Autopackage 1.0 - a következő generációs csomagkezelő

Címkék

A készítői szerint az AutoPackage lehet a Linux következő generációs csomagkezelője. A FAQ szerint ha egy projekt autopackage formában kínál neked egy szoftvert, akkor biztos lehetsze benne, hogy az szépen fog működni a disztribúcióddal, integrálódik a desktopodba, stb.

A készítők az AutoPackage-t hivatalosan is stabillá nyilvánították, megjelent az 1.0-ás verziója.Hogy hogyan működik azt legjobban a képernyőképeken lehet látni. Készült a működésről egy kb. 2 MB-os flash demo is, amelyet itt találsz. Kezdésnek nem rossz kiindulópont a FAQ. A fejlesztőknek, csomagolóknak itt érdemes kezdeni, míg a felhasználóknak itt.

A projekt honlapja itt.

Hozzászólások

http://kitenet.net/~joey/blog/entry/autopackage_designed_by_monkeys-2005-03-28-14-20.html

http://www.licquia.org/archives/2005/03/27/autopackage-considered-harmful/

Szerintem ez a ketto nagyon jol summazza, mi a problema az autopackageval...

(az meg mas kerdes, hogy szvsz adott programbol rpmet vagy debet talalni manapsag mar nem egy nagy feladat... )

NWN-bol ugyan debet hirtelenjeben nem talaltam, de telepito van hozza aranyos: http://icculus.org/~ravage/nwn/

Ezekszerint ki kell egeszitenem a fenti kommentemet: szvsz manapsag debet, rpmet vagy meglevo, hasznalhato telepitot talalni adott programhoz nem egy nagy feladat.

En olyan lusta, ***** diszno vagyok, hogy hamar a cucc nem szabad szoftver, akkor ha valami csoda folytan esetleg hasznalom, akkor elvarom hogy legyen egy hasznalhato telepitoje, es ne kelljen nekem pocsolnom vele. Es ezt a fejlesztok csinaljak meg, elvegre fizetek erte vagy mi a fene...

Ha meg szabad szoftver, akkor nehezen tudom elkepzelni hogy valaki nem csinalt belole valamifele csomagot (hacsak nem olyan uj, hogy tegnap jott ki es senki nem tud meg rola, vagy annyira ***** hogy senkit nem is erdekel :P). Persze biztos van ilyenre is pelda, csak hogy ne legyen igazam.

> En olyan lusta, ***** diszno vagyok, hogy hamar a cucc nem szabad szoftver,
> akkor ha valami csoda folytan esetleg hasznalom, akkor elvarom hogy legyen
> egy hasznalhato telepitoje, es ne kelljen nekem pocsolnom vele. Es ezt a
> fejlesztok csinaljak meg, elvegre fizetek erte vagy mi a fene...

Erről is szól az autopackage, hogy legyen egy egységes telepítő linuxra,
konzolos, gtk-s, qt-s, integrálódik, meg minden jó, és nem a játék
fejlesztők meg az adobe dob össze valami telepítőszerű dolgot. A
Windowsban ez kifejezetten korrektül működik, egységes, egyszerű,
megszokható.

Elkepzelem ahogy a linux csomag keszitok sorra hasznalni kezdik a cuccot, es az adott disztro hivatalos package manageretol fuggetlenul ugyanazzal a paranccsal/modszerrel/grafikus felulettel lehet adminisztralni a csomagokat...

nekem speciel hatalmas pain amikor leultetnek egy rpm based disztro ele, hogy adminisztraljam. nem szeretem.

Azzal is tisztaban vagyok, ahogy a FAQ is irja a core-csomagok butykolesehez meg mindig a disztrod native csomagkezeloje kell, de akkor is... imho nagy otlet.

Siman veri az MSI Installer-t/Install Shield Wizard-ot :-) /barhogy is hivjak/

Szerintem még jó is lehetne belőle, bár igazi akkor lenne ha telepítéskor csinálna egy distro check-et majd csinál egy dummy-packaget hozzá a telepített progi verziószámával (ha rpm-es a rendszer olyat... ha deb akkor olyat)... no egye fene... ha uhu akkor olyat :D.

Mindezt akkor ha a root jelszóval telepíti valaki... így könnyebb lenne az "együttélés".

Üdv:

Csabka

Linux Standard Base pont arra van, hogy egysegesitse picit a disztribuciokat. Eszerint az rpm egy subsetjet minden LSB-compliant linuxra fel kellene tudni tenni. Ergo .lsb telepito kivaloan alkalmas erre a feladatra. Csinalnak egy rpm csomagot, aztan mindenki olyan frontenddel rakja fel, amivel csak akarja, es mindenki happy, nem kell ujra feltalalni a spanyol viaszt.