Átviteltechnika ...

Átviteltechnika

magyar nagyvállalatnál. Mai.

Hozzászólások

Átment? Át! Hátakkó' meg mit kötekecc? :)

haha, amikor a hazunkat epitettek, akkor kellett egy UTP kabel ket szoba kozt. Mondom a faszinak, hogy akkor legyen szives bekotni. Aszondja jo, akkor ott van a haz falan a doboz, ugy fogjak csinalni, hogy akkor az egyik szobabol is visznek oda egy kabelt, meg a masikbol is. Mondom jo, csak ott ne legyen elvagva. De hogy ok ugy szoktak. Mondom jo, de akkor se vagjak el. De, mert ok azt ugy szoktak. % perc pofazas utan sem tudtam meggyozni, hogy A es B kozt a legrovidebb ut az egyenes, es feladtam, aztan forrasztgattam ossze. Sebesseg nem volt fontos, ugyhogy nem huztam be ujat

Na, ezért szoktam kérni, hogy nekem csak az ajtóig húzzák be a kábelt, onnét megoldom...
Bár mióta optikai kábel van, az megszakítás nélkül megy a kinti dobozból a routerig.
Ennek csak az ablakosok örültek, amikor ajtó cserénél körbe kellett vágni az ajtókeretet, mert a kábel egy azon fúrt lyukon át ment.
A végén még monda is, hogy nem tudták megoldani, elvágták a kábelt. Le is izzadtam 1 percre, aztán mondta, hogy csak viccelt :D

Villanyszerelőre bízták... bár akkor wagoval lenne kötve :)

--
"Everybody has a testing environment. Some people are lucky enough to have a totally separate environment to run production in."

Valaki lemérte már, hogy egy forrasztással toldott kábel mekkora veszteséget okoz?
Mert ugye ez nem egy árnyékolt kábel, szóval azt gondolnám, hogy szép kisipari kivételezés esetén ez mérhetetlen. Oké ronda, de a falba/szekrény mögött elfér.
Még mielőtt nekem estek, soha nem csináltam ilyet, de volt hogy használtam gyári toldót, ami szerintem több veszteséget kell, hogy okozzon.

Erre gondolok:
http://www.argep.hu/trend/UTPT/Utp-toldo.html

Inkább a két végén lezárt (impedanciaillesztett) szimmetrikus vonal. (Lásd még: elosztott paraméterű hálózatok.) Tehát nem csak a veszteséget kell figyelni, hanem az illesztetlenséget is - ami jel visszaverődését, ezzel a vonal paramétereinek romlását is okozza. Legalábbis nagyfrekvencia esetén.
A gyakorlatban egy ilyen toldást lépcsőzetesen szoktak megoldani, mert úgy nincs zárlatveszély. Méghozzá erenként szigetelő- vagy zsugorcsővel, majd az összes kötést együtesen szigetelve, hogy a mechanikai védelem (a külső szigetelés) is helyre legyen állítva. Ezzel szemben itt majdnem leeset szigszalag darabok láthatók. :)
A toldóban a vezetékpárok nem csavartak, és a kontaktusokon nagyobb a veszteség. Sőt a kontakthiba esélye is nagyobb. Bár a fénykép alapján nem tudjuk, hogy forrasztott-e a kötés. Tippem szerint nem.

No, jöhet a csúsztatás felfedése! ;)
A fentiek az UTP kábelre vonatkoztak. A fényképen látható vezeték nem UTP és nem is F/UTP kábel, inkább egy árnyékolt, vagyonvédelmi rendszerhez használatos kábel lehet. Az árnyékolás ott az a ezüst-kék fólia, amihez tartoznia kellene egy szigeteletlen érnek is. A kötés és elhelyezés ebben az esetben is tartalmaz néhány szabálytalanságot, de inkább nem részletezem...

évente párszor belefutunk mi is valami csodába. egy ideje már úgy vagyok vele, hogy inkább két ilyen rettenet, mint egy 50 kábeles tákolt UTP korbácsot "kibogozni" és megjelölni. ha nem túl erős policy szabályoz és egyáltalán kivitelezhető, akkor olcsó powerline kittel kiváltjuk a tákolmányt és kész. én általában már nem is véleményezem a képeden lévő állapotot, úgyis csak a számat koptatom.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS