Új, egységes Linux rendszer a közigazgatásban (?!)

 ( Anonymous | 2011. január 4., kedd - 10:31 )

Tegnap voltam az anyakönyvi hivatalban. A hölgy szólt, hogy új gépük van, még nem ismeri igazán, kicsit lassabb lesz. Statisztikai adatok bekérésénél foglalkozásként beírt informatikus jelzőnél felcsillant a szeme, s kezembe nyomta az új gép katalógusát, hogy segítsek neki, mert két nyomtató van, hogy kell értelmezni a leírtakat.
Ekkor nézem, valami ilyesmi volt a szöveg benne: egységes megjelenésű, Linux operációs rendszerrel telepített számítógépek a közigazgatásban.
Ránézve a monitorra így már feltűnt, hogy nem egy butított XP ficereg rajta, hanem egy XP skinnel ellátott SUSE (ha jól tévedtem). Ha jól láttam, ez a cég: mands pont hu

Mit szóltok? Január 3-tól Linux ketyeg a házasságkötések, születések szolgálatában :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Klassz! Mennyibe került az elődje, amit lazán kidobtak?

Jól látod, az orrom előtt selejtezték az azt megelőző DELL gépeket. Szerintem simán ráment volna arra is a linux-os rendszer, de akkor ugye fent jelzett cég nem tudott volna szépséges barabone gépeket eladni.

Én idén január 1-től bontottam fel a szerződéseimet az önkormányzatokkal, elegem volt a közigazgatás kiszámíthatatlanságából. Mondjuk nem ebből éltem, ez félig karitatív tevékenység volt, szívesen csináltam, de nem normális, amit budapesten a minisztériumokban csinálnak. Káosz. Ez a megfelelő szó.

A zseni átváltja a káoszt (saját haszonra).

Ezt senki nem látja át. Ez csak arra jó, hogy bedobod a hálót a vízbe és nehéz üresen kihúzni. De nem is ez a cél. :) Csak ugye a hálódobálók mások, mint akiket lecsesznek, ha nem működik a rendszer.

Pont ezért írtam, hogy átváltja és nem azt, hogy átlátja :(

Örüljünk más bódoccságának! :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Lehet, hogy hülyeséget írok, de megörököltem egy Lenovo-s notebook-ot ATI kártyával.

Ha Linux, akkor NVidia. Szóval már 6 éve Linux van ezen a gépen, én meg reggeltől estig az ATI-val szopok. Más baj nincs a géppel, de sajnos az ATI-t nem tudom kilapátolni belőle a kukába, max. ugyanolyan ATI-t tudok rendelni helyette.

A buzi AMD/ATI gárda meg 5 évig támogatta(?) a Linux driverét. Azalatt az 5 év alatt nem voltak képesek működőképes driver-t írni Linux alá, most meg már nincs rá support sem.

Szóval, ha Linux, akkor érdemes olyan hardvereket venni, ami kompatibilis a Linuxszal.
Nem tudom, hogy az érintett asztali gépeket valóban cserélni kellett volna-e, vagy elég lett volna az inkompatibilis hardvereket kilökni, de nem triviális a kérdés.

Természetesen olyan hardvert kellett volna eleve venni, amelyik mindkét rendszerrel maximálisan kompatibilis, de ugye az többe került volna...

Opensource driverrel próbáltad? Nekem is valami ősi ATI van a laptopomba, és kubuntuval ment kapásból.

3D gyorsítással?

Mondjuk wine alatt a Heroes of Might and Magic V elmegy vele?

A régi ATI driverrel hellyel-közzel ment, csak időnként egy bug miatt behalt, meg lassú volt.
Kiadtak hivatalosan egy Linux driver-t, ami minőségben mindent alulmúlott, de hivatalosan elmondták, hogy Linux kompatibilisek.

Ez tény, viszont azért a DELL masinák elég jó támogatottságúak.
A fent említett anyakönyvi gépen fut ugye egy alap Linux KDE-vel, illetve futtatnak Firefox-ot és Java alapú központi szoftvert. Ehhez nincs extra hardware-igény, mint pl. egy CAD esetén.

A közigazgatásban sajnos nem szakemberek dolgoznak az alacsony bérezés miatt. Úgy gondolják, hogy az új gépek azok jobbak.

Sokáig én is eme tévhitben voltam, de mikor a 6 éves Lenovo notebookom sebességben szétvert egy új dual-core notit, akkor elgondolkoztam, hogy itt valami nem stimmel.

Ellenőriztem a paramétereket, a 2 dual-core proci egyenként 800 MHz-en futott, míg a notebookom egyetlen processzora 1.8 GHz-en ketyegett. Ennek fényében nem meglepő a végeredmény. Az én gépem az ATI kártyát leszámítva 6 évesen is labdába tud rúgni.

Én már nagyon régóta azt vallom, hogy számítógépet 5-6 évre kell venni és nem kell sajnálni a pénzt a jó minőségű alkatrészekbe. A nővérem közalkalmazott és 2-3 évente új notebook-ot kap, mert széthullanak.

Pedig 300-400 ezer között veszik meg ezeket az egyszer használatos notebook-okat! 300.000-ből szerintem lehetne olyan gépet venni, ami 5 év múlva is gép marad.

A közigazgatásban sajnos nem szakemberek dolgoznak

Dehogynem. Dolgoznak ott azok is. Csak a döntés nem az alacsony keresetűek privilégiuma, hanem azoké, akik audival mennek haza.

--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

:D Kb. annyiba, mint az én előző számítógépem, amit kidobtam.

Kb. itt 3200+ darab gépről van szó, amit nem piaci áron, hanem annak 1,5-2-szereséért vettek szoftverrel - azt is vették - GSM modemmel - 3200+ db - központi rendszerrel, betanítással, supporttal...kicsit más terület, mint a te otthoni pc-d. Kissé más az adatkör is, amit kezeltek vele...kevés .avi sok személyes adat :)

Ráadásul minden a spórolástól zeng....ergo elég lett volna ezekre a gépekre feldobni a linuxot és beizzítani az új rendszert. De nem, itt nem a spórolás vagy az új rendszer a hagsúlyos, hanem megint a jó kis zsíros közbeszerzés mindenáron.

Én azt gyanítom, hogy közbeszerzésnél az, aki fizikailag a sor elején beszerzi a cuccokat, az 1x-es szokott áron adja el a közbeszerzést megnyerő és végfelhasználónak leszállító társulat(sor)nak.

Rosszul gyanítod. A HP, IBM, DELL nem arról híres, hogy olcsó gépeket ad, nem arról híres, hogy kihagy olyan lehetőségeket, mint a magyar közbeszerzés.

Szerintem nezz utana, hogy milyen hardverrel rendelkeztek azok a 6 evvel ezelotti kis gepek es, hogy mit futtatnak rajta :)
No meg, hogy kie.

Egy linuxot elfuttatnak simán. Nem kell utána sassantanom, mert 2010.dec.31-ig kártyám és pin kódom volt 3 önkormányzatnál az asza szarhoz.

Ja bocs, nem tudtam, hogy uzletileg erintett vagy a valtasban :)

"Linux ketyeg a házasságkötések, születések szolgálatában :)"

Tux mint termékenységi motivum :DDDDDDDDDDDD

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Hát nézd, párom gépe Ubuntusítva lett, s jön is a gyerek :D

No akkor este énis kiadom az "apt-get upgrade" parancsot, hátha nálunk is.... :DDDDDDDDDDD

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

aptitude safe-upgrade => Nix Tux :)

Szoval nem is a golya, hanem a pingvin hozza...? :)

A gólya kihalóban lévő, veszélyeztetett faj, tehát őt leszázalékolták :D

Upsz! Gratula!
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Köszi :)

Gratula, csak aztán nehogy a szomszéd ubuntusítása is ide vezessen :oD

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

jaja, mindenhová nem szabad ubuntut tenni :D
--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Köszi :)
A szomszéd hál' Istennek nem rendelkezik géppel :D

Az ubuntutól sechole lett a gumin is :)

:P

LOL

A pocakja sokatmondo... :D

Off: a szavazás befigyel az említett oldalon:

Idézet:
Mi az a Lenovo?
Az olyan mint a lego csak újabb
Nem tudom én hiányoztam akkor
Gyakorlatilag a kenderből képzett len állagmegóvására szolgáló eszköz
Az IBM már megint kitalált valami okosat

Ebből én sem tudnék választani...

Ebből egy következtetést lehet levonni: Levonó.

Igen, lenkímélő mosópor \o/

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey