptime (az is csak azért mert többórás áramszünet van), Win max 1 hét volt eddig, de inkább a pár nap a mérvadó (ha nincs frissítés akkor is)

Igen... az idő pénz, ebben egyetértünk. DE! ha én egy sw-fejlesztő cég vagyok akkor miért ne az én időmet fizessék meg. Megadják a projekt specifikációját és megmondom hogy mennyi idő alatt mennyiért lehet megcsinálni, amelyik tetszik azt választják. Ha sürgős a dolog, akkor linux alatt is lehet "gyorsan" fejleszteni, pl. nem értesz egy problémához, nincs rá egy hónapod kitalálni a megoldást "veszel" embert vagy információt aki megtudja.
[Ha értesz hozzá => hatékonyan dolgozl => produktivitás => gyors munka] linux alatt is működik, persze csak akkor ha értesz hozzá. :)
Winnél az a baj hogy elhiteti hogy érteni sem kell hozzá, lásd a fenti tanfolyást. Valaki beiratkozik, még végig is csinálja, de nem fogja attól érteni hogy mi miért van.

Eléggé nagy PC-s bolt volt ahhoz és eléggé MS irányu hogy igazán tudhatták volna mi hogy van a pertnerüknél ahol licencek után érdeklődtem. Sajnos egy telefonnal kezdték, és utánna sem lett okosabb a pult másik felén ülő fél.

Szomorunak tartom hogy MS-ék tartanak ilyen olyan gyorstapaló képzéseket, de egy épkézláb diszbutort sem birnak kiképezni, lehet ők is elvesznek a csürcsavart licenceik apróbetüs részeiben?

Upgrade-ről annyit, hogy nem kell új akkor amikor ŐK akarják, majd akkor akarok váltani amikor ÉN akarok, ha 2020-ig XP-t akarok használni akkor azt akarok, erre szinte biztos nem nyujt lehetőséget a fenti licenc.

Példa egy "garzscég" egyedi programjára: Legyen egy olyan program ami két mérlegről, 2 vonalkódolvasóról, 2 monitoron különböző információkat jelenit meg, kapcsolódik egy szerverre, oda adatokat küld-fogad.
Egyik ajánlat MS alap: szoftver X Ft, vista Y Ft, gép-hw-vas Z Ft. Opciók(reset, ctrl-alt-del, xls fájl, doc fájl, stb...)
Másik linux ajánlat: szoftver X Ft, linux 0 Ft, gép-hw-vas Z*0.5 Ft. Opciók(mindig megy, xml, txt, csv, odt)
Szoftverre mindkét helyen X-et irtam, mivel szerinted a linux-al több a szivás, szerintem pedig a win alatti fejelesztés IDE, stb.. pénzbe kerül.

DVR szervereket fejleszt, eddig XP-re irta a drivert

Na várjál... Egyrészről gondolom nem sima desktop XP-re fejleszt, hanem XP Embedded-re, amelyiknek a forgalmazása az elkövetkező 10-15 évben még biztos nem lesz felfüggesztve, tekintve hogy ilyet futtat mára az ATM automaták jelentős részétől a játékgépekig minden.

a végfelhasználó sem fog örülni neki hogy most az 1G ram helyett azonnal 4G-vel kell

Egyrészről 4 giga memória kerül van 10 ezer forintba, nagy tételben meg a tök tudja mennyivel olcsóbba. Másrészről ha XP Embedded-ről történő váltásról beszélünk, akkor a célplatform sem sima Vista lesz, hanem szintén Vista Embedded, amelyiknek csak úgy a semmiért nem kell négyszer annyi memória (nyilván sejthető, hogy nem kell futtatnia Aerot, Windows Defendert és a desktop Vista-n futó szolgáltatások jelentős részét, a kernel és a függvénykönyvtárnak pedig nem kell hirtelen nagyságrendekkel több memória).

Persze ez csak egy elvi elképzelés.

Hát eléggé annak tűnik... :)

linux fedora core 3 (nincs frissítve)

OMG

A wines minden nap/hét frissíti magát, mert ki tudja hol jönnek majd be, fut rajta virusirtó, meg minden egyéb.

És szerinted a Windowsnál kell aggódni, hogy hol 'jönnek majd be', nem pedig a 'párszáz nap uptime' tulajdonsággal rendelkező nem frissített Linuxnál? Szerintem elvi problémáid vannak a biztonságtechnikával.

Kérdezz meg egy pentest céget, hogy melyiket törik meg könyebben, egy naprakészen tartott és frissített Windows rendszert, vagy egy hasonló feladatokat ellátó patcheletlen Linuxot... Persze megkérdezni sem kell, csak logikusan gondolkozni.

Egyébként ilyen problémába és gondolkodásmódba botlok minden második munkám alkalmával. Sokan azt hiszik, hogy a Linux az valami mágikus dolog, amelyiket nem kell frissíteni, mert anélkül is biztonságos. Mint valami katona, akit nem fog a golyó... Persze ebben közrejátszik az, hogy sokan azért hiszik ezt, mert mások nagy szájjal hangoztatják a többi dogmával egyetemben mindenfele.

ha én egy sw-fejlesztő cég vagyok akkor miért ne az én időmet fizessék meg.

Mert a te idő/pénz arányod nem oszlik el annyi ügyfélre, mint az MS esetében, aki kezedbe ad egy csomó mindent a fejlesztőkörnyezetével a hatékony munkához.

Megadják a projekt specifikációját és megmondom hogy mennyi idő alatt mennyiért lehet megcsinálni, amelyik tetszik azt választják.

És amikor az MS platformon fejlesztő cég nagyságrenddel kevesebb emberórát mond a projektre, mint te a Linuxos verzióval, akkor vajon melyiket választják?

Vagy az is lehet, hogy ugyanannyit mondasz, csak nem tudod tartani a határidőt. Esetleg még tartani is tudod, de a Linuxos megoldásod nem olyan jól kitesztelt és problémák vannak vele, legközelebb már biztos nem keresnek meg újabb munkával.

linux alatt is működik, persze csak akkor ha értesz hozzá.

Természetesen, ha rendelkezel olyan szintű fejlesztőkörnyezettel, mint amelyek MS platformon elérhetők.

Sajnos a vi helloworld.{c,cpp,java,php} && gcc (jobb esetben Eclipse :) meglehetősen sok évvel van elmaradva egy Visual Studio 2008-tól.

És ezen nem segít az, hogy bizonyos feladatokra embert/információt veszel, illetve ezt megtudod tenni akár az MS platform esetén is.

Winnél az a baj hogy elhiteti hogy érteni sem kell hozzá, lásd a fenti tanfolyást.

Én nem hiszem, hogy ilyet akarna elhitetni a Windows(?) vagy ez a tanfolyam(???).

Valaki beiratkozik, még végig is csinálja, de nem fogja attól érteni hogy mi miért van.

Akkor te végülis az egyik oldalról egy mindenhez értő és bármit fél perc alatt lefejlesztő Linux hackerről beszélsz, a másik oldalon pedig egy műszaki analfabétáról, aki még Windowst is aznap lát először? :)

Eléggé nagy PC-s bolt volt ahhoz és eléggé MS irányu hogy igazán tudhatták volna

PC-s bolt nem tud az Action Pack-ről és nem is kell neki róla tudnia. Aki pedig fejlesztőcéget akar leendő MS partnerként az nem egy ilyen helyen (boltban) fog érdeklődni, hanem az MS képviseleténél. Arról már nem is beszélve, hogy egy MS partner nem akar feltétlenül egy esetleges újabb konkurenciát, így az MS partneri dolgokról sem fog neked információt adni, mégha tudna is. Az Action Pack pedig pont ilyen, csak MS partnerek részére elérhető.

Egyik ajánlat MS alap: szoftver X Ft, vista Y Ft, gép-hw-vas Z Ft. Opciók(reset, ctrl-alt-del, xls fájl, doc fájl, stb...)
Másik linux ajánlat: szoftver X Ft, linux 0 Ft, gép-hw-vas Z*0.5 Ft. Opciók(mindig megy, xml, txt, csv, odt)

Kicsit elfogultnak tűnnek az opciók. Legalábbis nem tudom mire vélni a "reset, ctrl-alt-del" kifejezéseket, főleg a "mindig megy" opcióval való összehasonlításban. Egy pöttyet kettősmérce ez, nem? ;)

Az xml/txt/csv/odt meg nem is értem miért nem elérhető Windows alatt... :)

Idézet:
xml, txt, csv, odt

Modern adattárolás kell ide, kéremszépen. Főleg egy vonalkódleolvasóhoz, mert a példa ugye erről szól. :-DDD


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Csak példaként irtam egy pár formátumot ami pl. exportálna az a program tipikusan azon a rendszeren, persze win alatt is lehet csv, és xml, stb... De wines programokra tipikusan jellemző hogy xls export, hajrá, vehetek egy excelt is, persze lehet openoffice-ban is olvasni. Majd ezt magyarázd meg a megrendelőne is, amikor azt olvassa a program leírásában hogy Excel export.

Adattárolás természetesen SQL, MsSQL, MySQL, stb...

Érdekes, én sok programot ismerek, ami adatokat kezel, de ezek közül kevés exportál xls-be, inkább a csv a jellemző. Te melyik programra gondolsz?


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

A fenti DVR-es problémára még csak sima XP-s megoldást láttam amire XP telepítés után, a driver és egyéb cédéket követően, el kellett indítani a DVRSetup.exe-t és felmászott a gépre. Linuxos ellenben egy az egyben 50-100 MB-ra feltelepül mindenestül, és fut.

Ha már beágyazott XP, akkor kéretni összehasonlítani a beágyazott linux-al, ja.... hogy most majd a winCE jön majd. :)

Sajnos a windows már rég elhitette hogy nem kell érteni hozzá, lásd a sok "hekkert" majd én feltöröm mert értek a géphez felkiáltással.

Valamiért nem félek hogy az elkövetkezendő nemzedék olyan nagyot tudna majd alkotni programozás terén. Azok akik C64-el és még a 286-os PCjükön programoztak szerintek sokkal jobb gondolkodásuak, mint akik az Vista+Aero+crack.exe-t futtatják.

Sajnos a fedora core 3-at nem lehet frissteni (egy cd-s spec rendszer, csak fc3 alapokon), vagy biztos lehetne, de annyira nem izgat a dolog. Valahogy az a gép egy ráköpés nélkül működik eddig is. Ellenben ahogy mondtam a hiperszuperen frissített win alatt előfordulnak anomáliák. Eléggé érdekes látni hogy feltelpül rá olyan program aminek helye nincs ott, esetenként nem indul el magától az Avast (tudom nem ms program), távoli asztalon bentmarad valaki, nem tud kijeletkezni. Az egyik felhasználó nem tud kijelentkezni 99%-ban (kattint hogy kijelentkezés és nem történik semmi), ilyenkor reboot természetesen. Nincs a gép 1 éve üzemben és mindig frissít!
Erre már a cégénl dolgozó wines ember is rájött hogy azt a gépet hetenete tuti egyszer meg kell rugni hogy működjön.

Ezek nagyon PEBKAC-problémáknak tűnnek, nekem az XP-s asztali gépen se az avasttal, se az rdesktoppal nincs problémám. Igen, ha olyan frissítés van, újra kell indítani, de ha többórás áramszünet megengedhető, akkor bizonyára 3 perc (nagyon maximum) kiesés is havonta 1 alkalommal. Ha meg számítana, akkor kicsit máshogy mennének a dolgok. :-)


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Ha frissítenéd a linuxot, akkor hidd el, hogy azon is előfordulnának anomáliák:) Ismerek olyan rendszergazdát, aki azért nem update-el, mert nem mer:)

Most elképzeltem a sötét sarokban ülő rendszergazdát, aki rettegve nyomja le a dist-upgradet :)

Természetesen azzal sosincs gond... ;)

Ugyan, kérlek, ilyen csak a fudblogon fordul elő:
If you upgrade your version of Windows and an application breaks, it's Microsoft's fault. If you upgrade your version of OS X and your application breaks, it's the ISV's fault. If you upgrade your version of Linux and your application breaks, well, that's your own damn fault.


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Nemrég hívtak ubuntus géphez, amin dist-upgradeltek 8.10-re LTS-ről..
Init segfaultol.
Meg a livecdről a chroot is :D

Engedd meg, hogy csak a vegere valaszoljak.

1) Senki nem kotelez arra, hogy MS-re/Linux-ra fejlessz. Nyilvan valasztasod alapjan fog kialakulni az ugyfelkorod, de ez mar csak igy van.
2) Eleg durva megfogalmazas az, hogy a Windows-ra a Ctrl-Alt-Del/Reset a jellemzo, a Linux-ra pedig az, hogy mindig megy. Hidd el, en lattam mar olyan - amugy teljesen normalis - gepet, ahol a Linux havonta-kethavonta osszefossa magat, es csak a Reset segit rajta. Es nem hogy en, de nalam sokkal-sokkal nagyobb tudasu kernelhekker/linuxguru emberkek sem tudtak semmi ertelmeset kinyogni ra. Most figyelve van a naptar, es amikor aktualis lenne, akkor elotte kora reggel valaki bejon, es az egesz hobelevancot kezzel ujrainditja rendesen (init 6), hogy ne legyen adatvesztes. Mielott kerdened: a hardverrel az egvilagon semmi gond nincsen, tobben is ellenoriztek. Egyszeruen van valami bug, ami ebben a konfigban jon elo, amiben hasznaljuk a gepet.
Ugyanakkor a Windows uzemeltetese nem egy programozo/szoftverfejleszto feladata, hanem egy rendszergazdae. Erteni kell a Windows uzemeltetesehez is, ugyanugy mint a Linuxehoz. Tudok neked mutatni olyan Windowsos gepet, ami a rendszeres frissitesektol eltekintve tobbeves uptime-ra tekint vissza. Persze, nem olyankor van frissitve, amikor szerinte kell, hanem amikor kituzott ideje van.
Linuxon is (foleg, most neztem, Debianon) be lehet loni, hogy az is napi/heti szinten frissitse magat, aztan levelezzen restartert, ha a kernel is frissult. Szoval ez innentol megint nem Windows sajatossag.
3) Tevedes azt gondolni, hogy a Linux-ra fejlesztes ingyen van, a Windowsos meg penzbe kerul. Igazan jo programot irni ugyanis mindket platformra nagyon-nagyon nehez, es itt nem csak a platformok kulonbsegerol van szo. Ezen felul a Linux szerver - noha olcsobban beszerezheto - uzemeltetese meg mindig dragabb, mint a Windowsose - ha az ember nem egy folyamatosan problemakkal kuszkodo szervert szeretne. Persze, meg lehet a szomszed Janikat (utalom mar a Pistikes mondatokat) is bizni az uzemeltetessel - csak nem feltetlen kifizetodo, foleg ha veszhelyzetben nem tudja hova kell nyulni, es orakat csak Google-zik, minden lathato eredmeny nelkul.
4) Ha akarja az ember, Windows alatt is fejleszthet ingyenes eszkozokkel, a vilagon senki nem kotelez teged arra, hogy VS-t vegyel, Exchange-ra/Sharepoint-ra/IIS-re/.Net-re fejlessz. Windows ala is van Apache, PHP, TomCat, vi, Emacs... es szinte majdnem ugyanaz az eszkozkeszlet, mint Linux ala. IDE tekinteteben is eleg bo a valasztek, csak tudni kell jol valasztani, ennyi az egesz. En olyan helyen vegeztem, ahol programozokat is kepeztek, es nem lattam MS/Borland altal felberelt nagydarab embereket, akik kenyszeritettek volna a vegzos kodereket, hogy vegyenek Visual Studio-t/Borland Delphi-t. NotePad-be is lehet fejleszteni, es az a Windows integrans resze.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ha a képzés gerince a hálózati biztonság + .NET, akkor egyrészt az állomány tényleg siralmas, másrészt ettől nem fognak hemzsegni a profi IT-szakemnberek. További kérdésem, hogy akiknek erre szükségük van, miképpen és hol szereztek diplomát?
Amúgy engem is érdekel az ötlet, esetleg olcsóbban én is szívesen indítok ilyen "akadémiát".

1) A kepzesen valo reszvetelhez nem feltetel a diploma tudtommal. A rendszergazdai allasok nagyon kis reszehez kell diploma, sot, programozoi allast is eleg sokat latok, ahova nem kell ilyesmi. Csak uss fel egy aprohirdetesi oldalt.
2) Jelenleg rengeteg, magat IT szagembernek vallo emberke szaladgal az utcan, akikre jo szivvel meg a telefonom kezeleset sem biznam, nemhogy egy szervert. Sok kezdo/most indulo ceg belejuk szalad, es utana nyogik a kovetkezmenyeit a dolognak. Ha ez a helyzet csak egy kicsit is valtozik, mar sokkal jobb lesz.
3) Nem csak e ket tema menten indul a tanfolyam, lesz benne boven Windows es MS technologiai ismertetes is, ahogy a NetAcademia-sokat ismerem, szoval nem kell aggodni.

Az altalad inditott tanfolyasra en is kivancsi lennek, foleg ha online.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az "akadémia" szó úgy látszik, engem félrevezetett.
Ha nem a kaszálás a fő cél, akkor talán valami felvételi szűrés nem ártana.
Pl. : írjon sakkprogramot Ada-ban....

Szerintem is felháborító, hogy a képzés árát minden hup olvasónak kötelezően be kell fizetni1

Én nem azon vagyok felháborodva, nem fizeten be és kész.
Inkább azon, ha egy képzésben való részvétel egyetlen feltétele, hogy
csörögjön a lé.

Kinéznek annyit az emberből, hogy el tudja dönteni, akar és tud-e tanulni, vagy nem.

:)