Te megköszönöd az AI-nak a válaszokat?

Címkék

Te megköszönöd az AI-nak a válaszokat?

Választások

Hozzászólások

Nem. Ahogy a mosógépnek, mosogatógépnek se ha végzett. Ahogy az autónak/motornak se, ha elvitt. Ahogy a Linux promptnak se, ha hiba nélkül végrehajtott egy parancsot. Ahogy a videókártyának se, ha hibátlanul renderelt.

Sőt, tőszavakban utasítom, ahogy a számítógépet szokás: pl.

Send a message: fordíts

trey @ gépház

Egy számítógépes szerepjáték mennyivel emberibb? Mondjuk én nem játszom, de úgy tudom ott az a lényeg, hogy karaktereket kell felvenni és az ő nevükben végigvinni a játékot.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Megnyugtató, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Bár nem tartom istenkáromlásnak használni, főleg, ha valaki csak ötletel, irányt keres, de én még nem voltam rászorulva, hogy használjam. Nem zárom ki, hogy a jövőben esetleg igénybe veszem, ha kell, de nem vagyok híve ezeknek az AI-os megoldásoknak általánosságban. Jelenleg túl is van hájpolva, szinte mindenki ezzel ötletel, meg AI-val akar mindent megoldani, gondolkodást, tudást, kreativitást kiváltani.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Meg szoktam koszonni, ha jo megoldast ad. Ha rosszat, akkor meg atfogalmazom, vagy megkerem, hogy hogy modositsa. A kezeket (thumbs up/down) is szoktam visszajelzesre hasznalni, bar az elobbi nekem termeszetesebb, ha mar ugyis irasban kommunikalunk.

Remelhetoleg ha sokan visszajeleznek, idovel javulni fog a szolgaltatasuk (ha nem is az LLM retegben).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Igen, amikor igazán értelmes választ ad. Például valamikor elmagyaráztatok vele egy olyan komplex szakmai dolgot, amit nem tudok egyszerűen kiolvasni egy-egy különálló guide-ból, viszont neki könnyebben megy meglátni az összefüggéseket. Ha ilyenkor tényleg igazi hozzáadott értéket ad, és komoly segítség a produktuma, akkor egyrészt a technikai feedback-ben jelzem ezt, másrészt külön megköszönöm.

Nehogy már egy természetes intelligencia bunkóbb legyen, mint egy mesterséges.

Nyilván, de nem az a lényeg (nekem). Mi meg egy marék sejt, szövet, idegpálya és neuron vagyunk - ezzel persze nem akarom mondani, hogy ez ugyanaz.

Most az UI a természetes kommunikáció, és ez egy lehetőség visszajelezni a túloldalnak, hogy meg vagyok elégedve a válasszal. Ha kezd vele valamit és tanul belőle, örülünk, egyébként meg a +6 betű nem vág a földhöz.

Ahogy írtam, alapvetően nem így kommunikálok vele, normál esetben kb. mint egy google keresés, de amikor kivételes teljesítményt nyújt, akkor ezt jelzem neki külön, nekem ez nem fáj.

Ha használnék olyan AI-t, ami megértené, hogy megköszönöm, akkor megköszönném. Egy erősen specializált AI (fordító, beszédfelismerő) úgysem ért belőle semmit (max hogy erre nem kell semmit sem csinálni).

Csak a megkoszonesert nem irok meg egy uzenetet, de ha egesz mondatokkal kommunikalok vele, akkor benne lesz a please/thanks, mar csak azert is, mert ha reflexbol megfogalmazok egy kerest, azt amugy is igy teszem, nem merlegelek, hogy ez most AI-e. Pl. ha ujabb iteracio kell valamin, akkor siman beirom, hogy thanks, but..., meg hasonlok.

Nyilvan a kerdesnek csak akkor vana ertelme, ha AI = chatbot. A Copilotnak pl. nem irok koszono kommentet a kodba, csak mert megirt egy snippetet.

Majd ha öntudata, személyisége is lesz, tehát valódi AI lesz, akkor megköszönöm. Addig nem.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt. Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!! Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.
"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Nem, de néhanapján jólesik, hogy verbálisan (írásban) beletörölhetem a cipőmet. 

És a korábbi rossz/ hiányos válaszára megmondod-e neki a helyes választ?

Szerkesztve: 2023. 09. 17., v – 05:17

Kedvelem amikor a filmekben a  robotnak humanoid alakja van és érzelmekkel ruházzák fel, valamint a film készítői érzelmeket váltanak ki a nézőkből. Ilyenkor a családban/ismerősöktől azt szoktam kérdezni, ha úgy nézne ki, mint egy robotporszívó akkor is ezt éreznéd?

Szerintem azok akik kedvesek/udvariasak egy robottal, önmagukért teszik. Ez egy belső szükségletük. Kérdés, hogy miért?

Alapvetoen azert adok visszajelzest az AI-nak, mert a tanitashoz jol jon, es talan javul vele a szolgaltatasuk. Ugyanugy, ahogy a youtube meg az aliexpress is megtanulja, mi erdekel, es olyan talalatokat ad.

Erre vannak kezek, de ha LLM-mel irasban kommunikalok, ez a termeszetesebb modja.

Az LLM maskepp mukodik, de ha van benne reinforcement learning reteg (pl. tobbet general, es a legjobbat irja ki), akkor ilyen modon is tanithato, nem csak szovegbol offline modon.

Amugy valamennyit jatszottam AI algoritmusokkal, meg robotikas projectem is volt. Szoval nem teljesen idegen a tema.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A valódi kérdés nem ez hanem az hogy kiadsz-e neki olyan titkokat, amit amúgy másnak nem adnál ki önszántadból?

Szerkesztve: 2023. 09. 17., v – 22:38

Értelmetlen már a kérdés is. Hol találkoztatok ti AI-al? Vele én is dumálnék. Bár tudom, hogy ez most a trend. 😀

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

“Let’s solve the problem,” and generated other strings, such as “Let’s think carefully about the problem and solve it together,” “Let’s break it down,” “Let’s calculate our way to the solution,” and finally “Let’s do the math,” which provided the highest accuracy.

In another experiment, the most accurate result was generated when the string “Take a deep breath and work on this problem step-by-step,” was added before the LLM’s answer. 

 

Konkrétan alapvetően humán gyerekek feladatmegoldását segítő, de a feladathoz információt nem adó mondatok nagyban befolyásolják az LLM válaszainak minőségét.

Forrás