Mire jó a tükör?

A munkahelyi gépem a hétvégén csak pingre reagált, egyébként teljesen elérhetetlen volt távolról. Ránéztem 🧐 ma reggel fizikailag, a HDD LED világít, na mondom, megdöglött az egyik SSD. Reboot, Windows kék képernyő, 0x000000d hibakód. Lehúzom az egyik SSD-t, elindul a Windows. SSD kuka, új be, mirror resync. 🥳

Mire jó a tükör? Hát erre.

Hozzászólások

Hasonló eset nálunk is pár hete az adáslebonyolító géppel. Szépen el is indult a resync, de akkora prioritással, hogy eközben az adás is már akadozott.
Hol lehet neki megmondani, hogy kéretik kicsit lassabban resyncelni, hogy más folyamatot ne lassítson jelentősen?

A tükörben nézegetheted is magadat, erre is jó. :)

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

RAID1-ben nem vágja ki a kernel a fizikailag döglött diszket a gépből? Nem hibátlanul kellene tovább futnia, mintha mi sem történt volna? Én persze Linux software raid1-ről beszélek, de lehetne ez mindenhol így szerintem.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A valóságban a diszk nem azt mondja, hogy olvasás / írás hiba van, hanem iszonyat sok idő után timeout, vagy iowait-ben állva vár az egész rendszer. Ezért van az, hogy semmilyen program nem tud futni közben, ami támaszkodna a rendszerre. A raid meg nem hajítja ki, vagy mire 3 lenne a hibaszámláló, addigra az ssd firmware szektor relokációt csinál, mégis sikerül az írás... Ilyen döglődés effektussal akár napok is eltelhetnek...

Az szerintem algoritmizálható, hogy ha ugyanaz a fizikai háttértár többször kiugróan magas hozzáférési időt produkál - még ha sikerül is az olvasás vagy írás -, akkor dobjuk ki a tömbből, mert üzemszerű használatra nem alkalmas az eszköz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

SSD kuka,

Hol marad az ujrahasznosítás?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.