Szakdolgozat OOo writerrel

 ( bfoto | 2010. április 22., csütörtök - 18:59 )

Nem ertek tulasagosan a szovegszerkeszteshez, de a szakdolgozatomat megis meg kellene irni valahogy. Folyamatosan akadnak kisebb-nagyobb problemaim, most eppen ket aprosagot nem tudok megoldani (biztos nagy benasagra vall, de hat nem megy...)

-Az automatikusan generalt tartalomjegyzekben harom helyen a cim utan sortores van es ugy pontozza vegig az alatta levo sort, vegen az oldalszammal. Miert rossz eppen ez a harom fejezet? Nem latom semmi okat.

-A tablazatokban barmit allitok be adattipusnak, a sor elejen levo nullakat torli (pedig azok is kellenenek). Mit allitsak at?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerintem fusd át ezt: OOo Writer kézikönyv.

A táblázatok celláiban extra dolog beírása pl: 00001 úgy történhet, hogy egy aposztróffal kezded. Nagyjából így: '00001

Egyébként a dokumentum méretétől függ, hogy mennyire fogod tudni szövegszerkesztőben megírni problémamentesen. Amikor nagy lesz - kb beadási határidő előtt egy nappal vagy néhány órával - minden további nélkül széteshet a doksi. Az elején nagyobb küzdelem, viszont a végén megtérülhet ha Latex-ben dolgozol. Igaz nem wisywig vagy mia fene, de ez az előnye.
Ha jól emlékszem az OOo-nak is van Latex kimenete, úgyhogy elvileg bármikor áttérhetsz rá :)

Egy szakdolgozat nem fog szétesni. Arra kell csak vigyázni, hogy amíg írjuk, addig ne formázzuk. Használjuk a hierarchikus címsorokat, alap stílusokat (pl minden szöveg "Szövegtörzs" legyen, az alapértelmezett felsorolást, az alapértelmezett táblázatformátumot, táblázatfejléc és táblázattartalom stílust, képaláírások beszúrását, stb. És csak a legvégén formázzunk a stílusok módosításával. Soha ne szúrjunk be Ctrl+Enterrel új oldalt, inkább állitsuk át a "Címsor 1"-et úgy, hogy előtte oldaltörés legyen. És így tovább.

Nemcsak LaTex-kel lehet strúrált hosszú dokumentumot írni. Csak akkor esik szét a szakdoga, ha menet közben formázzuk, formázási céllal szúrunk be töréseket, és nem használunk következetesen címsorokat.

És még egy dolog, amit nem szabad hosszabb, összetettebb doksikkal csinálni: exportálni, az ODT-n kívül más formátumba (Latex, Word)menteni. A dokumentumformátumok között olyan különbségek vannak, amik a tökéletes átalakítást megakadályozzák. DOC-ba exportálva pl az oldalstílusok keverednek össze. Oda-vissza exportálással tényleg el lehet cseszni úgy a doksit, hogy utolsó éjjel kézzel kell újraformázni az egészet.

Lényeg az, hogy ha worddel írod, akkor DOC, ha OO.O-val, akkor ODT végig. A Word különböző verziói (2003, 2007, 2007 "kompatibilitási" mód) között sem szabad váltogatni, épp most szívtam egy ilyennel.

Hat most mar nem fogok valtani, mindjart nyomtatni kellene.. Amugy nem esik szet, csak szornyen lassu. Raadasul nem tudok masolni ctrl+c-vel, csak ha vagy otszor lenyomom egymas utan, nem tudom miert.

-Az automatikusan generalt tartalomjegyzekben harom helyen a cim utan sortores van es ugy pontozza vegig az alatta levo sort, vegen az oldalszammal. Miert rossz eppen ez a harom fejezet? Nem latom semmi okat.

Két lehetőség ugrik be nekem:

1) Túl hosszú a cím, így a TJ-ben az utána lévő tab már a következő sorba visz, és a köv. sort szépen végig is pontozza. Ebben az esetben a Contentes/Tartalom 1, 2, 3... stílusokat, azon belül a bekezdés stílusát és a tabulátorok pozícióját szerkeszd, amíg szép lesz.

2) Shift+Entert (újsort) használtál a címben, ez a shift+enter jelenik meg a TJ-ben is.

Koszi, tenyleg shift+enter volt.

> A tablazatokban barmit allitok be adattipusnak, a sor elejen levo nullakat torli (pedig azok is kellenenek).

A Writer nem csinál ilyet, nem esetleg a Calc lesz az?
Ott pedig Format -> Cells -> Numbers, és itt a Leading Zeroes értéket állítgasd!

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Sajnos torli a Writer is. A fent alkalmazott aposztrofos megoldast alkalmaztam ugy, hogy feherre allitottam az elso karaktert.

Hat ha nem derogal, akkor en igy oldanam meg...

=TEXT(1;"0000")

a tobbit kitalalod...

Nem feltétlenül megoldás a problémáidra, csak ajánlani szeretnék még egy jegyzetet:
Németh László - Kiadványszerkesztés az OpenOffice.org Writer szövegszerkesztővel