Lapszemle: Linuxvilág augusztusi szám

 ( trey | 2005. augusztus 2., kedd - 21:59 )

Kezemben a Linuxvilág VI. évfolyamának 8. (augusztusi) száma. Az utolsó régi vágású szám, mielőtt a következő hónapban a lap megújul, és egy kicsit könnyedebb hangszínre vált. A múlt havi felhívásra - miszerint a készítők szerzőket keresnek - sokan jelentkeztek. Jó szerzőből sosem elég, ezért aki érez magában késztetést arra, hogy Magyarország első és egyetlen linuxos lapjában publikáljon, azt nézzen körül a leendő szerzőknek szóló oldalon.Nézzük, hogy - többek közt - mit olvashatunk az ehavi számban:

  • RTOS eszközmeghajtók illesztése beágyazott Linuxhoz - egy komolyabb cikk a valós idejű operációs rendszerekkel (Real Time Operating Systems), beágyazott rendszerekkel és a Linux kernel programozásával foglalkozó olvasóknak

  • A HTB várakozásisor-kezelési elv elemzése - Egy kis QOS, és egy kis TCP forgalom szabályzás. Iproute2, tc, ... szintén mélyvíz.
  • A 2.6-os Linux rendszermag valós idejű és teljesítmény fejlesztései - a cikk a Linux kernel ütemezéséről, a Molnár Ingo féle O(1) ütemezőről, preemptiv képességről, latency-ről, real time funkciókról ad egy átfogó képet nem csak haladóknak érthető módon.
  • CGI programozás C nyelven - Minek C-ben webre fejleszteni, hiszen ott a PHP, a Python vagy a Perl? - kérdezhetné bárki. Clay Dowling-nak van pár érve a C mellett...
  • Gentoo másképp - Egy a Gentoo disztribúciót népszerűsítő írás. Kedvcsinálónak jó.
  • FreeBSD - a szomszéd vár - a cikksorozat ehavi számában a szerző a feltelepített FreeBSD alapszintű biztonságát fokozza. Wheel group, ssh key auth, csak annyi szolgáltatás amennyi feltétlenül kell, portaudit, process accounting, ... Alap dolgok.
  • Elfeledett terminálok - Marcel Gagné rovatában ebben a hónapban a GUI-n futtatható terminál emulátorokat veszi szemügyre. Xterm, Konsole, Eterm, Gnome Terminal, ...
  • Egy szabadalmi irányelvtervezet ``tündöklése'' és bukása - Dr. Dudás Ágnes a szoftverjogi rovatban a 2005. július 6-án csúfosan leszavazott szoftverszabadalmi irányelvtervezet történetét mutatja be.Természetesen a kiemelt cikkek mellett megtaláljuk a lapban a megszokott rovatokat (Hírlelő, a Láttuk-hallottuk rovaton belül a Kernel hiradó, ...), és egyéb más cikkeket is. A teljes tartalomjegyzék itt.A nekem legjobban tetsző cikk a ``A 2.6-os Linux rendszermag valós idejű és teljesítmény fejlesztései'' című cikk volt.

Jó szórakozást!

A lapszemléhez használt Linuxvilág számot a Kiskapu Kft. biztosította számomra. Köszönet érte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Már hiányoltam ezt a hirt. Meglepett ez a pár napos késés.

Nyaralas/szabadsag miatt kicsit kesve kaptam kezhez a lapot.

Es a kep hianyat a frontpage-rol mivel magyarazod? ;)

LOL