359W vs. 95W

 ( trey | 2017. szeptember 12., kedd - 20:11 )

359W vs. 95W

Mindig volt valami fontosabb, de ma eldöntöttem, hogy vége a halogatásnak! Leszámoltam az utolsó ellenállókkal is... Mostantól LED minden világítótest.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy ilyen 23W-os CFL újonnan lead kb 1500lm-t, de lehasznált állapotban is megvan 1200lm.
Amit a helyére csavarsz az meg papíron 810lm (kérdés megvan-e annyi, papíron 800lm-es LED-en mértem már 280lm-t).

Persze ha az adott helyre érzésre elég az is, akkor ok, de azért nem árt tudtában lenni, hogy közel sem nyertél annyit, mint gondolod.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Már mind a helyén van és tökéletesen megfelelnek az elvárt szintnek. A probléma az elődökkel az volt, hogy nem szerették a fel-le kapcsolgatást és elég hamar megadták magukat.

--
trey @ gépház

nekem ket problemam van vele. a fenyuk alatt nem szinhelyesek az elohivott fenykepek. nalunk ez eleg komoly baj. a masik az, hogy amiota csak ilyeneket hasznalunk alvaszavarral kuzdok. ez sem kisebb. csak ugy tudok elaludni, hogy fekves elott masfel oraval mar sotet kell.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A led fenye egy-az-egyben lekoveti a tapegyseg nemlinearitasat.
Konkretan egy napelempanellal es oszcilloszkoppal meg lehet nezni, hogy mennyire vibral.

Ezutan johet, hogy a spectruma se tul jo, altalaban egy adott feny hullamhossza jellemzo, tipikusan kekes.

Szerintem ott mar tenyleg valami nagy anyagi gond lehet, ahol a vilagitason kell sporolni.

Egyebkent milyen tapegyseget lehet beszoritani egy asvanyi vizes uveg kupakjaba?
Mert kb. ekkora meretre szuszakoljak be, raadasul melegszik is.

Ha mar mindenkeppen ledes vilagitas kellene,
akkor egy normalis kulso tapegyseg, ami egyenletes aramot ad ki magabol.
Vagy akksi:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Szerintem ott mar tenyleg valami nagy anyagi gond lehet, ahol a vilagitason kell sporolni."

+1 a világítás költsége filléres tétel. Én inkább izzót használnék, ha lehetne kapni. Lásd kovi hozzászólása, meg az általam linkelt cikk.

És ha spórolni kell, akkor le kell kapcsolni azt, ami nem feltétlen létszükséglet.

> +1 a világítás költsége filléres tétel.

Pedig ezt, meg a porszivozast kell visszaszoritani. Iranyelv is van ra...:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én odáig is elmennék, hogy jelentősen visszavágnám a közvilágítást. Mert tök felesleges. Szinte olvasni lehet az utcán. A harmada-negyede lámpa elég lenne, hogy simán haza tudjak sétálni.

Van egy lámpa az ablakunk előtt, ha nem húzom le a redőnyt, nem tudunk aludni. Na most ha ezt kicserélik jókis kékfényű LED-re - asszem pont most pályázta meg a nagyokos polgi - akkor aztán engedhetem le alvás előtt két órával és ki kell fújnom a lyukait purhabbal, hogy legyen valami alvás. Akik meg késő este mennek haza meló után, azok még másfél órát fognak forgolódni alvás előtt.

A beruházás meg valami 15 év alatt fog megtérülni... Hatalmas biznisz bakker. Oszt képzelem mekkora környezetvédelmet is jelent Kínából hozni a nyilván nagyon környezetvédő módon előállított LED-eket.

Ha annyira spórolni kell, ésszerűbb lenne felváltva égetni a lámpákat kettesével. Egy éven belül megtérülne.

A közvilágítás pont hogy lehetne erősebb egyes településeken!
Sokszor olyanokon autózok át este, ahol a közvilágítás mellett még a távolsági fényszórót is fel kell kapcsolnom, hogy belássam az utat!

És azért világítson egész éjjel a fényözön, mert egy-egy autó elhalad pár másodperc alatt?

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Van, ahol igen. Ugyanis a gyalogos mozgásának ütemében nem zavaró sebességgel kellhet tekergetni fel/le a következő/előző lámpást, viszont ha egy 10-12-szer olyan gyorsan haladó járműhöz kéne igazodni, az egyrészt jóval gyorsabb változást igényelne fényerőben, részben pedig nem lenne elég csak a következőt tekergetni, kéne legalább 2-3 darabot előtte fullra kapcsolni, hogy a sofőr szeme lehetőleg egyenletes megvilágítási körülményeket kapjon.

Pár éve olvastam esettanulmányt - talán világítástechnikai évkönyvben - hogy ha jól emlékszem Nyíregyházán csináltak egy referencia projektet ledes világítással, ahol ténylegesen mozgásérzékelőkkel szabályozták a fényerőt. Késő éjszaka mozgás nélkül a névleges érték 10%-ára is engedték leszabályozni. Fontos volt, hogy a vezérlés nagyon fokozatosan változtatja a fényerőt, hogy ne legyen zavaró az embereknek. Másrészt kora esti időkben sem 100%-on járatják, hanem kb évente méréssel beállítják (kompenzálva a ledek öregedését), hogy az utca felületén valami szabványos megvilágítási szintet (talán 5 lx) éppen elérjen, de ne nagyon lője túl.

Egy ilyen rendszer pl ténylegesen megérné, csak sajnos nem hallottam róla, hogy azóta bárhol máshol ilyet csinálnának.

Másrészt viszont kb 1 éve elkezdtek megjelenni a 3000K-es melegfehér ledek is közvilágításban (pl. Füredi úti lakótelep), szóval van remény, hogy nem kékesfehér lesz.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ha ennyire komoly alvászavarral küszködsz, akkor szerintem menj el szakorvoshoz, mert lehet mögötte más komolyabb probléma is.

Nálunk tavaly lecserélték ledesre.
Télen több baleset is volt emiatt, mert az új lámpák nyitásszöge annyival lett kissebb, hogy az addig sem összeérő lámpafénykörök helyett az oszlopok szinte csak magukat világítják.
A keresztutcából nem tudsz kijönni száraz lábbal ha esett, mert nem látod.

Bár az infósok kilencre járnak, őket ez nem érinti. (Bocs. Irónia vége.)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Konkrétan láttam olyan ledes "izzót" ahol a ledek alkották a graetzet :)
Viszont a ledeknek folyamatos a színképe (A kompakt fénycsövek gusztustalan vonalasával szemben) ezért
sokkal természetesebbnek hat(hat, mert ha pl. nagyon kék az megint nem jó, de nagyon sokat fejlődtek a power-ledek az utóbbi pár évben) és pl. ezért okozhat alvászavart, a napéhoz jobban hasonlító fény (az is folytonos spektrum, persze abszorpciós vonalakkal amik ebből a szempontból nem nagyon szólnak bele) szerintem könnyebben triggereli a tobozmirigyet.

A feher LEDnek is vonalas a spektruma a fenycsoehez hasonloan.
A nagy kulonbseg az, hogy a fenycsonel UV gerjeszti, LEDnel meg kek feny. Gyakorlatilag fognak egy kek LED-et, es arra raknak a fenycsoehez hasonlo fenyport. Ha meleg feheret kevernek ki, akkor olyan lesz a fenye, ha hideg feheret, akkor meg olyan. Es szinten a fenyportol fugg, ha sok osszetevobol csinaljak (sok vonallal), akkor lehet egesz jo az eredmeny (ahogy fenycsobol is lehet ilyet gyartani).
Persze hasznalhatnanak RGB LED-eket is, azzal is lehet feheret csinalni, de annak meg vonalasabb lesz a kepe. Viszont lehet allitani a szinet.

Egyebkent ha van keznel egy megfelelo optikai racs (pl. CD/DVD), azzal eleg jol lehet tesztelni ezeket. Csak megfeleloen pontszeru fenyforras (vagy a lakason/hazon beluli kelloen nagy tavolsag) kell hozza.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Háát, a fényporos "led izzókban" UV led van.
Aztán létezik full spektrumos led is. Ezeknél inkább az UV tartalom miatt aggódnék.

A mai fehér LED-ek lumineszcens konverzióval állítják elő a fehér fényt, ezeknek folytonos a spektruma. A kutatók a legjobb hatásfok érdekében a kék alapszínű LED-et választották, majd ehhez kerestek egy olyan anyagot, ami a kék fénnyel gerjesztve, a kék fény úgynevezett komplementer színét, a sárgát sugározza ki. Tehát az adott anyag kék fénnyel gerjesztve sárga fényt sugároz ki magából. Ennek eredményeképp két fény (kék és a sárga) keverésével jön létre az összetett, fehér fény.

A "full spektrumos" LED növényvilágításra van, nem általános világítási célra! Az általuk előállított fény eredő színe nem is fehér (a zöld tartományt nem, vagy csak kismértékben tudják hasznosítani a növények, így e tartomány nagy intenzitású gerjesztése nem szükséges). Egyébként szintén a fenti elven működnek, csak a fénypor más színű (más hullámhosszú fényt ad az alapszínhez hozzá, ami szintén a kék).

A fogalmak eléggé zavarosak. Elképzelhető, hogy nem naprakészek az ismereteim, ezért a régebbi megoldásokra gondoltam. Itt egy egyszerű ismeretterjesztő felsorolás. Ebből a harmadikra gondoltam, amikor belül UV, és mondjuk villanykörte alakú búra, amelynek a belső felülete fénypor bevonatú. Eltekintve az apróbb hullámhossz eltéréstől, a technológia megegyezik a fénycső/compact fénycső megoldásával.
A plant/grow "full spectrum" technológia (amiből azért árulnak vörös és zöld kivitelt is) nem csak a fűtermesztésben előnyös. Valamiért >=90CRI értékkel rendelkező cuccokat is árulnak, ami a csilipaprikának nem annyira fontos. ;)

Először a kék LED alapú fehér LED-et fejlesztették ki a 90-es évek második felében, csak később jelentek meg a közeli UV alapú fehér LED-ek, de nem is terjedtek el széleskörűen. Mindkettő a lumineszcencia elve szerint működik, csak a gerjesztés hullámhossza más.

Melyik fogalom zavaros?

Nem arra céloztam, hogy amit írtál az a zavaros.
Csak egy példa. A "full spectrum"/plant/grow egyik kontextusban ugyanazt is jelentheti, a másikban meg pont nem. Csak ennyire gondoltam.

A feher LEDnek is vonalas a spektruma a fenycsoehez hasonloan.
Ilyennek a létezéséről én nem tudok, erre nem ártana valami forrás. Mind a hagyományos cérium-YAG, vagy cink-szelenid, mind pedig az újabb kvantumpontos fényporoknak szélessávú folytonos spektruma van. Az RGB ledek spektruma hasonlít valamelyest a fénycsőre - technikailag még az sem "vonalas" (gázkisülésnél <1nm sávszélesség, vs. 50-100nm a ledeknél) de gyakorlatilag annyira keskenysávú, hogy a pocsék színvisszaadási index garantált. A színhőmérsékletet hiába állítod, jobb nem lesz tőle.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Mert az izzó nem vibrál.

--
trey @ gépház

Nem, a hagyomanyos izzo nem vibral.

Csakhogy legyen itt egy megerosito hozzaszolas is.
A "mert" miatt nem voltam biztos, hogy a kerdojel lemaradt, vagy sem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mert szerinted a váltóáram mellett mit csinál?

--
trey @ gépház

Vilagit, es nem vibral.

Ertem en, hogy arammal megy, de mi hajccsa?:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

100 Hz-cel villog. Max. te látod folyamatosnak.

--
trey @ gépház

Az izzoszal hotehetetlensege lassabb, mint a valtoaram, igy nem vibral.

Komolyan bevettem, hogy trollkodsz.
Szep volt!

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tehát, villog:

https://www.youtube.com/watch?v=eUprJS9sXYU

Jó, csak nehogy kiderüljön, hogy ez a LED is akkora probléma, mint amikor a OnePlus One-ról próbáltál lebeszélni. Azóta se értem, hogy mitől akartál óvni, pedig 2 éve már nem használom a telefont. Akkor is találtál egy olyan "hibát", ami szerinted a világvége, én, aki meg használtam, sosem találkoztam vele normális körülmények közt.

--
trey @ gépház

Ha ennyire "vibralna" a led, akkor egy szavam se lenne.

Itt egy sokkal jobb video 2000fps-sel, bekapcsolastol videozva:
https://m.youtube.com/watch?v=ZlmMaJB7Rmc

Ha jol megnezed, akkor a masofpercenkenti 100 "villodzas" az fenyerejeben alig latszik, en olyan 5% esest tippelnek.

A ledes fenyforrasok amikor vibralnak akkor a fenyerejuk jo reszet elveszitik.
Itt egy slowmo video errol is, mert
latom, latnod kell:
https://m.youtube.com/watch?v=3wdljou1M8Q

A mobiltelefonos temad szerintem offtopik.
Akkor egy kerdes volt reszemrol, hogy miert nem az anyaceg (oppo) mobiljat valasztottad. Azert az opo-tol hanyattesni sose kellett....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nekem az első videó is teljesen jó. Az volt a kérdés, hogy villog-e, nem az, hogy neked mi a szubjektív tapasztalatod. A hagyományos izzószálas is villog.

Egyébként nekem egyikkel sincs bajom.

--
trey @ gépház

Itt egy másik 1000fps-en, ahol egy normális led lámpa és egy hagyományos izzó is látható egymás mellett.
https://youtu.be/lwp9wAKzRtc?t=6m24s
A led vibrálás ha van is, elhanyagolható az izzóhoz képest.

Oké, engem meggyőzött, hogy a LED-del nincs semmi baj. Legfőképpen a hagyományossal és a Compact-tal összehasonlítva nincs.

--
trey @ gépház

Csak, hogy egyre gondoljunk. Ugye mind a harman ugyanazt nezzuk?
A bal felso sarokban levo atlagos led "izzot"?
Mert amit te vettel trey, az kb az a szint lehet.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én azt néztem, hogy mindegyik villog. Nekem a compact a legszarabb, mert ha kapcsolgatod, rövid kis ideig "égeted", akkor elkezd zizegni, meg vibrálni. Na, az látod szar.

Egyébként csináltam egy tesztet. LED-ben ültem órákat. Utána meg úgy aludtam mint a bunda. Én nem tudom miről beszéltek, de több embernek is felvetettem a kérdést és fogalmuk sem volt erről a LED mizériáról, miközben évek óta használják.

--
trey @ gépház

Nem, a bal alsó sarokban lévő tisztességes led lámpát, ami kevésbé (egyáltalán nem?) vibrál, mint a mellette lévő izzószál.

Ezt most nem pontosan értem, van most is, csak halogénes trükkel elértek egy minimális energiatakarékosságot. Vagy te a "rendes" izzószálasra gondolsz?

----------
rohamkocka

A led fenye egy-az-egyben lekoveti a tapegyseg nemlinearitasat.
Majdnem igaz, csak a led karakterisztikájára kellene transzformálni.

Konkretan egy napelempanellal es oszcilloszkoppal meg lehet nezni, hogy mennyire vibral.
Erősen kétlem. A mai ledeket esetleg 100..600kHz körül hajtják. De ez sem konkréten a ledre jutó "kapcsolgatás üteme", hanem van utána némi induktivitás is. Talán az 100Hz-es komponens mérhető, de vajon mekkora lehet?

Egyebkent milyen tapegyseget lehet beszoritani egy asvanyi vizes uveg kupakjaba?
Egyik példa (a kisebbik modul mérete 40x60mm):

http://i.ebayimg.com/images/g/us4AAOSwh2xYBw6p/s-l1600.jpg

Ez talán egy kicsit villog, mint a fénycső tévé stb., de majd megmérem.
Másik példa (10W):

http://i.ebayimg.com/images/g/jV0AAOSwgQ9Vj6VD/s-l1600.jpg

Ez egyáltalán nem tud vibrálni.
Mindkettő egyfokozatú aktív PFC+konstans áramot biztosító szabályzó, ráadásul kínai fejlesztés.

keresek hozza egy youtube videot, hogy lasd. Tegnap kerestem, de nem talaltam. Sajnos.

Youtube video meg mindig nincs meg (ott a ficko kb. 10 ledes "villanykortet" hasonlitott ossze, es teljesen jol lathato volt a villodzas az oszcilloszkopon).

Viszont itt egy eevblog thread ami szinten ezt taglalja.
Kar, hogy senki se linkelt komolyabb yt videot:
https://www.eevblog.com/forum/testgear/oscilloscope-and-probe-to-measure-led-flicker/

En ezzel a 100kHz-es parasztvakitassal ovatosabb lennek.
En konkretan latom (es zavar) az aruhazak penztar melletti ledes zold lampa villogasat,
a kocsik hatso lampa villogasat (mar amelyik ledes), foleg este zavaro.

Szoval lehet, hogy 100khz, de az is lehet, hogy van valami periodikussaga olyan 30-40Hz-en ami pont, hogy faraszt. Meg kellene merni.

En mindenesetre, ahova ledes vilagitast csinaltam, oda rendes kulso tapot hasznaltam,
ilyesmit:
http://www.ebay.com/itm/DC12V-350W-29-2A-Universal-Regulate-Driver-Power-Supply-For-LED-Strip-/201820488260?hash=item2efd704244:g:zhgAAOSwo4pYl~mR

Egyebkent probaltal mar pl. hasznalhato ledes reflektort beszerzni?
Olyanra gondolok, amiben cserelheto a kilogo 20cm-es kabel,
hogy ne egy kotodoboz ektelenkedjen a reflektor mellett.
Ha mar szedtel szet ilyeneket, akkor rogton lathattad,
hogy egy dio nagysagu tapba vannak beontve a vezetekek, szetszedhetetlen.
Hat a fenye is olyan. Csak ugye kulterre kimenni a kerti budiba ejszaka, pont mindegy.

A gagyibb ledek meg egy ev alatt el is halvanyulnak.
Ah nem folytatom, teljesen jo a hagyomanyos reflektor indirekt fenye nekem. :)
Cserebe nem hasznalok mikrot es ugyanott vagyok.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ne fáradj! Az információkat nem a youtube-ról szerzem, sőt nem is a fórumokból, mivel éppen hardver fejlesztőmérnökként dolgozom. ;)

Belátom, elbeszélünk egymás mellett. Röviden összefoglalom:
Te azt állítod, hogy gagyi termékek kaphatók, ezért általában minden ami led=szar.
Ebben igazad van, mert tényleg sok occsó/egyszerű, sőt "régi" áramkör is van a piacon. A régi alatt pár éves dolgokat értek, mert ez a technológia is elég gyorsan fejlődik.

A 100kHz nem is annyira parasztvakítás. Szintén a technológia tart ott, hogy mondok egy példát. ;)
A 70-es években a Texas TTL receptek c. könyvben leközöltek egy 1A terhelhetőségű tápegységet. Mérete 160x100mm, nagy teljesítménytranzisztorral, hűtőbordával a súlya legalább fél kiló. Ugyanez ma SIM kártya méretű, de 2A - kicsit hűtve 3A - terhelhetőségű. Nem igazán csúcstechnika, és "csak" 600kHz-en megy.
A gazdaság már csak így működik, hogy a fél kiló alumínium nagyon drága, ráadásul a régi tápegységnek a hatásfoka <30%, míg az újé >96%. Az egyetlen áramkörbe integrált egyéb extrákról nem is szólva!

Feljebb a második linket nézd meg! Ez egy 230V->8..12V@900mA-es led tápegység. A kimeneten gyakorlatilag (oszcilloszkóppal) számottevő váltófeszültség nem mérhető. Ebben egy kínai fejlesztésű áramkör van, de termézetesen sok gyártóknak van hasonló áramköre. Már csak egy apró "modding" szükséges: a kis barna kondenzátort tűzbiztos típusra kell cserélni. No, egy ilyen világít a fejem felett. ;)

Tehát én párhuzamosan azt állítom, hogy létezik profi technológia, de talán nem mindig azt kapod a boltban. Pontosan ezért összeszerelt ledes dolgokat általában nem használok. Magam választom meg a modult, a meghajtót (ami ugye konstans áramot és nem konstans feszültséget biztosít) és a hűtést. A ledek hosszú élettartama a megfelelő hűtéssel érhető el. Az olcsó modulokat néha túl kicsi platformra vagy elégtelen hűtéssel szerelik, tehát oda az élettartam. Éppen ezért gagyi. ;) Nem jó buli a led szalag sem. Hűteni nem lehet rendesen, és még az előtétek is melegítik.

A linkelt fórum tipikus. :) Összehasonlítják a körtét a kerékkel, az lcd kijelzőt a zseblámpával. "IPhone: No PWM on LCD" - pedig éppen ott méri...

>Feljebb a második linket nézd meg!

Marmint a kepet? Azon nem latszik tul sok minden.
Egy reszletes adatlapot, vagy webshop linket esetleg tudsz adni?

Egyebkent homersekletkompenzaciot nem latok rajta. Van?
Magyaran ha kulterre kiteszed (pl. terasz), es kiulsz osszel laptopozni, akkor se fog villogni?
Mert hagyomanyos izzonal ilyenre nem kell ugyelni.

> A linkelt fórum tipikus. :) Összehasonlítják a körtét a kerékkel, az lcd kijelzőt a zseblámpával.

Sajnos eredeti videot nem talaltam meg, ez volt ami legjobban hasonlitott ra.
Az elv miatt tettem be.
Es igen az eredeti videon a ledes fenyforrasok olyan lassan villogtak, hogy latni lehetett igy az oszcilloszkopon...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Itt egy olyan, ami villog egy kicsit. (22. ábra, sárga=led áram) Bár én nem szoktam a fényforrásokat 2000fps sebességgel nézni. ;) Ez kb. a linkelt 20..100 Wattos modulok meghajtója lehet. Ha jól látom, led oszloponként egy ic-t használnak.

Ebben a termékben az ic adatlapja sajnos nem publikus. (a 10Wattosról van szó) Megegyező kapcsolástechnikát és működést itt találsz.

Valójában mit is kéne hőkompenzálni? A villogáshoz semmi köze, a munkapontot meg a konstans áram adja. A meghajtó ic meg saját hőkompenzációkkal rendelkezik az egyes jellemzők stabilizálására.

Biztosan van "minőségi különbség" ;) a villogások között. A fent idézett 22. ábrán látszik, hogy a led kb. az idő 5%-ában kialszik, méghozzá 100Hz-es frekvenciával. Emberi szem ezt nem fogja érzékelni. Legfeljebb a strobszkóp hatás miatt nem alkalmazható forgó alkatrészek mellett.

Az altalad linkelt AN-ben hasznalt FL7701-es IC adatlapjanak 15,16 os abraja mutatja a frekvencia-homerseklet diagramot.

Ez ebben az esetben eleg jo.
De a kinai reflektorok hidegben hajlamosak villogni.
De azok nem 90khz-el mennek az is biztos.

Mivel a ledek teljesen kialszanak (az izzok minimalis fenyerovesztesehez kepest), es a periodikussaguk imho a halozati frekvenciara esik, igy lehet hogy forgo gepeknel megvicceli az embert.

En nem fogok kiserletezni a forgo gepeim korul...;)
Bar te is ezt mondod a stroboszkop hatas alatt.

Inkabb mondjatok olyan fenyeroszabalyzot hagyomanyos izzohoz, ami nem fazishasitasos, hanem a villogast csokkenti...;)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A 15,16 diagramok a túl alacsony feszültség elleni védelem és a bekapcsoláskor szükséges minimális áram hőmérsékletfüggését mutatja. Ezek a paramétrek csak bekapcsolás szélsőséges hőmérsékletre méretezésénél szükségesek. Üzem közben nincs szerepük.

Ha a kínai reflektorok láthatóan villognak, annak semmi köze az üzemi frekvenciához. Inkább ahhoz, hogy
- nem tervezték olyan alacsony üzemi hőmérsékltere és/vagy
- hibás a szabályzó kompenzációja.
Ez utóbbi esetben a szabályzás instabillá válik, azaz begerjed.

A led hiába alszik ki. Gondolj bele, a mozi is így működik! Csak nem 2000fps, hanem 24fps sebességgel. Ugyanúgy nem látod egy izzónak vagy hagyományos fénycsőnek a villogását sem.

Hagyományos izzó fényerőszabályzása nem túl jó ötlet, mert a színhőmérséklet is változik. Ha a villogásmentesítés a cél, akkor bármelyik nem szigetelt kivitelű, dimmelhető és állandó áramú led meghajtó alkalmas a feladatra. Az izzó névleges áramához képest 1,25x nagyobb áramot tudó áramkört érdemes választani. Tehát egyenirányító + puffer + állandó áramú szabályzó, és van egy villogásmentes izzód. A megoldás működhet 230V és mondjuk 24V feszültségű izzókkal, de az utóbbinál gondot okozhat a nagyobb áramfelvétel.

Szuper. 3db 150W-os reflektort szeretnek fenyeroszabalyozni,
hagyomanyos tekeros kapcsolon keresztul (a kapcsolot kibelezhetem).

Ilyen van most: http://www.berker.com/files/download/0/241_1/0/283010-286010__ROTARY-DIMMER-400W-600W__EN__2012-09__MANUAL.PDF

Marmint most 2 van. De a topik alapjan ket lehetosegem van:
1. a tied
2. felrakok 3-at 3 kulonbozo fazisra

Fenyeroszabalyzoval egy reflektor kb. 5 evet megy el.
Szinhomersekletvaltozast en nem vettem eszre.

Egy ilyen fenyeroszabalyzos nyomogomb 12kHUF korul van (darabja).

Szerintem magasan ez a legjobb megoldas 2017ben.
Ha a penz nem szamit (ha szamit akkor is:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha egy kicsit guglizol, a színhőmérsékletre még képlet is van. Egyeseket nem érdekel, de az egyik öcsémet nagyon, mert festő. Ő pl. "napfény izzót" használ, ami egy túlfeszített 100 Wattos és kék szűrővel ellátott izzó. Ennek híján este nem tudna dolgozni.

Ha a villogásmentesség a cél, akkor a 60 foknál kisebb folyási szögnél már biztosan szakadozni fog az áram, még három fázisnál is! Azon viszont megdöbbentem, hogy egy 100Ft értékü triac a bótban 10 rugó.
Elméletileg vehetsz egy aktív pfc-vel rendelkező pc tápot. Kettéfűrészeled - ezzel nyertél egy step-down szabályzót - és raksz rá egy potmétert. Elegendő a 450W meghajtásához. Ez csak egy gondolatkísérlet arra, hogy a reális ára egy ilyen kütyünek legfeljebb 3-5 rugó körül lehet, miközben jól lehet rajta keresni. De ez a megoldás már tiszta egyenáram, tehát egyáltalán nem villog.

Fenyeroszabalyzoval egy reflektor kb. 5 evet megy el.
Ez igaz, csak rosszul ejted a szavakat. ;) Ennek semmi köze a fényerőszabályzáshoz. Elég SSR, ami szintén nullponton kapcsol, ami megtízszerezheti az izzó élettartamát.

Mindeközben kicsit tanulmányoztam a leendő ledes világításomat, ami még jakháton utazik a selyemúton. ;) Itt van két film a működéséről és a belsejéről:
https://www.youtube.com/watch?v=PklaByEQSZA
https://www.youtube.com/watch?v=UGTXne_e554
Így aztán van driver és gyártó: http://www.bpsemi.com/en/product_result1.php?id=268
Tehát van kapcsolási rajz, a meghajtó típusa - ami egy áramkorlátozó - így adatlap és gyártói AN is, amely közli a folyamatos üzemre méretezést is. (Még akkor is, ha a pontatlan dokumentációba egy-két dolgot úgy kell kitalálni.;))
A bementen levő átkötést egy ellenállásra cserélve és egy kondenzátorral kiegészítve folyamatos lesz az áram azonos disszipáció és >80% hatásfok mellett. Ennek a költsége kb. +60Ft. Hűtés úgy is kell rá, így becslésem szerint 1000Ft költséggel kihozható egy 150W normál izzónak megfelelő, 60000 óra élettartamú fényforrás >85 CRI és 30W fogyasztás mellett. A dimmelésén még nem gondolkodtam...

En izzot (reflektort) szeretnek meghajtani, es nem leddel leutanozni azt.

Az altalad linkelt bpsemi cucc, abszolut maximuma 40W, ha jol nezem.

Szoval ha van 5let 65mm atmeroju 30mm mely hengerbe gyomoszolheto elektronikara,
ami kepes 150W-ot meghajtani, akkor johet!:)
A felbevagott pc tap nem az.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A linkelt cucc az csak ledet hajt.
De azt már írtam, hogy kell választani egy külső FET-es buck kovertert, méretezni és kész. Talán elfér egy kapcsoló dobozban, de hűtés hiányában valószínűleg az izzó élettartamával fog versenyezni - ha egyáltalán kibírja.
Barkácsolni azért kell, mert manapság nem divat az izzókat egyenárammal hajtani. Vagy csak lemaradtam valamiről.

Avval kezdtem,
hogy szerintem alternativat nem lehet egy 65mm atmeroju 30mm mely hengerbe begyurni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Szerintem ott mar tenyleg valami nagy anyagi gond lehet, ahol a vilagitason kell sporolni."

Csupán annyi a kár, hogy a bitcoint nem lehet visszaalakítani energiává.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Több mint egy éve vagyok olyan környezetben, ahol csak LED van. Sosem volt gond az alvásommal. Sőt, inkább az a baj, hogy ahogy öregszem, egyre jobb az alvókám.

--
trey @ gépház

Tavasszal cseréltem le mindenhol (természetes fehér) LED körtére a korábbi (meleg fehér)kompatokat. Összességében nagyobb lett az össz fényerő, világosabb lett mindenhol a korábbi állapothoz képest. A fogyasztás pedig kevesebb lett. A meleg fehér kifejezetten idegesített... A jelenlegivel elégedett vagyok.
Ja és alvásproblémák szintén nincsenek...

én azt gondolom, hogy a szemed érzékenységének függvényében mindenképpen belenyúlnak a hormon-háztartásodba. maximum nem érzed a hatását. én sajnos érzem. mi 4 éve élünk LED fénye alatt. télen szó szerint lámpaoltás van mindenütt 1+ órával lefekvés előtt, máskülönben 2-3 óra hosszán át forgolódok verejtékben úszva az elalvásig. ezt betartva nem.

tényleg, amúgy mi van a LEDes háttérvilágítású cuccokkal? smartphone, tablet, TV, noti - ezeknél is fennáll a melatonin-babrálás?

valaki mondja már meg mi ez. lehet csak én vagyok túl érzékeny.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Fennall. A rendesebb kijelzok kapnak fizikai kekszurot.

"mi 4 éve élünk LED fénye alatt. télen szó szerint lámpaoltás van mindenütt 1+ órával lefekvés előtt, máskülönben 2-3 óra hosszán át forgolódok verejtékben úszva az elalvásig. ezt betartva nem."

4 éve szenvedsz, és még nem basztad még ki a ledeket a picsába?

több okból sem. pl. így biztosan lámpaoltás van legkésőbb 9 körül, a gyerek miatt kifejezetten örülök neki. meg még van egy-két indok, de a kérdés nyilvánvaló szóval vártam is :)

btw ha a TV/noti/smartphone is érintett akkor majdnem mindegy (lenne).

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

1 hónapja költöztük kertes házba, ahol a tulaj szerencsénkre otthagyta a lámpákat.
A wcben hagyományos 100W-os izzó van (biztos elfelejtkezett róla), a fürdőben kompakt fénycső, de az összes többi (kint is) LED-es megoldás.
Persze abból is több különböző méretű/megoldású/minőségű.

Mi eddig nem tapasztaltunk zavaró mellékhatást, de egy fura dolgot igen, ha lámpafény alatt gyorsan mozgatom a kezem, akkor "darabosnak" látszik a kezem mozgása.

Egyelőre hagyok mindent, de ha tönkremennek, vagy cserélem az egészet kompakt fénycsőre (nekem az jobban bejött), vagy valami minőségi LED-re.

WC-be pont a LED a jo. Normal esetben jobban birjak a kapcsolgatast, mint akar az izzok, akar a fenycsovek. Persze szar meghajtassal ezt is el lehet rontani..

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

"egy fura dolgot igen, ha lámpafény alatt gyorsan mozgatom a kezem, akkor "darabosnak" látszik a kezem mozgása."

Mert túlterheled a világszimulátort és leesik az FPS. :) - szokottvolt egy kollégám viccelődni ezen a jelenségen.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

like-olom :-)

Ezt en is eszrevettem. Nehany led fenyenel nem megy az alvas olyan konnyen. A jobb minoseguekkel nincsen gond, akkor is el tudok aludni ha meg vilagitanak.
Szerintem csak siman kifogtal rosszat.

--
http://blog.htmm.hu/

"Nehany led fenyenel nem megy az alvas olyan konnyen."

Próbáltad lekapcsolni a lámpát? Lehet, hogy könnyebb lenne.

--
trey @ gépház

Van arról teszt h. a drága (GE/Tungsram) és az olcsó noname kínai LED-es égők minősége között van jelentős különbség , oszcilloszkópos/műszeres mérésekkel alátámasztva?
--

Letesztelsz több modell adott szériájából egy példányt, publikálod, és amikor az írásod olvasója bemegy a boltba, már/még nem abból a szériából való terméket kap...

:)

+1. A nyulat kiugratva a szakértő kollegáktól néhány infócsöppet kaptunk, hogy mi mindenre kellene figyelni, amikor LED égőt veszünk. De hogyan, mikor ezeket nem kötik az orrunkra, és nem is szerelheti mindenki alkatrészekből, mint bucko. Ki kell várni, míg kitisztul a piac annyira, hogy tudjuk mit veszünk.

Úgyhogy én maradok az izzónál, ameddig lehet :-)

Boccs, de én kényelmes típus vagyok, az ön-bétateszterkedésre nincs már se kedvem se időm se energiám.

Pl. Tungsram 13w E27 melegfényű LED izzót most láttam a helyi intersparban, jó drágán 2700-ért. Helyi praktikerben, obi-ban meg nincs sehol 13w, csak max 10-11w, és ráadásul nem is olyan nyújtott formájú, ami belemenne a hosszított spotlámpa foglalatomba. Kínaiból nem találok ilyen méretűt boltban. Webshopból meg nem rendelek 2 kib. izzót, amire még rászámolnak egy ezres szállításit.
Inkább bétateszterkedjen vki más, aki pl. ilyen boltban dolgozik.
--

FYI: a Lehel teri Lomexbol (tolem 2 metromegallo) tobb a szallitasi koltseg, mint a legtobb esetben Kinabol, ahol a free shippingnek nagy a hagyomanya.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Bolond mondanivalójának a lényege nem az volt, hogy teszteld le te, hanem hogy annyira gyorsan változik a piac, hogy lehetetlen bármit bármivel érdemben összehasonlítani, mert amit én ma megveszek és letesztelek, azt te holnap már nem találod a boltban.

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Azért ha ma vki lakásfelújít és bevásárol v. 2-3 féle típusból, megírhatná a tapasztalatait. Nem 20 év múlva használná fel bárki is a tapasztalatokat. Az elkövetkező fél-1 évben talán nem avul el a tapasztalat.
--

Most akkor mit is akarsz? Oszcilloszkópos/műszeres méréseket, vagy féléves szubjektív tapasztalatokat?

Kizárt h. aki vesz ilyesmit, mellékesen műszeresen megvizsgálja? Ne kötözködjetek már b+, aki nem érintett csak ugorja át a topikot oszt csókolom!
--

Szerintem nem kizárt, de sokkal nagyobb esélyt látok rá, hogy vmi led-es égőket tesztelő-összehasonlító oldal csináljon ilyet. A kedvenc internetes keresőd biztos tud ilyenekről, de én inkább ugrok, mielőtt kötözködésnek vennéd.

Felőlem kötekedhetsz is, engem nem zavar olyan nagyon, csak hát teljesen feleslegesen írtad amit írtál, mert nem tesz hozzá érdemit a bajomhoz. Jó lenne műszeresen bizonyítani h. megéri-e a 4-5x árkülönbség a neves gyártó cuccáért, vagy nyugodtan vegyek 4-500 Ft-os kínait mert az is pont ugyanolyan bóvli belül mint a sokkal drágább. Itt tudom h. van jópár ember ilyen ketyerékkel pl. munkahelyen, egy szabad délutánt rááldozna vki hozzáértő, már hitelesebb lenne mint random gugli találat.
--

http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/8446

https://ledrex.hu/teszt/

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."