UHU-Linux 1.2 - hivatalos bejelentés

 ( trey | 2005. március 21., hétfő - 16:04 )

Kedves Kolléga!

Hosszas fejlesztési és tesztelési időszak végezetével az UHU-Linux Kft. büszkén jelenti be, hogy kiadta a harmadik stabilnak nyilvánított, elsősorban otthoni vagy irodai használatra szánt disztribúcióját. Az UHU-Linux 1.2-es verziója a "Rajt!" kódnevet kapta.

Aki látta az 1.0 és 1.1 verziónkat is, a kettő között azonnal szembeötlő gyökeres különbségeket vehetett észre akár egyszerű laikus felhasználói szemmel is. Az 1.2 fejlesztése során a hangsúlyt azonban máshova helyeztük. Az UHU-Linux 1.2 fejlesztése elsősorban a rendszer alapjait képező
komponensek, vagyis a belső technikai részletek terén hoz rengeteg gyökeres újdonságot, bár természetesen a felhasználói felület sem maradt teljesen változatlan.A disztribúció a Linux kernel 2.6-os sorozatára épül, amely a korábbi 2.4-eshez képest számtalan technikai újdonságot hozott. Az egyik ilyen az általánosságban jobb hardverkezelés és felismerés, melynek köszönhetően az eszközbejegyzések menedzselését új alapra helyeztük, valamint egy erre épülő hardver absztrakciós réteg (HAL) segít a felhasználói alkalmazásoknak a hardvereszközök helyes használatában. Említést érdemel még a többszálas programok futtatásának lényegesen jobb támogatása a kernel részéről, és
felhasználói szinten az ezt kihasználó függvénytárak használata is.

A teljesítmény növelése érdekében a disztribúció csomagjait Pentium (i586) architektúra utasításkészletére fordítottuk le és optimalizáltuk, fordítóprogramunk alapértelmezésben a felhasználó által fordított forráskódokat is ilyen processzorra optimalizálja.

Az UHU-Linux 1.1 megjelenése óta a grafikus felületek alapját (például a videokártyák meghajtása) képző szoftver fejlesztése két irányba szakadt. Az eredeti verzió helyett a dinamikusabban fejlődő X.Org mellett tettük le a voksunkat.

Természetesen a rendszer mélyén végzett munkálatok mellett a felhasználói alkalmazásokat sem hanyagoltuk el. Grafikus környezetek közül helyett kapott a Gnome 2.8-as, KDE 3.3-as, és a gyorsasága miatt méltán népszerű Xfce 4.2-es verziója is. Újdonság az alapértelmezett Gnome felhasználói felület integrálása a már említett HAL szoftverrel, melynek eredményeképpen a csatolható adathordozók számára automatikusan saját ikon jelenik meg illetve tűnik el az asztalon, megnyílik egy ablak az adathordozó tartalmával, vagy éppenséggel magától elindul a DVD lejátszása. Ezek a funkciók természetesen felhasználóként finomhangolhatók vagy akár ki is kapcsolhatók.

Az UHU-Linux 1.2 kiadásával egyidőben OEM és viszonteladói programot is hírdetünk, mely reményeink szerint még tovább növeli az UHU-Linux disztribúció terjedését hazánkban.
Végezetül emlékezzünk meg a most leváltott 1.1-es verzió sikereire is, hiszen a 2004-es esztendőben 20.000 db-ot értékesítettünk belőle.

Részletes információk az UHU-Linux 1.2-ről:
http://www.uhulinux.hu/office/info

Termékünk többféle változatban megvásárolható az UHU-Boltban, a https://bolt.uhulinux.hu/ címen.

Amennyiben kérdése merülne fel az UHU-Linux Kft. termékeivel, híreivel kapcsolatban, esetleg személyes találkozót szeretne velünk, bátran küldjön nekünk egy levelet az info@uhulinux.hu címre!

Üdvözlettel:
UHU-Linux Kft.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hi!

Ez a 20.000 db a dobozos verziora utal?

By(t)e
TBS::Antiemes

erre én is figyeltem de vszínűleg a SE, ALBA stb gépeken lévő oprendszer is bele van számolva sztem.

"... Ugyanez a helyzet a Firefox böngészővel és Thunderbird levelezővel, melyeket, habár hatalmas népszerűségnek örvendenek, nagyobb méretük és nem egyértelmű licencfeltételük miatt jobbnak láttunk nem felrakni a CD-kre..."
Mi a probléma a firefox licenszelésével? A mozilla.ora féle bináris csomagok MPL-esek, a forráskód pedig továbbra is MPL/GPL/LGPL hármas licensz alatt vannak. Ez alól kivétel pár logó, de azokat akár ki is lehet hagyni, vagy ki lehet cserélni pl. holdfénynél huhogó Uhu bagolyra is :)

Mennyire szep lenne, ha az uhu csapat visszaforgatna a sok sok forditasat az eredeti deb csomagokba ( http://www.debian.org/international/ ) Persze, lehet, hogy ezt megteszik, vagy talan mar meg is tettek?

Ha maguk buildelnek forrásból, akkor elvileg a neveket is le kellett
volna cserélni, minimum arra, hogy Firefox Community Edition és
Thunderbird Community Edition, vagy másra, a Firefox és Thunderbird
nevek teljes mellőzésével. Ehhez bele kell nyúlni pl. a magyar
fordításba is, igaz nem sok helyen, de macera.

A hivatalos binárisokat szerény véleményem szerint becsomagolhatták
volna UHU-csomagba. De ez lényegtelen, utánaolvasgatni is sok munka.
Mivel ezek internetes programok, akinek kellenek, azoknak van
internetük, és szépen le tudják húzni az a kétszer 6-8 MB-ot, nem?

apt-get install firefox/thunderbird
a csomagok léteznek, a CDre rakás a gáz (pl mint a régi Opera licenc)

En csak csutortokon fogom feltenni, de mar nagyon izgatott vagyok! :)
Remelem hamar frissitheto lesz a KDE 3.3, 3.4-re. Itt is Oregon valalja fol vajon a KDE csomag keszitest?
Edig RPM alapu disztrot hasznaltam, de most atterek UHU-ra es majd en is szeretnek csomag keszitest tanulni. Remelem egy csomagolo partyra is eljutok, ha lesz ilyen iden is!

Javaslom a TűzBagoly és a VillámBagoly/ViharBagoly neveket. :)))

Esetleg pont j-vel, az élc kedvéért. :)

Srácok, azért az kissé karcsú, hogy a bolt.uhulinux.hu-hoz nem hogy nem tudtok egy saját hitelesítést venni, de ráadásul még az ojjektum.uhulinux.hu miatt a böngésző el is kezd sírni, hogy valaki man-in-the-middle támadással próbálkozik. :(

Lehet már itthon is kapni olcsón, normális hitelesítést, de cégnevet nem írok, mert az reklám lenne. :) (Nyilvánvalóan nem a Netlockról van szó, mert kritériumnak leírtam, hogy olcsó _ÉS_ jó. :)))

Eredeti deb csomag??? Miért volna eredeti a deb? A debian is csak egy disztrib, pont mint bármely másik, lehet hogy neked az a szíved csücske, de az UHU-nak semmi köze hozzá, nem Debian alapúak vagyunk, a Debian pont ugyanolyan disztrib számunkra, mint akármelyik másik a többszáz közül.
Egyébként ajánlom, keress rá az általunk küldött bugreportokra a KDE, Gnome, X.Org, valamint millió kisebb szoftver mainstream (nem disztribspecifikus) bugtrackerében. De ajánlom a Debian bugtrackerét is, abban is találsz jópárat amit én küldtem be, és olyan magas ívről szarják le fantasztikus Debian fejlesztői, hogy azt hadd ne kommentáljam. De például a Debian fejlesztői listájára is írtunk már, annak is utánanézhetsz.

Szeretnénk magunk buildelni, de ez a mérhetetlen gány forrás miatt egyelőre nem jött össze. A licencre nem mondjuk hogy nem oké, azt mondjuk hogy millió apró kitétel miatt nem tiszta számunkra hogy oké-e.

Ennyi reklamot el bir az oldal imho, plane ha hasznos, es masnak is segithet.

Megpróbálom megkérdezni máshogy, amit szerintem crown is kérdezni akart. Remélem sikerül úgy formálni a kérdést, h ne triggereljek megint reflexszerű debian fikázást (;

A fordításokat bekülditek az upstream fejlesztőknek?

gigamegaROFTL :-D

azaz ROTFL...

ROTFLMAO :DDD

Óvatosan, mert Egmont nekem a GTK/GNOME-fikázásomat is automatice magukra vette. :/

Rendben, akkor az Integrity és náluk az InstantSSL. Én 3 évre vettem, kibírható áron, gördülékeny, normális ügyintézéssel (Ami pl. Netlockról - legalábbis régebben - nem volt elmondható, egyik ügyfelünk rendszergazdájaként/képviselőjeként 3 évig ügyfelük voltam.). Igaz, hogy a Comodo nem gyökér CA, de letölti az ember tőlük a saját kulcsukat, beadagolja az Apache-nak SSLCACertificateFile-lal és vidáman működik a dolog:

https://mail.polyhistor.hu/

Persze ez a legolcsóbb cucc, de van más, drágább is, erősebb garanciális feltételekkel. Ízlés szerint. :) Bedugulok, ennyi ingyenreklám elég volt. :)

Amennyiben azoknak az UHU-tól különböző rendszerben is van értelmük, abban az esetben általában igen.

Remelem hamar frissitheto lesz a KDE 3.3, 3.4-re. Itt is Oregon valalja fol vajon a KDE csomag keszitest?

UHU-Linux 1.1.1 ala elkeszitettem a csomagokat.
(En meg nem migraltam, de lehet a migralassal megvarom a 2.0-at)

Saga pedig dolgozik, hogy 1.2 ala is elkeszuljon.

Nincs az UHU-ban dpkg, apt-get? Nem kisertetiesen ugyanolyan a csomag strukturaja, mint a debian-nak? Lehet, en egy masik UHU-t ismerek.
Nem leszolas az, mikor valaki mondja, hogy "debian alapu" az szamomra elismeres, vagy legalabbis jo pont a kompatibilitasi versenyben. Mindegy, nem ez a lenyeg.
A bugreportolas szep dolog, de mar mindenki talalkozott mar az apatiaval. Megertem, ha emiatt frusztralt vagy. Nekem eddig jo tapasztalataim vannak a reportolassal. Hogy kereshetek az altalad (altalatok) bekuldott bugokra?
Megneztem a http://ddtp.debian.org/ -ot, sajnos ugy nez ki, nem igazan mukodik a szolgaltatas, pedig igen jo lenne.

> Nincs az UHU-ban dpkg, apt-get?
De van. És?
> Nem kisertetiesen ugyanolyan a csomag strukturaja, mint a debian-nak?
Hogy érted? Szintaktikailag ugyanúgy deb. Mint ahogy az egyik png és a másik png kép is ugyanolyan formátumú, jóllehet tök mást is ábrázolhatnak. A csomagjainknak csak a formátuma .deb, ezt leszámítva az égegyadta világon semmi közünk a Debianhoz. Nem vagyunk Debian alapúak.

> Hogy kereshetek az altalad (altalatok) bekuldott bugokra?
bugs.debian.org-on a submitter email: egmont@uhu....hu-ra keress rá és olvasd végig azokat. Ez csak egy aprócska kóstoló abból, hogy miért nem szeretjük sem a dpkg-t, sem az egész Debiant (mint fejlesztői hozzáállást, [nem]működési koncepciót, és ebből fakadóan mint szoftverterméket sem).