16 Tb fájlrendszer ext3-al

 ( Kupak | 2011. február 4., péntek - 9:55 )

Sziasztok!

A cégünknél most üzemelünk be egy 16Tb-os RAID6-os volume-ot (iSCSI -val), ext3at raktunk rá és olyan probléma van vele hogy rsync-el át akarjuk migrálni a régi fájlrendszert, de az néhány fájlnál nem hozza magával a jogosultságokat, és simárn root root-al jön létre az új fájl (a fájlok 99%-a viszont rendben van)... Mi lehet ennek az oka? Az ext3-at mkfs.ext3-al csináltam, ami alap beállításokkal hiba nélkül lefutott, 4K block mérettel. Előfordulhat hogy valami fájlrendszer szintü probléma van a dolog hátterében? Az rsync-et "-av" kapcsolóval paramétereztem.

A másik kérdésem az lenne hogy ext2ifs-el próbáltuk rávenni a Windows-os szervereinket hogy ők is lássák a meghajtót, de formázatlanként látják a partíciót, és ha rá akarunk nézni a meghajtó tartalmára akkor formázni szeretné. (Holott már egy csomó dolog fel van rá másolva...) Létezik valami használható megoldás arra hogy egy tömböt lássanak a linuxos és a windowsos szerverek is? Nem szeretnénk több volume-ot definiálni, mert a linuxos szervereink belátható időn belül el fogják használni ezt a tárterületet, a windowsos-akat viszont csak azért szeretnénk beállítani hogy ha esetleg kifogynak a helyből akkor hirtelen tudjunk hova nyúlni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Windows-on a unix services nem tud NFS klienst? Azzal jobban jártok valszin, mint bűvészkedéssel.

Fibre channel-en csatlakozunk a SAN szerverhez, azon pedig nem megy át az NFS...

Ezt sejtettem, de valszin egy Linuxos vason keresztül ki tudjátok ajánlani a kötetet vész esetén.

Azért látják formázatlannak mert:

"""
Large inodes

The current version of Ext2 IFS only mounts volumes with an inode size of 128 like old Linux kernels have.

Some very new Linux distributions create an Ext3 file systems with inodes of 256 bytes. Ext2 IFS 1.11 is not able to access them.

Currently there is only one workaround: Please back up the files and create the Ext3 file system again. Give the mkfs.ext3 tool the -I 128 switch. Finally, restore all files with the backup.
"""

http://www.ext2fsd.com/?page_id=25

"5. large inode size: 128, 256, …"

Köszi! Ez vhogy elkerülte a figyelmünket... És az hogy az rsync nem viszi át a jogosultságokat az milyen problémából adódhat? Lehet hogy a windows már beletrutyizott a fájlrendszerbe?...

Kicsit tanácstalan vagyok hogy most újra csináljam-e az egész fájlrendszert, mert a fájlok áthelyezése így is napokba tellik...

Amúgy a végén lehet hogy az lesz hogy a windowsok majd kapnak egy sima samba megosztást, csak eddig ezt nem akartuk mert így gigabitnél nagyobb sávszélességet nem fogunk tudni elérni...

nincs semmi (hiba)üzenet? 1-1 hibásan áthozott file-t ugyanoda, vagy akár másik könyvtárba rsync-elve is ez történik?

Lehet hulyeseget mondok, de ugy remlik az ext3 alapbol csak 8Tb-ot kezel, es csak trukkozessel veheto ra a 16-ra. Nem lehet ebbol gond?

-p, --perms
This option causes the receiving rsync to set the destination permissions to be the same as the source permissions. (See also the --chmod option for a way to modify what rsync considers to be the source permissions.)

(Szerk.: most elbizonytalanodtam, ui. en mindig -azvpt kapcsolokat hasznalok, es a man azt irja, hogy a -a [archive] funkcio mar tartalmazza a prezervaciot).

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Ha nem kell uid/gid mapping, akkor tolj be egy --numeric-ids -t is neki, hátha.

Fájlrendszer szintű probléma kizárt.

Van bátorságod ennyi adatot ext3-ra tenni? Használj zfs-t, azt pont erre találták ki.

Eh...

Én zfs-re nem merném tenni. btrfs-re se, amúgy. Nekem még kissé új a zfs. Bár az új otthoni szerveremre alighanem az fog kerülni.

Hasznos tipp, Linuxot és Windowst használ, a ZFS olyan jól működik mindkettővel. :)

Én épp akkor használom az ext-szériát ha jó adatbiztonság kell.

zfs nincs windows alatt.
Viszont vxfs van linuxra is és windows-ra is, és asszem version 6-tól kezdve cross-platform.
Stabil és gyors, cserébe nem olcsó, de az FC storage alapján úgy látom akadhat rá pénz...