Inferno 4

 ( dzsekijo | 2005. július 27., szerda - 21:34 )

Ha az operációs rendszereket mascotjuk szerint mérnénk össze, a
Plan 9 Glenda nyuszijával biztos előkelő helyen végezne. Azonban lehet más okunk is, hogy érdeklődjünk ezen OS iránt. A Plan 9 egy elosztott operációs rendszer, ugyanazoktól, akiktől a UNIX is ered. Válasz akar lenni arra a kérdésre, "hogyan írtuk volna meg a UNIXot, ha akkor is ugyanolyan okosak lettünk volna, mint most?" A Plan 9 komolyan veszi a "minden fájl" mantrát (nincsenek socketek, ioctl, fcntl, stb., csak fájlok és read/write), és a felhasználó számára transzparens az erőforrások helyi/távoli mivolta (ezért az "elosztott" jelző). 2003 óta nyílt forráskódú a rendszer.

Most azonban nem a Plan 9-ről, hanem egy leszármazottjáról, az Inferno-ról lesz szó.A Vita Nuova volt az a cég, amely üzletet akart csinálni a Plan 9-ből. Egy idő után azonban gondoltak egyet, és egy új oprendszert alkottak a Plan 9 mintájára, amely talán jobban megfelel az általuk megcélzott piac, a beágyazott rendszerek követelményeinek. Így született meg az Inferno.Először is rendszerprogramozási nyelvet váltottak: C helyett a Limbo-t használják, mely a Javához és a C#-hoz hasonlóan egy magasabb szintű C származék, és a platformfüggetlen objektumkód JIT technikát használó virtuális gépen (Limbo esetén ez a Dis) fut.Ezek után megírták az operációs rendszert Limbo-ban, amely így igencsak hordozhatóvá vált -- ott fut Inferno, ahol van Dis port. Ez pedig a "hagyományos" OS célplatformok: Intel, PowerPC, Arm, Sparc mellett (ahol "bare hardware"-en fut) a hagyományos VM célplatformokon (OS-eken) is elérhető -- Windows, Irix, FreeBSD, Linux, OS X, Solaris, Plan9. Azaz ezen oprendszerek felhasználói vendég operációs rendszerként futtathatják az Infernót. Mindezeken túl az Inferno Internet Explorer pluginban is futtatható! Screenshotok erről meg egyebekről.Ami friss hír, az az Inferno 4, ami egy hete (2005. július 20) lett kiadva, ezúttal dual licenc alatt (kommersz és platformhoz illő nyílt ).

Letölthető itt. Ami nem világos: e helyen mintha csak a guest OS-ként való futtatáshoz szükséges dolgok lennének. Lehet, hogy a natív verziók tisztán kommersz maradtak?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kommers = kommerciális azaz üzleti akar lenni ?

Nem semmi egy oprendszer!

On 2005-07-28, mrbond <mrbond@cia.hu> wrote:
> kommers
Ja.

Cs.