macOS

Megbízható Apple-szerviz a pesti oldalon..?

Fórumok

Van egy valószínűleg akku v. akku-kontroll(?)-hibás Corei 7-es MacBook Pro (15"), ezt szeretném javíttatni. (Akkus üzemmódban a bekapcsolástól számítva 2 percen belül fekete képernyő és a rendszer kifagy. Csak hardveresen lehet kikapcsolni. - Hálózati tápegységgel nincs vele baj, bármennyi ideig rendesen dolgozik.) 

- Kétségtelen.., bármilyen más hiba is lehet, de nincs tapasztalatom MAC-rendszerekkel...

A keresők által feldobott számos cég közül, a saját tapasztalatotok szerint amelyik a megbízható és a közelben esetleg még parkolni is lehet?

("Alt + Command + P+R", reset-et megpróbáltam - de csak néhány kikapcsolásra és órára segített.)

külső ssd boot és rendszerlemezként

Fórumok

Adott egy Late 2015 21,5" imac. Gazdája elmondása szerint, a bigsur upgrade óta egyre használhatatlanabb, lassú. Azon gondolkozik, vegyen-e újat, de látva az aktuális imac árakat kérdezte hogy van-e valami lehetőség gyorsítani a jelenlegi rendszert, mert igényeinek egyébként megfelel. Felmérve a problémáját, úgy tűnik, a gépben lévő 1TB 5400-as hdd nagyon lassú, és ez okozza a gondokat. Ráadásul apfs nem macos extended. Laikus a tulaj, biztosan nem ő választotta az apfs-t, azt sem tudja mi az, nem tudom hogy került egy hdd-re. Azon gondolkoztam, hogy usb 3.0 porton csatlakoztatva egy külső 1TB ssd-t, boot és rendszer diszk-ként használva, viszonylag olcsó és belenyúlás mentes megoldás lehet. CCC-vel klónozva rá a gépben lévő 1 TB apfs diszket, majd már az ssd-ről bootolva pont ugyanaz a környezet fogadja majd, csak gyorsabb lesz. Még jól is jön, hogy apfs nem macos extended a hdd fájlrendszere. Az internet szerint az elképzelés működik, nem is ez a probléma.

Kétségeim, aminek eloszlatásában/megerősítésében kérnék véleményeket, esetleg tapasztalatot:

  • mennyire megbízható megoldás ez, egy usb-n csatlakozott külső ssd-t használni rendszerlemezként, várhatóan még évekig
  • mennyire fog melegedni a külső ssd rendszerlemez szerepben? A macos szinte folyamatosan írja/olvassa a diszket.

Esetleg van ötlet, melyik az a külső ssd, ami ezt az igénybevételt tartósan, érdemi melegedés nélkül ki tudja szolgálni. Nekem egy Samsung T5 a hordozható tárolóm, és nem tanácsolnám megvenni ilyen célra. Rámásolok pár GB-ot és erősen melegszik. Visszahűl ha a loadnak vége, ez nem gond, csak nem tudom ha folyamatosan kapna egy T5 terhelést, rendszerlemez szerepben, akkor azt hogy viseli. Egyébként jó gyors, igaz usb 3.1 portra szoktam dugni. Az imac late 2015-ön az adatlapja szerint csak usb 3.0 van, de a hdd-re blackmagic-el mért 71MB/sec-nél biztosan gyorsabb lenne.

SSD csere és Time Machine

Fórumok

Sziasztok!

 

Korlátozott mértékben ismerem a rendszert, kéretik úgy savazni..

Kaptam egy MacBook Air Early 2015 13" modelt, az volt a kérdés, hogy tudok-e nagyobb SSD-t varázsolni bele. Megnéztem az első 3 yt videot a témáról és az volt a véleményem, hogy ez megugorható a következő formában:

1. Time Machine backup készítése

2. SSD csere (kell hozzá egy Nvme SSD és egy átalakító, ezeket be is szereztem)

3. Telepítő létrehozása és telepítésnél a Time Machine restore funkcióval visszaállítani a régi rendszert

4. Profit

Az első lépésnél tartok jelenleg, a következő a jelenség:

Fogtam egy USB3-as külső vinyót, Disk Utility-vel lepucoltam, Time Machine indít. Borzasztóan lassú ~10 MB/s lehet, amikor ténylegesen csinál valamit, de nem is mindig pörög az a számláló.. Windows-on és Linux-on normális sebességel megy ~100 MB/s gondolom a benne lévő HDD limitál. Ok, fogok másikat, Win/Linux alatt az is rendben van, Macbook formáz, time machine ismét krvalassú. Mindkettő esetben előfordul az a jelenség is, hogy csak úgy abbamarad a backup folyamat (mondjuk egy jó 1-1.5-2 óra után), de nem látom, hogy eldobná az USB eszközt. Fogtam 2 SATA - USB átalakítót, rádugtam egy SSD-t meg egy rendes 3.5" HDD-t, ugyanez. Kipróbáltam mindkét USB portban, ugyanaz. NAS-on csináltam egy Time Machine kompatibilis SMB megosztást, látja is Time Machine, credential is ok, mert csinál egy mappát rá, de tartalmat már nem tesz bele, pár másodperc múlva abbamarad a művelet, semmi hibaüzenet vagy kiírás, egyszerűen vagy eltűnik a kolbász amit töltöget, vagy a preparing üzenet csak simán eltűnik.. Wifi-vel nincsen gondom, telefonnal 450-500 Mbit/s-t mérek a NAS-on. USB portok elvileg jól működnek..

High Sierra fut rajta és természetesen mindennek ott kell maradnia és úgy kell működnie mint előtte. Gondoltam már rá, hogy frissítéssel kezdek, de ismerős már mondta, hogy azért csak óvatosan, mert volt valahol egy 32-64 bit átállás és lehet valami már nem fog menni utána..

Mindenek előtt szeretnék egy olyan állapotra jutni, hogy backup legyen mielőtt bármit csinálnék ezzel a szerencsétlennel. Sajna már itt úgy tűnik, hogy eladaktam, mert 9. órája küzdök azzal, hogy azt a 109.28 GB-ot valahogy leimádkozzam róla (2 külső HDD, 1 belső HDD és egy SSD-re) vagy hálózati megosztásra - eddig sikertelenül.

- Van ebből valami normális 3rd party tool, amit ne adj isten egy újabb verziós macos-re lehetne restore-olni? Igazából már azt se bánnám, ha az új SSD is High Sierrát kapna és arra vissza lehetne állítani.

- Ha isteni csoda folytán végigmenne egy Time Machine backup, akkor próbálkozhatok azzal, hogy a model számára legfrissebb (Monterey) telepítőt készítsek és azzal csináljam a restore-t, vagy mindenféleképpen azzal kell restore-olni, amivel a backup is történt?

 

Nagyon szépen megköszönök bármilyen gondolatot a témával kapcsolatban

Virtualizáció Mac OS-en

Fórumok

Már nem emlékszem, hol futottam bele, de mivel most nem találok utalást erre egyik fórumban sem, megosztom:

Az UTM egy QEMU alapú open-source virtualizációs szoftver, kifejezetten M1/M2 rendszereken fut, elég tisztességes sebességgel. Még Mac OS-t is tud VM-ben futtatni, sandboxozáshoz és teszteléshez tökéletes.

Linuxon kívül Windows-t is tud, az ARM64 preview-en kívül tud emulálni x64-et, VHDX importálható, de ISO-t vagy UUP dumpot is megeszik. A Gallery-ben látható néhány támogatott egzotikus OS is.

https://mac.getutm.app/

Apple által force-olt update?

Fórumok

Sziasztok!

Ma elérte az Apple az a szintet, amit már nem tudtam szó nélkül hagyni. Sokat olvastam, hogy milyen problémás az Apple és ezennel az iPhone után a Macbook-kokat is utolérte ez az effekt.

Évek óta használok céges Macbook Pro-t és mai napon felugrott egy ablak, hogy 16 napnál régebbi frissítés nincs telepítve és "must be upgrade" szóval a laptopot teljesen blokkolta, csak az upgrade gomb maradt aktív. Sose láttam ilyet korábban.

Céges szinten a Ventura upgrade még blokkolva van, tehát céges szempontból az utolsó verzión vagyok Moneterey-ből. A problémát jeleztem a cégnek, foglalkoznak vele .

A (ideiglenes) megoldás az volt, hogy power gombbal kikapcsoltam a gépet, majd újra vissza és most megy, de ha valamid nem volt elmentve az ugye bukta. Szerencsére nekem auto mentés van beállítva. Már csak az a kérdés mikor jön fel újra az ablak váratlanul....

A kérdés, hogy más is belefutott-e ebbe?
 

A sztori vége. Közben egy másik probléma miatt az egész laptopot ki is cserélték egy újra. Természetesen senki se nyilatkozott a probléma okáról, ezért feltételezem, hogy valami téves céges konfiguráció lehetett ez a frissítési mizéria.

macports macOS ventura

Fórumok

sziasztok!

a kettő együtt (ventura, macports) működik-e együtt. a portok Port Health szekciójában nincs feltüntetve a ventura port. viszont magát a csomagkezelőt le lehet tölteni rá.

munkás gépet frissítenék, és érdekelne, hogy mekkora valószínűséggel kell time machineből visszaállítanom a rendszert

MacOS Ventura - kezelőfelület betűtípusa, mérete?

Fórumok

Sziasztok!

Kezdő Mac-esként abba futottam bele, hogy nem találom a kezelőfelület testreszabásánál azt az opciót, hogy mekkora legyen a betűméret. Találtam support oldalon olyan bölcsességet, hogy a képernyő felbontásnál lesz majd erre is opció - de nincs. A Megjelenés menüpontban sincs. Az Íróasztal és Dock beállításoknál sincs. A Kisegítő lehetőségeknél van olyan, hogy nagyítás, de nem akarom a nagyítót használni, hanem a teljes kezelőfelületen szeretném a betűméretet növelni. Vajon hova rejtették ezt a beállítást?

A gép egy Intel procis Mac Mini, HDMI-vel kapcsolódik egy 2K-s monitorhoz, tehát nem beépített monitorról van szó.

Előre is köszi a segítséget.

Apple M1, osx, docker - mssql

Fórumok

Sziasztok!

 Néhány napja hozzám került egy mac book pro M1. Telepítettem rá egy dockert és le is húztam egy hivatalos MS imaget, ami az sql szerver egy verzióját tartalmazza. Üzemel is, azure data studio-ból is tudtam rá kapcsolódni. Feltöltöttem az image-ba egy db backup-ot és restore-olni szerettem volna. Azt tapasztaltam, hogy nincs benne sql util.

Van itt valaki, akinek ez működött valaha? Van olyan image, ami M1 alatt üzemel és rendelkezik olyan feature-val, amivel vissza tölthető egy backup?

Előre is köszi! :)

Adatok:

- OSX ventura

- Docker desktop: 4.13 (arm64)

- Image: mcr.microsoft.com/azure-sql-edge:latest (imageid: c0db2d0e0637)

Macbook magyar billentyűzetkiosztás

Fórumok

Hogy van ez? Eddig azt hittem van erre valami szabvány. A betüket megtalálom, de a többi írásjel kb mind máshol van.

Van erre valami térkép? Vagy át lehet állítani?

 

Update: ezzel a két layouttal müködik: https://github.com/gaborbata/mac-hun-keyboard (egyikkel a builtin, másikkal a külső bill.)
Reboot után a custom layout használható olyan appokban is, ahol előtte nem (Mail, MS Office dolgok, etc..)

Arra, hogy a kűlső billentyüzetetn í-0 fel van cserélve még nem találtam megoldást, így két layoutot kell használni...

MEGOLDVA OpenVPN anomália MacOS-n

Fórumok

Sziasztok!

Adott egy MacBook amit egyre többet használok munkához is. És vannak álatlam felügyelt rendszerek amiket OpenVPN-n keresztül. Ehhez OpenVPN klienst használom. 

A jelenségem az, hogy OpenVPN-n keresztül egyes gépeket elérem, egyes gépeket nem. Függetlenül Linux vagy Windows-hoz akarok-e csatlakozni. És vannak gépek amelyeket meg igen. 

Viszont ugyan ezzel a kapcsolattal Linux-ról működik minden elérés. 

Elöbb azt hittem, hogy valamilyen ipv6-ipv4 külömbség van. De nem találom a hiba okát. Látott már valaki hasonlót?