macOS

Mac OS frissítése Mojave-ról - mire?

Fórumok

Szervusztok,

tapasztalataitok alapján melyik MacOS változatra érdemes frissíteni Mojave-ról, vagy esetleg melyiket érdemes elkerülni?

2017-es iMac 21,5" 4K Retina a gép, tehát elvileg bármelyik új változat telepíthető rá.

Főleg CAD-hez és szövegszerkesztéshez (MS Office, Libreoffice) használjuk.

Köszönöm szépen!

Új Apple macbook pro vpn csatlakozás hiba

Fórumok

Sziasztok!

 Nem nagyon találtam ilyen hibát másnál, ezért érdeklődnék. Van egy kis hálózat, VPN beállítva, számos gépen működik gond nélkül (mind Windows 10). A főnök vett magának egy új macbook pro-t, és ez egyszerűen nem hajlandó elfogadni a beállításokat. Minden adat megadva, felhasználó név/jelszó beírva, és azt írja ki, hogy nem látja a szervert/nem elérhető...pedig de.

Esetleg találkozott már valaki ilyen problémával, és sikerült rá megoldást találnia?

Előre is köszönöm a konstruktív hozzá szólásokat!

Mac OS Mojave "zajos" üzem - hogyan lehetne megjavítani?

Fórumok

Szervusztok,

látszólag minden jól működik a Mac OS Mojave-n (10.14.6-os, 2017-es iMac-en). 
Azonban észrevettem, hogy a háttérben nagy a "zaj", amiről a Terminálban a dmesg kimenete árulkodik.
Egymást érik az alábbi típusú üzenetek (a láthatóság kedvéért kicsit szétbontottam):

sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles for com.apple.WebKit [465]sb_user_approval: pid 462 responsible for 465sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles satisifed from cache for pid 465: not approvedsb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles for com.apple.WebKit [465]

sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles for fseventsd [49]sb_user_approval: pid 49 responsible for 49sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles satisifed from cache for pid 49: not approved

sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles for UserEventAgent [260]sb_user_approval: pid 260 responsible for 260sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles satisifed from cache for pid 260: not approved

Sandbox: 1 duplicate report for UserEventAgent deny(1) file-read-data /Users/nils/Library/HomeKitsb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles for UserEventAgent [260]sb_user_approval: pid 260 responsible for 260sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles satisifed from cache for pid 260: not approved

sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles for UserEventAgent [260]sb_user_approval: pid 260 responsible for 260sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles satisifed from cache for pid 260: not approvedsb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles for UserEventAgent [260]sb_user_approval: pid 260 responsible for 260sb_user_approval: kTCCServiceSystemPolicyAllFiles satisifed from cache for pid 260: not approved

Sandbox: 1 duplicate report for UserEventAgent deny(1) file-read-data /Users/nils/Library/Safari

Minden egyes kiadott dmesg-re csak növekszik a lista - a PID-ek változnak, a főbb ismétlődő elemek:
kTCCServiceSystemPolicyAllFiles, UserEventAgent, fseventsd, com.apple.WebKit

Minden perifériát (Time Machine külső lemez, USB-s hardware kulcs) leválasztottam már, a dmesg-ben ugyanígy megjelennek ezek az üzenetek.
Kísérletképpen a Safari AdGuard-ot is kikapcsoltam, az eredmény változatlan.
Újraindítás és diagnosztika megtörtént, nem talált hibát. 
Lemezkezelő nem talált hibát. 

Sajnos mélységében nem ismerem a Mac OS-t, ezért is kérnék szépen segítséget:
mi lehet ez, mennyire súlyos dolog lehet a háttérben? Hol lehetne keresni a hibát, illetve hogyan lehetne megszüntetni?

Előre is köszönök minden segítséget!

macOS kezdő kérdések

Fórumok

Sziasztok,

Történt, hogy mivel úgyis fejlesztenem kellett, gondoltam váltok Apple termékre. Mindenhol dícsérték az új M1-es macet, ezért a most legmegérősebb gépre beruháztam, Mac mini M1 2020. Képfeldolgozás (RAW) a fő használat, Adobe Lightroom-mal. Ezzel minden rendben is van, hasít a képfeldolgozás, minden ugyanott van, mint eddig.
Természetesen előtte hetekig teszteket néztem, megnéztem minden egyes programot, hogy megvan-e Mac-re illetve van-e alternatíva. Eddig nem volt 5 percnél tovább a kezem között hasonló gép.

Gondoltam, hogy nem lesz sima az átállás még így sem, de azért mégsem gondoltam, hogy a Windows után ilyen sok dolog kényelmetlen lesz.
Nem szeretnék vitiatkozni, hogy melyik jobb. Nem is tudnék, nincs elég tapasztalatom az Apple világában ehhez.
Csak egy-két kérdésre szeretnék választ kapni azoktól, akik már évek óta használják.

- hogyan lehet azt beállítni, hogy egy ablak bezárásakor visszakapjam az azelőtti aktív ablakot? Képfájlt megnyitom, megnyílik a képnéző, azt bezárom, de vissza kell kattintani oda ahonnan megnyitottam, hogy az az ablak legyen az aktív megint.
- hogyan lehet fájlokhoz (kiterjesztésekhez) más programokat társítani, mint az alap? Sokszor nem aktív az Open with jobklikk menü és volt olyan, is hogy hozzátársítottam, de úgy tűnt, mintha ahhoz a konkrét fájlhoz társította volna, nem pedig a kiterjesztéshez. Őrület :) 
- Shift-Insert nem működik. Meg lehet csinálni, hogy működjön?
- mi az igazán jó Totalcommander alternatíva? (muCommander, Dcommander kipróbálva). Ezekben sem működik az Insert gomb. Space-re a foglalt hely kiszámítása és a "Ctrl-jobbra nyil" könyvtár megnyitása a másik panelen.
- SteelSeries Apex 350 billentyűzetem van. Hiába tettem fel a gyári drivert (Mac-re létezik), csak a ledek színét tudom állítani (pont nem érdekel :)). A programozható billentyűk nem működnek.
- azt sem tudtam, hogy csak Mac-es billentyű kiosztást lehet alkalmazni még akkor is, ha Windows-os a billentyűzet. Szerencsére ezt megoldottam, Ukelele programmal sikerült áttennem a billentyűket más helyre. Megőrültem volna, ha máshol van a #&@ {}[] stb. karakter.
- valami jó terminal alkalmazás? Hülyét kapok attól, hogy alap Linuxos dolgok nem mennek. Ctrl-d kilépés és a Home billentyű a parancssor elejére ugrik. Letöltöttem az iTerm2-t. Ez valamivel, jobb, de az említett két kombináció itt sem működik.

A fő munkám során továbbra is Windows-t használok, így az lenne a cél, hogy minél hasonlóbban tudjam használni az azonos munkafolyamatokat.
Tudom tudom, miért várom el, hogy ugyanolyan legyen, amikor teljesen más? Én csak azt gondoltam, hogy vannak standard-ek amik mindenhol ugyanolyanok, de ezek szerint mégsem, vagy csak beállítás kérdése.

Egy megjegyzés még. Az az érzésem, hogy a MacOS az egér használatára van kihegyezve. Sokkal többet kell alap dolgokhoz is egereznem, mint Windowson. De ez lehet, hogy ismét a kezdőségem miatt van.

Köszönöm előre is a válaszokat!
Üdv: redman

Tudok telepítés nélkül VPN klienst használni Mac-en?

Fórumok

Asszonynak van két Macbookja. Az egyiken nem adminisztrátor. Erről a gépről szeretne VPN-en át kapcsolódni az itthoni hálózatunkhoz.

Én itthon fel tudok tenni mondjuk egy OpenVPN-t és be tudom állítani az itteni eszközöket úgy, hogy valakit kívülről beengedjenek, de nincs tapasztalatom Mac-kel, a másik laptopjára ha valami kellett, azt feltelepítettem aztán kész.

Amit gyors Google kereséssel találtam, az telepítésről szól. De nem tudom, hogy azért-e, mert a legtöbb felhasználónak ez praktikusabb, vagy azért, mert ez az egyetlen lehetőség.

Arra számítanék, hogy ha van TUN/TAP eszköz a MacOS-ben, akkor simán felhasználóként futtatva a programot kapcsolódnia kellene. Azt nem tudom, hogy a hálózati konfiguráció (pl. IP cím regisztrálás, route beállítása) menne-e így.

Van olyan eszköz*, amihez nem kell admin jog, vagy felejtsem el?

*nem ragaszkodom OpenVPN-hez, de más VPN üzemeltetésében nincs tapasztalatom. Mondhattok akár pénzes terméket is, de nem akarunk nagy összeget szánni erre.

Big Sur login screen-ről hiányzik az egyik user

Fórumok

Sziasztok!

Van egy mac Air gép rajta Big Sur operációs rendszerrel. Hétvége előtt 3 user ikonja volt látható az OS elindulása után. Azok egyikét választva tudtuk beírni a jelszót. Most viszont csak 2-t látok, a harmadikat pedig az others-re kattintás után tudom csak beírni. Ekkor a felhasználónevet és a jelszót is meg kell adni. A profil nem sérült, így be lehet jelentkezni és minden ott van.

Olyat ugye tudok csinálni, hogy a "Users & Groups" / "Display login window as:" alatt ezt választom: "name and passwords". Ekkor minden usernél kell a usernév és a jelszó megadása is. Először így próbálkoztam, majd vissza a "list of usersre". Hátha csak valami bug. De ez nem jött be.

Mivel itt valami hide-olásra gyanakszom, próbálkoztam terminal-ból is. Találtam a neten egy ilyen parancsot. Ezzel el lehet hide-olni: sudo dscl . create /Users/username IsHidden 1

Mivel a create szó necces volt benne számomra, ezért egy frissen létrehozott 4., teszt profillal próbálkoztam. Abban leürítettem a dock-ot, hogy csak a finder és még 1-2 dolog maradjon. Így jól látható maradt az egyedisége. A parancs valóban hide-olta a teszt profil ikonját. De belépve a dock tele volt ugyanúgy, mint új user létrehozásakor. Mintha valami temp profilt csinált volna neki.
Ezután kiadtam a hozzá tartozó unhide-ot: sudo dscl . create /Users/hiddenuser IsHidden 0
Vissza is jött az ikon a login screen-re. de ez a profil már nem ugyanaz volt, mint a kiindulási.

Nézegettem a history-t is, hogy volt-e valami olyan parancs kiadva, ami hasonlót csinálhatott, de nem találtam. Persze lehet mondani, hogy a history-t sem atomfizika kipucolni, de aki használta a gépet hétvégén nem ért ilyen szinten hozzá. Szerintem GUI-n kattintgatott valamit véletlenül. De sehogy nem jövök rá mit csinálhatott. Őt meg hiába kérdezem, ha nem volt tudatos a dolog.

Van ötletetek miként hozhatom vissza a login screenre a user3 ikonját?

Előre is köszönöm!

iMac + Adobe CC random halál

Fórumok

Üdv!

Egyik ügyfelem október-november táján egy nagyobb géppark frissítés közben beszerzett - többek között - 12 db iMac-et is Core i9-es procival, 64 Gb rammal stb. A gond az, hogy ebből a sorozatból 8 db random elhalálozik fekete képernyő kíséretében, miközben a másodlagos monitoron telizöld a kép.

Mindegyik gép többször újra lett telepítve nulláról recovery módban és netről telepítve, hogy garantáltan minden az alma szája íze szerint legyen. A gépeken operátorok dolgoznak, így Adobe CC fut mindegyiken + hálózat beállítva. Aki telepített már Adobe CC-t, az tudja, hogy ez annyi, hogy CC telepít, user/pass beír, majd programok kijelölése után minden telepítődik magától. Ennek ellenére a hivatalos szerviz szerint ennyi gép nem lehet rossz, biztosan rosszul vannak telepítve, nagyon sok segítőkészséget irányukból nem tapasztalok.

Adobe oldalról azt kaptam, hogy megváltozott valami az OSX energiagazdálkodásában, szedjük le teljesen, majd tegyük fel újra a CC-t. Mondanom sem kell, hogy a teljes gép reinstall sem oldja meg a problémát. Minden automatikus frissítés rajta, várva hogy a hiba megjavul.

Mivel az egész cég home office-ban nyomja, sokan közülük vidékre leköltöztek, így fizikailag nem sok gépet tudunk vizsgálni, de amikhez hozzáférünk, azokon semmi nem segít, a hiba ráadásul néhány olyan dolgot is érint, amire nincs workaround pl. Photoshop - file mentés. A netes fórumokban is jelen van a hiba, a javaslat ugyanez, de ott sem segít sokaknak.

Természetesen a külső monitorok is le lettek csatlakoztatva és minden egyéb olyan periféria ami esetleg hibát okozhatna. Egyik régebbi gépen sincs meg ugyanez a hiba Big Sur-ra frissítés után sem, ez csak az új szériát érinti. (Van a régebbieknek egyéb bajuk maguktól is) Kicsit drága papírnehezékek ezek másfél milliós darabáron...

Van valakinek bármilyen megoldása, tapasztalata, vagy egyszerűen ötlete mit lehetne kezdeni velük?

Köszönök minden segítséget!

Apple-Külső tároló eszközök-Hogyan?

Fórumok

A kérdés mehetne az iOS témába is. M1-es Macbook Air vásárálást tervez az unokatesóm lánya, iPhone-ja már van. A 256-os és 512-es ssd-s változat közt kellene választani. Milyen lehetőségek vannak külső tároló eszközök terén itt? Mit lehet később venni, ha a 256-os ssd kevésnek bizonyúlna. Angliában vásárolná pár hónapon belül. 

Új 21,5” iMac és Mojave

Fórumok

Szervusztok,

időszerű lenne egy újabb iMac-re váltanunk a jelenlegiről (late 2009).

Gondolnom kell azonban arra is, hogy a jelenleg használt CAD programom Mojave alatt még használható, felette már nem (egyelőre a CAD-et nem frissíteném).

Ha most rendelnék egy új (még Intel-es) iMac-et, valószínűleg Catalina-val érkezne. Vajon tudnék rá Mojave-t telepíteni? Van valakinek ilyen tapasztalata?

Előre is köszönöm a segítséget!