Nyári időszámítást! Most!

Oroszországban eltörölték a téli időszámítást. Ami azt jelenti, hogyha télen félötkor végeznek a munkával az emberek világosban mehetnek haza vagy bóklászhatnak az utcákon.

Kövessük az orosz példát és Magyarországon is töröljük el a téli időszámítást!

Forrás:
http://index.hu/kulfold/2011/02/08/oroszorszag_eltorli_a_teli_idoszamit…

Hozzászólások

+1, mert akkor nem kell olyan hackeket csinalni, mint a JEST.

--
|8]

- azt írja hogy (többször :)) bebizonyosodott energiamegtakarítással nem jár a téli időszámítás
hol? mikor? hogyan? volt már másik országban átállás?

- arra hogy mi átálljunk-e arra bőven ráérünk jövőre gondolkodni miután megnéztük náluk hogy változtak a statisztikák, egy ekkora ország már elég jó alap lesz a stresz, energia, meg mindenféle hatásokhoz

Nekem például a visszaállás nyári időre mindig több napos kuka viselkedést okoz, ami forintosítható termelés-kiesés. (szoftverfejlesztő)
Ellenben kifejezetten szar érzés, hogy októberben egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag az egész nap egy hosszantartó éjszakává változik az óraállítás miatt. Szóval a kérdés számomra inkább az: mi értelme állítgatni? És miért nem hagyjuk a francba a télit?
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

hol? mikor? hogyan? volt már másik országban átállás?

Mivel szarul emlékszem, elmondom hogy mi rémlik. Ne vedd pontos válasznak, inkább laza sztorizgatásnak.

Eddig mindig lelkesen nyomatták a dumát a közgázos "energetikusok" és a mérnők közgazdászok Oroszországban, hogy az évenkénti óra állítgatás asztronómiai léptékű megtakarítással jár.
Majdnem négy milliárd kilowatt-óra! MILLIÁRD! Ez több mint egy millió tonna szén! MILLIÓ TONNA! ÉRTED!? (amúgy 2009-es adat)

Mivel nyomasztóak a számok, az ember hajlamos elhinni, hogy jé, tényleg van haszna az átállítgatásnak.

Viszont...

Jó, de mennyi idő alatt lehet ez előállítani ezt a hatalmas megtakarítási mennyiséget rendes körülmények alatt?
A válasz sokkoló - egy nap alatt.
Innentől kezdve, ha 365 napot veszel alapul egy évnek és kiszámolod az egy nap "megtakarítását" százalékban,
akkor kijön a fantasztikus "nesze lópassz, fog meg jól" 0,3 %.

0,3%

Van még egy másik kérdés. Tulajdonképpen kinek is, mit is spórolunk?
A nagyfogyasztóknák? A kohóknak, villamosoknak, troliknak, vasútnak, közvilágításnak, melegházi beszbaszoknak ua energia kell, lópikulát nem számít az óra állása.

Magunknak? Hat, vazzuljunk, vegyünk energiatakarékos izzót, rögtön spórolunk 60-90% éves szinten, szemben a 0,3%-al.
Jah, hogy qrva drága a "hatékony" és kapásból elviszi a "megtakarítást"?

Akkor unokáinknak?
Addigra elfogy az olaj, szén, na még a nyugdíj...

Akkor mutáns földönkívülieknek?
Vogonoknak úgyis csak útban leszünk...

Akkor mégis, kinek is, mit is spórolunk a saját időnk, pénzünk elcseszésével?
--
Solaris Express
Opera

Magyar adatokat nem ismerem, Oroszországról írtam, elméletileg 2009-es adatairól.
Adatok egy orosz nyelvű cikkben szerepeltek. Mivel nem vagyok oknyomozó riporter, és őszintén szólva nem izgat a téma, így nem ellenőriztem a forrást.

Az óra állítgatást hülyeségnek tartom.
--
Solaris Express
Opera

az energián kívül (ami ha kevés akkor sem elhanyagolható, igen az unokáknak meg még későbbre, van aki a saját udvarába is képes ledobni a szemetet van akit a szeméttelep is zavar, nem vagyunk egyformák)
van még más is ( http://en.wikipedia.org/wiki/Daylight_saving ) amibe inkább nem mennék bele mert most végre nem kell okoskodni, tanulmányokat írni légből kapott adatokból, hanem csak hátradőlni és megvárni az igazi eredményét a valódi "kísérletnek" :)

-1
En szeretem az ora allitgatast. :)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

vajon azt hogy csinálták? megszüntetik a telet:))

Apple is spórolhatna egy csomót a programozók bérén.

Valami megmozdult. Talán még megélem, hogy nem kell állítgatni, és a 21. századnak megfelelő csak nyári időszámítás lesz magyarországon is.
Már csak az a kérdés, melyik lesz előbb: ez, vagy az IPv6? :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Nem mondtam télit, mert kifejezetten gyűlölöm a korai sötétedés miatt. A téli időszámítás a középkorra jó volt szerintem. A 21. században nincs értelme. És tudom, hogy a téli az eredeti, de akkor is felesleges télire folyton visszaállni. Egyedül a hagyományokra visszavezethető okai vannak, semmi más. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Tehát álljunk át itteni nyárira, és ne állítgassunk többet. Világos, én is ezt mondtam. Hogy a jobb fülemet a bal kezemmel a tarkóm mögött átnyúlva vakarom-e, vagy egyszerűen jobb kézzel, az mindegy, a lényeg, hogy ne viszkessen, nem? :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

+1 illetve +SOK

A spanyolok UTC+1-et használnak. pedig jórészt még nyugatabbra is vannak a 0°-tól, ahol csillagászatilag az UTC az igazi.
Mi pedig ennyire keletre a 15°-tól, az UTC+1 "igazi" vonalától, még mindig UTC+1-et használunk. Nálunk sokkal indokoltabb lenne UTC+2-t használni, mint a spanyoloknak UTC+1-et.
Ráadásul mi vagyunk az időzóna keleti határán. Mi szívunk a legnagyobbat. Mi vagyunk az időzóna legsötétebb országa. Maradhat ez így? ... :) (csak félig vicc)

Mert a spanyolok tudják, hogy tök mindegy, mikor világosodik, reggel az ember munka előtt nem nagyon ér rá azzal foglalkozni, hogy felkelt-e már a nap. Az viszont nagyon nem mindegy, mikor megy le a nap! És spanyolországban a turistákból élnek, tehát a napnak "sokáig" fenn kell lennie! :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Amúgy, ha valaki egy órával korábban megy be a munkahelyére és a munkahely ezt engedi, akkor ő, saját hatáskörben eltörölte a téli időszámítást. Mindenki lehet saját életének Medvegyeve.

ha teljesen félretesszük az energia meg a többi általában felhozott szempontokat, csak arra figyelve hogy a téli időszámítást akarják néhányan eltörölni és nem a nyárit, tehát az eredmény:

régen ugye mindenki paraszt volt ezért az állatokkal együtt keltek amik meg a naphoz igazodtak, de most már mindenki felvilágosodott városlakó ezért ugye későn kel későn fekszik, ezért a 21. század találmánya: állítsuk teljes egészében vissza az órát

... picit nevetséges

10 év múlva meg 25 órássá tesszük a napot hogy több időnk legyen? :)

dehogynem :) pont ezt mondtam én is ;)

az egész nyári időszámítás arról szól ezt http://en.wikipedia.org/wiki/File:Greenwich_GB_DaylightChart.png a felső puklit kiegyenesítsük, mert a többség a Nappal szeret ha nem is kelni de ébredni, a maradék témabeli :) meg képes lenne csak az egyéni igénye miatt az egészet felrúgni :)