Videoton TVC 64K

Gyűjteményem bemutatásra kerülő tagja a magyar csodaszámítógépek egyike, nevezetesen egy Videoton TVC 64K. Annak idején (értsd a maga korában, a 80-as évek vége felé) nem sokszor volt módom kipróbálni ilyen gépet lévén, nem valami gyakori és főleg nagyon nem kedvelt gép volt. Hogy miért? Biztos ismeritek a történetét, de ha nem, a http://hu.wikipedia.org/wiki/Videoton_TVC címen elolvashatjátok.

Aztán egy karácsony után, -ha jól emlékszem hetedikben (1989-ről beszélünk)-, januárban az egyik osztálytársam (LÁNY!) szólt, hogy kapott egy számítógépet, de nem tudták összerakni (lévén, mindenki analfabéta volt a családban számítógépek terén). Nyilván a boltos örült, hogy ezt a gépet rájuk tudta sózni.


Videoton TVC 64K

Tehát elmentem a lányzóhoz, ekkor derült ki, hogy nem a "közismert" gépek valamelyike (C64, Plus/4, esetleg Spectrum), hanem a nevezett TVC amivel megörvendeztették a szülei. Nosza, gépet összerakosgattam, de se magnó, se kazetta, semmi nem volt, csak a gép, meg könyvek. Hát, mit tehet az ember, aki C64-en meg C16-on nevelkedett addig, szépen begépelgettem egy-két példa programot, és csak lestünk, micsoda "remek" gép ez a TVC. Aztán átírogattam a programokat (Pl. a zenei hangsort lejátszó programot átírtam, hogy visszafelé játssza a sort, stb.), nagyon májer gyerek voltam .

Úgy emlékszem, hogy talán egy kazettát szereztek végül is a géphez, és kb. 1 év múlva a süllyesztőben végezte a reményteljes szerkentyű (ejj, ha most meglenne, de kellene), csak reménykedem, hogy nem lett végül a szemét martaléka.

Teltek az évek, egészen 2010. októberig, mikor is a szegedi retro számítógép kiállításon egy szolnoki jóember hozott nekem egy TVC soros vonali interfészt, mondván van neki egy rakás ilyen, kell-e nekem. Természetesen nagy örömmel bólintottam, az akkor megkapott 4 db-ot elosztottuk Sakman és Bohus Misi bácsi között (utóbbi a szegedi informatikai múzeum egyik alapító tagja).

Később ugyanettől a jóembertől kaptam még az interfészből, gyakorlatilag neki köszönhetően jutottam hozzá (csere útján) a most bemutatásra kerülő géphez. (Ja igen, egy kis bújtatott reklám, jelen tárhelyet is tőle kapom grátisz, ezzel is támogatja a gyűjtést. Saját cége a Zihernet BT., ajánlom mindenkinek, ha szerver telepítésre, webhosting szolgáltatásra lenne szüksége!)

A gép külsőre nagyon szép állapotban volt, egyedül egy apró kis kopás volt az elején, nem túl nagy felületen szerencsére. Az előző tulaj már a csere időpontjában is mutatta azt a hibát, ami csak később derült ki, hogy miért is volt. A burkolat felső része elöl nem "passzolt össze" az alsó résszel, elálltak egymástól.

A hiba okának felderítésével ne szaladjunk előre, maradjunk kronológiai sorrendben, történt ugyanis, hogy a gépet Szegeden cseréltem, de még aznap este utaztunk Gyulára szüleimhez, ahol családi összejövetel volt. Azért lényeges ez most, mert 13 éves unokaöcsémmel közösen próbáltuk ki a gépet (ami akkor szépen működött). Előtte én már tájékozódtam egy kicsit a gépről, így basic-ben írtam egy-két programot, amit unokaöcsémnek megmutattam. Nagyon tetszett neki, így közösen módosítgattuk a programot (ne gondoljatok nagy dologra, vonalhúzás, szinuszgörbe rajzolás, stb), majd annyira belejött a srác, hogy végül egyedül írkálta át. Végül is egy több, mint húsz éves gépen ismerkedett meg a programozás (nagyon) alapjaival, azért ez mégis csak nagy szó, nem?


Tanuljunk "baszikül"


A csodaprogram (ja, a tv mellett egy házi építésű pong játék, szintén friss szerzemény)

A gép velünk együtt hazautazott, egy kicsit "sarokba tettem" (várta a sorát), majd nekiláttam, hogy egy kicsit megtisztítsam. Újabb próba következett szétszedés előtt, és a szívbaj, NEM MŰKÖDIK A GÉP... Borzasztó szomorú lettem, mert egy működő TVC manapság meglehetősen ritka (Sakman mesélte, hogy neki 5 TVC-je van, és talán egy jó belőle...). A gép bekapcsolása után csak fekete képet mutat, semmi reakció. (Szintén Sakman ötlete, hogy valószínűleg azzal az egy használattal megmelegedett annyira, hogy a régi forrasztás valahol elengedett, és most kontaktos lett a gép. Hiába, ezeket a gépeket nem profi dolgozók, hanem középkorú hölgyek készítették, akik nem voltak éppen a szakma csúcsán...)

Nekiláttam a szétszedés most már szomorkás folyamatának. Jobban megnézve a gépet kiderült, hogy még nem volt előtte megbontva, ezt bizonyította az egyik csavart borító (talán) viasz pecsét. (Ilyen ötletet, kinek jutott ez az eszébe? Hogy utálhatták a szerelők annak idején, amikor szervízbe vitték a gépet. Én kb. 5 percig pöcsöltem vele, mire sikerült kifúrnom-faragnom a cuccot. Persze az is lehet, hogy amikor nem volt ennyire kiszáradva a pecsét, ez gyorsabban ment.)


Sajnos a fényképezőgép kicsi kijelzőjén nem látszott, hogy ennyire életlen a kép...

Összeségében kívül-belül viszonylag tiszta volt, ennek ellenére darabokra szedtem és megfelelő tisztítást kapott. A billentyűket elmosogattam, a házat pedig szintén megmostam, vigyázva az alsó rész árnyékoló fóliájára, hogy fel ne ázzon. És akkor következzen az össze nem passzoló doboz hibájának felderítése. Leraktam az alkatrészt száradni, és ahogy guggoltam le egy elgurult csavarért, akkor vettem észre, hogy a műanyag iszonyat módon deformálódott, akkor púp van a doboz alján, hogy ha nem lenne olyan magas a talp, akkor billegne a gép, mert nem érne le mind a négy láb!


Itt még semmi sem volt gyanús...


Aztán kiderültek a turpisságok

Talán a fenti képek közül a középső és utolsó képet összehasonlítva látszik a "púposság mértéke", szegény gép jól megvolt dolgoztatva annak idején, hogy ennyire megváltozott a doboz formája. Ez végül az összeszereléskor is visszaütött, alig bírta az alaplapot a helyére passzintani, igen csak küzdenem kellett vele, hogy a csavarok beletaláljanak a furatba (lévén, azok elmásztak egy picit a doboz torzulása miatt).


1062. az alaplap sorszáma

Az alaplap bal oldalán található a két külső joystick csatolója és a billentyűzetcsatoló "tüskesor". Szép nagy böhöm csatlakozók, az már szent, mint egy erősáramú kábel csatlakozói. Az alaplap és a billentyűzet tanulmányozása során érdekes részleteket találtam, ezeket mutatnám be most (nálam tájékozottabbak biztos tudnak erről információt nyújtani bevallom, nem néztem most utána ezeknek).

Az első, ami szembetűnő, az alaplapon egy papír matricán látható "SERRÓIJ" felirat (ha jól olvastam), talán az összeszerelő neve lenne? A következő érdekesség a billentyűzet nyák-on olvasható "HOBBY" felirat, valamint egy három csoportból álló számsor, melyek jelentés még ismeretlen számomra.


Ez bizony "HOBBY" gép


Nem ip cím, az biztos

A tisztítás után a problémamentesnek nem nevezhető összeszerelés következett, majd a gép elfoglalta helyét a többi gép mellett. Végül térjünk ki a már említett soros vonali interfészre, mely ritkasága miatt is említést érdemel.

A csomag bontatlan állapotban került hozzám, a valamikori selejtezés után (szerencsére) nem került a szemétbe, hanem a padláson porosodott évekig. A kütyüről "szakmai" bemutatót a tvc.homeserver.hu oldalon olvashattok. Mivel nem értek hozzá, sok kommentet nem tudok hozzáfűzni, a képek magukért beszélnek.


A TVC 64K galériája:
http://picasaweb.google.com/retrocomputer.tux/20101203VideotonTVC64K#sl…


Következetlenség: egyszer interface, majd a leírásban már interfész.
http://picasaweb.google.com/109741502355077367645/TVCSorosVonaliInterfe…


Kezelési utasítás és garanciajegy:
http://picasaweb.google.com/retrocomputer.tux/20101102TvcKepek#slidesho…

Hozzászólások

Ismet remek cikk, habar nekem ez a korszak kimaradt.

Az a felirat nem lehet Serrgij (Szergej)? ;-)

tudnek javasolni egy elektronikus hulladekgyujtot az ilyen cuccoknak.

Én valami ilyesmire emlékszem (na jó, az évszámokat puskáztam):
i8080 -> i8085 -> i8086 (1978) -> i8088 (1979) -> i80386 (1985)
i8080 -> z80 -> Z8000 (1979) -> z80000 (1986)

A z80 fejlesztés jelentős részét egy korábbi inteles, i8080-as fejlesztő végezte. Az hogy klón lenne, az erős túlzás. Az i8085 és a z80 is az i8080 továbbfejlesztése, így inkább azzal érdemes összevetni, de érdemes megvizsgálni például az utasításkészletet és a megszakítási rendszert. Ezek alapján az i8085 és az i8080 között sokkal kisebb a különbség, mint a z80 és az i8080 között.
Az intel a sikert nagyban köszönheti annak, hogy az IBM az i8088-at választotta a PC alapjául, és annak is, hogy kb. egy évvel a versenytársak előtt járt. Továbbá a z8000-es új tervezés, nem kompatibilis a z80-nal sem, tehát nem az i8080-as vonal folytatása. Ezzel szemben az i8086 az i8085 továbbfejlesztése, így az i8080-as vonal folytatása.

-----
"Guglizni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.""

Ezekkel tisztaban vagyok en is. Amugy a z80 32bites verzioja pont az inkompatibilitasnak es az intel 386-os vonalanak megjelenese szabott gatat. z80 aranyos cucc volt, anno, foleg a dunai vasmuben levo telefonkozpont z80-as ttl implementacioja tetszett a legjobban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Azért ha kellő mennyiség összegyűlik belőle, akkor van megfelelő alternatív felhasználási lehetőség...
http://www.youtube.com/watch?v=5_tXcRYOYZ0&feature=player_embedded
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő
Aki érti a humort az mindent tud. Aki nem érti az viszont mindenre képes.

A TVC típushibája a változatos forrasztási hibák produkálta problémák mellett, a reaktorként fűtő tápegysége volt. Érdemes egy műszerrel végigmérni a tápfeszültségeket.
A debugolás másik része lehet a videokimenet ellenőrzése. Lévén klasszikus oldschool gép ezért érdemes megnézni, hogy nem-e az RF modulátor adta be a kulcsot. Az egy DIN aljzaton kinn vannak a videojelek, szépen rá lehet kötögetni scartra.

Végül a klasszikus varázsérintés: A foglalatban lévő ICk egyenkénti megmozgatása. Az évek folyamán könnyen oxidossá válnak a lábak és okozhatnak meglepetéseket.

Z80 powah forever!
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Anno kisebb fajta ahitattal toltottel kozepiskolaban a TVC-kbol allo halozat... :) De reg volt.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Bizony hálózat!
A cikkben említett soros vonali interface segítségével lehetett össze kötni őket.
Volt hozzá floppy meghajtó is amit hálózatban lehetett használni.

Talán további érdekessége a TVC-nek, hogy elég közel volt gépszinten a spectrumhoz, igy nem túl nagy munkával lehetett rá portolni a programokat. (pl pascal, forth fordítókat)

Bizony, bizony, floppy meghajtó. Van egy szegedi srác, akinek van egy ilyen gépe, vagyis tvc+floppy, valamint egy Tandy gépe is van. Sajna nem adja oda senkinek, gyerekkori emlékek fűzik hozzá (meg tudja is, hogy milyen érték a két gép :-) )

Ha olvastátok a TVC történetetét, kiderül hogy "A Videoton 1984-ben vásárolta meg az Enterprise-t is tervező cég egyik régebbi modelljének licencét". Tudván, hogy az Enterprise is Spectrumos programok "elferdítéséből" élt meg (főként ugye magyarországon), nem csoda, hogy a TVC is ilyen közeli rokona a Speccy-nek.

----
www.retrocomputer.tux.hu
www.sfveteran.hu

Oh, TVC-NET floppyval? Na, ezen elábrándoztam kicsit. Viszont a Spectrum-hasonlóság gondolom, a Z80-as processzor miatt volt. Jó is az.

Offtopic talán, de hátha örül neki valaki, pár éve fotóztam egy kiállításon:

http://people.inf.elte.hu/hajnim/html/mult/kepek/nagy.zx81-1.jpg

(Egy magyar ZX81 klón)

Nem baj, hogy offtopic, szeretjük az ilyen gépeket :-)

Itt pedig egy ZX Spectrum egyedi építésű vinyócsatolóval, és a hozzá való dolgokkal:

A szegedi retro számítógép kiállításra jelentkezett egy szegedi srác, mondván hogy van neki egy ZX Spectrumja 60 megás vincseszterrel... El is hozta a kiállításra, ott beszélgettem vele. Ő építette a hardvert, illesztőt, mindent ami kell. Saját fájlrendszert talált ki, lévén Speccyn nem volt ilyesmi. Megírta a vezérlőszoftot, lemezkezelőszoftot, stb. Sajnos a szétbontott állapotról nem készítettem fotót (annyira bele voltunk mélyülve a tanulmányozásba), de ha ezt láttátok volna :-) Igazi zseni kategóriájú építés: össze-vissza kábelek, ic lábról lógó toldások, stb.

Nem mai építése a srácnak, de érdemes megnéznetek:
http://zx48.8bitchip.info/zx.php

A gépet dk tronic's házba építette át a srác, egyéb nyalánkságokkal kibővítve. (Ja a fotón nem a tulaj látható, ő csak egy vendég, meg Sakman :-))

----
www.retrocomputer.tux.hu
www.sfveteran.hu

Jó a retró hangulatú kép az unokaöcséddel, csak a háttérben levő Lenovo notebook táska miatt egyértelmű, hogy nem korabeli a fotó. Ha ez nem lenne ott echte ungarische '80-as évek hangulatát adná. :-)

Legfeljebb a doboz állapota miatt, azért egy-két májer gyereknek már volt 89-ben Amiga 500-a (igaz, mi "átlag" gyerekek csak később hallottunk, én konkrétan 90-ben, amikor középsuliba kerültem. Emlékszem infó szakkörön az egyik negyedikes srác behozta az övét, aztán a következő tanév elejére már nekem is Amigám volt :-) )
----
www.retrocomputer.tux.hu
www.sfveteran.hu

Régi szép idők... Nekem a táp döglött, a soros kábelről barbár módon leszedtem a csatlakozókat (kellettek a sztereo covox-hoz), a gép meg a soros adapter is megvan valahol...

ahh igen, nekem ket ilyen gepem is volt (edesapam 90~ kornyeken informatika tanar volt, majd amikor hoztam a 286-os pc-ket, ezek selejtezes kozepette hazakerultek:)). Mindkettonek megdoglott a tapja, pedig imadtam ezt a kis gepet:).
A Mr.Alex kazettat 1 honapja talaltam meg (edvenc jatek);D