video, hang és felirat egy fájlban - hogyan

Fórumok

Szeretném egy fájlba eltenni az összes cuccát egy-egy filmnek.
Amit eddig találtam, tudok az a matroska és úgy tűnik az mp4 "container" képes ilyesmire. (nem akarok égetett "hard sub" feliratokat) A matroska biztos hogy tudja - kipróbáltam (ha jól emlékszem avimux wines programmal) - viszont ezt a formátumot nem ismeri fel a DVD lejátszóm (Panasonic).
Kérdés: Linuxban mit lehet használni avimux gyanánt? - képes összerakni avi-ba vagy matroskába több streamet.
Az mp4 elterjedtebbnek tűnik - nem tudok semmi biztosat felőle - találtam valami MP4BOX -ot (freeware?!), ami parancssoros gyanítom hogy Linux eredetű - illetve egy wines GUI -t hozzá - ezeket még nem próbáltam.
Kérdés: mi van ehhez a Linuxban?
Kérdés: csinált már valaki ilyesmit, vagy találkozott a neten valami használható leírással?

Az avidemux -ot ismergetem, de ott nagyon könnyen lehet lejátszhatatlan streameket csinálni, illetve már a két hang csatornás avi fájl is gondot okoz neki. A matroskát meg (nálam Debian Lenny és multimedia.org -ról származó avidemux) nem is kezeli!?

Hozzászólások

Úgy tűnik, mintha az ffmpeg képes lenne az mp4 -hez becsatolni további layereket - elég bonyolult.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

mkvtoolnix csomagot felrakod, minden benne van, ami az mkv-hez kell. Mindazonáltal asztali dvd játékos nem fogja tudni lejátszani.
A MediaTank-ok(pl.: popcorn hour) lejátszák, gond nélkül, pc is lejátsza, gond nélkül. Én smplayer-t, illetve gnome mplayer-t használok hozzá, de vlc, illetve sima totem is viszi, csak utóbbi kettő a formázott feliratok(ass) formázását nem jeleníti meg.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Ez itt nem jo? http://kurtnoise.free.fr/mp4tools/

Szerintem en innen forgattam par eve:


storm:~ czo$ uname -a
Darwin storm.local 10.3.0 Darwin Kernel Version 10.3.0: Fri Feb 26 11:58:09 PST 2010; root:xnu-1504.3.12~1/RELEASE_I386 i386
storm:~ czo$ MP4Box -version
MP4Box - GPAC version 0.4.5 (build 33)
GPAC Copyright: (c) Jean Le Feuvre 2000-2005
		(c) ENST 2005-200X
storm:~ czo$ 

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Az én Philips DVP3260 lejátszóm gyönyörűen lejátssza a két hangsávos avi-kat, szépen lehet az audió gombbal váltani a sávok között, ha több feliratfájl van az avi mellett akkor automatikusan az ugyanolyan nevűt teszi a film alá, de a felirat gombbal lehet feliratot is váltani és ki is lehet kapcsolni.

TÉVEDTEM!
Az avi képes KÜLÖN, nem beégetve hordozni a feliratokat :)
Még nem tudom hány kép és felirat sávot képes hordozni, de tud ilyet. (Kíváncsi vagyok hogy a DVD playerem mit szól hozzá - az avi, divx megy neki)
Ráadásul ehhez van egy jó kis windowsos program "avimux" néven amit már használtam is. Szépen képes formátumot konvertálni, avi és mkv között, illetve új sávot hozzáadni az addigiakhoz.
Nem szereti a Rendszergazda telepít - korlátozott felhasználó használ - még ki kell találnom mibe akar belefirkálni - de a "Futtatás mint" lehetőséggel jól működik.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

A problémák csak burjánzanak :)
Mióta felfedeztem magamnak az anime -t, több száz epizódot begyűjtöttem. Először a felirat szinkronozás jelentett gondot, de most már oda jutottam, hogy irtózatos kavalkád van a formátumokban, felbontásokban (van itt avi, mkv és wmv). Szeretnék rendet teremteni ezekben, de hogy kézzel végig piszkálni az összes fájlt, és kimásolni az eddig talált videó formátumot egy listába - hát ez sziszifusznak is sok lenne.
Nem tudtok valami olyan video formátum analizáló progit ami mondjuk parancssorból végigtudnék léptetni és a kimenetét elmenteni?
(mindenféle videó lejátszó programot találok, illetve más okos gui eszközt, de amivel egy ekkora tékát lekezelni azt nem)

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Kicsit javult a helyzet. Sok új letöltéssel jár, de olyan két éve (úgy tűnik) megjelentek a jó minőségű HD 1280x720 felbontású anyagok. Most csak ezek között kell rendet vágni, avi/mp4/mkv.
A problémát most az okozza, hogy az AVC kodekkel készült cuccokhoz nem találtam jó csomagolót (mondjuk mkv -> avi és mp4 -> avi). Ami windows eddig elém került, az kiakadt, vagy kijelentette hogy ezt abba NEM.
NEM átkódolni akarom (mind veszteséges, tehát minőségromlást eredményez) hanem csak átcsomagolni, esetleg belecsomagolni a feliratokat.
Az avidemux (2.4.3-0.1 Debian Lenny) egy 720 MByte -os mp4 -től fejreáll :(
Fontolgatom, hogy bepróbálkozok a rtesting 2.5.2-0.1 verziójával.
Lehet higy kézileg/forgatva kellene telepítenem, de ez a produkció roppant sok külső library -t használ - tulajdonképpen "csak" egy front-end. Ráadásul tapasztaltam, hogy az AVC kódolású, változó fps videóknál gondot okoz a kép/hang szinkron (elcsúszik!). Bele kell ásnom magam a média kezelő/konvertáló library -k képességeibe és a parancssori interfészek leírásaiba.
Sok időt el lehet ezzel piszmogni, érik a gondolat, hogy a következő DVD playerem, egy PC lesz.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.