NAS Debian alapon

Fórumok

Udv!

Szeretnek epiteni egy Debian alapokra epulo otthoni NAS-t. Magat a rendszert egy CF kartyara szeretnem telepiteni, de lenne egy merevlemez is benne az adatok szamara. Ugy tervezem, hogy ha nem ir semmilyen program (pl. rtorrent) a merevlemezre, akkor azt majd az oprendszer lekapcsolja egy ido utan.

Ami a kerdesem lenne: erdemes kulon CF kartyara telepiteni az OS-t? Vettem egy viszonylag gyors Sandisk Extreme III-as CF kartyat, igy sebesseggel nem lenne gond szerintem. Mi modon kene telepiteni/konfiguralni a rendszert ugy, hogy minel kevesbe terhelje a kartyat (ugye a sok irassal rovid idon belul az orok vadaszmezokre kerulne) es minden program fusson normalisan (lighttpd, rtorrent, stb)? Gondolom valamifele ramfs-t kene hasznalni, vagy mast? Epitett mar valaki ilyen rendszert? Egy tutorial, doksi vagy akar itt egy hozzaerto leirasa sokat segitene rajtam.

Hozzászólások

Hát szerintem annyira nem félnék, hogy a CF kártya tönkre megy. Nálunk vannak spéci hardverek, WinCE CF kártyán 5-éve szünet nélkül mennek, de nem panaszkodnak.
Ha mégis akkor veszel egyet tarcsiba (akár egy olcsóbb lassúbbat) és amikor összeállt a Nas rendszer akkor le dd-zed és mehet a szekrénybe.

szerintem nem érdemes külön cf kártyával szórakozni és nem érdemes kikapcsolgatni a vinyót, mert árt neki.

A zöld wd külsők asszem kapcsolgatják magukat, ilyet akarok én is összerakni nas-hoz. Csak az fs naplózása meg minden amúgy is ír rá néha, szóval lehet hogy értelmetlen. Vagy az automounterrel meg kéne beszélni valahogy, hogy csak akkor mountolja fel, ha kell. Vagy a sambával...

Én jobban félnék attól, hogy a mrevlemez hamar gallyra megy a sok ki-be kapcsolgatástól.
Amúgy erősen ajánlom a FreeBSD-t ZFS-sel inkább fájlszerver célokra.

Hat akkor nem tudom meg mi erv szolhat a CF mellett (talan a boot ido, de ugy sem lesz kikapcsolva). Menjen hat a rendszer is az adatok melle a merevlemezre? Sebesseg tekinteteben ugyan oda jovok ki?

FreeBsd (=FreeNas) nem jo, pedig azt tennem fel (FreeNas), de van egy csak linuxra irt szerver alkalmazasom ami miatt muszaj linuxot hasznalnom.

Én annyira nem félnék egy olyan funkció használatától ami azért van, hogy használjuk. Ha olyan nagy gubanc lenne akkor már nem létezne ez a lehetőség. A wd a külső eszközeit automatikusan ellátja ezzel a funkcióval, gondolom nem azért, hogy jó hamar adatvesztése legyen az usernek, hogy aztán soha többet ne vegyen wd cuccost.

Mire elérne odáig, hogy ebből a funkcióból gondja származna, már háromszor kinőtte, és ötször lecserélte a merevlemezt.

csinálasz egy base-only telepítést akár netinstallról, rtorrentnek meg ftp-nek amúgy sem kell gui, aztán ssh-val csatizol rá...

----------------------------------
Fedora 12 x86_64
Fedora l10n Translator
http://snicore.blogspot.com

Ezt hasznaltam regen routereken CF kartyakkal:

http://bart.tm-net.ru/mirrors/gate-bunker.p6.msu.ru/~berk/router.html

Most mar kicsit regi (sarge) de talan siman atirhatod lenny-re.

Az oldalon a link meg a regi helyre mutat, de itt megvan az script:
http://bart.tm-net.ru/mirrors/gate-bunker.p6.msu.ru/~berk/debian-router/

Ennek mi az értelme ? Nekem egy elég izmos gép megy 24 órás módban lassan 3 éve - előtte hasonló, csak korszerűbbre cseréltem - és alig dob a villanyszámlán.