MorphOS - Az első évtized

Pontosan 10 éve, 2000 augusztus elsején jelent meg az első publikus MorphOS verzió, a 0.2.

Ez a kezdetleges verzió kizárólag phase5 gyártmányú PowerPC processzorkártyákkal felszerelt Commodore Amiga számítógépeken futott, de mégis hatalmas lépést tett meg az amigás világ számára: az első olyan rendszer, vagy inkább csak kernel volt, amely önállóan futott PowerPC-n, és nem igényelte a korábbi 68k processzor jelenlétét, mint közvetlen elődje a PowerUP, vagy az előd nagy riválisa, a WarpOS. Az elmúlt évtized alatt a csetlő-botló, teljes értékű funkcionalitáshoz 68k-s AmigaOS komponenseket igénylő kezdeméményből önálló, jól használható, néhány téren mainstream rendszereket is maga mögé utasító OS-sé vált, amelyre méltán lehetnek büszkék a fejlesztői. A kezdetben csak Amigán futó rendszer mára meghódította a Pegasos I (1.0 óta), Pegasos II (1.4.2 óta), Efika (2.0 óta), Mac mini G4 (2.4 óta) és egyes eMac (2.5 óta) gépeket is, a 2.6-ba várjuk egyes PowerMac G4-ek támogatását, alig néhány hete demózták nyilvánosan a 3.0-ba várható PowerBook G4 támogatást és még ki tudja mi mindent tartogat a jövő... :)

A MorphOS csapat a tizedik évforduló alkalmából köszöni meg mindenkinek - és elsősorban a felhasználóknak - a folyamatos támogatást és érdeklődést. Boldog születésnapot MorphOS!

Szerk: Itt pedig egy nagyon jó review olvasható (eredetileg cseh nyelven de Google Translate a barátunk, bár inkább az angolra fordítást ajánlom) a MorphOS eddigi történetéről.

Hozzászólások

Most olvasom csak ezt a postot. PowerBook + G5 support. Neeeeee!

szerk: powerbook-on működik nekik a tapipad? Ha jól emlékszem ezen ment a szenvedés sokáig az ADB miatt.
--
2e845cb4c3a5b5bd6508455b1739a8a2