Erre még Greta Thunberg is elégedetten csettintene!

A nemrég letudott TV csere egyik katalizátora a régi készülék horrorisztikus fogyasztása volt. Gyári adatok:

Power Consumption Operational: 380 Watt
Power consumption stand by / sleep     1 Watt

 

 

Ehhez képest az új készüléké:

Power Consumption Operational:      87 Watt
Power consumption stand by / sleep:     0,5 Watt

 

 

A valós, mérővel mért adat 1080p adás nézése közben (úgy, hogy volt még a hosszabbítón a TV-n kívül egy Sony HiFi erősító és egy SqueezeBox Touch is): 81 Watt

A LED-es világítótestek bevezetése után újabb nagy lépést tett a háztartás a jegesmedvék megmentése irányába!

Hozzászólások

én kibasztam a tvt a kuka mellé

No rainbow, no sugar

Egyszer azt olvastam, hogy bizonyos eszközöknél energiatakarékossági szempontból nem éri meg lecserélni a tárgyakat, mert a hátralévő életciklus alatt nem fogyaszt annyit, hogy ez pozitívan megérje.

Amit biztosan tudok, hogy van néhány ilyen led izzóm egy dobozban.

"A Nielsen Közönségmérés néhány napja publikált 2017 harmadik negyedéves adatai alapján az elmúlt időszakban a teljes magyar népesség naponta átlagosan 4 óra 25 percet töltött a tévékészülékek előtt."

(az idősebbek akár napi 6 órát vagy többet, illetve sok háztartásban alapzaj gyanánt reggeltől késő estig megy a készülék). Egyébként megdöbbentő a napi 4,5 órás átlag, mi a francot lehet ennyit nézni minden nap? :).

 

Ha kifejezetten keveset használod, akkor oké. De egyébként nem csak forintról beszélünk itt, hanem megtermelt, szállított és felhasznált villamos energiáról, amiből a kevesebb mindenképpen jobb környezetvédelmi szempontból.

Inkább poénnak szántam. :) Lényegében arról van szó hogy az új generáció megunta a vitát az idősebbekkel éghajlatváltozás-környezetvédelem ügyben, így amikor az idősek azzal jönnek hogy leszarják a villanyszámlát (pontosabban a villamosenergia-fogyasztást, vagy az energia pazarlást úgy általában), az egyenválasz az "OK boomer" :)

Az az új generáció, amelyik nem tud (velem ellentétben) elmenni a civilizációtól távol, ahol nincs áram, meg WiFi és életének legnagyobb problémája, hogy "jaj, úr isten, mennyi töltés van az akkumban?"

Vannak is erre egy új kifejezések: Low-Battery Anxiety | Nomofóbia

A survey conducted by SecurEnvoy showed that young adults and adolescents are more likely to suffer from nomophobia. The same survey reported that 77% of the teens reported anxiety and worries when they were without their mobile phones,

Nem kell mindig mutogatni ;)

trey @ gépház

Rossz suliba jártak. A lányomék nulltáborban erdőben, elektromos áram, és nagyrész mobilos térerő nélkül voltak - és baromira jól érezték magukat.
Vagy ha kimegyünk a telekre, ott sem az a fontos, hogy "van wifi?", hanem minden egyéb. Szerintem egyébként nevelés kérdése...

Két módon: az egyik, hogy "nincs" és kész - majd megszokja :-) A másik, ami sokkal kevésbé durva, az tényleg annyi, hogy hasznos elfoglaltsággal lekötni. Egy kerben/telken ilyenből bőven akad :-)
"Távollétemben" meg parential control alkalmazással - napi mondjuk két óra telefonnyomkodás engedélyezve, ezen belül is csak meghatározott alkalmazások használhatók (időben korlátozva szinte mindegyik) - mindezt kellő és jól behatárolható rugalmassággal kezelve - tehát ha kér a gyerkőc még negyed óra vibert, mert a leckét szeretné egyeztetni aaz osztálytársaival, akkor kaphat, vagy ha épp itthon marad betegen, akkor a hétköznapi két óra helyett összességében lehet több is a használati idő.

Te most inkább azt mondtad el, hogyan tiltod. :)  Az már megy nekem is, csak nem alkalmazom. :) ...de ettől még kell neki a  wifi! :)

 

Amúgy nehéz jobb alternatívát kínálni, mint fekvés a szobában ölben a laptoppal. Anno nekem is így telt a gyerekkorom TV+(C64|Siclair64k).  :)

Meglepődsz, ha azt mondom (látom a használati időket percre pontosan), hogy ritka kivétel az, amikor az időlimitbe ütközik a gyerkőc? Pedig így van - igen, eleinte gyakoribb volt, meg kellett állítgatni azon, hogy mire mennyi legyen a maximum - viszont egy ideje teljesen jól "beállt" a nem tanuláshoz szükséges használat mennyisége.

Neked lehet, hogy nehezebb a laptoppal punnyadásnál jobb alternatívát kitalálni, de hidd el, van. Akár az, hogy gyümölcsöt szedünk, akár az, hogy a lekaszált füvet, lehullott leveleket el lehet takarítani, fel lehet szedni a diót, össze lehet szedni a tobozokat - és ez _után_ a munkáért cserébe van wifi-elérés. Ha iskolaidóben vagyunk, és tanulni köll, akkor más a helyzet - a munkához (tanulás) egyébként is van, sőt az ilyen célú használathoz plusz időkeretet is kapnak, ha kell.
Laptop-ot nem viszünk a telekre, úgyhogy az ebben az esetben kiesik, mint lehetőség :-)

Egyébként Greta -ra meg a fiatalokra (én 32 vagyok) visszatérve én kifejezetten örülök neki hogy elindították a lavinát. Minden nagyobb társadalmi változást a fiatalok aktív helytállása indít el. Az öregek, mint mi, szeretünk a babérjainkon ülni, és elméleteket gyártani arról, hogy mit nem kéne tennem.

Mondjuk úgy, hogy a fiatalokat szokták behülyíteni a világ urai.

Ha valódi intelligens és bátor fiatalt akarsz látni, akkor ezt nézd inkább: https://youtu.be/C4fmpVg0w8s?t=211 A különbség többek között annyi, hogy őt nem fogják a sajtóban mutogatni mindenki okulására. Hmmmm

Nem indított el semmit. Ez a kreált Greta egy gyenge utánzat, az elődje ezt már elsütötte a 90-es években. Persze, az újszülötteknek minden vicc új.

Meet the Greta Thunberg of 1992: Severn Suzuki

Ahogy az elődjénél, nála is felmerült, hogy a háttérből felhasználják őket politikai céllal.

trey @ gépház

Valami klíma-környezetvédelem témán bukott ki a kifejezés, asszem Ausztráliában használta valami fiatal politikus teljesen váratlanul ebben a formában.

De a boomerezés az USA-ban már régóta nagyon pörög mémes körökben: a lényege az, hogy a boomerek az amerikai álomba születtek a világháborúk után a békébe a gazdasági prosperitásba. Egyhavi könnyű melóval kifizették a tandíjukat és kétévnyi kemény munkával összeszedtek egy házra valót, aztán elvették Stacy-t és családot alapítottak (nyilván nem így, de így van kisarkítva). Ezután a vád szerint tönkretették a gazdaságot, de úgy ám, hogy azért meggazdagodtak rajta. A nyugdíjukból és a befektetéseikből Floridában süttetik a hasukat és egyáltalán nem is értik a fiatalok problémáit. A mai fiatalok pedig egy életre eladósodnak ha továbbtanulnak, de még úgy sem garantált a rendes munka, saját házról pedig csak álmodhatnak. A párkapcsolati piac pedig annyira torz lett, hogy a fiatal férfiak többségánek esélye sincs Stacy-t táncba vinni, pláne nem elvenni és családot alapítani.

Az persze vitatható, hogy ki a felelős mindezért: a fiatalok a boomereket okolják, a boomerek szerint meg a fiatalok lusták és semmirekellők. Az ellentét végtelen memetizálásra ad lehetőséget.

Az viszont tényszerű, hogy a mai fiatal generációknak valóban nincs saját ingatlanja, és nagyon kevés házasság köttetik, ami köttetik az is szétmegy, és nagyon kevés a gyerek is. Illetve rengeteg az úgynevezett incel - involuntary celibate - akinek nem jut párkapcsolat. Ezek óriási társadalmi feszültségeket okoznak, aminek az egyik megnyilvánulása a boomerezés.

Aztán kicsit elszaladt a ló a gyerekekkel és most már bárkit leboomereznek aki 30 felett van, de ez helytelen használata a kifejezésnek.

Magyarországon teljesen más a társadalom változásának története, ezért nálunk eléggé idegen a boomer kifejezést használni - de attól még vicces. Nálunk a boomer korosztály egyáltalán nem jólétben nőtt fel éppenséggel. Talán a mostani generációknak még több is a lehetősége a felemelkedésre mint nekik volt, bár emellett sokkal nagyobbat lehet zuhanni is.

A fiatalok anyagi és párkapcsolati ellehetetlenülése itthon is probléma, de mivel a boomerjeink is csórók voltak, ezért nem mutogatunk rájuk.

 

trey: Mivel legutóbb arról blogoltál, hogy miből érzed, hogy öreg vagy, és éppen akkor trendelt a kifejezés, azért írtam be, hogy "Ok, Boomer!" No offense, csak poén volt, boomer!

Van abban a boomerezesben valami, ha csak a fedpolitikajat nezzuk, ott nagyon nagyon elkurtak 2008 utan, gyakorlatilag a nyugdijasok eszetlenul meggazdagodtak a meglevo eszkozeiken, amig az eszkozoknek hijjan levo fiatalok meg lecsusztak, hiszen a felroppent arakon eselyuk nincs normalis eletkezdesre. De ez megy most itt is, lasd a "8 millios" lakasok most mar 35-40 korul mennek, ezt kell elkepzelni, csak nagyobban.

Momndhatnam, hogy peldakent "Stu" most ment nyugdijba 70 evesen, mehett volna mar 60 evesen is, de maradt es dolgozott.

Igy most csak a "nyugdij" amit kap az majdnem 400k mondjuk nem havonta, hanem evente es nem forint, hanem dollar.

Itt mindosszesen csak a nyugdijrol beszelunk, mert ezek mellett meg ott a portfolio es az emlitett eszkozok, ugyhogy ennek eves szinten akar a duplaja is megvan.

Namarmost mutass egy fiatalt meg akar ott is aki egy atlag college vegzettseggel kapcsolatok apu/anyu/nagybacsi/donald nelkul osszehoz ennyit.

Nem veletlenul idegesek. Nezelodtem en is, miota hazajottem onnan par eve, az akkor hazikot/apartmant kb 8-12x aron lehetne megvenni, kb 4x aron berelni, azt ami mar akkor is eleg draga volt. Florida lett emlitve, ezert merem idebokni sajat tapasztalatkamat. Jovedelmek nem igazodtak azt kar is emliteni, tehat egy lowclass dolgozo aka. "kiszolgalo" szemelyzet, legyen az szakacs, pincer, takarito, autoszerelo, driver barmi, ha fiatal sok eselye nincs sajat ingatlanra , ha ez celja, kb. mint itt egy sima budai panelre a borsodi kozmunkasnak az arany.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

1. Köszönöm asch- nak az leírást.

2."Namarmost mutass egy fiatalt meg akar ott is aki egy atlag college vegzettseggel kapcsolatok apu/anyu/nagybacsi/donald nelkul osszehoz ennyit."

Mint látható "stu " se 25-30 éves korára hozta össze. Ráadásul valószínűleg nem sokáig fogja élvezni. Ha meghal mi lesz a pénzzel, utolsó perceiben felgyújtja ?

A nem tudom milyen generáció (fogalmam sincs hol tartunk most az ábécében) kicsit türelmetlen, ami önmagában nem lenne baj, hisz az kéne, hogy előrehajtson. De így ez csak irigység. Ezért kínjában boomerez, amin a  boomer meg csak röhög, mert ettől az ifjoncnak még nem lesz se csaja, se nagyobb lóvéja, csak elkeseredett élete, amit pár percre feldob a boomerezés, akár egy feles, vagy hogy korhű legyek, egy szippantás.

Kicsit megzavarodtam a végére... A borsodi közmunkás mi a bánatnak akarna budai panelt venni?

trey: Mivel legutóbb arról blogoltál, hogy miből érzed, hogy öreg vagy, és éppen akkor trendelt a kifejezés, azért írtam be, hogy "Ok, Boomer!" No offense, csak poén volt, boomer!

Semmi gond, nekem is megvan a saját szavam az ilyen-olyan generációra! Csak az nem szalonképes ;) 

Az mondjuk elég szép társadalmi kórkép, hogy két TV fogyasztási adatából el tudunk jutni oda négy komment mélységben, hogy egy semmirekellő, SMS-nyakú, smartphone-zombi generáció (tisztelet a kivételnek ;) összes problémájáért én és a velem egykorúak a felelősök. :D

trey @ gépház

A szaporulat alapján igen, meg a dátumok is nagyjából stimmelnek. De kábé itt vége is van a hasonlóságoknak: ők a nyertes háború élvezői voltak hihetetlen gazdasági prosperitással, mi meg éppenséggel nem.

Még az is hasonló egyébként, hogy se a boomerek, se a ratkó gyerekek nem szülték a következő generációt túlságosan vaskosra. Érdekes, hogy a gazdasági-politikai helyzetük teljesen más volt, mégis a végeredmény a következő generációra hasonló: kevés gyerek, és közülük is rengetegen apa nélkül nőttek fel. Mi a közös nevező a két teljesen különböző világ között? Szerintem a kultúra - különösen a párkapcsolatok kultúrája. A rock and roll életforma, a régi erkölcsök elhagyása lesz a közös ok.

Igaz hogy kevesebbet fogyaszt az uj TVd, de telen majd tobbet kell futened. Mondjuk nyaron duplan hasznos, mert kevesebbet kell mennie a klimanak.

Egyebkent en is ugy gondolom/hiszem, hogy egy TV (de feltehetoen ez igaz a legtobb keszulekre) gyartasanak nagyobb a kornyezeti footprintje, mint a sporolt aram eloallitasanak.

A munkaltatod biztos orul akkor :D

Mit kezdesz azzal a rengeteg megmaradt jegesmedvével?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Szerkesztve: 2019. 11. 20., sze – 20:29

Tehát most ahelyett, hogy otthon fogyasztana 380 W-ot, a munkahelyeden fogyaszt ugyanennyit. Ettől tényleg nem fognak elolvasni a jegsapkák.

Es ez meg semmi az open officek elcseszett hutes/futesi rendszereihez kepest. Az itteni klimanak az az elkepzelese, hogy neki folyamatosan mennie kell. Fut, amig ra nem jon, hogy most mar tul meleg van es akkor atkapcsol huto modba. Probaltuk beallitani normalisan, nem lehet.
Mostani megoldas: reggel megvarjuk amig felfut 21 fokig aztan kikapcsoljuk. A gepek meg monitorok termelnek eleg hot, hogy a homerseklet ne csokkenjen (most 3 fok van kint). Holnap reggelig jo is lesz igy, akkor majd megy megint egy-ket orat kezivezerlessel.

Ehhez kepest a TV semmi...