"Putyin windowstalanítja Oroszországot"

Fórumok

Index
2010. december 28., kedd 12:50

Putyin windowstalanítja Oroszországot

Oroszországban már többször megpróbálták Linuxra váltani a Windowst, sikertelenül. Putyinnal nyíltan szembemenni azonban a legerősebb lobbicsoportok sem mernek.

Vlagyimir Putyin személyes kezdeményezésére indul el [1] 2011 közepétől az a program Oroszországban, ami az összes állami intézmény számítógépeit Linux operációs rendszerre, és más nyílt forráskódú szoftverekre állítaná át. A teljes átállás 2015-re fejeződne be a tervek szerint.

Oroszországban már több kísérlet is volt a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésére (főként az oktatásügyben), de különböző lobbicsoportoknak a kellő politikai hátszél hiányában ezt eddig mindig sikerült megakadályozniuk. Mivel a mostani terv mögött személyesen Putyin áll (aki a hírek szerint a Linux nagy tisztelője), nem valószínű, hogy bárki merne keresztbe tenni a projektnek.

A Linuxra váltás fő indoka, hogy olcsóbb és biztonságosabb a Windowsnál, és csökkenti az ország függőségét az amerikai technológiától.

A terv első, mindössze 17 oldalas dokumentációja szerint 2011 az előkészítéssel és tesztekkel fog telni, és a konkrét átállás 2012-ben kezdődik, és a kormányzati szerveknél alkalmazott végleges ingyenes programcsomag csak 2014-ben mutatkozik be. Tervben van egy App Store-szerű, linuxos alkalmazások ellenőrzött terjesztésére szolgáló központi disztribúciós rendszer kiépítése is.

A cikkben hivatkozott linkek:

[1] http://www.techi.com/2010/12/putin-loves-linux-orders-government-transi…

http://index.hu/tech/szoftver/2010/12/28/putyin_windowstalanitja_oroszo…

Hozzászólások

Hajrá.... én csak örülnék ha ez összejönne. Komolyan bővülne a felhasználói tábor.

Mega flame és giga kacsa. Régen rossz, ha a vallási/lelkiismereti/politikai kérdést csinanak az os választásból, még ha ezt egy feltörekvő/elmaradott gazdasági régióban is teszik.

Amúgy amikor meláttam az index szalagcímét egyből tudtam hogy a hup-on indul egy flame topick. :D

"Miért kacsa?"
Mert azindex megírta. Azindex megírta azt is, hogy saját operációs rendszert fejlesztenek az oroszok és decemberben eldől az is, hogy ki fogja megcsinálni. Aztán most meg nem dőlt el semmi, és nem is indult el semmi. Nekem ez a Putyin kezd olyan arccá válni mint anno Torgyán Jóskabácsi volt: halvaszületett ötletein mindenki röhögött vagy sírt. Mindenbe beleszólt amihez valójában lövése sem volt, és minden héten hirbehozta magát mondanivaló nélkül. Amikor Azindex Putyinról ír akkor az nekem kacsa.

Ez sem Index:

http://www.techi.com/2010/12/putin-loves-linux-orders-government-transi…

Putin Loves Linux, Orders Government Transition to Open Source

....
Putin has apparently been a fan of Linux since 2007 when a report surfaced recommending the switch of many government agencies to the platform.
....
“But if Putin says: “make it so”, I suspect that a lot of people will jump pretty fast to make sure that it is so. And once that happens, other plans to roll out free software might well suddenly look rather more attractive.”

"Nekem ez a Putyin kezd olyan arccá válni mint anno Torgyán Jóskabácsi volt: halvaszületett ötletein mindenki röhögött vagy sírt. "

Putyin messze nem a líblingem, de önámítás el nem ismerni, hogy egy depressziós, széthulló, körberöhögött Oroszországból pofozott ki egy olyan országot, amelyiktől nem a röhögéstől szokás beszarni.

A diktatúra akkor működik, illetve akkor működne jól, ha humanista a diktátor és van erkölcsi tartása is. Ráadásul megfelelő támogatottsága és ereje is kell, hogy legyen azért, hogy a saját "segítőit", féken tudja tartani hogy ne tudjanak neki betartani, ha nem részesülhetnek kellőképpen az elosztásban.
Szóval a jó diktatúrában népszerű a diktátor és elfogadják tőle sőt el is várják, a szigort is. Ez csak akkor működik, ha világosak a célok és sohasem kapják hazugságon. Az kevés, hogy törvényt hoznak arról, hogy a diktátor még sohasem hazudott. Az kell, hogy az emberek érezzék azt!
Én alapvetően nem vagyok diktatúra ellenes, mert sokszor hatékonyabb, mint az, hogy mindent népszavazásra bocsássunk! A lényeg, hogy az eredménnyel mindenki elégedett legyen és senki ne érezze azt, hogy megint jól átvágták!
Tudom ezt nagyon nehéz, kell hozzá egy zseni diktátor, aki meg tudja válogatni a tanácsadóit és a végrehajtóit. És nem csábul el!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Nem buta fickó, és abban az országban, amelyben egy évszázad alatt 2 rendszer is megdőlt, és a jégcsákányos vagy plutóniumos öngyilkosságnál csak az öntarkónlövéses volt gyakoribb, volt is miből okulnia anélkül, hogy Cézár önsorsrontó őszinteségének vagy Augusztusz ravasz nambörvanságának kellett volna utánaolvasni.

Az oroszok nagyon is egyetértenének - az a néhány újságíró, aki hirtelen, élete virágában elhalálozik, és azok az értelmiségiek, akiket péppé vernek, persze nem, de ők a mínuszos hír.

P. módszerei - amelyekkel az oligarcháktól visszaszerezte az energiaipart az állam (és saját oligarchái) részére - alapján elmondható, hogy Oo. a cár atyuska és a generalisszimusz után az elnök keresztatyuska alatt újra üzemel.

diktatúra és diktatúra között óriási különbségek lehetnek, lásd Mátyás király.
nagyon nem mindegy, hogy tele van az ország kiskirályokkal, akik közül mindegyik felkelhet aznap bal lábbal és akkor megint van valami friss ökörség, vagy van egy, aki előre megmondja, hogy mikor kin mit vernek le és legalább igazodni van mihez. A kiszámítható diktatúra jobb, mint a véletlenszerű.

Mondjuk hosszú távon van rá igénye Oroszországnak, viszont ha nem nyomják felülről, akkor egyedileg, közös tervezés és finanszírozás nélkül nem fognak. Ha pedig pár helyen átnyomják felülről, az a többi helyen is segít a terjedésének (a nagyobb felhasználói bázisból eredő előnyök miatt).

Biztos sokat lenditene a linux szoftverbázisán.
Persze lehet a linuxos kártevőprogram-írók is kapnának egy kis lendületet :)
----------------
...jönnek a gépek, a szemükben nincs harag...

Oh, hát én sem a kormányprojektekre gondoltam, hanem elsősorban az oktatásra.
Ebből adódóan ha Szerjózsa és a Vologya a koleszban majd nem visualcvel bohóckodik, hanem majd remélhetőleg valamelyik gtk vagy qt projecthez ír hozzá valami hasznosat, abból talán nekünk is származhat valami jó.

----------------
...jönnek a gépek, a szemükben nincs harag...

Ho már a pinugz úgyis finn (tudom, svéd kisebbségi), akkor emlékeztetném a ruszlikat arra, hogy több, mint egymillió herpeszes tökú büdöslábú szatírjelölt döglött meg^W^W^Wesett el 194x-ben akkor, amikor gyarmatosították területrabló háborúban a kedvenc álrokonainkat, a finneket.

szerkadd.: azt is tudom, hogy Linus Benedict apja ruszki KaGanB-s szabadrézműves vót.

http://hup.hu/taxonomy/term/209
http://www.youtube.com/watch?v=QXz7-BNC6jw
http://nocirc.org/

"Oroszországban már több kísérlet is volt a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésére"

Tehát akkor most, úgy kell érteni, hogy No more:
-Total Commander
-Nero Burning ROM
-stb...

Vagy csak az MS termékeket utálják? :)

Szokásos értelmetlen index.hu cikk. Nulla háttérinfó, iskolás fogalmazás.

Ami meglepett: ..."linuxos alkalmazások ellenőrzött terjesztésére szolgáló központi disztribúciós rendszer"...
Akkor már inkább win, azt mégis csak egy demokráciaféleségből ellenőrzik.

Gondolom a linux is addig van biztonságban, míg Orosz és Kínai testvéreink nem indulnak ezerrel rá. Lehet, hogy a linux lesz az új windows?

Linuxszal ezt normálisan megcsinálni szerintem szinte lehetetlen, de ha valaki, hát az oroszok képesek rá :)

azert nem allunk messze a Desktop Linux fogalmatol, csak valamiert mindig mas iranyba fejlesztenek a fejlesztok, mint amivel vegre felhasznalobarat rendszer lehetne. Meg a DE/WM-ek mar egesz rendben is lennenek eppen,d e a Xorg az sajnos meg mindig siralmas alattuk :/ De ha par orosz programozo beszall Xorgot kodolni, nem sok kell ahhoz, hogy jo legyen az is :D

Az sajnos nagy probléma, hogy a Linux-nak nincs olyan magas szintű _standard_ API-ja, mint a .NET. Szintén erősen a rendszer elterjedésének útjában áll a driverek problematikája. Egyrészt a GPL nem éppen gyártóbarát licenc ebből a szempontból, másrészt technikai problémák is léteznek, amelyeket a Linux fejlesztői nem tudnak és/vagy nem is akarnak orvosolni, főként a stabil API hiánya, már kernelszinten is.

"főként a stabil API hiánya, már kernelszinten is."
leginkabb kernelszinten. Pl. ha qt3 fent van, meg most is lefordul a "thereisakprogramforeverything" csalad barmely tagja, es a tobb mint egy eve svn commit szintjen sem modositott Valknut nevu DC kliensem is lefordult gond nelkul a kesobbi qt4-re, meg openssl 1.0.0-ra is meg pont meg volt patchelve, ami akkor meg erosen alpha volt.

ellenben a valtozo API garancia a kod karbantartottsaganak ellenorizhetosegere :P

A GPL pedig nem kerekedelmi liszensz, azoknak valo, akik hasznalni szeretnek a szoftvert, nem ertekesiteni, ellenben bizonyos hardvergyartoknal (pl. Intel) egyaltalan nem csinalnak problemat abbol, hogy belepiszkalgatnak foallasban a GPL-es Linux kernelbe, vagy a masik pelda az nvidia, ami zart forrasu, megis van gcc-t haszalo "modulfordito" resz, ok ketten meg tudtak oldani, innentol kezdve azt kell, hogy mondjam, hogy amelyik hardvergyarto ceg erre nem kepes, annal sulyos rugalmassagi problemak vannak.

hallottam rola, regota ki akarom probalni, de dclibet hasznalja, amiben szinten keves commit van, mert a valknuttal parhuzamosan fejlesztik, meg mikor legutobb neztem, zavart, hogy csak orosz screenshot van. [on]ugy tunik ilyen programbol egyre tobb lesz[/on] Ellenben valknuttal semmi bajom, pont azt mondtam, hogy mukodik igy is

Ukrajnában hasonló állami "prozsekt" zajlott le 5-7 évvel ezelőtt (mert nem egy pillanat művéről beszélünk, hanem folyamatról).
Vívmánya - olcsóbb lett a win állami "célokra"

A "prozsektre" szánt pénzek természetesen az azt megillető helyre kerültek (gúny és célzás nélkül írom), de a nagy végeredményt tekintve - az adófizetők pénzéből lényegében több pénz lett elherdálva (viszonyítva ahhoz, mi lett volna ha nem ugrálnak és eleve maradnak windowson), Linux pedig ugyanott maradt, ahol eddig is volt.
--
Solaris Express
Opera

Es igy jut hatalmas piaci elonyhoz az nVidia! Belegondoltatok? Sokszazmillio lakos, aki garantaltan nVidia kartyat vesz mostantol :D

Ha tényleg megvalósulna, amit a cikkben írnak (amit nem hiszek), akkor mindenhez lenne Linux driver, mert jóval magasabb vámot vetne ki Oroszország azokra az eszközökre, amelyek nem támogatják.

Lásd a GPS vs GLONASS esetet, ahol is magas vám, később pedig tilalom lesz azokra a navigációs eszközökre, amelyek nem támogatják Oroszország helymeghatározó rendszerét.

Üdv,
Most flamelek kicsit, de értetlenül nézem a nagy gondokat. Én boldog amd felhasználó vagyok, és propertary drivert használok. De ennek ellenére pöccre megy a videókártyám radeonhd-val. Az ez előtti se okozott problémákat, leszámítva a hybrid-itását (2007-es laptopocskáról van szó, a Hybrid Graphics korai generációja. Win alatt is akkora szívás volt, mint linux alatt, tipikusan nem Out of the box termék volt :) ).
Lehet, bennem van a hiba, de itt már lassan csak szállóigeként száll a "happy nvidia user, sad amd/ati user" felirat...
Am. azért elgondolkoztatónak találom, hogy mostanában amd/ati-m van, bajban vagyok topic sincs sok ,vagy csak én nem venném észre?
Üdv,
LuiseX
U.i.: Sorry a flame-rt, de kikívánkozott:)

az uj catalyst az utobbi 1 ev karytaival valoban szerpen mukodik, de azt pl tudom, hogy egy eve ilyenkor az xf86-video-radeonhd siralams allapotban volt (ezekszerint jo vegre). Ellenben egy-ket distronal elfordul, hogy xf86-video-ati hasznalata kellene es a "felhasznalobarat" distro nem veszi ezt eszre es vesaval haznalja, nem csoda, hogy ugy lassu pl. a compiz.

Ellenben miota ertek is picit hozza, es tudom melyik driver melyikhez valo, nekem sem volt gondom senki Ati kartyajaval, ellenben Broadcom wifi chipeket mai napig nem tudtam Linuxszal elvarhato mukodesi szint fole emelni (networkmanager mar semmikepp se latta, de parancssorrol meg csak meg lehetett oldani)

Üdv,
Nem tudom, szenvedtél e már régi nvidiával?:) Én vicces élményeken mentem át egy ismerősömnél, persze ez részben alulinformáltságom miatt volt, mire kiderült, hogy a propertary alapján felismert kártya már nem támogatott általa. Boldog voltam :) Ati/Amd legalább a képembe vágta, hogy ciki, de ő ehhez nem ért:)
Ellenben egy 9550-es kártya vígan pötgeti a VPS kockát a mai napig, csak azóta a legacy-ról átmászott radeon-ra :)
Am. milyen kártyáról lenne szó? Esetleg xorg.conf belövése nem segít rajta? (elvileg a mai napig übereli az autoconfigot, feltéve, hogy a világ nem változott meg :) )
Én azt látom, hogy kezd végre tényleg élvezhető lenni mind Amd, mind nv oldalról a helyzet, és még az intel sem romlott meg:) Tehát, szumma a világ békés hely az újonnan kezdőknek:) (azért bevallom, bubuntu felhasználó vagyok, de legalább büszke rá:) )
Üdv.,
LuiseX

az Intel driver mindig mukodott, csak a sebesseg (volt) siralmas vele. Es igen, egyre jobb a helyzet amdnel, ellenben volt mar olyan siralmas a gyari Catalyst regen, hogy az Archlinux a repoibol megbizhatatlansag miatt dobta, ellenben a 3 kulonbozo drivert es hogy melyik melyikhez jo es a xorg.conf ismeretet mai napig szuksegelteti az osszes Ati kartya a szeriaban :D De msotmar mindhez léehet jo drivert beallitani, csak ezt nem minden disztributor koveti jol.

Ellenben nVidia eleg regi chipeket is tamogat, de ha megsem, arra is ott az nvidia-legacy, legutobbi problema, ami hallottam vele, hogy xorg-servert downgrade-elni kellett 1.7-re 1.8-rol, nem tudom ez azota megoldott kerdes-e.

Most a kb fel eve kijott (195 -> 256) nVidia drivercsoport is meg tamogatja a 6000-es sorozatot es attol folfele, elotte meg meg tobbet tamogatott

Üdv,
ha már X.org downgrade, akkor ATI-nál is játszik :) Ott is van legacy driver, és szépen megy is. De uram bocsánat, az szerintem nem megoldás, hogy propertary driverért downgradeld a Xorgot, vagy igen?:D:D
Am. ATi-nál csalóka a helyzet, mert pl. a 9550-es is több néven visszatért, és szépen ment egy darabig a normál up-to-date driverekkel. Ami most jelenleg legacyban van, az csak a HD előtt generáció, de ez tipikusan fixme rész :)
Annyi a különbség köztük, hogy ATi annak idején nyíltan bevallotta, hogy nincs erre kapacitása, nvidia-nál meg adott modellhez csak a régebbi drivert dobta ki a kereső (tapasztalat). Nekem az ATi hozzáállása kissé jobban tetszett, de ez igazából vallási kérdés csak :)
Azért tény, hogy sokat változtak azóta a GPU-k, ATi/AMD-nél meg főleg, nem csoda, hogy a generációkkal ezelőtti magokat dobja, amivel ellentétben nvidia sokáig nem lépett át a következő generációba ,csak finomította az aktuális magot. Persze tévedhetek, de nekem annó ez jött le a magazinok lapjairól:)
Intelről meg az a véleményem csak ,hogy ők a just works-re mennek, tehát, tudjon mindent amit kell, de hogy milyen tempóval, az kevésbé lényeges :) Ez is egy filozófia, tekintve a kártyák messze elmaradnak attól, amit elvárnék tőlük, és ez mindig is a driver miatt volt. Mind Win, mind Linux alatt. Talán egyszer észbe kapnak, mert szerintem egész jó vasat tudnak összerakni, de mit ér a jó kocsi kormány nélkül?:D
Üdv,
LuiseX
U.i: Persze lehet azt mondani, hogy amd sucks, de ilyenkor kérdezem, hogy próbáltad-e?

egyetertek, Ati sokkal tobbet valtoztat ket GPU kozt (szoktak modnani, hogy jatekra Ati, minden masra nVidia), ezert problema a regi chip es az arra kompatibilis driver (Windowsra is). Ellenben NVidia legujabb prop. driverei is Ati X300-nal regebbi kartyakat siman tamogatnak.

Egyebkent mikor nyitottam a szalat, nem a jelenlegi helyzetet szerettem volna felvazolni, hanem tudtam, hogy par multbeli sokat szivot (akik lehet ma mar nem szivnanak annyit) ezzel hatha megmosolyogtatok

Üdv,
Akkor elnézést, hogy flame-é varázsoltam, csak többet láttam ezt az "ati sucks" feliratot manapság, főleg, mivel egy driver bug megoldását kerestem az elmúlt pár hétben (azóta már megkönnyebbülten új verzió fut, de ez másik kérdés:) ), és a'sszem ez ment a torkomra annyira, hogy "fel kellett köhögnöm". Meg az, hogy mindenhol nvidia rulz logót látok, de elgondolkoztató azért, hogy mire fel:) Az intel is jó kártyákat gyárt az integrált szegmens céljára. Az AMD-t sem érheti panasz ő a teljes palettát lefedi. Az nvidia is egész jó kártyákat gyárt, de már rég nem él gyártó (technológia oldalát tekintve), ezért van ideje supportolni is:)
Viszont még egyszer elnézést kérek, nem neked szólt, hanem egy rétegnek, csak, pechedre te voltál, aki épp ezt mondta ki:)
Üdv,
LuiseX

semmi problema, kifejezetten szeretem a kulturalt flame-et₁
Temahoz:
1. Az Intel VGAkkal nem igazan vagyok megelegedve szemely szerint.
2. Erre mondtam, hogy jatekhoz AMD (Ati), minden mashoz nVidia: jatekok igenylik azokat a suru nagylepteku fejleszteseket, amik miatt az AMD nehezebben tud stabil drivereket karbantartani es egyben regi karytakat tamogatni, ellenben aki nem jatszik, nem elsodleges celja egy tegnapkiadott FPS-ben az fps-jerkup₂, csak szeretne a TVjen geprol HD adast nezni pl., az 2 eve jobban jart, ha nVidiat vett, mert azon ma is teljesen mukodokepes uj drivere van, es talan stabilabb is a kevesebb valtozas miatt, es semmire nem hasznalja a legujabb GPU-fejleszteseket (amikben az AMD/Ati valoban gazdagabb)

₁ #define kulturalt karomkodasoktol_es_megalazasi_kiserletektol_mentes_hasznos_ervekkel_teli_mas_ervet_nem_leugato
₂ nyilvan elso esetben "lovoldozos jatek", masodikban frame/sec

Üdv,
Amúgy a végére eljutottunk oda, hogy egyetértünk:)
Azért azt meg kell jegyeznem, nvidia is elég erőteljesen előlépett, amikor a Physx-t integrálta a vid. kártyákba, csak, sajnos az kevés önmagában szerintem :) Legalább most leköti őket, hogy hogy a "CUDÁBA" sem kell az embereknek a Physx. Aki előtte megvette az önálló kártyát boldog, a többieket meg annyira nem hajtja a vágy, hogy kis zászlók repkedjenek a terepen (másra nem nagyon használják, sajnos, pedig lenne benne lehetőség, nah jó, azért van, amire felhasználják, de a játék iparban csak VPS:) )
Intel driverrel még nekem se sikerült szívnom (ezt azért lekopogom), mint mondottam. Legtöbb inteles gép out-of-the-box ment, és boldogan vettem tudomásul, hogy a kockát meghajtja, a gazdi örül, és nekem csak mosolyognom kel rájuk (igaz, hogy egyéni felhasználók, de a'sszem itt a hw a lényeg most):) Túl nagy teljesítményt nem várok el tőle, de én is többet feltételezek róla:)
Üdv,
LuiseX

nalam azert volt, hogy inkabb kikapcsoltam a kockat es a wobbly windowst intelen, mert nem nagyon volt 10 fpsnel tobb (ami a vicc, hogy masik joval gyengebb regi 8 megas regi alaplapi Intel kartyan meg szepen ment). De mint mondtam fagyasom nekem sem volt, csak teljesitmenybeli elegedetlensegem, es nem midnegyik Intelen

Üdv,
Hát, én javarészt 940-es 950-esekkel futottam szembe, de volt egy X3000 kódnéven futó jószág is. Ez utóbbival szívtam kicsit, míg elhitte, hogy ő képes 3D-re is (ez volt az egyetlen pillanat, amikor majdnem azt mondtam, cseréljen laptopot az illető:) ), de mondjuk ez volt a legrégebben, majd 1 éve:)
Azért javarészt mentek, mint mondottam, csak Compizt néha meg kell kicsit faragni, sajnos a fejlesztőinél egyre inkább azt látom, hogy a képzetük szerint mindenki up-to-date vassal rendelkezik, manapság ez miatt, néha szívás vele:)
Üdv,
LuiseX

az Intel driver mindig mukodott, csak a sebesseg (volt) siralmas vele.
OMG, Ti komolyan ennyire memoriamentesek vagytok, vagy parhuzamos univerzumban eltek?

Intel driver mindig mukodott... LOL nap vicce!
Vegulis, ha vesa driver szamit, akkor igazad van, valoban mukodott, csak a sebesseg volt siralmas vele.,, 2D-ben is. Ha mindig kaptam volna 1 Ft-ot, amikor a rendes Intel driver csontta fagyasztotta a gepet... amikor kezzel kellett a BIOS-t patchelgetni, hogy egyaltalan a _modesetting_ mukodjon... amikor kezzel kellett patchelgetni a drivert, hogy az aktualis fagyast valahogy sikeruljon workaroundolni... Es ez nem csak 5 evvel ezelott volt, legutobb meg fel eve is szivtam ilyennel.

Szerintem nektek lovesetek nincs rola, hogy mirol beszeltek.
---
Internet Memetikai Tanszék

na ez mar nem a fentebb emlitett kulturalt flame resze. Korulbelul 4 kulonbozo gepet uzemeltem be xf86-video-intellel az elmult evben, fagyasztani egyik sem fagyasztotta a Xorgot, egyik azota midnen nap fut kwinestol (igaz nagyon keves effekttel) de 4-bol 2 siralmas teljesitmenyt nyujtott (amit irtam, es te is irtal, fokent 3d-ben de 2d-ben is).

Azert erdekelene: milyen distro alatt sikerult csonttafagyasztanod Intel VGA-s gepet? Vesaval, vagy Intel driverrel? (esetleg midnkettovel? Porbaltad magad becofnolni a Xorgot, vagy distrora hagytad?) Nekem Arch, openSuse es Kubuntu alatt csak az emlitett sebessegi bajom volt veluk esetleg, de fagyni sosem fagyott meg fullHD-ban sem

es abbol meg, hogy worksforme es notworksforyou, meg nem kovetkezik, hogy nem tudom mirol beszelek

Nos, tehát akkor kezdeném:
- Egy 28 gépes labort tartottam karban még az egyetemen, mindben integrált intel video volt, elég vegyes generációk: 845G, 865G, Q965, G965, Q35, Q45. OS: Ubuntu 9.04, 9.10, 10.04, ezen kívül néha tettem elkeseredett kísérletet CentOS-szel és Fedora-val is.
- Egy 855GME chipsetes notebook (nem túl) boldog tulajdonosa voltam. OS: Slackware, később Arch.
- Kellett egy időben supportálnom egy családtagom G45-ös gépét, főleg ubuntuval
- A mostani céges notebookomban core i5-van, CPU-ba integrált Intel videoval

Volt sajnos olyan bug, amikor átmenetileg muszáj volt vesa-ra átraknom a laborgépeket, mert egyszerűen tarthatatlan volt, hogy minden órán átlag 6-7 embernek random restartolt az X. Ja és ez nem függött a chipsettől, az összes produkálta, bár tény, hogy 865-ösök gyakrabban. Ennek a bugnak a kijavításához kellett saját driver fordítást csinálnom, mert nem volt még fenn javított csomag. Ahogy elnézem ezeket a ticketeket, mind a mai napig nem sikerült ezt tökéletesen kijavítani, bár csökkent az előfordulási gyakorisága.

3D-t mindig letiltottam, abban a reményben, hogy valamelyest csökkenteni tudom a hibák előfordulási arányát.

A 855-ös pedig egy külön történet. A 855resolution tool rémlik, hogy mire volt való és miért kellett? Meg az, hogy az Xvideo-t életveszély használni rajta? Szerencsés esetben megúszod a framebuffert beterítő memóriaszeméttel, szerencsétlenebb esetben csonttá fagy. Aztán az is fincsi, hogy az eleinte még működő dualhead támogatás (bár elég sokat kellett xorg.conf kézi beállításokkal trükközni, mire összejött) milyen szépen regresszálódott ki a mostani driverből. Arról nem is beszélnék, hogy most az év elején is milyen kalandok voltak még a driver körül, amikor blacklistelték a 855-öt, aztán meg levették (beszéljenek helyettem a bugreportok - érdemes megfigyelni, hogy egyik sem closed).

Ja igen és természetesen még a remek i5-ös is lefagy, ha dual head módot bekapcsolva felejtve próbálok shutdown-olni.

Szóval lehet mondani, hogy worksforme, notworksforyou, de azt hiszem, hogy az én mintám elég reprezentatív, a tied meg nem az.
---
Internet Memetikai Tanszék

OFF
ellenben Broadcom wifi chipeket mai napig nem tudtam Linuxszal elvarhato mukodesi szint fole emelni (networkmanager mar semmikepp se latta, de parancssorrol meg csak meg lehetett oldani)

Ezzel a chippel mi a helyzet?

Az lspci kimenet:
Broadcom Corporation BCM4401 100Base-T (rev 01)

A gép HP D230m|C2.0|40aC|128D|1, rendszerként az openSUSE 11.4 2 of 6 van rajta.

A dmesg | grep b44 kimenet:
b44 0000:03:0a.0 PCI INT A -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
b44: b44.c:v2.0
b44 ssb0:0: eth0: Broadcom 44xx/47xx 10/100BaseT Ethernet [MAC cím]

/OFF

Szerk.: szóval nem megy, s ez nem WiFi, de hátha tudsz valamit hozzászólni... :-)

brodcom halozati kartyak ezekszerint (illetve broadcom buetooth stack megy bluezzal emlekeim szerint)
En csak wifibol lattam b43-asok kozul sokat nem mukodni, az allitolag jo broadcom-wl driverrel se blacklistelve a b43 modult :D Jol ertelemezem, hogy az Ethernet kartya se megy Linuxon Broadcombol? :/ Mert az bizony szerveren is lehet bad choice.

Hozzatennem, hogy b43-as kartyasorozat Windwoson is csinalt mar meredek dolgokat, egyik haver csak akkor kapcsolhatja ki a Windwosos lapotopjat, ha kinyomta elotte a gombbal a Wifit :D

Jol ertelemezem, hogy az Ethernet kartya se megy Linuxon Broadcombol? :/ Mert az bizony szerveren is lehet bad choice.
A drótos broadcomhoz való driver a tg3, ami az egyik legstabilabb és legtöbb teljesítménynövelő feature-t támogató hálókártya driver linux alatt. Semmi probléma nincs vele.
---
Internet Memetikai Tanszék

?
Ebben a pillanatban is használok egyet 2.6.35-tel.

Próbáltam utánanézni, de úgy látom, hogy a nagy felhajtás mindösszesen annyi volt, hogy a firmware külön fájlba került. Mint ahogy 623 másik hardver esetén is van. Az hogy a debianosok a firmware-t non-free repoba rakják különösebben nem izgat.
---
Internet Memetikai Tanszék

Szegény Ballmer Pisti. Most ilyen hóesésben, ünnepek között utazhat Moszkvába alkudozni.

A dolog némiképp árnyaltabb.
Tessék gondolni a nemrég megkötött egyezményre: orosz-kazah-fehérorosz gazdasági szövetség.
Ez csak látszólag egy mini KGST, a valóságban - elsősorban az orosz érdekek felől nézve - működő dolog.
(Most tekintsünk el A. Lukasenko viselt dolgaitól..., különben jövő nyáron oda (is) akarok menni kerékpárral az idei Albánia után!)
Az biztos, hogy mind az orosz, mind a kínai, stb. (bármely állam) Linux fejlesztésekkel csak nyerhet a közösség. Ez megint a kínaiak malmára (is) hajtja a vizet: csökkenő MS eladások, kevesebb profit B. Pistinél, kevesebb adó a szövetségi államnak, nagyobb USA államdeficit. Ergo a kínaiak újabb fedezetlen USA államkötvényeket vehetnek tonnaszámra, lassan-lassan az USA Kína gyarmata lesz! :-)
Akkor meglengetik a Vörös Zászlót, oszt jó napot! :-)
Egyébként meg az rémlik, hogy nem teljesen egyedül vágott bele a fejlesztésbe: Japánnal és Dél-Koreával együtt próbálnak valami közös ázsiai Linuxot készíteni...

Én csak egyet nem értek.
Létezik orosz disztró, létezik ugyanúgy kínai, sőt még észak koreai is.
Mit kell azokon még fejleszteni, hogy használni lehessen őket? Most nem lehet használni őket? Én nem vagyok rendszergazda, lehet emiatt nem értem a dolgot.
A titkárnők általában szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, adatbázist használnak. Ilyen márpedig létezik Linuxra is.
Az hogy a már meglévő, elkészült, elavult adatbázisokat lehessen importálni az új rendszerbe, nem hiszem hogy eget rengető hatalmas feladat lenne.
Valaki homályosítson már fel legyen szíves a vállalatirányításról is. Úgy tudom hogy arra létezik a vezérigazgató. Aki szintén csak az MS officet használja levelezésre, időpont figyelésre a találkozóihoz. Ő biztos nem fog adatbázisokat kitölteni, készletet nyilvántartani. Amúgy ezekre is léteznek Linuxos alternatívák.
Egyszerűen a józan paraszti eszemmel képtelen vagyok felfogni hogy milyen dolog van egy vállalatnál, hogy csak Windowszal tudjon működni?
Amit viszont megértek az az eszköz driverek silány támogatottsága. De nyilván az ócska gépeket majd le fogják cserélni, és nyilván olyan válogatott hardverre, melyekhez van támogatottság. Viszont akkor már drága mulatság lesz.
Viszont úgy vettem észre hogy a régi hardverek támogatottak a Linuxban.
De ha nekem az itthoni gépemen megjelenik a kép a monitoron, kilátok a hálóra, a hang is megy, sőt még működő tévékártyám is van, tudok nyomtatni, akkor ez már túl jó gép egy irodai munkaállomást tekintve? A gépek többsége pedig ilyen. mutatja képet, lehet netezni, lehet nyomtatni, levelezni.
De mi kell egy titkárnőnek? Lássa a kisfiát(lányát) a monitoron, betudja gépelni amit be kell, azt meg ki tudja nyomtatni, és ennyi.

Mi az amit nem írtam le? A csoportmunka fogalma talán ismeretlen Linuxos körökben? Nincs adatbázis kezelés, nem lehet nyomtatni, nem lehet levelezni? Valaki skype-ol is webkamerával.
Mi az a plusz amivel az MS többet tud a vállalatok számára mint ami elérhető Linuxon?
Készlet nyilvántartás? Munka beosztás, humán erőforrás menedzsment? Na ne már...

A vállalati szerverek szintén lehetnek Linux alapúak. A Novell (Oracle), a Red hat sőt a Mandriva is szállít corporate szerver megoldásokat. Mi a bánat az, ami nem elég egy vállalatnak?
Állítólag már az amerikai tőzsde is Linuxon nyomul.

Egyszerű ember vagyok, egyszerű választ szeretnék. Példákat.
Persze léteznek speciális szoftverek amiket megírtak annak idején dos-ban és még ma is azt használják. Látom.
Itt csak szemléletváltásra, és új felfogásra lenne szükség.

1:bluescreen....
2:tovább->tovább->befejezés->a program hatékony működéséhez a rendszer újraindítása szükséges
->újraindítás most
3:MSN
4:Windows Media Player
5:Outlook
6:"végzetes hiba történt, a hiba kódja:blablabla"
7:"az ön által telepíteni kívánt alkalmazás nem ment át a blablabla blablablán, veszélyezteti rendszer
biztonságos működését. Biztos, hogy kívánja telepíteni a blablabla alkalmazást?"

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

utobbi allitolag feature, igaz, csak azoknak lehet hasznos, akik nem utogetik be a googleba egy alkalmazas tulajdonsagait.

Meg Linuxon is van pl. nekem Archon tobb dolog, amit megoldhatnek sokfelekeppen, de inkabb ujrainditom a gepet, mert az a legegyszerubb.

Amugy agreed, de ha a Linuxot nem kockak csinalnak kockaknak Desktopra, hanem mar lenne pl. egy 10%-os reszesedese, ugyanilyen pofatlan virus es "reklamrepo"-tenger lenne

Érdemben a Win vs Linux vita értelmetlen. Versenyeztetni pl. a Windows 7 -et és az Ubuntu 10.04 -et volna értelme. De a Win7/Vista/XP már annyira elterjedt, hogy nincs értelme próbálkozni egy a nagyközönség számára teljesen ismeretlen os-el nyomúlni (lásd OSX-et senki nem rakott a Win helyére), amíg nem ad többet a Linux a Win-nél a felhasználónak. Márpedig kb. csak ugyanazt nyújtja desktopon mint a Win. Az Ubuntu a Win által adott felhasználói élményt próbálja lemásolni. Amíg az Ubuntu csak másolja Win-t, addig nem fogja utolérni.

"De a Win7/Vista/XP már annyira elterjedt, hogy nincs értelme próbálkozni egy a nagyközönség számára teljesen ismeretlen os-el nyomúlni (lásd OSX-et senki nem rakott a Win helyére), amíg nem ad többet a Linux a Win-nél a felhasználónak."

Mondjuk, a pénzzel amúgy rendesen kitömött, és a Winhez rohadtul kötődő IBM-nél inkább úgy gondolják, hogy mindig érdemes, amikor megtakarítani kell, és mivel 2009. óta nagyon is kell, az ellenállás értelmetlen.

Már csak az a kérdés, hogy Putyin vette meg az IBM-et, vagy a Kék vett KGB részvényeket.

"Az Ubuntu a Win által adott felhasználói élményt próbálja lemásolni."

Ne menjünk bele ebbe, de ez a másolósdi közelsem ilyen egyoldalú, és arra sem mernék véget venni, ki kezdett kiről másolni.
Btw szerintem ubuntuék inkább az apple féle rendszereket tekintik mintának, és nyilván nem is véletlenül.

----------------
...jönnek a gépek, a szemükben nincs harag...

Active directory
Group policy
Remote desktop
Volume shadow copy
Stb.

És amiben főleg erős, hogy a fent említett dolgok tényleg működnek, nem full szopás beüzemelni őket, és frissítés után is működőképesek maradnak. A Linux sajnos alapvetően reménytelenül elavult, és hozzá sem tud szagolni a XXI. századi vállalati desktop igényekhez (ahogy a Windows-on kívül semmi más sem).

remote desktopot hozni windows előnynek linuxszal szemben, ezen hangosan felröhögtem.
ahham. tehát frissítés után is működőképes, azok a hírek, amik arról szólnak, hogy a víruskergető update után karanténba vágta a fél windowst, meg az ellenség megtévesztésére valók.
Ide sem szokott írni az a fórumtársunk, aki exchange szerverek buherálásáról ír saját blogot, neki nincs témája, mert minden flottul megy...

Én nem fogok meglepődni, ha az év legelfogulatlanabb hozzászólása versenyen ez a hsz nem fog nyerni...

az átlag usert nem érdekli, hogy mi a gond. az átlag user felteszi a víruskergetőt, mert minden média ezt harsogja és utána használni akarja a gépét.
hát ez nem jött össze.
ráadásul a víruskergetés közben elkövetett baki nem egy egyedi, soha többet meg nem ismételt baki volt.

"Mi az a plusz amivel az MS többet tud a vállalatok számára mint ami elérhető Linuxon?"

Innen indult a szál, nem? Én úgy értelmeztem, hogy az MS és a Linux által nyujtott elérhető szolgáltatások között "dúl a harc". Hogy kerül ezek közé a pld. a ClamWin ami ráadásul egy nyitott és ingyenes cucc? Ne mossuk már össze az operációs rendszert hibáit a rájuk telepíthető egyéb programok hibáival. (Ezen az alapon mindegyik oprendszer gáz, mert hibás programok mindig lesznek :D) Utolsó mondatod alapján nincs semmi garancia arra, hogy linuxon nem történhet hasonló eset.

Egyébként az MS propagál harsogva a ClamWin használata mellett? Ha igen, akkor igazad van, megkapod a szorzást, és nem szóltam.

de nem csak a clamwinnek volt már ilyen produkciója, hanem másik két, "híres" üzleti víruskergetőnek is...

és az, hogy egy víruskergető bekaranténozta a fél windowst, az nem egy egyedi, kirívó probléma volt, hanem egy a problémák hosszú sorában.

az althread pedig onnan indult, hogy a microsoft világban használt vállalati fícsörök tényleg működnek. ez volt az állítás. aminek cáfolata egy vállalati fícsör a sok közül, ami időnként nem működik.

Korán van, rosszul aludtam, meg amúgy is flame :)

"Active directory
Group policy
Remote desktop
Volume shadow copy
stb."

Egész pontosan akkor innen indultuk. Fel van sorolva pár beépített fícsör. Ezekhez nem kell semmiféle 3dparty cucc (FIXME! - ha kell, akkor ne olvass tovább, én hibáztam, igazad van!) A "stb." pedig mezei logika alapján hasonló beépített funkciókat jelent, nem pedig egy utólag feltelepített külsős program lehetőségeit. A hozzászólásban arról is volt szó, hogy ezen fícsörök mennek tökéletesen a frissítés után.
Ezután körberöhögted a Remote desktopot - nem vagyok benne, részemről semleges.

Kéjes élvezettel :) burkoltan kivesézted a vírusírtó update hibát. Bocs, csak cca. 2 éve vagyok regisztrált, és nekem elsőre csak a ClamWin eset ugrott be, de bizonyára sok olyan volt, amikor a viruskergető TÖBB EZER! ("a fél windowst") rendszerállományt tévesen karanténba rakott, csak én nem hallottam róla. De ha pld. a NOD szedi szét a rendszert, akkor annak is mi köze a témához? Ha mindenáron az update ellen szerettél volna érvelni, akkor már jobb lett volna pld. az Outlook frissítés utáni Gmail gondot emlegetni...(bár vállalati szinten nem tudom mennyire hétköznapi a gmailes accountok használata)

Meg felhoztad az Exchange dolgot, szintén nem az asztalom, igazad lehet.

Ezután jeleztem, hogy a vírusírtós példa ebben az esetben rossz, azóta itt tartunk :). Szerintem nem a windows vállalati fícsőre egyik vírusírtó sem, kivéve az MS saját cuccait. Utolsó bekezdésedre: mi alapján tartod egy külsős vírusírtó program bármilyen funkcióját a microsoft vállalati fícsörének?
(Abban esetleg igazat adok, hogy a vírusírtók létezésének OKA lehet a windows fícsöre :D - de várjuk meg mire jut Putyin, hátha a linuxnak is lesz hasonló "szolgáltatása" pár év múlva :) )

Szóval szerencsésebb lett volna egy olyan hozzászólás, hogy az Active Directory azért szar Windows alatt mert... a Remote Desktop azért mert... stb. De ezt akár most is pótolhatod, hátha később szükségem lesz az infóra, és akkor már nem kell keresgélnem meg kérdezősködni.

1. az, hogy ténylegesen használtam-e, abban a kérdésben, hogy találgattál, nem jelent semmit. A találgatásod találgatás marad, ami nem korrekt vitamódszer
2. használtam.
3. X-hez egyrészt volt protokoll-tömörítő, másrészt ha úgy írtad volna meg a programot, hogy a grafikus elemeket beletöltöd az X szerverbe, akkor gyorsabb lett volna.
4. az, hogy egy szélsőséges helyzetben melyik a jobb vagy rosszabb, nem módosítja azt, hogy az X lényegesen fejlettebb rendszer volt, csak a legutolsó rdp protokoll verzió kezd átvenni olyan elemeket, amikkel kezd felzárkózni. Az X világéletében hálózattranszparens volt, az rdp meg nem. Az X-en mindig is átment pl. az opengl, az rdp-ben meg sokáig nem ment át a directx. A legutolsó protokollverzión mintha már átmenne, legalábbis a wiki szerint.

Úgyhogy még pár év, 2-3 főverzió váltás az rdp-ben és utoléri az X-et.

Lehet igazad van.
Én KKV vonalon vagyok. Ott a XXI. század igényei eddig ezek voltak:
-Legyen megfizethető.
-Legyen egyszerű.
-Legyen távolról elérhető.
-Működjön Windowson, OSX-en(a főnök gépe :D) és Linuxon is. Ja meg külföldről is. (igen ez érdekes trutymákokat szül)
-Legyen biztonságos. (amíg nem kényelmetlen)
-A főnök tudjon/lásson/elérjen mindent.
-A partnerek elérjék ami kell nekik anélkül, hogy új dolgokat keljen venniük/megtanulniuk. (igen, van FTP is :( ).

A vállalatok igényei hogyan alakulnak?

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Xubu

Üdv,
Amit az MS nyújt a hőn szeretett linuxunkkal szemben az, hogy mindenhol azt látod, tapasztalod, ismered meg. Ettől nem fél a köznép, nem a legendás geekek technológiája, mert Józsikának is az van a gépén, meg a szomszéd Pistije is azt rakott fel a Julis néninek... és így tovább haladva:)
Linux ellenben misztikusan hangzik, nem látják nap mint nap, félnek tőle. Pont azért, mert senki se hypeolja annyira, amennyire az Ms termékeket bevezetésük során reklámozták.
Csak ennyi a különbség, és igazából ezen a tényen csak az változtatna, ha egyre többen használnának linux alapú rendszert, de, ugyebár lassú folyamat :)
Üdv,
LuiseX

Alapvetően egyetértek, de azért nem árt odafigyelni, mert az ilyen hozzáállás miatt szoktak problémák lenni átállás közben.

Azért nem mindenki titkárnő. Sok van belőle, de egy céges környezetben azért másra is szükség van.

"Egyszerűen a józan paraszti eszemmel képtelen vagyok felfogni hogy milyen dolog van egy vállalatnál, hogy csak Windowszal tudjon működni?"
Speciális eszközök és az arra már megírt kész szoftverek. Néhány kiragadott példa:
- HPLC vezérlő-eredmény kiértékelő szoftver
- gyártósor vezérlő szoftver amit X éve VB-ben írtak és ma is használnak
- határidőnapló és kapcsolt szolgáltatások területén bizony van mit fejlődni, van megoldás, de egyenlőre nem nyújtja az amit a kész ms környezet
- Checkpoint vpn kliens

Biztosan lehet a sort folytatni.

A lényeg, hogy a megrendelő határozza el, hogy mit nem hajlandó kifizetni és mit igen. Nem az a kérdés, hogy akarok-e ms szoftvert. Az már sokkal inkább, hogy 10 évvel később, amikor módosítani kellene, rendelkezésre áll-e minden szükséges feltétel (pl forráskód, fordító környezet, stb.)? Miért 10 év? Mert vannak olyan szabályok törvények, stb. melyek azt írják elő, hogy egy adott rendszernek 10 esetleg 15 év múlva is működőképesnek kell lennie, akkor is, ha nem használják (van valami ilyen bankokra, ha jól emlékszem, illetve bizonyos minőségbiztosítási kötelezettségek is ide mutatnak).

Linuxscripting

"gyártósor vezérlő szoftver amit X éve VB-ben írtak és ma is használnak..."

hát igen, jól mondod, a fejlesztőkkel van a baj, nem is kicsi.. :) VB script, sokan eddig látnak el, más 10 meg 15 éve létező platform független nyelvekig már nem. mai napig win/foxpro-s és dos/clipper-es szőrnyűségekkel kell kínlódni. ezek a fejlesztők se tíz évvel ezelőtt nem léptek (már ekkor vicc volt a dos), se tíz év múlva nem fognak lépni. persze kihalnak előbb utóbb, csak a nehezen lecserélhető szoftverek gondot okoznak. persze pénz kérdése.

"A döntéshozók finanszírozása."

Amikor a döntéshozók között ültem én is nagyobb projektben, valahogy nem talált meg senki az MS részéről aki le akart volna fizetni. Ellenben voltak az ismerettségi körben linux cégek, akik próbáltak lobbyzni opensource dolgaikkal a törvényesség határait is feszegetve.

Biztos ezidáig a linuxra alapú projectekkel nem nyúltak le állami pénzeket (pl. kormányszóvívő.hu)?

Az, hogy valakik kormánypénzeket lopnak el mondjuk Linux alapú projektekkel szerinted minősíti magát az oprendszert? Ez azért elégge csúszik. A megkörnyékezésről pedig csak annyit, hogy szerintem Te magad is beláthatod, elég korrupt ez a kis ország, nem érdemes ilyesmiken meglepődni. Titeket éppen nem, de például az oktatásban elő-előfordul, hogy egyes cégek kicsit megolajozzák a fogaskerekeket, történetesen láttam már ilyet.
Hozzátartozik az is, hogy olvastam már ajánlatot valami cégtől, akik egy debian+xfce+wine kombót (win külsővel) akartak eladni szinte már OS X-ként aposztrofálva, ilyen is van. De ez számomra nem azt jelenti, hogy a debian szar (mert nem is az), hanem azt, hogy az informatikában is felütötte a fejét az ügyeskedés.

----------------
...jönnek a gépek, a szemükben nincs harag...

"valahogy nem talált meg senki az MS részéről aki le akart volna fizetni.": két dolgot jelent egyszerre:
- TE kishal voltál.
- aki elég nagy hal volt, annak volt annyi esze, hogy nem kötötte az orrodra az egészet.

ezek alapján általános következtetést levonni... hát hogyismondjam, nem jó ötlet.

az más kérdés, hogy láttunk már példát arra, hogy az illetékesnek nincs annyi esze és nagydobra veri, hogy mivel vesztegette meg az ms. erről szóló esettanulmány kint is volt addig az ms.hu webjén, amít meg nem írtam valahol, hogy ha már vesztegetnek, ne írják meg esettanulmányban, mert az már parasztos, el is tűnt azóta nyomtalanul a webről.

Mindenesetre abban bízom, hogy ez komoly lökést adhat, az olyan, speciálisan közigazgatásokban használatos szoftverek Linuxra való elkészülésének, amik jelenleg csak MS operációs rendszeren futnak.
Ha, esetleg még nyílt forrású fejlesztés is lenne, az hab a tortán.

Sokan mondják, hogy mekkora költséggel járna a jelenlegi speciális megoldások migrálása, és hajlok rá, hogy igazuk van. De talán Oroszország képes ezt megtenni. Esetleg egy, több ország együttműködésével készülő rendszer, az egyes országoknak olcsóbb is lenne, ill. nagyban megkönnyítené az adatcserét.

Ezt akár zárt rendszerben is el tudnám képzelni. Tehát minden ország rendelkezik a forrással, és tudja auditálni, miközben a nagyközönség számára továbbra is zárt a dolog.

Szerintem mindenki sokat profitálhatna egy ilyen szoftver-modernizációból. Nem is tudom, hogy csak az utóbbi három évben hányszor találkoztam mindenféle analóg-bürokrácia szívással.

Az természetesen igaz, hogy kell találni egy-két nagy agyat, akik megtervezik a rendszer alapjait, szerkezetét, a protokollokat és ilyeneket. Aztán mindenki olyan modult fejleszt rá amilyet kell.

--OFFTOPIC--

Álmaimban látom amint odamegyek a pulthoz a tulajdoni lappal és az adásvételi szerződéssel. Rátolom a retinámat a szkennerre, és a villamos művek, a vízművek és a többi szolgáltató kap egy üzenetet, hogy a fenti adatokkal az átírást készítsék elő. Otthon leülök a gépem elé. Visszaigazolom az adatokat. És a központi adatlapomon megjelennek az előkészített szerződések, amiket digitálisan aláírok, és a következő hónapban már vonják is a számlámról az összegeket. Közben a régi tulajdonos számára kiállításra kerül a végszámla. Amit ő szintén megkap. Ha ezt jeleztem korábban, akkor megkezdik a lakcímváltási procedúrát is (akár az egész családnak). Az új címről értesítésre kerül minden szolgáltató és hivatal, továbbá a posta is.
Kapok értesítést arról, hogy hol találom a környékemen a fontosabb közintézményeket. Átküldik az adataimat a területileg illetékes háziorvosnak. A bankom is küld egy üzenetet, hogy mostantól melyik fiók az elsődlegesen illetékes a számlám vezetésével kapcsolatban, illetve, hogy hol találok bankautomatát a környéken. stb. stb.
Mindezt az én szigorú felügyeletem alatt, és egyenkénti jóváhagyásommal. Pár kattintással.

--/OFFTOPIC--

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Xubu

Igen szép álom :D

Mondjuk el tudnám képzelni a megvalósítást egy digitálisan felkészült társadalomban.
Leginkább egy az egyetemeken használt hallgatói nyílvántartói rendszerhez hasonló valamiként, de ne álmodozzunk valószínűleg még az unokáim sem fogják látni.

Egyetemen is lenne mit automatizálni. Nekem pl. tetszene, ha egy kattintással engedélyezhetném, hogy az egyetem kérje az állami rendszertől, hogy az ott tárolt adatok alapján megállapítsák a szoctámjogosultságomat ahelyett, hogy 6-7 igazolással kell sorban állni, és reménykedni, hogy egyiket se vesztik el.

S azt hiszem meg is találtam. http://blog.mageia.org/wp-content/uploads/2010/12/Mageia-article.pdf

Michael Scherer - A Mandriva jövője:

(2010 nyara)
A Mandriva hitelezői támogatják a társaság feltőkésítését.
A befektetői csoportok, például az Wallix, TownArea Ltd, Occam, az orosz Technologies, és az orosz
NGI befektetési alap. E két utóbbi befektető Mandriva részvényeket vásárolt.
Amiről azt is lehet gondolni, hogy egybevág az orosz kormány terveivel (bár részleges
módon), annak érdekében, hogy hozzon létre egy állami operációs rendszert Linux alapokon.

Ezzel a feltőkésítéssel a változás szelei sokkal inkább az üzleti érdekeket szolgálja (visszaszerezze a hasznot
mintsem terméktámogatással lássa el a felhasználóit.)
...
Bár, az orosz piac nagy. Lehetséges elgondolkozni az értékesítés által létrehozott közösségen.