A Silverlight 3 éven belül lekörözi a Flasht népszerűségben?

Címkék

Igen, biztosan.
0% (0 szavazat)
Jó esély van rá.
0% (0 szavazat)
Talán...
0% (0 szavazat)
Nem valószínű.
0% (0 szavazat)
Biztos, hogy nem.
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 0

Hozzászólások

A szavazás apropóját az adja, hogy ezen a héten jelent meg mindkét szoftver új verziója. Igen, tisztában vagyok vele, hogy kicsit alma és körte esete, de a népszerűséget értsétek úgy is, hogy „elterjedtség”.

Nem hiszem, hogy a webfejlesztők tömegei kezdenék el átírni az eddigi site-okat, amik flash-sel nagyszerűen mennek. A tulajdonosok sem fogják "mert csak" alapon vagy csekély előnyökért megcsináltatni jó pénzért, miközben a site jelenlegi közel 100%-os kompatibilitása hát nem is tudják milyen lesz.

kicsit olyan a sliverlight esete, mint az egész .net platformé. flash ma már nemcsak a hagyományos erőforrások tekintetében workstationökké duzzadt desktopokon terjedt el, mint default telepített és aktívan használt böngészőbővítmény, hanem a mobilokon is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. a java me, szinte minden mobilon megtalálható. ezek igen kis erőforrású computerek. java ezen kívül mainframekig minden computerrendszeren is elérhető. ezért ha javaban írsz valamit, jó eséllyel minden rendszeren használni lehet. a .net esetében erről a komoly előnyről le kell mondani. silverlight esetében ugyanez a helyzet. a flashben elkészített jellemzően multimédiás tartalom egyre több mobilon is elérhető lesz, ami nagyon komoly érv mellette. silverlight esetében csak PC lehet a célközönség. rá kellene már jönni redmondban, hogy nem lehet a 2000es években ugyanúgy eröltetni a windows platformokat, mint a 90es években. a winmobile bukás, a winservernek nincs esély arra, hogy olyan dominanciát érjen el, mint desktop testvére. ennek ellenére továbbra is windowsokhoz kötni ezeket az új és egyébként ígéretes projectejet komoly hiba. a Ms vezetés feje, Ballmer képtelen ezt belátni. úgy tűnik túl sok időt töltött el a marketingosztályon, és saját propagandája permanensen torzította a valóságérzetét.

megmondom a frankót, egyéltalán nem érdekel a lineáris válatékbővítés, és semelyik más marketinges szakkifejezés. bőven megelégszem lineáris algebrás ismereteimmel, ha már lineáris:)
a marketing ugyanis nem tudomány, hanem pont olyan áltudományos blamázs mint az asztrológia, parapszichológia stb. nem hasztalan természetesen, ahogy egyébként az asztrológia sem, sőt meg is lehet belőle élni. magyarországon egy korosztály azért tiszteli ezt a szót, mert ez az ami csak nyugaton volt, és hát a nyugat legyűrte a keletet. ezért minden olyan ami keleten nem de nyugaton volt felértékelődött.
de a marteking nem tudomány, ezért teljesen felesleges szakkifejezéseket alkotnia csak azért, hogy utánozza a nagyokat. így ha marketingest keresek egyáltalán nem érdekel, hogy van e summa cum laude diplomája, mert a marketinghez ötletes, egyéni, és nem képzett emberek kellenek. hasonló folyamatok zajlanak mostanában az újságírás környékén is. mostanában inkább hátrány ha valaki újságíró iskolába járt.
ezzel szemben ha egy szakorvos kell, egészen más a helyzet. ott már számít, hogy hol és hogyan végzett az illető. mert az orvostudomány valódi tudomány és így nagyon is számít a képzettség. ugyanez természetesen igaz az összes többi valódi tudományágra, építészmérnökökre, fizikusokra, programozó matematikusokra, jogászokra stb.
a fenti okok miatt, ha az előbbi csoport tagja villog a "szakkivejezéseivel" szánalmas mosolyt vált csak ki, még az utóbbiak esetében ez elvárás.

egyébként nem írtam, hogy Ballmer megölné a MSt. azt viszont továbbra is állítom, hogy a Silverlight nem lesz sikeres, és ebben az itt szavazók többsége is hasonlóan vélekedik.

Sajnos az orvostudomány sem igazán tudomány, bár már kezd efelé haladni a gyógyszerészeti ága, a többi inkább "orvosempíra". Módszereit tekintve sok különbség nincs a marketing és az orvoslás között, csak az egyik idősebb.
http://beka.blog.hu/2008/03/16/uj_tudomany_szuletik

érdekes cikk, bár nem értek egyet a megállapításaival. az orvostudomány nem egzakt tudomány, de tudomány. de facto ma a biológia alkalmazott tudománya, olyan mint a pl fizika és annak gyakorlatorientált mutációi a műszaki tudományok.
a biológia pedig természettudományos gondolkodás alapján teszi meg a megismételhető kísérletekkel alátámasztott állításait. egy klasszikus példa, Louis Pasteurig terjedt az az életélmélet, mely szerint élettelen anyagból elő jöhet létre. úgy hívták ősnemződés tana. ezzel magyarázták, hogy egy tált leves, vagy szabadon hagyott de már élettelen hús megromlik. úgy vélték, hogy az étel megromlását okozó mikróbák az élettelen anyagból jönnek csak úgy létre. Pasteur ezt az elméletet cáfolta, és cáfolatát kísérlettel is alátámasztotta. hermetikusan elzárt a külvilágtól egy tál levest, előtte felforralta, hogy véletlenül se maradhasson benne elő organizmus. és lám a leves hetekkel később sem romlott meg, az ilyenkor megjelenő mikróbáknak nyoma sem volt. ironikus, hogy ugyanabba a hibába estek az ősmenződés hívei, mint 3 évezrede az egyiptomiak a szent szkarabeusz bogarukkal.
a modern tudományszemlélet szerint, tudománynak az igazolt vagy bizonyított ismeretek rendszerét tekintjük.
ennek a feltételnek pedig a biológia, és egyik alkalmazott változata, az orvostudomány is megfelel.
a következő lépcső az egzakt tudományok köre, amelyeknél feltétel hogy elméleti úton modellezni lehessen a tudomány tárgyát képező folyamatokat, illetve fordítva a megismételhető kísérleteknek elméleti úton is levezethetőnek kell lenniük. oda vissza egyételműen megfeltethetőek a kísérleti és elméleti módszerek/mérések.
a gyakorlati orvostudomány problémái a múltjából erednek. az egyik legősibb tudományról van szó. már akkor is létezett, amikor magának a tudománynak a fogalma is más volt. jóval régebbi a biológiánál is. együtt változott az orvostudomány önmeghatározása a tudomány fogalmának a változásaival. a mai orvostudomány legnagyobb részben a biológia tudományos gondolkodásán alapul, kisebb részben fizikáén.
nem vitatom a cikkben említett evidence based medicine fontosságát, egyetértek abban is, hogy ebben az irányban kell keresni a jövő útját az orvostudományban. viszont az orvoslás ma is teljesíti a tudományosság feltételeit.
egyszer a távoli jövőben remélhetőleg egzakt tudománnyá fog válni, és így almalmazhatóvá válik majd a legfőbb metatudomány a matematika az orvostudományban is. modellezhetőek lesznek az élettani folyamatok elméleti tudományos úton is. addig marad a kísérletezés és az így gyűjtött ismeretek között az összefüggések intuitív keresése.

Éppen azt írtam, hogy ha konkrétan Ballmer nyomatja ezt a Silverlight-ot, az xps-t és a többi hasonlót, akkor marketinges szemmel nézve több szempontból is dilettáns és hosszabb távon ki fogja nyírni a céget, ha nem változtatnak időben a stratégián.

Azt meg senki sem mondta, hogy a marketing tudomány lenne, viszont kétségtelenül egy szakma és egy szakmának megvannak a maga szakkifejezései.

hát jól megmondtad a frankót...
ajánlom figyelmedbe itt a 12. pontot, ami egy érdekes törvényszerűséget ír le, majd példával is szemlélteti...

amúgy ha elolvasod a többi pontot is, rövid úton rájöhetsz elméleted buktatójára!
"mert a marketinghez ötletes, egyéni, és nem képzett emberek kellenek"
marketing != reklám

en bevallotrtan soha sem foglalkoztam marketinggel ...
a 12.pont ... de azert vannak ellenpeldak is ... ugye ... Nem menyjunk tasvolra:

- Ms Windows OS (gazdasagilag nem volt egy rossza valakozas)

De a termekekkategoriak amik nem az OS-hez kapcsolodnak, es amiknel nem volt szembetuno, hogy el kezdett volna haldoklani a ceg ...
- MS Office
- MS keyboard, eger, periferiak
- MS developer tools
- MS XBox

... vagy nem ertek valamit?

az, hoyg mit nevezünk core competence-en kívül esőnek, az csak attól függ, hogy hogyan definiáljuk az alapvető képességeinket és ezzel a versenykörnyezetünket ;) vigyázzál, mozgó célpontra lősz.

MS Office: mint productivity tool, nélküle a windows sz...t sem ér a business felhasználóknak. Ha más gyártja, az a végén meg még portábilis lesz, oszt mennek linuxozni! ;)
MS kéjboard, perifériák: az, hogy nevét adja egyes termékekhez, mint "ezt is támogatom", nem rossz lépés. Ellenben ha ő is gyártaná, az aggasztó lenne.
MS developer tools: lásd productivity tool.
XBox: konzolok tekintetében nem vagyok otthon. Az annyira jó lenne? Ahol cska olvasok róla, szidják, mint a bokrot. em mellesleg talán rá lehet mondani ugyanazt, mint a perifériákra.

Btw nyilván vannak ezekre a törvényekre ellenpéldák: széllel szemben pisilni igenis lehet, csak ügyelni kell, hogy nagy legyen a nyomás. Az MS gyakran ezt a stratégiát követi.

És

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

épp eléggé ahhoz, hogy tudjam nem tekinthető tudománynak.
tudománynak az igazolt vagy bizonyított ismeretek rendszerét tekintjük. lásd a fent írtakat.
jelenleg a magyarországon a pszichiátereket az orvosi egyetemen képzik. általános orvoslást tanulnak, majd szakosodnak pszichiátria irányába. és ez így helyes. a pszichiáterek a orvosi ismereteik miatt, elsajátítják az orvosi tudományos gondolkodás módszerét, és a mindennapi gyakorlatban is hasznát veszik általános orvosi ismereteiknek. a pszichiátria ettől viszont nem válik tudománnyá. nem beszélhetünk igazolt sem bizonyított ismeretekről. megismételhető kíséreli módszerekről szó sincs. napjainkban kezd tudománnyá válni, és ebben nem csak hivatalos pszichiátereknek vannak érdemei.
a magyarországon bölcsészkaron oktatott pszichológiának viszont alig van értelme. a sima pszichológusok semmilyen valódi eredmény nem képesek felmutatni, és mellesleg eléggé idegesítő emberek is:) jól mutatják mennyit ér a pszichilógia, ha elvesszük az általános orvosi alapokat:)

ez derek dolog, hogy mindenrol van velemenyed, amit testkozelbol meg nem is lattal/tapasztaltal. ha egyszer - ne legyen ra szukseged - kozeli kapcsolatba kerulsz egy jo pszichiaterrel (ad absurdum pszichiatriai gyogyszerekkel) lehet, hogy megvaltozik a velemenyed.

- Use the Source Luke ! -

attól még, hogy hasznos valami az egyén számára, sőt segített rajta, nem válik tudománnyá az eljárást alkalmazó szakma. nem egy olyan esetről tudunk, amikor természetgyógyászok, sőt parafenoménok komoly betegségeket gyógyítottak meg egyes esetekben. sőt európában számtalan Mária kegyhely van, ahol megjelent Mária és azóta ott azon a helyen számtalan ember csodás módon meggyógyult. teljesen érthető és méltányolható az a hála, amit ilyenkor éreznek a betegségeikből meggyógyult emberek. de akármennyien legyenek is, akkor sem lesz tudomány ezekből az eljárásokból. a legfőbb gyakorlati probléma, hogy az ilyen gyógyulások nem ismételhetőek meg kortátlan számban, tetszőleges azonos tüneteket mutató pacienseken. természetesen erre mindig van magyarázat, az illető nem hisz eléggé, túl sok a negatív energiája, illetve a pszichiátria esetében nem kooperatív.
a pszichiátriai gyógyszerek nyilvánvalóan hasznosak azok számára, akik komoly lelki traumán esnek át. ezek a szerek általában a központi idegrendszer működését bénítják különböző módokon. de ugye nem ez a mai pszichiátria lényege. a pszichoanalitikus módszerek elméleti alapja a legoptimálisabb megítélés szerint is csak természetfilozófián alapuló spekuláció.
több éve foglalkozok egyébként tudománytörténettet, nem ad hoc találom ki az érveimet. pszichológiával közvetlenül is foglalkoztam egy időben, természetesen közel sem annyit mint egy pszichiáter a tanulmányai során, de képet tudtam alkotni róla.
imho az elvet nem fogadom el, hogy testközeli tapasztalatra van szükség ahhoz, hogy véleményt lehessen alkotni egy témában. nem kell az asztrológia professzorának lennem ahhoz, hogy tudjam a csillagjóslás sem tudomány.

a pszichiatriaban nagyon lenyegesek a gyogyszerek, eppen a gyogyszerek alkalmazasa kulonbozteti meg a pszichologust a pszichiatertol (na jo, tobbek kozott). es pl. egy pszichiatriai gyogyszer kifejlesztese igen komoly tudomanyos munkat takar - megismetelheto kiserletekkel (akar allatokkal) meg mindennel. az teny, hogy az embereken vegzett pszichiatriai gyogyszer kiserletek nem 100%-ig egzaktak, de ez az orvostudomany tobbi agaval is hasonloan van, es ebben az esetben a statisztikat hivjak segitsegul, ami abszolut tudomanyos dolog.

- Use the Source Luke ! -

szavaidból vagy az látszik, hogy
- sose tanultál markeitnget, vagy az, hogy
- tanították, de nem sikerült, vagy hogy
- tanították, és kiábrándultál;)

Ahhoz képest, hogy nem tudomány, ha nem létezne, megállna a piac:) Jó, tudom, a közgazdaságtan se tudomány. (hmmm... mert a pszichológiára is támaszkodik ami szintén ne az? ;)

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

csak bizonyos smartphoneokon érhető el, winmobile és symbian platformon. a winmobile piaci részesedése csak csökkent az elmúlt években, a symbian valóban sikeres, de ezek ma még mindig csak a kisebbségét teszik ki a mobil eladásoknak. az feature phones magyarul hagyományos mobiltelefon lehet a megfelelő fordítás, szóval ezek eladásai ma is többségét teszik ki a teljes mobiltelefon tortának. nincs továbbra sem silverlight nokiaos s30 és s40, SonyEricsson OS, iTron/Jblend, LG Samsung és egyéb gyártók saját proprietary java vagy flash felületet használó OSeire. az iPhone osX támogatását gondolom majd pótolja a Ms, de ezen kívül is van smartphone os is amelyekre nincs silverlight, RIM Blackberry, PalmOs, illetve Linux, amelynek Android változata jelentős részesedésre fog szert tenni a közeljövőben.
Flash viszont van Winmobilra, Symbian, PalmOS, az LG és Samsung zárt rendszerein, NokiaOS S40en illetve van Androidon is.

Eddig azt mondtad, hogy "a silverlight esetében csak PC lehet a célközönség", most hogy megmutattam ez közel sem igaz, jössz a homályos statisztikáiddal, mint a "részesedése csak csökken" és a "valóban sikeres, de" mellébeszélésekkel. Igazából, ha nem csak hasból írogatnád állandóan az MS fikázásaidat, hanem megpróbálnál utánanézni előtte a dolgoknak, akkor láthatnád, hogy a Nokia már be is mutatta a Silverlight Mobile-t az s40 és s60 sorozataihoz és tekintve, hogy innentől kezdve az összes többi platform támogatása sem technikai, mint inkább üzleti kérdés, nem hiszem, hogy a piackutatásnak vagy elemzésnek távolról sem nevezhető agymenéseidre bármit is lehetne adni...

Persze a legszörnyűbb nem is állandó hülyeségeid (mert azokat már megszoktuk), hanem hogy egyesek még csápolnak is hozzá.

Valószínűleg úgy gondolják, hogy nem is cél az, hogy minden szerveren és minden telefonon ez a technológia legyen, elég nekik, ha a desktopon...

Abból úgyis van elég sok.

ActiveX-et is alig használ valaki, mégis hallottam már olyan érvet pl. linux ellen, hogy az akármilyen windows hálózati alkalmazás activex-ben van írva, és nem megy alatta.

Szóval szerintem ez is max. erre jó.

Bekúszik a ms technológia ide-oda, nem feltétlenül azért, mert jobb, mint az alternatíva, csak épp a fejlesztőnek olyan kedve volt, és utána hirtelen nehézséget okoz pl. a desktopokat lecserélni. Vagy a szervert akár.

Mi más érdeke lehet egyébként egy ingyen adott cucc elterjesztésének, ha nem az, hogy ezzel a saját technológiája több akadályt jelenthessen a pénzes rendszerei alternatívái számára?

G

Remélem hogy nem, mert különben meignt szív a Linux desktop.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Szerintem ha alapból benne lesz a Windowsokban, akkor elterjed majd, mint az influenza. Itt van jó példának az Internet Explorer (vs. Netscape) és az MSN Messeger.

Ez azert nem feltetlen allja meg a helyet szerintem. Az explorer meg a web hajnalan kerult bedrotozasra. A regi Flash-esek csak akkor migralnak, ha feltetlenul szukseges. Esetleg az uj fejlesztok azok, akiket meg lehet fogni vele, de az en nezopontom szerint ahhoz, hogy jelentos piaci aranyt erjen el ilyen modon, tobb kell, mint 3 ev.

Bar mind tudjuk, hogy informatikaban nincs lehetetlen, ezert nem a "Biztos nem" lehetosegre szavaztam, inkabb a "Nem valoszinu" opciora.
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Az MSN Messenger csak nálunk ilyen népszerű, közel sem akkora a részesedése az összesített IM piacon, és nem is lesz akkora soha, mint az IE-nek.
Sok helyen yahoo messenger, ICQ, skype a domináns, és MSN-nel jársz úgy mint Magyarországon pl. a yahoo címeddel...

Érdekes kutatás lenne hogy itt miért pont ez terjedt el, benne lehet a népesség lustasága valamint a szélessávú net és a windows xp elterjedésének véletlen egybeesése is.

Az az ált. tapasztalatom, hogy az itteni (romániai) oktatás [tananyagban] sokkal magasabb szinten áll.. s nekem az az általános - önteltségmentes - észrevételem, hogy jobban beszélünk angolul.. mindazonáltal mi köze az angol nyelvnek ahhoz, hogy Yahoo! vagy MSN messengert használunk?
mind2nek van tudtommal román s magyar fordítása egyaránt.
Igaz, szerény kis kisvárosomban még nem találkoztam túl sok emberrel aki lokalizált szoftvereket használ.. idézek: "a magyar windows olyan fura, bazd+.. kenszöl helyett "mégse".. pfffffbakker" :)) Most is totálangol rendszerről írok.
(-:

mindazonáltal mi köze az angol nyelvnek ahhoz, hogy Yahoo! vagy MSN messengert használunk?

Mert, ha olyan nyelven szól hozzád a szoftver, amitől nem idegenkedsz - pl. mert iskolában évekig verték beléd -, akkor kevésbé igényled a lokalizált szoftvert. (Egyébként nagy_peter érve volt az MSN elterjedése mellett és a Yahoo-éval szemben az előbbiből létező magyarnyelvi változat. Én csak érvet próbáltam keresni.)

Igaz, szerény kis kisvárosomban még nem találkoztam túl sok emberrel aki lokalizált szoftvereket használ.. idézek: "a magyar windows olyan fura, bazd+.. kenszöl helyett "mégse".. pfffffbakker" :)) Most is totálangol rendszerről írok.

Tehát végülis hoztál is érvet magadnak. :)

init();

"Az az ált. tapasztalatom, hogy az itteni (romániai) oktatás [tananyagban] sokkal magasabb szinten áll.."

+1

"Igaz, szerény kis kisvárosomban még nem találkoztam túl sok emberrel aki lokalizált szoftvereket használ.."

En kettot ismerek, mindketten 50 folottiek, mindketten nemreg kezdtek ismerkedni a szamitastechnikaval...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Igen, ide akartam en is kilyukadni, vartam, hogy mas erositse meg. Magyarorszagi forumokat bongeszve azt tapasztalom, hogy a romaniai fiatalok SOKKAL jobban allnak idegennyelvekkel, nem csak angollal..!

Az ymess .ro-i elterjedtseget viszont ez meg nem magyarazza szerintem. :^|

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Izé...

Amikor Párizsban dolgoztam, az angol kollégák mondták, hogy akkor mindenki adjon MSN kontaktot, és mindenkinek (lengyelek, franciák, angolok) volt. Nekem is lett.

Másik cégnél (angol cég, Törökország helyszín) szintén szinte mindenkinek MSN volt a kapcsolat, az indiaiakkal, a bolgárokkal, magyarokkal, angolokkal, törökökkel és brazilokkal MSN-en beszélgettem, egyedül egy magyar srác és egy indiai srác volt, akik google chat-et is használtak (azért ezt emelem ki, mert én jabber-t használok, ha lehet).

Marokkóban is minden helyi kollégám MSN-t használt, és a barátaim (koreai, kínai és eritreai) szintén.

A barátnőm (brazil) velem google chat-en is szokott beszélgetni, de jellemzően az ismerőseit 40-40%-ban MSN és Yahoo, 20% Skype-on keresztül éri el. (és itt is nemzetközi ismerősökről van szó, a világ minden részéről).
Másik brazil lánnyal szintén főleg MSN illetve Skype megy.

ICQ-t meg mindenki mint őskövületet emlegeti :-)

Persze szerintem az a fontos, hogy legyen egy jó multiprotokolos kliens. Aztán nekem mindegy, hogy ki milyen programot használ, ha a kopetében ugyanúgy jelenik meg.

Yahoo mondjuk nekem nem tetszik, mert jön rajta a spam.

Meg a google chat más emoticonokat használ, és ezt persze a kopete nem tudja lefordítani.

G

a régebbi windowsokban viszont meg alapból ott a flash. A windows xp telepítőjében a zöld villogó négyzetek a jobb alsó sarokban flashből vannak, pl. Vagy valami másból, de .swf kiterjesztésű fájl volt :D
Xp-ben tehát ott volt a flash. 5-ös vagy 6-os, nem emlékszem. Úgy rémlik Vistában is ott van, javítsatok ki, ha tévedek.
Lehet, hogy a Windows 7-ben már ezüstfény fog villogni. De addig még lefolyik egy kis víz a Dunán ;)
(-:

az mp3 halálát is évek óta mondják :>
és mégis él és virul :D

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 8.04, 2.6.27-rc7

A felhasználók 99%-a szempontjából semmilyen előnye nincs az mp3-mal szemben. Nehéz úgy elterjeszteni valamit, hogy semmi haszna.
Valószínűleg ugyanerre a sorsra jut a Silverlight is, bár a marketingje szerint ez valamiért nagyon jó, bár én sem látom semmi hasznát.
Van itt esetleg valaki, aki látja, hogy miért kéne bárkinek is Silverlight-ra váltani Flash-ről?

Kérdés, hogy a tipikusan "inkább grafikus, mint programozó" Flash programozónak ad-e bármilyen komolyabb hasznot azzal szemben, hogy még egy új programnyelvet is meg kell tanulnia, nem csak egy teljesen új környezetet.

Szerintem lejjebb emberk írta helyesen: jobb elsőnek lenni, mint jobbnak..

PDF-et sem tudták lenyomni, az is tök hasonló szitu és szerintem teljesen elbuktak a megoldásukkal.

Hát igen, a microsoft nagyon szeretne piacot szerezni a webes világban (online hirdetésekben), de elég nehezen megy neki, lásd msn search, live, yahoo, facebook... A silverlight lenne a következő próbálkozás, próbálta az ms már olimpia-közvetítésre is használni, de még sok ilyen módszerrel sem fog uralkodó lenni a piacon szerintem.
További fenntartásom a silverlighttal kapcsolatban, hogy soha nem lesz platformfüggetlen, a moonlightról meg nehezen hiszem, hogy életképes alternatíva lesz linuxra.
Én mindenesetre a javafx-nek szurkolok, de elterjedni az is nehezen fog.

Ez függ az Adobe jövőbeni hozzáállásától is. Ha pl. nyitottabb lenne a flash platform, akkor biztosabban megőrizhetné elsőségét.
A silverlight terjedésében elvileg segíthet a nyitott moonlight project (bár a valóságban nem így néz ki, pedig ha valóban működne a moonlight fejlesztése, akkor az Adobe megnézhetné magát). Az MS szokásos windows-os árukapcsolását természetesen soha ne felejtsük ki a képletből..
Bízom benne, hogy előbb utóbb a Sun is tud valami használható alternatívát kifejleszteni..
A JavaFX valóban egy új szereplő, de lehet, hogy más célt szolgál.

Döntés szempontjából lényegtelen... Linxura/BSDre nincs egyiknek se fejlesztőeszköze, és a youtube (mint egyik legnagyobb flash alkalmazó) igazgatója nem fog azonnal átállni és dollármilliókat utalni a MS-nek mert "jajj hát ez nyílt, meg majdnem megy linukszon, ja hogy működésképtelen, DE NYÍLT OMGOMG"

Én nem "védem" a silvelight-ot.
Nekem az a fontos csupán, hogy ne csak windows-on (ja, és ne csak Linux x86-on) terjedjen el egy webes platform. A nyílt forrás ennek a lehetőségét rejti magában. És így előbb utóbb lehet fejlesztőeszköze is.
Amúgy én is jobban szeretem a flash-t, mert a legtöbb helyen MOST az működik. De ki tudja mit hoz a jövő.. És ha nyíltforrású lenne a flash is, akkor még több helyen mehetne. Nyilván most még nem kényszerül rá az Adobe, de szerintem pár év és úgy lesz.

És még egyszer megjegyzem, hogy a nyíltság ma már egyre fontosabb szempont "ördögékénél" is, még ha furcsa módon is:
Ld.: http://hup.hu/cikkek/20081020/microsoft_mindannyian_vegyes_forrasu_vall…

A többség (bevallom: én is) a saját rendszerén (ez esetben linux/x86) működőképességet és használhatóságot helyezi a nyíltság elé... Fejlesztőként lehet másképp gondolkodnék, de egyszerű felhasználó vagyok.

Ennek ellenére úgy gondolom elég objektív, más szempontból is helytálló amit írtam, hogy ezesetben a nyíltság nem a legmérvadóbb tényező...

Van rá esély.

Ha egy cég belekezd egy komoly projectbe, akkor a következők közül választhat:
flash: igen elterjedt, többé kevésbé platformfüggetlen (néhány dolgot a linuxos player nem tud, stb.)
java (applet): közepesen elterjedt, teljesen platformfüggetlen (elvileg)
silverlight: nem elterjedt, nem platformfüggetlen (még)

Ez alapján a flasht fogja választani szinte mindenki. Nem hiszem, hogy a google megengedné magának, hogy akár 1%-ot is kizárjon pl. a youtube-ról.

Mi várható a jövőben:
flash: igen elterjedt marad, javulhat a platformfüggetlenség
java (applet/javafx): elterjedtség javulhat, platformfüggetlenség marad
silverlight: elterjedtség javulhat, platformfüggetlenség javulhat

A kérdések:
Javulni fog-e a flash platformfüggetlensége?
A java el fog-e jobban terjedni?
A moonlight beéri-e a silverlightot, és vajon az ms képes-e javítani az elterjedtségen?

Ami szerintem lesz:
A flash platformfüggetlenebb lesz, de sokáig nem fogja beérni a windowsos verziót. Mivel zárt forrású, több lesz vele a probléma. (Itt most ugye csak a linuxról van szó, de az növelni fogja a népszerűségét szerintem.)
A java talán terjedni fog, de lassan. A javafx jó dolog, de csak kevesen fogják értékelni a platformfüggetlenséget. A sun nem hiszem, hogy annyira nyomatni fogja, mint az ms a silverlightot.
A silverlight egyértelműen terjedni fog, az ms nagyon fogja nyomni, meg a .net fejlesztők is örülnek neki. A moonlight szerintem be fogja érni a silverlightot, de csak lassan. (Az ms szerintem nyitni fog az opensource felé, és ha sikerül egyszer beérni a silverlightot, a következő verziókra könnyebb átállni. Főleg, ha az ms korábban ad ki specifikációt, mint az új playernek a megjelenése.)

A jövőben melyiket fogják inkább választani?
A flash le fog maradni, ha nem változtat a hozzáállásán, egyre kevésbé lesz népszerű.
A java túl lassan fog terjedni, nem fognak még rá építeni sokáig.
A silverlight a legtöbb windowsos gépre felkerül előbb-utóbb, és amint elkészül a moonlight, az opensource körökben is népszerűbb lesz, mint a flash. (Ok: maga a software opensource.)

Szóval szerintem van rá esély, hogy előbb-utóbb átveszi a silverlight a hatalmat, a kérdés csak az, mikor. Ezért a talánra tippeltem.

Az ms szerintem nyitni fog az opensource felé

igen, ez mar most adott - de az kizart, hogy a konkurens szabad oprendszereket (pl.linux) a jelenleginel jobban tamogassa. szerintem pl. a linux desktopon is rovid uton be tudna erni az ms oprendszereket elterjedtsegben ha rendesen supportolna minden elterjedt alkalmazast/hardvert - es ez ma mar nem technikai kerdes, csak a vendorok hajlandosagan mulik. az MS egyetlen hatasos eszkoze a szabad oprendszerek - windows rovasara torteno - terjedese ellen ezert eppen az, hogy a sajat - igen elterjedt - cuccait nem adja ki szabad oprendszerre. Ha megtenne, szerintem igen nagy bajba kerulhetne, mar csak azert is, mert akkor a tobbi vendor is latna, hogy pl. a linuxot cool dolog tamogatni, hisz a legnagyobb szoftverceg is tamogatja - es ott mar szerintem semmi sem tudna megallitani a linux es mas szabad oprendszerek terjedeset.

szerk: elgepeleseket kijavitottam, bocsi

- Use the Source Luke ! -

Szerintem az MS elbaszta, hogy nem tamogatta a Linux platformot.
Ha lett volna MS Office hivatalosan Linuxra es Solarisra, lehet, hogy pl. az OOo soha nem fejlodott volna ilyen szintre, es az MS totalisan be tudta volna betonozni az Officat. Es valoszinuleg tobbi entersrac termekere is kevesebb "alternativa" szuletik.

Eszre veheto, ha elfogadhato aron egy komplex jolhasznalhato termek megjelenik Linuxra, akkor hasonlo kezdetleges open fejlesztesek stagnalni kezdenek. (Persze, ha mar van jol elterjedt open megaldas akkor nem)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

A szomszédos boltban ez szerepel:

Név: nettó ár bruttó ár
OEM Windows XP Professional HUN. SP2 30 400 Ft 36 480 Ft
OEM Office 2007 SBE HUN. 45 000 Ft 54 000 Ft
OEM Works 9.0 HUN. 5 400 Ft 6 480 Ft
OEM Windows Vista Home Premium 32bit HUN. 24 300 Ft 29 160 Ft

--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

A Sun elég erősen nyomatja a JavaFX-et, csak épp nem az átlagjúzereknél, hanem a fejlesztőknél. Hosszú távon hatásos lehet, mert mégsem a felhasználó dönti el, hogy mit tartalmaz egy weboldal (max a kliensekre telepített futtatóeszközökről tehetnek a felhasználók, de ez pl a WU miatt nem reprezentatív).

A szavazás állását látva szólni kell Ballmernek hogy gyúrjon rá a Silverre, mert ez kész bukás :-)

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Remélem ez is "kihagyható" lesz...

- - - - -
And the man in the rain picked up his bag of secrets, and journeyed up the mountainside, far above the clouds, and nothing was ever heard from him again...

A feleségem mutatott egyszer egy könyvet amiben le volt írva egy rakat dolog, a marketingről. Ami megfogott az az hogy a marketing vastörvényei. Abból az egyik így szól, és nagyon igaz:
Jobb elsőnek lenni egy piacon mint jobbnak. És ez mennyire igaz. A flash hamarabb volt elterjedt a silverlighth hiába lehet jobb (ez nem vélemény soha nem használtam fogalmam sincs) akkor is kénylemetlen átállni az emberek lusták. Ez ugyanúgy igaz desktop gépeken linux-windows. A win elterjedt mire jött a linux hiába sokkal jobb konstrukció a linux (ez viszont vélemény és tapasztalat az én szemszögömből, nem kell vbele egyetérteni) akkor is nehéz dolga van mert a win-nek van 1X év elterjedtségi előnye. Ez nem azt mutatja hogy be is betonozódik az állás, de iszonyó lassan változhatnak meg csak a dolgok.

+1, sajnos
mármint a win-linuxra mondom hogy sajnos.. ez a silverlight-flash dolog túlzottan nem érdekel, személy szerint annak örülnék a legjobban ha mindenhol java-t használnának, mivel az a legmultiplatformabb meg legnyíltabb (gondoljunk csak arra, hogy a sun kiadta a java nagy részének forráskódját, meg doksik, meg minden szar)

I hate myself, because I'm not open-source.

Én pl most tanultam meg Flash-ben progrsamozni, és kizárt, hogy jövőhéten nekiálljak a silverlight meg a .NET tanulmányozásának. A jávával még szemezem :)

szerintem a Silverlight lekörözi, mert szeretett Ballmer Istvánunk belcsomagoltatja a windowsba, és "kész a baj", mivel álláspontom szerint van olyan vonzó fejlesztési platform, mint a flash.

Ellenben arra számítok — és remélem is! —, hogy a pluginekkel elérhető tartalom szerepe csökkenni fog 3 éven belül. A böngészők MS fronton is fejlődnek, máshol meg aztán végképp, így nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a jövő platformja a javascript legyen, ez különösen a számítógpek teljesítménynövekedésének tükrében lehet így.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

a html5 videó eleméről nem is beszélve...
az svg az érdekes móka lesz, a videót legtöbb helyen nem olyan overlayszerűségként implementálják? érdekes lesz arra rárajzolni.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Egy apróságot elfelejt az MS. Azt, hogy a webes szakmában meglepően magas a Mac-ek aránya. Érdekes tapasztalat volt a Drupalcon, ahol alig volt nem mac gép. Ráadásul a Vista bukásával tör előre keményen az Apple.

Ezzel csak arra akarok célozni, hogy az Adobe elsődleges fejlesztői platformja az OSX, és elég nehéz lesz meggyőzni a webdesign cégeket, hogy dobják ki a Macjeiket, a jól bevált és ismert Adobe cuccokat.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

"a webes szakmában meglepően magas a Mac-ek aránya"

Szerintem egyrészt ez így ebben a formában nem igaz, másrészt ha a piac megköveteli -elterjed a silverlight-, akkor majd vagy lesz mac-re is silverlight fejlesztő eszköz, vagy aki lépést akar tartani, az majd alkalmazkodik a kialakult helyzethez.

Ne a minimálbéres PHP pistikéket nézd, akik heti <10 unique visitor alatti oldalakat csinálnak, hanem a komolyabb cégeket. Ott alap a Mac. Igényesebb designer kiröhög, ha Windowst tolsz elé, programozónak meg pont jó a Mac, mert kényelmes, de tud hackelgetni, ha kell.

Igényesebb cégek azt mondják, hogy az Apple géppel menjen az illető, mert prezentálni kell, hogy profi cégnél dolgozik. A webes szakmában pedig a VPS az egyik legfontosabb, abban pedig az Apple verhetetlen.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Nem vagyok Apple funboy, de tényleg nem rossz cuccot csinálnak, főleg ha VPS-ről van szó. A Windowsnál egyértelműen jobb, bár én személy szerint inkább Linuxozok.

Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

ugyan kérlek, mivel a windows futtatható maces virtuális gépben, definíciószerűen minden, ami van windowsra, van macre is;)
Különben is volt IE macre. Valami miatt nem lett sikeres 8-/

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

"programozónak meg pont jó a Mac, mert kényelmes, de tud hackelgetni, ha kell"

Lehet, hogy mi orultunk meg, de nalunk a desktop gepek gyakorlatilag arra valok, hogy legyen mirol ssh/rdp-zni, a tenyleges fejlesztes/forditas/teszteles az erre a celra fenntartott fejlesztoszervereken tortenik; igy a desktop gepek "hackelhetosege" jelentosegben kb. a hatter szinevel osszemerheto (ill. az fontosabb, mert a vilagos hatter hosszu tavon farasztja a szemet).

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

[x] Hidegen hagy

(a flash sem a szívem csücske)

"négy felhasználóból egynek a gépén már telepítve van a Silverlight támogatás" Ezt állíotta az ms a Silverlightról. A dologban az az érdekes, hogy Vista rendszerfrissítésekor kérdés nélkül (azaz, ha nincs feltelepült Silverlight) is telepíti. Természetesen kivehető a pipa, ha nem szeretnéd, de az átlagfelhasználót nem érdekli, sőt meg se nézi, miket szeretne rendszerfrissítés gyanánt feltelepíteni az oprendszere.

Ha eltűnne az Adobe és az MS, akkor itt lenne a világbéke. ;-)

Egyébként én nem hiszem, hogy az Flash-t le fogja körözni 3 éven belül, elvégre az már "itt" van. Meg aztán egy csomó dolog lenne, ami platformfüggetlen és most se használják ki: pl. svg. Szóval, ha az Adobe nagyon nem nézi be a lépéseket a sakktáblán, akkor esélytelen, hogy mattot kapjon Flash témakörben. (Persze ehhez nem ártana már egy 64 bites plugin.)

A másik: max. akkor terjedhetne el a Silverlight, ha a platformfüggetlenség megoldott lesz, mert egyre többen használnak alternatív OS-t és nem csak MS termékeket.

Mondok egy hat betűs szót:

Y - O - T - U - B - E

Majd ha az Silverlight-ra váltott. Szóljatok.

--
trey @ gépház

előbb lesz az :D
Google végülis jól tudná nyomni azzal a Chrome-ot... Szívná a fogát mindenki, de youtube nélkül nincs élet, ezért letöltené.
Elég durván hangzik, de szerintem csak azzal, hogy a google az oldalait átírja IE-uncompliantre, és megfelelő helyre irányítja a felhasználókat, már jelentősen lecsökkenne az IE részesedése.
Ahhoz, hogy a google ne veszítsen piacot, "mission critical" szolgáltatásokkal kéne megtennie, mint gmail, youtube, blogger.

Vajon kapna pert a nyakába?:D

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Szerintem ahhoz, hogy a Silverlight komoly akadályozó tényezője legyen az alternatív deszktop platformok terjedésének (Linux, Solaris, BSD) elég ha pár jó weboldal van ami nem működik máshol csak Windowson. És ezzel a céljukat el is érték. Csődbe meg nem viszi a céget az sem ha véletlen elbukik.

Egy analógia: A Word dokumentumok 95%-át gond nélkül megnyitja az OpenOffice is (ingyen!!!), a maradék 5% miatt azonban nem állhat át akinek ezen múlik az üzlete.

Sajnos nem. Az egyik egy 2003-as, a másik talán egy 2007-es volt és mindkettőben .doc formátumot használtak. A két Word nem tudott mit kezdeni egymás fájljaival, de ha közé raktál egy Openoffice-t, akkor minden rendben volt. Viszont érdekes módon az Excelnél nem volt ilyen gáz.

Akkor mázlista vagy. Alapevetően én is azt tapasztalom, hogy kompatibilis, de az előző melóhelyen erre rácáfolt a dolog. Egyébként ott se volt probléma, ha rtf-be mentettél, csak a doc-nál volt gond és ott is csak bizonyos formázási megoldásoknál. Viszont ezekről nem lehetett őket lebeszélni.

Hát ez bizony jó kérdés :-). Nem dolgoztam még ki teljesen az elméletemet.

Kicsit mixelve a többi itt olvasott véleménnyel:
1. Azért támogatják az OSX-et, mert a designerek jó része, pláne akik kapnak a "cool" technológiákra ott vannak. Ráadásul mivel az Apple is zárt technológia nem annyira veszélyes ellenfél. Plusz sakkban lehet tartani a beékelődött MS technológiákkal.
2. Icaza hogy miért örül nem számít. Ő csak egy nagyobb kis hal. Vagy téved, vagy bérenc.

Igazábul azt kéne látni h a silverlight nem a flash ellenfele, hanem a flexé. Mer a SL nem annyira designer eszköz, mint fejlesztői platform, akárcsak a flex. Annyiban releváns a dolog, hogy a flex alkalmazások a flash plugint használva futnak, szóval akkor a kérdést pontosítani kéne...