Új, egységes Linux rendszer a közigazgatásban (?!)

Fórumok

Tegnap voltam az anyakönyvi hivatalban. A hölgy szólt, hogy új gépük van, még nem ismeri igazán, kicsit lassabb lesz. Statisztikai adatok bekérésénél foglalkozásként beírt informatikus jelzőnél felcsillant a szeme, s kezembe nyomta az új gép katalógusát, hogy segítsek neki, mert két nyomtató van, hogy kell értelmezni a leírtakat.
Ekkor nézem, valami ilyesmi volt a szöveg benne: egységes megjelenésű, Linux operációs rendszerrel telepített számítógépek a közigazgatásban.
Ránézve a monitorra így már feltűnt, hogy nem egy butított XP ficereg rajta, hanem egy XP skinnel ellátott SUSE (ha jól tévedtem). Ha jól láttam, ez a cég: mands pont hu

Mit szóltok? Január 3-tól Linux ketyeg a házasságkötések, születések szolgálatában :)

Hozzászólások

Klassz! Mennyibe került az elődje, amit lazán kidobtak?

Én idén január 1-től bontottam fel a szerződéseimet az önkormányzatokkal, elegem volt a közigazgatás kiszámíthatatlanságából. Mondjuk nem ebből éltem, ez félig karitatív tevékenység volt, szívesen csináltam, de nem normális, amit budapesten a minisztériumokban csinálnak. Káosz. Ez a megfelelő szó.

Lehet, hogy hülyeséget írok, de megörököltem egy Lenovo-s notebook-ot ATI kártyával.

Ha Linux, akkor NVidia. Szóval már 6 éve Linux van ezen a gépen, én meg reggeltől estig az ATI-val szopok. Más baj nincs a géppel, de sajnos az ATI-t nem tudom kilapátolni belőle a kukába, max. ugyanolyan ATI-t tudok rendelni helyette.

A buzi AMD/ATI gárda meg 5 évig támogatta(?) a Linux driverét. Azalatt az 5 év alatt nem voltak képesek működőképes driver-t írni Linux alá, most meg már nincs rá support sem.

Szóval, ha Linux, akkor érdemes olyan hardvereket venni, ami kompatibilis a Linuxszal.
Nem tudom, hogy az érintett asztali gépeket valóban cserélni kellett volna-e, vagy elég lett volna az inkompatibilis hardvereket kilökni, de nem triviális a kérdés.

Természetesen olyan hardvert kellett volna eleve venni, amelyik mindkét rendszerrel maximálisan kompatibilis, de ugye az többe került volna...

3D gyorsítással?

Mondjuk wine alatt a Heroes of Might and Magic V elmegy vele?

A régi ATI driverrel hellyel-közzel ment, csak időnként egy bug miatt behalt, meg lassú volt.
Kiadtak hivatalosan egy Linux driver-t, ami minőségben mindent alulmúlott, de hivatalosan elmondták, hogy Linux kompatibilisek.

A közigazgatásban sajnos nem szakemberek dolgoznak az alacsony bérezés miatt. Úgy gondolják, hogy az új gépek azok jobbak.

Sokáig én is eme tévhitben voltam, de mikor a 6 éves Lenovo notebookom sebességben szétvert egy új dual-core notit, akkor elgondolkoztam, hogy itt valami nem stimmel.

Ellenőriztem a paramétereket, a 2 dual-core proci egyenként 800 MHz-en futott, míg a notebookom egyetlen processzora 1.8 GHz-en ketyegett. Ennek fényében nem meglepő a végeredmény. Az én gépem az ATI kártyát leszámítva 6 évesen is labdába tud rúgni.

Én már nagyon régóta azt vallom, hogy számítógépet 5-6 évre kell venni és nem kell sajnálni a pénzt a jó minőségű alkatrészekbe. A nővérem közalkalmazott és 2-3 évente új notebook-ot kap, mert széthullanak.

Pedig 300-400 ezer között veszik meg ezeket az egyszer használatos notebook-okat! 300.000-ből szerintem lehetne olyan gépet venni, ami 5 év múlva is gép marad.

Kb. itt 3200+ darab gépről van szó, amit nem piaci áron, hanem annak 1,5-2-szereséért vettek szoftverrel - azt is vették - GSM modemmel - 3200+ db - központi rendszerrel, betanítással, supporttal...kicsit más terület, mint a te otthoni pc-d. Kissé más az adatkör is, amit kezeltek vele...kevés .avi sok személyes adat :)

Ráadásul minden a spórolástól zeng....ergo elég lett volna ezekre a gépekre feldobni a linuxot és beizzítani az új rendszert. De nem, itt nem a spórolás vagy az új rendszer a hagsúlyos, hanem megint a jó kis zsíros közbeszerzés mindenáron.

"Linux ketyeg a házasságkötések, születések szolgálatában :)"

Tux mint termékenységi motivum :DDDDDDDDDDDD

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Off: a szavazás befigyel az említett oldalon:

Mi az a Lenovo?
Az olyan mint a lego csak újabb
Nem tudom én hiányoztam akkor
Gyakorlatilag a kenderből képzett len állagmegóvására szolgáló eszköz
Az IBM már megint kitalált valami okosat

Ebből én sem tudnék választani...