Szakdolgozat OOo writerrel

Fórumok

Nem ertek tulasagosan a szovegszerkeszteshez, de a szakdolgozatomat megis meg kellene irni valahogy. Folyamatosan akadnak kisebb-nagyobb problemaim, most eppen ket aprosagot nem tudok megoldani (biztos nagy benasagra vall, de hat nem megy...)

-Az automatikusan generalt tartalomjegyzekben harom helyen a cim utan sortores van es ugy pontozza vegig az alatta levo sort, vegen az oldalszammal. Miert rossz eppen ez a harom fejezet? Nem latom semmi okat.

-A tablazatokban barmit allitok be adattipusnak, a sor elejen levo nullakat torli (pedig azok is kellenenek). Mit allitsak at?

Hozzászólások

A táblázatok celláiban extra dolog beírása pl: 00001 úgy történhet, hogy egy aposztróffal kezded. Nagyjából így: '00001

Egyébként a dokumentum méretétől függ, hogy mennyire fogod tudni szövegszerkesztőben megírni problémamentesen. Amikor nagy lesz - kb beadási határidő előtt egy nappal vagy néhány órával - minden további nélkül széteshet a doksi. Az elején nagyobb küzdelem, viszont a végén megtérülhet ha Latex-ben dolgozol. Igaz nem wisywig vagy mia fene, de ez az előnye.
Ha jól emlékszem az OOo-nak is van Latex kimenete, úgyhogy elvileg bármikor áttérhetsz rá :)

Egy szakdolgozat nem fog szétesni. Arra kell csak vigyázni, hogy amíg írjuk, addig ne formázzuk. Használjuk a hierarchikus címsorokat, alap stílusokat (pl minden szöveg "Szövegtörzs" legyen, az alapértelmezett felsorolást, az alapértelmezett táblázatformátumot, táblázatfejléc és táblázattartalom stílust, képaláírások beszúrását, stb. És csak a legvégén formázzunk a stílusok módosításával. Soha ne szúrjunk be Ctrl+Enterrel új oldalt, inkább állitsuk át a "Címsor 1"-et úgy, hogy előtte oldaltörés legyen. És így tovább.

Nemcsak LaTex-kel lehet strúrált hosszú dokumentumot írni. Csak akkor esik szét a szakdoga, ha menet közben formázzuk, formázási céllal szúrunk be töréseket, és nem használunk következetesen címsorokat.

És még egy dolog, amit nem szabad hosszabb, összetettebb doksikkal csinálni: exportálni, az ODT-n kívül más formátumba (Latex, Word)menteni. A dokumentumformátumok között olyan különbségek vannak, amik a tökéletes átalakítást megakadályozzák. DOC-ba exportálva pl az oldalstílusok keverednek össze. Oda-vissza exportálással tényleg el lehet cseszni úgy a doksit, hogy utolsó éjjel kézzel kell újraformázni az egészet.

Lényeg az, hogy ha worddel írod, akkor DOC, ha OO.O-val, akkor ODT végig. A Word különböző verziói (2003, 2007, 2007 "kompatibilitási" mód) között sem szabad váltogatni, épp most szívtam egy ilyennel.

-Az automatikusan generalt tartalomjegyzekben harom helyen a cim utan sortores van es ugy pontozza vegig az alatta levo sort, vegen az oldalszammal. Miert rossz eppen ez a harom fejezet? Nem latom semmi okat.

Két lehetőség ugrik be nekem:

1) Túl hosszú a cím, így a TJ-ben az utána lévő tab már a következő sorba visz, és a köv. sort szépen végig is pontozza. Ebben az esetben a Contentes/Tartalom 1, 2, 3... stílusokat, azon belül a bekezdés stílusát és a tabulátorok pozícióját szerkeszd, amíg szép lesz.

2) Shift+Entert (újsort) használtál a címben, ez a shift+enter jelenik meg a TJ-ben is.

> A tablazatokban barmit allitok be adattipusnak, a sor elejen levo nullakat torli (pedig azok is kellenenek).

A Writer nem csinál ilyet, nem esetleg a Calc lesz az?
Ott pedig Format -> Cells -> Numbers, és itt a Leading Zeroes értéket állítgasd!

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Hat ha nem derogal, akkor en igy oldanam meg...

=TEXT(1;"0000")

a tobbit kitalalod...