[Megoldva] OO Calc dátum különbség Windows és Linux alatt...

 ( fenyvesi | 2010. augusztus 2., hétfő - 10:40 )

Otthon Ubuntu 10.04-et használok, a munkahelyemen Windows XP-t és Ubuntu 10.04-et.
Az adataim egy mobil vinyón vannak, amit hordok magammal az otthon és a munkahely között.

Van egy ods állományom, amelyben vérnyomás adatokat tárolok és utoljára ma reggel 06:35-kor módosítottam és mentettem el otthon Linux alatt.
A tábla utolsó néhány sora így néz ki. A dátum mezők a helyes adatokat tartalmazzák.

A munkahelyemen megnyitottam Windows XP alatt és a táblának ugyanazok a sorai így néznek ki. A dátumok két nappal korábbiak lettek, mint ahogyan eredetileg kellene lenniük!

Tovább vizsgálódva átváltottam a munkahelyemen Linux-ra és megnéztem ott a fájlnak ugyanazon sorait és pontosan úgy néznek ki, mint otthon, vagyis a dátum mezők a helyes adatokat tartalmazzák.

A Linuxos OO verziója itt nézhető meg, a Windowsos OO verziója pedig itt van.

A mező típusa a táblában Dátum, a két gépen a rendszerdátum rendben van.

Ez így elég gáz igaz? Szerintetek mi lehet a probléma?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez a "feature" rég benne van az Officeban. Ezért nem is használom sem munkára sem sehogy. Mi szállítási időpontokat néztünk be ennek köszönhetően. Oo alatt nem volt ilyen gondunk. Mi akkor tapasztaltuk, ha valaki ázsiából küldött nekünk ilyen táblázatot és azt itt európában megnyitottok. Nem volt időnk gyökölni vele, hogy mi lehet a hiba oka, hanem egyszerűen átálltunk Oo-ra.

Amit leírtam, az OO Calc-ban történik...

Az OpenOffice.org-ban a dátum az egy sorszám. Ebből a dátum úgy kerül kiszámításra, hogy a kezdődátumhoz hozzáadódik ez a szám. Rögtön látszik, hogy a hibalehetőség: ha különböző a kezdődátum, akkor különböző lesz a dátumérték is.

Az Eszközök -> Beállítások -> OpenOffice.org Calc -> Számítás -> Dátum helyen ellenőrizd, hogy melyik gépen mi van beállítva kezdődátumnak.

Köszönöm a tippet, ennek utánanézek.

De azért fölmerül egy kérdés:
Ha ezt a fájlt pl. elviszem valahová, ahol az OO-ban a kezdődátum nem az alapértelmezett beállítás (1899. december 30.), hanem mondjuk 1904. január 1., akkor a fájlomban a dátumok el fognak állítódni több mint 4 évvel?

Igen, ahogy ott állítod a beállításokat, úgy változnak a dátumok is.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Hát ezt azért így elég problémás, és óriási veszélyforrás, főleg élesben, nem? Vagy csak én érzem annak?

Gondolj bele. Elküldök valakinek egy olyan táblát, amelyben kulcsfontosságúak a dátumok. Nála mondjul máshogy van beállítva az OO Calc...

Nem kell piszkálni... A másik két lehetőség az ősi programokkal (StarCalc 1 illetve nagyon régi Excel?) való kompatibilitás miatt van csak benne.

Rendben! Köszönöm a segítséget.

"Elküldök valakinek egy olyan táblát, amelyben kulcsfontosságúak a dátumok. Nála mondjul máshogy van beállítva az OO Calc..."

ígyjárás.exe

Szerintem az 1899. december 30. sosem volt standard kezdőpont: 1900. január 1., vagy a Mac verzióban 1904. január 1. a szabvány. (MS support szerint)

A problémának semmi köze az MS-hez (hacsak az nem, hogy ők implementálták rosszul az 1900-at szökőévként), úgyhogy ne keverjük ide. Az 1899. december 30. is pont olyan jó, mint a többi. A szabvány nem erre, hanem a fájlformátumokra vonatkozik. Pl. az OOo XLS-be mentés vagy abból megnyitás esetén valószínűleg figyelembe veszi az MS agybajait.

Jogos elvárás, hogy azonos ods ugyanúgy jelenjen meg mindenhol. Az ODF szabványban van a kezdődátum meghatározására egy elem, a <table:null-date>. Este kipróbálom én is Windowson és Ubuntun.