VMware virtualizációs szoftvert az IBM-től? (x)

 ( hup | 2009. április 19., vasárnap - 22:00 )

Felmérések szerint a cégek a rendelkezésre álló szerverek kapacitásának csak alig 10 százalékát használják, a gépek tehát idejük túlnyomó többségében üresen járnak, de a rosszul kihasznált szerverek ugyanannyi helyet, közel ugyanannyi energiát és hűtést igényelnek mint a jól kihasznált gépek.

Szervervirtualizáció segítségével ma már akár a belépőszintű x86-os kiszolgálókon is futtatható több operációs rendszer és több alkalmazás, amivel beruházási és üzemeltetési költséget takaríthatnak meg a vevők, emellett a szerverek menedzselése is egyszerűbbé válhat. Az eredmény: kiegyensúlyozott informatikusok és elégedett vállalatvezetők.

Sokan nem tudják, de elsőként az IBM alkalmazott szervereiben virtualizációt - az IBM mainframe-ek 40 éve alapszolgáltatásként kínálják a virtualizációt. Az eltelt évtizedek alatt a Nagy Kék hatalmas tapasztalatot halmozott fel ezen a területen, a technológiát ma már szerverei tárolóiban és más termékeiben is alkalmazza. Az x86-os szerverpiacon tisztán vezető virtualizációs megoldás, a VMware is az IBM köpönyegéből bújt elő, a vállalat alapítói korábban a Nagy Kék mainframe-jeinek virtualizációs technológiáján dolgoztak.

Az IBM a VMware 1998-as alapítása óta szoros kapcsolatot ápol a céggel. Ennek köszönhetően az IBM volt a világon az első VMware-forgalmazó, az első fejlesztőpartner, az IBM lépett először piacra először VMware-alapú blade szerver megoldással, de az IBM jelentette be az első rendszert VMware Infrastructure 3-hoz is. A két cég együttműködése több mint egy évtizedes, ezalatt az IBM a szerverszállítók körében egyedülálló kompetenciát épített fel a VMware-alapú környezetek tervezése, értékesítése, telepítése és támogatása terén. Az IBM a világ legnagyobb VMware-viszonteladójaként a virtualizációs megoldások gyakorlatilag teljes skáláját kínálja.

A VMware virtualizációs portfoliójának alapja az ESX Server. Az ESX Server segítségével a szervereken egymástól függetlenül működő virtualizációs terek hozhatók létre, amelyekhez dedikált erőforrás (processzor, memória, merevlemez, hálózati csatoló) rendelhető. Ezekre külön operációs rendszerek és külön alkalmazások telepíthetők, amivel növelhető a szerverek kihasználtsága - amire eddig több gép kellett, azt virtualizációval kevesebb is elvégzi. Az erőforrások dinamikusan allokálhatók, a terhelés függvényében lehet egyik vagy másik alkalmazáshoz több processzort, nagyobb memóriát vagy éppen több merevlemezt rendelni.

A virtualizáció előnyei azonban túlmutatnak az egyszerű hardverkonszolidáción. Ha több szerverre építi valaki az ESX-alapú környezetét, a virtuális gépeket akár leállás nélkül is mozgathatja köztük (VMotion), ezáltal biztosítva az üzletfolytonosságot túlterhelés vagy akár hardverhiba esetén is. Az IBM VMware-licencek vásárlása esetén ráadásul ingyenesen biztosítja a virtualizált környezetek felügyeletére szolgáló IBM Virtualization Manager szoftvert, amellyel több virtualizációs platform felügyelhető egyetlen pontból.

A két cég közötti szoros partnei kapcsolatnak köszönhetően az IBM-től vásárolt VMware-licencek olcsóbbak lehetnek az egyéb csatornákon keresztül megvásárolt licenceknél, ráadásul a vállalat szervervásárlás esetén a hardver árából még jelentős kedvezményt is ad, amennyiben a vevő VMware licenccel együtt vásárolja meg. A cég a teljes környezetre (hardver, VMware, vendég Windows és Linux operációs rendszerek) teljeskörű támogatási szolgáltatást is kínál, így a felhasználók egyetlen szállítóval állnak kapcsolatban, a komponensek gyártói pedig nem fognak egymásra mutogatni, ha felmerül a kérdés, hogy kinek a terméke okozza a hibát.

Természetesen támogatási szolgáltatás nélkül is vásárolható VMware-alapú környezet az IBM-től, így azok a cégek is belevághatnak egy virtualizált infrastruktúra kiépítésébe, amelyek úgy érzik, maguk is megbirkóznak az üzemeltetéssel és nincs szükségük az IBM támogatására. Az IBM-től megvásárolt VMware szoftverlicencek nem kötődnek a cég hardvereihez, így későbbiekben tovább használhatók más hardverkörnyezetben is.

További információért kattintson ide.

(Az IBM megbízásából készített anyag)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

VMware... IBM... ajjajj, félek, hogy lassan érik egy TODO list item nekem ebből az IBM Virtualization Managerből...

Valaki próbálta már amúgy? Ez egy VirtualCenter-t helyettesítő termék akar lenni, vagy vele együttműködő vagy mi?
---
Linux is bad juju.

Nem használtam még, de ahogy nézem nem minden területen helyettesíti.

Mai ajánlatunk: 1 x3650 vCenternek és x3850 M2 hypervisorok alá, adj hozzá SAN-t ízlés szerint és tálald tetszés szerinti switchekkel.
:)

...és pakold a nullákat a számlaösszeg végére. :)
--
\\-- blog --//

:)
És még ki is hagytam azt, hogy hintsük meg az egészet VMware licencekkel.

:D

---------------------
http://virtualize.hu

és amikor a 16 procis, 64GB ramos, x86 (pc :-]) szerverben lerohad a scsi vezérlő, akkor egyszerre három guest szerver is le tud halni.

Ja. Mert multipath mint olyan nyilván nincs a "PC" szerverben, mi? Ja, hogy ahhoz ésszel kellene tervezni, és nem 1 vezérlőt belerakni? Hát igen.

nem én terveztem, ugyanígy puffogtam:)
de el tudom képzelni azt a helyzetet amikor az öltönyös -akit dönt a projektpénzről-, azt mondja, h nembaj bevállaljuk egy vezérlővel. csak az ügyfélnek felejti el megmondani, h mi most teljesíménykihasználást adunk és nem stabilitást.

btw, nem ismerem a szerver árakat, de el tudok képzelni olyan szcenáriót, hogy egy szerver 5000$, de a több vezérlős változat 7500$ és nehogy már annyit adjunk egy plusz vezérlőért felkiáltással állítják a szőnyeg szélére a tanácsadót. aki meg vállat von, h én megmondtam.

Ugyan máshol(AIX) az guestek a vezérlő maradékhőjén is elfutnak :)

Felmérések szerint a cégek a rendelkezésre álló szerverek kapacitásának csak alig 10 százalékát használják, a gépek tehát idejük túlnyomó többségében üresen járnak

Nagy kár, hogy azt semmilyen felmérés sem fogja kideríteni, hogy vajon a jobban kihasznált szervereken futó dolgoknak van-e haszna vagy értelme?

Kevesebb szerver, kisebb villanyszámla?

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Ehhez meg felmeres sem kell: kilovod, ha sikit erte valaki, akkor volt valami haszna. :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

x86-on futo oprendszerek tamogatjak egyaltalan a dinamikus memoria es CPU valtozast?

Linux kernelben van mindkettőre támogatás, bár tény, hogy sosem használtam még egyiket sem.
DE olyan vas volt már a kezeim között, ami memória hotplug támogatással rendelkezett (más kérdés, hogy fel sem merült bennem, hogy kirpóbáljam).
---
Linux is bad juju.

Próbáltam cpu "hot plug"-ot, és működött is. UltraSparc T2 architektúrán, Ldom virtualizációval, Ubuntu akármi disztrib.
Viszont, ha nagy volt a processzor terhelés, akkor néha eltaknyolt a cpu hozzáadáskor, vagy elvételkor.

Azok igen, de az esx a jelenlegi allapotaban kozvetlenul nem, tehat itt valaki valamit benezett (vagy ok mar a vi4-et promozzak?).

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Szerintem itt a resource poolokra gondoltak inkább, de akkor is csúsztatás(marketing). CPU-ra (diszkre is) igaz is, de nem mennyiség, hanem mhz-limit/reservation és share gépenként, de memóriát virtuális gép szinten csak kikapcsolt állapotban tudsz bővíteni (RP-t viszont bármikor).
Bár ezt neked -ahogy korábbi vmware-es hozzászólásaidra emlékszem- nem kell magyarázni, de többieknek jól jöhet.

Panther csapat, alright.
„Слава Труду”

Sőőőt Leopárd.

Attól tartok, ezt rajunk kívül senki nem érti :)
De nem baj, ilyen a belsősök élete.

„Слава Труду”

Hali!
Nem értem, miért hír ez. Akinek volt esze, az eddig is innen vásárolt. Nem kellett hozzá semmi vizsga, befektetés, s az ár is sokkal jobb, mint a legjobb direkt partneri ár.
Üdv
András

Mi például azért nem a vezető szervergyártóktól (nem csak az IBM-től lehet) vettük legutóbb sokezer dollárért VMware licencet, mert a rendszer, ahova illesztettük, EMC storage-okkal van tele. Az köztudott, hogy a VMware az EMC leányvállalata. A VMware (az egyik viszonteladóján keresztül) pedig elmondta, hogy ha a rendszerhez hozzáértő szakember kell, akkor jobb, a hardver és a szoftver egy kézből van. Az ügyfél ezt el is fogadta. Meg azt is, hogy ha probléma van, akkor igény esetén Bécsből indul a Vmware szakembere segíteni, míg a másik esetben max. egy meleg kézfogás járt volna a szoftverek mellé.

Persze ahány deal annyi eset. Nyilván lehet olyan helyzet, ahol az IBM ajánlata jobb. Főleg ha a rendszer IBM.

--
trey @ gépház

Csak ki ne törje a lábát a nagy sietségben :)
Az ügyfél meg legalább nézhet egy csomó presales PPT-t.

Üdv
kisza

ez mitol lett 'hir?' ( azon tul, hogy fizettek erte...? )

az IBM eddig is errol volt hires... az LPAR -ok nemikeppen tobbet tudnak, mint az egyeb x86 -os hasonlo rendszerek ( egyallt van ilyen? :))

az hogy valami olcsobb es 'nem jobb' lett, no mind1...

jelen hozzaszolas CC licence alatti :)