Massachusetts döntött: az OpenDocument szabvány a nyerő

Címkék

Szeptember elején jött a hír, hogy Massachusetts (MA) azt tervezi, hogy a jövőben csak olyan Office megoldást fog használni, amely megfelel az OpenDocument szabványnak.MA jelenleg (egyéb más mellett) MS Office csomagot használ. A Microsoft már dolgozik az Office irodai csomagjának következő verzióján, amely az OpenDocument szabványhoz hasonló, de azzal mégsem teljesen ``kompatibilis'' formátumot fog használni.

Ha ez így van, akkor elképzelhető, hogy MA váltani fog az MS Office-ról. A News.com szerint ezzel a döntéssel kizárják az MS Office-t a közbeszerésekből MA államban. A Groklaw kicsit óvatosabban fogalmaz, de a lényeg ugyanaz. Ha az MS nem változtat az előzetes elképzelésén, akkor könnyen az üzleten kívül találhatja magát ebben az államban.

Hozzászólások

Szép lenne. De az az érzésem, hogy lesz azért még itt fenyegetőzés, zsarolás, BSA vizsgálat, koncepciós perek, bebörtönzések :(

A microsoft nem szokta az ilyesmit annyiban hagyni, emlékezzünk a EU-s szoftverszabadalmak körüli zsarolásaira, és áldozatos munkájára (sajnos mi magyarok is válvetve harcoltunk érte - gondoljunk csak Herczog Edit emberiségellenes bűntetteire)

Csak egy apróság: amikor személyesen ment Münchenbe a tipikus, amerikai hízott majom (aki a Friderikusz műsorában - igaz, bejátszáson -, de ugrándozott örömében...), hogy a bajorokat rávegye a döntésük megváltoztatására! A dologból bukta lett, szerencsére! :)

A tények röviden: 10 ezernél több gépet állítanak át Linuxra az addigi M$ Win NT rendszerek helyett. Sajnos a dolog lassan megy, de mégiscsak halad, s ez a lényeg.

Általában 1-2 naponta veszek össze emberekkel ebben e témában: küldenek valami M$ alapú csatolt file-t, s mikor visszaírok (nagyobbrészt udvariasan), akkor ők megsértődnek, vagy - ami a jobb - néznek mint a moziban! :)

Értsd: nem is hallottak, hogy van alternatíva! Ekkor elküldöm a linkeket, s volt aki visszajelzett pozitívan...

Ha senki sem próbálja megváltoztatni a helyzetet, akkor minden marad a régiben...

En annakidejen sokat morogtam, mert nehanyan ezt a .... TNF mime-olt Outlook csatolmanyt hasznaljak.

Ma mar mindenki atallt nalunk nem MS bongeszore es levelezore emiatt a winmail.dat csatolmannyal nem tudtak mit kezdni, ekkor szimplan az ilyen nemeppen szabvanyos dolgokat kitiltottam MTA szinten. Azota erdekes modon minden notorius hibas kuldozgeto partnerunk at tudott terni masik fajtaju csatolasra.

Ez tetszik:

"These days, anybody trying to sell a one-vendor proprietary networking stack would be laughed out of the market. I am quite certain that in another decade or two, anyone trying to sell a proprietary office-document format will be too"

Innen:

http://www.tbray.org/ongoing/When/200x/2005/09/10/Mass-Opposition

Az a 72%-os margin az eladott MS Office termekeken eleg durvan hangzik...