MySQL, MariaDB

Immár a MariaDB is elérhető hivatalosan a Microsoft Azure-jében

 ( trey | 2018. december 5., szerda - 8:52 )

A Microsoft bejelentette, hogy mostantól hivatalosan elérhető a nyílt forráskódú MariaDB adatbázis-kezelő az Azure felhőjében. A szolgáltatás neve: Azure Database for MariaDB.

Az Európai Beruházási Bank 25 millió euróval támogatja a MariaDB fejlesztését

 ( trey | 2017. május 10., szerda - 12:35 )

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Beruházási Bank (EBB) 25 millió euróval segíti a nyílt forrású MariaDB fejlesztését. Ez az első alkalom, hogy az EBB finanszírozza a MariaDB-t. Részletek a bejelentésben.

MySQL távoli root / privilégium-szint emelés 0day

 ( trey | 2016. szeptember 14., szerda - 10:01 )

Dawid Golunski egy súlyos, távolról kihasználható sebezhetőséget fedezett fel a MySQL-ben. A távoli támadó a hibát kihasználva root jogot szerezhet az áldozat rendszerén. Érintett verziók:

MySQL  <= 5.7.15       Remote Root Code Execution / Privilege Escalation (0day)
	  5.6.33
 	  5.5.52

MySQL clones are also affected, including:

MariaDB
PerconaDB 

A probléma a CVE-2016-6662 azonosítót kapta. Részletek a figyelmeztetőben és a bejelentésben.

A NoSQL (pl. MongoDB) szerintem...

 ( carlcolt | 2014. december 22., hétfő - 9:37 )
...csak egy hype, semmi újat nem nyújt, semmi szükség rá
7% (23 szavazat)
...csak olyan adatra jó, ahol csak key-value/array-kat tárolunk minden külső függőség (pl. Constraint foreign key) nélkül
32% (103 szavazat)
...rengeteg esetben jó, ritka hogy tényleg az SQL jobb valami adathoz NoSQL helyett
14% (45 szavazat)
...teljes mértékben alkalmas mindenre amire a relációs adatbázisos SQL-ek
2% (6 szavazat)
...el fogja pusztítani hamarosan az így feleslegessé vált SQL RDBMS-eket
0% (1 szavazat)
Egyéb, leírom hozzászólásban
7% (23 szavazat)
Nem próbáltam még SQL és / vagy NoSQL megoldásokkal dolgozni
37% (119 szavazat)
Összes szavazat: 320

Git-re vált a MariaDB (is)

 ( trey | 2014. május 28., szerda - 21:13 )

A MariaDB fejlesztői - inspirálva az Emacs és Mozilla által - bejelentették, hogy továbblépnek a forráskód-menedzsment terén. Szakítanak a Launchpad-del, illetve a bzr-rel, költöznek a GitHub-ra és git-re váltanak. A MariaDB 10.1 server fejlesztése (már) a GitHub-on fog folyni.

A részletek itt olvashatók.

MariaDB 10

 ( trey | 2014. április 1., kedd - 10:36 )

A MariaDB Foundation tegnap bejelentette a MySQL "drop-in replacement" MariaDB 10-es kiadásának általános elérhetőségét. Benne fejlettebb (crash-safe) és a korábbi generációknál sokkal gyorsabb replikáció, NoSQL képesség, sharding (nagy adatbázis táblák feldarabolása kisebb részekre és azok szétosztása több szerverre a jobb teljesítmény és skálázhatóság érdekében) stb. A fejlesztésekhez hozzájárult a Google, a SkySQL, a Taobao és a Fusion-IO is.

Részletek a bejelentésben, a kiadási megjegyzésekben és a What is MariaDB 10.0 dokumentumban.

WebScaleSQL - testreszabott MySQL verzió a masszív adatbázisokhoz a Facebook, Google, LinkedIn és Twitter együttműködéséből

 ( trey | 2014. március 30., vasárnap - 19:08 )

Steaphan Greene, a Facebook egyik szoftvermérnöke arról írt nemrég, hogy a több mint 1,23 milliárd Facebook felhasználó kiszolgálása nem egyszerű feladat. Ehhez drága és fejlett infrastruktúrát kellett kiépíteniük és kell fenntartaniuk, beleértve a világ egyik legnagyobb MySQL telepítését is. A megvalósítás során tanultak és profitáltak a MySQL közösség által végzett kódváltoztatásokból.

Most viszont összefogtak olyan cégek mérnökeivel, akik hasonló kihívásokkal szembesülnek a MySQL ilyen méretekben való felhasználása közben. Az együttműködés neve WebScaleSQL. A WebScaleSQL jelenleg a Facebook, Google, LinkedIn és Twitter MySQL engineering csapataitól jövő hozzájárulásokat tartalmazza.

A WebScaleSQL jelenleg az Oracle nyilvánosan elérhető MySQL 5.6 Community kiadására épül. Részletek a FAQ-ban.

20 millió dollárnyi befektetés érkezett a SkySQL-hez a MariaDB fejlesztésére

 ( trey | 2013. október 26., szombat - 15:15 )

A SkySQL, ami áprilisban egyesült a MySQL-alapító Michael ‘Monty’ Widenius igazgatta Monty Program Ab-vel, bejelentette, hogy 20 millió dollár értékű "Series B" befektetést kapott. A befektetés az Intel Capital-tól, a California Technology Ventures-től, a Finnish Industry Investment-től, az Open Ocean Capital and Spintop Private Partners-től érkezett. A vállalat a pénzt a nyílt forrású MariaDB-re fogja fordítani.

Részletek a bejelentésben.

[Frissítve] A MySQL man oldalait csendben átlicencelték

 ( trey | 2013. június 19., szerda - 14:07 )

A MariaDB blogon olvasható egy rövid cikk, amely szerint a MySQL man oldalait különösebb figyelmeztetés nélkül átlicencelték. A változtatást - amely a forráskód man/ könyvtára alatt levő összes oldalt érinti -a MySQL 5.5.30-ról MySQL 5.5.31-re váltással egy időben ejtették meg. A régi man oldalakat GPLv2 alatt terjesztették. Az új licenc szöveg(részlet)e:

Frissítés: A MySQL bugtracker-je szerint csak egy bugról van szó.

MariaDB-re váltott a Wikipedia

 ( trey | 2013. április 24., szerda - 16:28 )

Nem nagy titok, hiszen már korábban volt róla szó, hogy a Wikipedia MySQL-ről MariaDB-re vált. Asher Feldman tegnapelőtt bejelentette, hogy fontos mérföldkőhöz értek a projektben: az angol és német nyelvű Wikipedia, valamint a Wikidata alatt már MariaDB 5.5 van.

Az elmúlt években a Wikipedia a MySQL 5.1 Facebook forkját használta. Elégedettek voltak a teljesítménnyel, a váltás oka nem ez volt. A Site Architect itt ír részletesen a projektről.

Szabad szoftverré vált a TokuDB nevű MySQL storage engine

 ( trey | 2013. április 23., kedd - 13:59 )

A TokuDB egy MySQL-hez tervezett adattároló motor, amelyet kifejezetten írás-intenzív terhelések melletti nagy teljesítmény eléréséhez fejlesztettek ki. A TokuDB ezt a Fractal Tree indexelési módszer alkalmazásával éri el.

TokuDB vs. InnoDB:

A Slackware dobta a MySQL-t, MariaDB-re váltott

 ( trey | 2013. március 25., hétfő - 19:47 )

Az utóbbi időben több terjesztés fontolgatta vagy döntött úgy, hogy a MariaDB-t részesíti előnyben a MySQL-lel szemben. A MariaDB egy "drop-in replacement" a MySQL-hez, azaz az átlag felhasználó elvileg semmit sem vesz észre, ha a MySQL-t MariaDB-re cseréli. A Slackware -current változások listája dokumentuma is arról tanúskodik, hogy a Slackware is a MariaDB mellett tette le a voksát:

Idézet:
The big news here is the removal of MySQL in favor of MariaDB. This shouldn't really be a surprise on any level.

MySQL-ről MariaDB-re vált a Wikipedia

 ( trey | 2012. december 18., kedd - 17:15 )

Ahogy a MySQL-t egyre több kritika éri, mert "open source" szoftver helyett egyre inkább "open core" szoftverré válik, úgy fordul a FLOSS szimpatizánsok figyelme egyre inkább a MariaDB felé. A MariaDB egy közösségi alapon fejlesztett, GPLv2 licences MySQL fork. A MariaDB vezető fejlesztője az a Michael "Monty" Widenius aki a MySQL eredeti szerzője és a MySQL AB társalapítója.

Michael "Monty" Widenius, David Axmark és Allan Larsson a napokban bejelentették a MariaDB Foundation létrejöttét, amelynek feladata a MariaDB fejlesztésének felügyelete.

MySQL 0day-özön

 ( trey | 2012. december 4., kedd - 10:06 )

FYI. Kingcope egy csokor MySQL 0day-jel, 0day PoC-vel örvendeztette meg a full-disclosure lista tagságát a napokban:

Plusz:

A biztonsági emberek megkezdték a bejelentések kivizsgálását, a CVE-k koordinálását, gyártók értesítését stb.

MySQL facepalm, avagy próbálkozz sokszor, sikerülni fog!

 ( zeller | 2012. június 12., kedd - 10:14 )

Röviden:

$ for i in `seq 1 1000`; do mysql -u root --password=bad -h 127.0.0.1 2>/dev/null; done
mysql>

CVE-2012-2122 tessék frissíteni! Már ahol van friss, javított verzió.

A Twitter nyílt forrásúvá tette saját igényeit kielégítő MySQL fejlesztéseit

 ( trey | 2012. április 10., kedd - 10:56 )

A Twitter az egyik legnagyobb MySQL felhasználó. Állandó adatainak túlnyomó többségét MySQL-ben tárolja. Ilyen adatok például a felhasználói beállítások, idővonalak és maguk a tweet-ek. A Twitter a legtöbb vállalathoz képest komolyabb szinten használja a MySQL-t, éppen ezért, ahol azt szükségesnek érezték kiegészítették, átdolgozták.

Az Oracle erősíti a MySQL támogatást Windows-on

 ( trey | 2011. szeptember 7., szerda - 8:25 )

Az Oracle tegnap kiadott egyik sajtóbejelentésében arról tájékoztatta az ügyfeleket, hogy új telepítővel látta el a MySQL Windows-os változatát. Az új, intuitív, grafikus telepítő a vállalat szerint leegyszerűsíti a MySQL telepítési folyamatot Windows környezetben, így a telepítési idő lényegesen csökken. A bejelentés szerint az új telepítő mellett az összes telepített MySQL termékhez egy integrált frissítési mechanizmus is az ügyfelek rendelkezésére áll.
Az új telepítő mellett az Oracle bejelentette, hogy befejezte a MySQL Enterprise Edition for Windows Server 2008 R2 Failover Clustering minősítési folyamatát, így az ügyfelek már papírral a kezükben telepíthetik a magas rendelkezésre állást megkövetelő üzletkritikus alkalmazásaikat. Részletek a bejelentésben.

MariaDB 5.2.7

 ( trey | 2011. június 17., péntek - 10:57 )

A napokban megjelent a MariaDB adatbázisszerver 5.2.7-es kiadása. A MariaDB egy MySQL fork, amelyet a MySQL eredeti fejlesztői közül néhány fejlesztő (beleértve az alapító Michael "Monty" Widenius-t is) vezetésével fejleszt a közösség. A MariaDB a fejlesztők szerint funkcionalitását tekintve gyakorlatilag megegyezik a MySQL-lel. A MariaDB 5.2.7 "stabil" kiadás. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők nem tudnak komoly bugról és a kódot általános felhasználásra alkalmasnak tekintik. A MariaDB-nél a "stabil" kiadás megegyezik a MySQL-nél megszokott "GA" (General Availability) kiadással. A kiadás egyik érdekessége a Windows MSI csomagba csomagolt GPL-es HeidiSQL grafikus kliens.

[ bejelentés | változások listája ]

Mickos: az Oracle kezében a MySQL kódja jobb állapotban van mint korábban bármikor

 ( trey | 2011. május 11., szerda - 15:47 )

Annyi kellemetlen hír jött az Oracle háza tájáról az elmúlt hónapokban, hogy részben felüdülés az, amit Marten Mickos, a MySQL egykori elnök-vezérigazgatója nyilatkozott nemrégiben. Nem arra gondolok, amikor azt mondta az egykori vezető, hogy az Oracle nem érti vagy nem érdekli mi az az "open source". Sokkal inkább arra, amikor kijelentette, a MySQL 5.5 "valószínűleg a legjobb MySQL verzió, amelyet eddig valaha előállítottak", illetve, hogy "a közelgő 5.6 is hasonlóan erős kiadásnak látszik".

További részletek itt.

MySQL 5.5

 ( trey | 2010. december 16., csütörtök - 12:50 )

Az Oracle tegnap bejelentette a MySQL 5.5 GA-t, azaz, a "Generally Available" kiadást. A bejelentés szerint jelentős fejlesztésekkel érkezik az új kiadás. Használatával javulás várható mind sebesség, mind stabilitás terén. A GNU GPL licenc alatt elérhető MySQL Community Edition 5.5-ös verziója letölthető innen (alapértelemezetten InnoDB storage engine-nel). A teljes bejelentés elolvasható itt.

"Drágább lett a MySQL"

 ( trey | 2010. november 4., csütörtök - 20:54 )

"Megszűnt a legolcsóbb csomag [...] Az Oracle-nál mostantól négy MySQL változat érhető el, ami valójában hármat jelent, a Classic ugyanis csak szoftverfejlesztők számára érhető el, hogy alkalmazásaikba beépítsék. Ezzel a MySQL Standard Edition lett az alapváltozat, amely az adatbázison, konnektorokon és replikációs képességen felül a MySQL Workbenchet, illetve a MyISAM és InnoDB tárolómotorokat tartalmazza. Az Enterprise Edition ezt particionálással, valamint a MySQL Enterprise Monitorral és Backuppal egészíti ki."

A teljes cikk itt olvasható.

Béta állapotba került a Drizzle névre hallgató, közösségi MySQL fork

 ( trey | 2010. október 1., péntek - 17:14 )

2008 közepén volt szó itt a HUP-on először a Drizzle névre hallgató, közösségi alapon fejlesztett MySQL fork-ról. Azóta nem sokat hallottunk a projektról, amely mögött Brian "Krow" Aker - ismert MySQL hacker - áll. Most a projekt bétába fordult. A Drizzle projekt egyik blogbejegyzése szerint a drizzledump segédprogram segítségével egyszerűen, köztes dump fájlok létrehozása nélkül lehet MySQL->Drizzle irányba migrálni.

"Az Oracle betekintést engedett a MySQL jövőjébe"

 ( trey | 2010. április 14., szerda - 21:27 )

"Screven igyekezett megerősíteni az Oracle korábbi vállalásait. "Továbbra is fejleszteni és javítani és támogatni fogjuk a MySQL-t" - szögezte le a főmérnök, kitérve arra is, hogy az ingyenes közösségi (community) verzió sem maradhat ki ebből. "Ha a közösségi verziót elhanyagoljuk, senki sem akar majd MySQL-t használni, mi viszont azt szeretnénk, hogy mindenki MySQL-t használjon." Persze továbbra is lesz különbség az ingyenes közösségi és a fizetős vállalati (Enterprise) verzió között, például csak az utóbbiba kerül bele az eddig különálló termékként kínált Hot Backup."

A teljes cikk itt olvasható.

MariaDB 5.1 RC

 ( trey | 2010. január 18., hétfő - 18:37 )

Michael "Monty" Widenius - a MySQL alapítója, megalkotója - ma bejelentette a MariaDB 5.1 első kiadásra jelölt verzióját. A MariaDB - az alapértelmezetten a Maria engine-t használó, közösségileg fejlesztett MySQL ág - 5.1 verziójának alkalmasnak kell(ene) lennie bármely MySQL 5.1 egy az egyben való kiváltásra.

Életciklusának végéhez ért a MySQL GUI Tools

 ( trey | 2009. december 26., szombat - 9:17 )

A MySQL Workbench 5.2 beta kiadásaival elért életciklusának végéhez a MySQL GUI Tools csomag (Query Browser, MySQL Administrator, MySQL Migration Toolkit). A MySQL Support még 2010. június 30-ig támogatja a MySQL GUI Tools-t és segíti az ügyfeleket a MySQL Workbench 5.2-re váltásban. 2009. december 18-tól a MySQL nem fogad hibabejelentéseket a MySQL GUI Tools csomaggal kapcsolatban és az eddig bejelentett hibák javításán sem dolgozik már. Azt javasolják az ügyfeleknek, hogy váltsanak a MySQL Workbench-re. A MySQL GUI Tools Bundle a továbbiakban is letölthető lesz, de a MySQL Archives szekcióba költözik.

A bejelentés itt olvasható.