Új slágertermék a Lenovótól: Flex System blade architektúra x240 M5 szerverekkel (x)

 ( hup | 2015. november 3., kedd - 8:38 )

Lenovo – IBM? Mi változott és mi maradt? IBM System x szerver üzletága 2014 október elsején a Lenovohoz került. Ezzel együtt a BladeCenter és Flex System blade szerverek és switch-ek, illetve az x86-alapú Flex integrált rendszerek, a NeXtScale és az iDataPlex szerverek, a hozzájuk kapcsolódó szoftverek, illetve a blade networking is a Lenovo kínálatába került. A Lenovo nem akar változtatni a jól bevált recepten: ami jó azt tartsuk meg, csökkentsünk a költségeken, és ami nem jól működik, azt változtassuk meg, illetve fejlesszük tovább, amit lehet. Ebből kifolyólag idén jött is új fejlesztés az X szériához.

A Lenovo idei újdonsága az új x240 M5 blade architektúrájú szerver, melynek fejlesztése a sokoldalúságot és a rugalmasságot tükrözi. A megcélzott piacok között az adatbázis-szerver, virtualizált környezetek, nagyvállalati alkalmazások, kollaborációs és email-szerverek, média kiszolgálók, webes kiszolgálók, mérnöki-tudományos és felhő feladatokat ellátó megoldások is megtalálhatóak. Ez szinte a teljes szerveres piac, a kulcs pedig az egészen rendkívüli rugalmasságban rejlik.

A blade szerverek Intel Xeon E5-2600 v3 sorozatú processzorokat fogadnak, egészen a csúcsmodell 18 magos verzióval bezárólag. Ez azt jelenti, hogy a kétfoglalatos blade-ek 36 processzormagot és 72 utasításszálat kínálnak, ami nagy teljesítménysűrűség elérését teszi lehetővé - amennyiben erre lenne szükség. Ha terjedelmes operatív memóriát szeretnénk, az sem akadály, a blade maximum 1,5 terabájt memóriát is tud fogadni, 64 gigabájtos LRDIMM-ek segítségével.

A szerver egyik érdekessége a TruDRR4 memóriák támogatása - ez a Lenovo elnevezése a szigorúan bevizsgált memóriamodulokra, amelyek az iparági átlagnál magasabb, 2133 MHz-es (effektív órajelet) és alacsony késleltetést is megbízhatóan viselik. A TruDDR4 családban RDIMM-ek is találhatóak, amelyek a memóriahibák ellen nyújtanak védelmet, és az üzleti kritikus feladatok esetében alapelvárásnak számítanak.

A sokoldalúság jegyében a rendszer támogatja az NVMe csatolós, PCI Express buszra kötött SSD-k használatát is, olyan helyzetekre, amikor rendkívül fontos a lokális tároló sebessége. Ez a kapacitás kiegészíthető a Storage Expansion Node segítségével, amellyel további 12 db menet közben cserélhető 2,5 hüvelykes meghajtót képes fogadni.

Szintén a sokoldalúság jegyében született meg a PCI Expansion Node is, ami további 4db hagyományos kialakítású PCI Express csatolóval rendelkező kártya konfigurálását teszi lehetővé a blade architektúrán belül.

Az új Xeonok már támogatják a harmadik generációs PCI Express szabványt, az új busz mintegy 60 százalékkal magasabb átviteli sebességet tesz lehetővé. A Lenovo le is csapott a lehetőségre és a beépített I/O és hálózati vezérlőket is PCIe 3.0-ra frissítette, így a vásárlók azonnal kihasználhatják az alacsonyabb késleltetés és magasabb átviteli sebesség előnyeit.

A külvilág felé egyébként a rendszer 10 gigabites Ethernet, 16 gigabites Fibre Channel vagy FDR Infiniband kapcsolaton tud kommunikálni. Node-onként 32db virtuális I/O port érhető el, amelyek Ethernet, hardveres iSCSI és FCoE protokollokat támogatnak, kívánság szerint.

Az System x sorozat részeként az x240 M5-ben is megtalálhatóak a Trusted Platform Assurance elemei, amelyet kimondottan a szerveres biztonság emelésére fejlesztett a cég. Ez több, önmagában is hasznos megoldás gyűjteménye a TPM-chipektől az öntitkosító meghajtókig, az eredmény azonban egy megbízható, a legkomolyabb elvárásoknak is megfelelő platform.

(A Lenovo megbízásából készített anyag.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Gyorsan egy kérdés: "amelyek az iparági átlagnál magasabb, 2133 MHz-es (effektív órajelet)", ez ddr4-nél mennyivel magasabb az iparági átlagnál?

Másképp skálázódik az órajel mint a "hagyományosnál":

TruDDR4 Memory DIMMs have a unique signature programmed into them so your system can verify that you have TruDDR4 Memory installed in your system. Since the memory will be authenticated, memory stretch goals are enabled only when TruDDR4 Memory DIMMs are detected. For example two RDIMMs per channel at 2133 MHz supported only on TruDDR4 RDIMMs installed in System x servers and Flex System compute nodes versus the industry standard of two RDIMMs per channel at 1866 MHz.

Forrás: http://www.lenovo.com/images/products/system-x/pdfs/datasheets/options_memory_truddr4.pdf

Ha jól tudom DDR4-ből eleve 2133MHZ-es alapórajel, vagy legalábbis a kapható modulok ezzel nyitottak:
- http://www.engadget.com/2012/09/26/final-ddr4-specification/
- http://www.pcworld.com/article/2010589/new-ddr4-specification-sets-the-stage-for-new-dram-in-computers.html

Jedec szabvanyon kívüli órajel.

Mármint melyik?

„ami jó azt tartsuk meg” – a thinkpad x240-nél ez nem igazán működött...

ezzel saját tapasztalat okán egyet kell értsek, de ez még így is kivánatosabb mint a kategória többi hasonló cucca

ebbe a termekvonalba milyen (windows) backdoor-t/spyware-t/egyeb turpissagot tettek a kinaiak?

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Nem tudok róla hogy bármilyen (windows) backdoor-t/spyware-t/egyéb turpisság került volna az eszközökbe. Szerverek esetében nagyon ritka az előtelepített változat.

firmwsre nelkul jonnek?;)

jaja, pont erre gondoltam :-)

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Nem firmware-ről volt szó az eredeti hozzászólásban ha megnézed. Természetesen firmware-rel együtt érkeznek az eszközök, amelyek folyamatosan frissülnek a gyártó által.

A windows zarojelben volt. Bar valoban nem ertem en sem, miert igy irta sj.

De akkor megkerdezem en. A firmware backdooral jon, vagy az csak az US verziokban van?:)

Urban legend ez a backdoor dolog. Természetesen, mint minden piaci szereplőnek a Lenovo termékeiben sincs semmilyen hátsókapu. Számunkra is, mint minden B2B gyártó számára a legfontosabb dolog a bizalom, azt pedig csak egszer lehet eljátszani. Biztosíthatlak, semmilyen kiskapú nincs belerakva a rendszerbe se fw se op rendszer szinten (bár ezt a Microsoft részéről már nem tudom biztosan állítani, csak remélni  ). A Lenovo kínai cég, de a rendes piacgazdaság szereplője és ugyanazok a standardok vonatkoznak rank is, mint a piac minden szereplőjére.

pontosan ezekre gondoltam. Nagyon hiheto ezek utan mfarkas mosakodasa, hogy a lenovo cuccok tisztak. Hat persze. Vagy clueless, vagy hantazik (es akkor probaltam finoman fogalmazni)...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

BTW, a tobbi kinai gyartorol epp ugyanezeket lehetett olvasni telefontemaban.
Ujabban a oneplus OS-se is zart. Igazabol abban sem bizok en pl. Es akkor meg csak az OS-rol van szo...barmit beepithet azon kivul, ha kedve szottyan.

Magyarul baszhatjuk:O

ja, foleg, hogy mindent (mar a mezet is) Kinaban gyartanak...

--
"nem tárgyszerűen nézem a dolgot, hanem a vádló szerepéből. Sok bosszúságot okoztak, örülnék ha megbüntetnék őket - tudom gyarló dolog, de hát nem vagyok tökéletes." (BehringerZoltan)

Farkas Miklós vagyok a Lenovótól. Technikai specialistaként dolgozom a Lenovo szevrer csapatánál. Ha bármilyen kérdésetek van, szívesen válaszolok rá, illetve hamarosan tartunk egy Webexet XClarity Systems Management témakörben. Ha esetleg valakit komolyabban érdekelnek az eszközök, akkor van lehetőség a kipróbálásukra is. VPN hozzáféréssel tudunk Flex System keretet illetve szervereket biztosítani a távoli eléréshez.

Miki ne szpemmelj ide :) UCS-t mindenkinek! 8Gb SAN elég mindenre :)

Ugyanúgy tudunk a Flex keretbe Cisco Fabric Extendert tenni, amivel natív módon lehet csatlakozni a Nexus switch-ekhez. Akár Converged megoldásunk is van ha éppen az kellene...

Fordított esetben ez nem feltétlenül igaz. UCS-ben nincsen natív FC, sem Infiniband, sem más opció... ;)

Remek. Jelentkezni fogok.