Szerzői jogdíj és az FSF.hu szervere

 ( Anonymous | 2005. március 19., szombat - 14:09 )

Olvastam egy cikket az Indexen. Arra inspirált engem, hogy ha a CD árában benne van a szerzői jogdíj, akkor az FSF közössége, mint elég jelentős CD felhasználó nem érdemelne ebből a sarcból mondjuk egy új szerverre és néhány egyéb szükséges dologra?
A cikk szerint a magyar Artisjus 2,4 milliárd forint bevételt ért el üres adattárolókból. Sacc/kb ennek 1%-a is 24 millió forint lenne. Be kellene valahogy állni a sarcvisszaigénylők sorába. Ez megoldaná idénre az FSN tégla projektet is!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Összegyűjtöttem, aminek a kiírása után szerintem nem lehetne jogdíjat
szedni:

- A zeneáruházakból pénzért letöltött zenék
- Szabad szoftverek
- Biztonsági mentések
- Saját digitális fényképezőgéppel, kamerával készített képek
- Az Internetről letöltött egyéb tartalom (dokumentumok, képek)

Ha van ötlet, akkor bővíteni kellene, és az illetékeseknél zajongani.
Bebizonyítani, hogy a lemezeknek csak egy részét használják
kalózkodásra.

Másik gondolat, hogy vajon az alábbiak részesednek-e?

- Külföldi zenészek, filmstúdiók?
- Külföldi és magyar "fizetős" szoftver készítői?
- Az internet tartalomszolgáltatói?

Üdv.: Mofli

Akkor ezentul kérjűnk számlát CD vásárlásakor és küldjünk 1 másolatot az FSN-nek, meg egy melékletet ,hogy FSN cuc kerűlt rá.?

Maximalisan tamogatnek egy ilyet. Szerintem rajtam kivul meg eleg sokan. Eleg volt az ures CD-k es DVD-k jogdijabol!

Mit kellene tenni, hogy ne csak szo legyen rola,hanem eredmenye is legyen ?

egyetértek. szívesen felajánlanám az általam írt backup cd-k és dvd-k jogdíját is :)

Nem akarom elrontani ezt a kezdeményezést, de ezt mégis hogy gondoljátok? Nem tudjátok igazolni minden egyes CD esetén, hogy nem szerzői jogdíjas cuccot írtatok fel (nem ül ott egy elismert igazságügyi szakértő minden írásnál, ugye?), és ha még hiteles módon, szakértő által igazolnátok is, akkor is nem tudom, hogy van-e olyan jogcím, amivel visszaigényelhető a beépített jogdíjösszeg. Szerintem erre nincs gyakorlat, Márió meg fogja kapni azt a pénzt is, amit a free CD-k írására költöttetek. Nem letörni akarom a lelkesedést, csak érdeklődöm. Ha valaki tud ilyen paragrafust, idézze be! Ki szerez ügyvédet, aki leül ezzel kapcsolatban tárgyalni az Artisjus ügyvédgárdájával? Az nem elég, ha mind azt mondjuk, hogy elegünk van a jogdíj fizetéséből...

miert artisjus tudja igazolni hogy jogsértő termék kerül rá? Egy hiteles statisztikát nem láttam arról hogy a felhasznált cd-k hány százalékban tartalmaznak "jogsértő" anyagot.

Ráadásul az Alkotmányban ez áll:
"A Magyar Köztársaságban senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg."

Sehogy sem értem, hogy kinek és miért kell jogdíjat fizetnem azért, mert a saját magam által írt szoftvert egy CD-n adom át az ügyfélnek.

Ez az egész annyira abszurd, mintha mondjuk a benzin árába beépítetének egy újfajta adónemet, amit a biztosítók kapnának meg, azért mert lehet hogy a benzint egy lopott autóba töltöd.

András

jah, pont erre gondoltam én is.

Kollektív bűnösség? Olyan utoljára Hitlernél volt.

A zenei előadók egy eladási listán kapják meg a jogdíjakat, ha jól tudom. Azaz van egy becslés, hogy milyen arányban másolják az zenéket - jó, az alkotásokat - és ennek arányában osztják el a befolyó összeget. Érdemes lenne utánanézni. Elég lenne egy statisztikával - bár hitelessel nehéz -, hogy mennyien töltöttek le imageket, ennek arányában lehetne odamenni. DE. Az Artisjus a feltételezhető jogsértésre hivatkozik! Mi pedig nem jogsértő tevékenység keretében írjuk ki a CD/DVD-ket. Akkor igényelhetnél IMHO pénzt, ha árulnád is a cuccot és TILOS lenne másolni. De kérdezz meg egy pont ilyenre szakosodott ügyvédet/jogászt.

Csak hiszed :)

He? ez egy kicsit zavaros volt. Éppen az a bajunk hogy nem követünk el jogsértést és mégis megfizetjük a cd árában a "jogsértő tevékenység árát" úgymond. Namost erre két megoldás létezik, az első hogy a FSN megkapja az összeget amit rápakoltak minden olyan cd után amire fsn által forgalmazott anyag kerül, vagy ami még reális is lenne, hogy eltörlik ezt a nevetséges bevételi forrást, mivel egyrészt a kollektív bűnösség elve az alkotmánnyal ellentétes + az ártatlanság vélelme továbbra is fennál. Másodsorban egy cég nem jogosult profithoz. Intellektuális tulajdon másolása az nem egyenlő a lopással. Több okból kifolyólag sem, egyrészt ha lopsz, akkor azzal mást megrövidítesz, ha meg intellektuális tulajdont másolsz, azzal más bitjei még nem vesznek el. Másrészről az a logika, hogyha az intellektuális tulajdon által okozott kár az == a bolti cd árával azért is hibás, mert azzal hogy te másoltad azt a tulajdont nem kaptál automatikusan cd-t, cd borítót, esetleg egyéb bónusz anyagot ami azzal eggyütt jár, továbbá az sem bizonyítható, hogy egy másolat készítése milyen mértékben befolyásolja azt hogy te megveszed-e vagy a szomszéd megveszi-e legálisan a boltban. Ez egy bonyolult kérdés.


Például a franciáknál nemrég született egy ítélet mely szerint a P2P felhasználó már megfizette a jogdíjat a cd-ben. Ez megint más oldalról közelíti meg a dolgot, de egy világos: mind2-t nem lehet. Vagy nincs jogdíj a cd-n és nem is irreális károkozást számolnak fel a bíróságon intellektuális tulajdon másolásáért, vagy van plusz tarifa a cd-n és nem szórakoznak a p2p-n keresztül letöltő emberekkel, és továbbra is támogatják a kollektív bűnösség elvét, magyarul nem haragszanak meg ha teljesen jogosan fasisztának hívjuk őket.

:) Szerintem egyszerűbb, ha nem veszem, hanem másolom az Eminem meg a Marduk CD-ket, aztán mivel elmarad a pénzük, majd idejönnek és jól leverik Márión meg a Fartisjuson :) !

Esetleg, kiadni a deb install cd-ket, mint progresszív tuctuc teknót, ami installáláshoz ingyenes, hallgatni meg 1 milla per darab, aztán beállni a fartisjushoz, hogy "tőlem ennyien töltötték le, állítólag nem hallgatni, de szerintem hazudnak a gazok, úgyhogy van tízmilliárd károm, hoci a zsozsót".

Hi!

Szerintem gyujtsunk ossze annyi - mar nem kello - OpenSource install CD-t, amennyit csak tudunk, es menjunk el tuntetni vele az aktualis szerv ele. A tuntetes annyira nem is fontos, bevinni is eleg. A legyeg a tobb zsak CD/DVD.

By(t)e
TBS::Antiemes

Nem a jogsértésért kell fizetni, hanem az a jogos magáncélú másolásért! Ez olyan, mint a benzinbe beépített úthasználati díj, az is fizeti, aki az otthoni agregátorába tölti és nem használ egy centi utat sem. A rendszer nem igazságos, de nincs jobb.

Szerintem is!
De ha kell akkor szamlakat is masoltatok.... Bar ezzel az a bajom hogy nem csak cd szokott szerepelni vele... ugy hogy marad a mar nem jo cd + mi van azokkal amikor mint az en cegem is mondjuk db/pc/doksi arhivalasra hasznalja a mediat nem Marijo terjesztesere...?!
havi szinten 20 -40 db cd azaz kb egy ezer HUF .... es egy ceg a sok kozul..... kinel van meg ilyen merteku felhasznalas??
100 ceg felett kenyelmesen osszejon a szerver - es meg a cel is jo

Az adathordozók jogdíjának nincs köze a bűnösséghez, mert az nem büntetés. A jogdíjat egy teljesen jogszerű tevékenység - a magáncélú sokszorosítás után kell fizetni.

Uzemanyagugyben ez nem egeszen igy van, dizel eseten van par jogcim, ami alapjan ezeket az adokat visszakaphatod

Hi!

Egy CD arabol kb. mennyi az Artisjus?

By(t)e
TBS::Antiemes

Ezzel csak az a gond (ha egyáltalán komolyan vesznek), hogy hol a cd-ről a számla? Ok, bemutatod a számlát. Akkor bizonyítsd be hogy a cd és a számlán szereplő termék fizikailag megegyezik. Magyarul mutasd be a matricát, ami a fólián volt rajta, amit persze régen eldobtál, mert ki az a hülye aki megtartja. Anélkül ez lehet fekete piacon vett cd szerintük, és ezzel ki is dobtak az ajtón... Én kb ennyit nézek ki belőlük, semmi többet. Egy kis kötekedés, aztán páros lábbal ki az ajtón... :(

50ft/cd, és 150ft/dvd

A zenei előadók egy eladási listán kapják meg a jogdíjakat, ha jól tudom. Azaz van egy becslés, hogy milyen arányban másolják az zenéket - jó, az alkotásokat - és ennek arányában osztják el a befolyó összeget. Érdemes lenne utánanézni. Elég lenne egy statisztikával - bár hitelessel nehéz -, hogy mennyien töltöttek le imageket, ennek arányában lehetne odamenni.

Teljesen jó ötlet! Oda kell menni az Artisjushoz és eléjüktárni a dolgot. Ha aki odamegy nem nagyképűen orditozik, hanem ésszerűen érvel - mint például az idézet rész - van esély erre a megoldásra, mert ésszerű és igazságos. Ha nem sikerül még mindig el lehet menni egy országgyűlési képviselőköz, hogy képviselje az ügyet, hogy írják bele a szerzői jogi törvénybe.

DE. Az Artisjus a feltételezhető jogsértésre hivatkozik!

NEM! Senki nem hivatkozik feltételezett jogsértésre. El kell olvasni a weblapjukat vagy a szerzői jogról szóló törvényt és teljesen világos lesz, hogy az adathordozó jogdíj a jogszerű magáncélú másolás után beszedett átalány.

Az ötlet jó, de nem tüntetni kell, hanem értelmesen beszélni velük! A tüntetés lehet, hogy jó buli, de nem ér fenét sem.

Egészen másról van szó. A jogdíj nem titkoltan a jogellenes másolások miatt elmaradt hasznot hivatott pótolni. Azaz kollektív büntetés. Az úthasználati díj az meg a használat díja. Akkor lenne igazad, ha a jogvédett anyagok másolása nem ütközne törvénybe.

Ha elolvasod az Artisjus honlapján a FAQ-t abban is világosna benne van (akárcsak a szerzői jogit tv.-ben), hogy a magáncélú másolás (a szoftver kivétel!) jogszerű, de a megosztás, azaz a terjesztés nem.

Egy higgadt embernek be kellene mennie az Artisjushoz és előadni nekik az ötletet, nem orditozva és handabandázva, hanem értelmes érvekkel.

Akkor a matricás zacskokat is mellékelni kell. Nem arra kell koncentrálni amit már ki hajitotunk hanem arra amit megtakarithatunk a szervernek vagy a fejlesztöknek.

Ezt eddig is tudtam? És?

Gondolod hogy a fényképezőgépem 128 megás SD kártyájára 7 CD-nyi Mc. Hawer & Tekknő-t archiváltam? :-)

Igezad van lehet hogy azt mondjak gyertek adunk nektek is ebbol a penzbol hisz ezert mi meg sem dolgozunk - ezt most nem ironikusan akartam mondani....
Ha van egy kis eszuk akkor maguktol adnak ha nem akkor szamlakkat + cdket lebegtetve aztan ha ugy sem akkor tuntetos figyelem felhivos modszerekkel...

Miért kell fizetni az "üres" CD-k, DVD-k után szerzői jogdíjat?

A magáncélú másolatkészítést a szerzői jogi törvény viszonylag széles körben lehetővé teszi. Ez azonban csak úgy lehetséges, ha azoknak a műveknek az alkotói, jogosultjai, amelyek a törvény alapján így másolhatóak, legalább részbeni kártalanításban részesülnek. A jog nem akarja a magánszemélyeket a másolatkészítések miatt folyamatosan ellenőrizni, ezért azokat kötelezi átalány jellegű fizetésre, akik olyan hordozókat gyártanak, forgalmaznak, amelyek lehetővé teszik a magáncélú másolatkészítést.Ez az artisjus honlapjáról idézet. Érdekes dolog, mindenesetre. Ebből nagyképűen csak azt felejtik/felejted ki hogy sokkal nagyobb a nem szerzői jog köteles anyagoknak az aránya a cd/dvd adathordozókon mint például aki nem autóba tölti a benzint. Abban tévedsz hogy ez a jogos magáncélú másolásra vonatkozik, hiszen nincs magáncélú másolat ha debian isot raksz rá. Ráadásul ez nem egy állami kezelésű pénzösszeg, hanem ugyan törvényileg szabályozott, de mégis egy magánszervezet számlájára megy át. Azt már csak halkan teszem hozzá hogy a szerző a jelenlegi törvények miatt, 1999 óta nem mondhat let a jogdíjról, ez pl anno PC-X es cd mellékleten megtalálható ingyenes zenei amatőr összeállítást irtotta ki és az összes hasonlót. Mi az hogy nem mondhat le valaki a saját szerzeményéről? :)

Neked, mint vegfelhasznalonak nem kell megorizned a matricat, az csak a feketeimport fekezeset szolgalja. Vagyis, a fakabatok bemennek barmelyik boltba, es ha talalnak matrica nelkuli cd/dvd-t, akkor bilincselnek.

Igen, de ez az egesz torveny meg abbol a korbol datalodik, amikor volt audiokazetta meg videokazetta. Na arra ugye tenyleg nemigen lehetett mast irni, mint jogvedett anyagot...

Aztan fejlodott a technika, es kiterjesztettek a regi torvenyt cd-re, dvd-re, md-re, stb... -re.
Az vizfejek az iroasztalok tulso oldalan ugyanis meg mindig ugyanazok, mint evtizedekkel ezelott.

Rendben. Akkor memóriakártya után miért akarnak pénzt beszedni? Nyilván nem kellene jogdíjat fizetni olyan után ami nem lett átmásolva az adott adathordozóra. Ha csak minden 10. cd ilyen akkor is már nagy gáz van, de attól tartok ez az arány még magasabb. Főleg memóriakártya esetén.

hory wrote:
> Igen, de ez az egesz torveny meg abbol a korbol datalodik, amikor volt
> audiokazetta meg videokazetta. Na arra ugye tenyleg nemigen lehetett mast
> irni, mint jogvedett anyagot...
Mennyit használtam a C64-esemet magnóval. Sőt, PC-n is archiváltunk VHS
kazettára.

Na ennyit erről :)

Tehát akkor bizonyos helyeken ingyen adják a CD-t és DVD-t, csak a jogdíjakért kell fizetni? ;)

Sziasztok

Tartozok egy idevago dologgal... az elmult 2-3 evben, amiota az egyik oktatasi intezmenyben elindult a "masoljunk Linuxot a hallgatoknak otthoni hasznalatra" akcio, azota szerintem mar legalabb 1-2 ezer cd-t megirtam, mint a projekt felelose... Volt ezek kozott majd mindenfele Linux (csak Suse es Mandrake nem)

Mar banom, hogy azota nem gyujtottem a hologramokat, de ha jol tudom, egy matrica 50 HUF, tehat Linux cimen min. 50-100 ezer ment az Artisjusnak a Linux jovvolbol is...

Udv: E-Medve

> Egészen másról van szó. A jogdíj nem titkoltan a jogellenes másolások miatt
> elmaradt hasznot hivatott pótolni. Azaz kollektív büntetés. Az úthasználati
> díj az meg a használat díja. Akkor lenne igazad, ha a jogvédett anyagok
> másolása nem ütközne törvénybe.

Mi lenne, ha elolvasnád a törvényt, mielőtt ilyeneket írsz?

--
--- Friczy ---
'Death is not a bug, it's a feature'

> Mennyit használtam a C64-esemet magnóval. Sőt, PC-n is archiváltunk VHS
> kazettára.

Gondolom a C64-es magnódra nem programokat írtál :DDDDD

--
--- Friczy ---
'Death is not a bug, it's a feature'

Lovas pornót :)

Értem én a célzást...

Gondolom. :))

"miert artisjus tudja igazolni hogy jogsértő termék kerül rá? Egy hiteles statisztikát nem láttam arról hogy a felhasznált cd-k hány százalékban tartalmaznak "jogsértő" anyagot."

Ja, ez nem így megy, Neked kell bizonyítanod, mert Te vagy a rosszgyerek. Az összes CD-det, DVD-det odaadod egy szakértöi vizsgálatra, és majd az P szakértöik megsasolják, hogy a tartalmak valóban nem jogsértök-e. Örülhetsz, hogy visszakapod az anyagaidat...
Fel kell fogni: Akinek írója van, automatikusan gengszternek számít.

"Zseniális ötlet! Az iso letöltési statisztika azért kellően nyomós érv."

Akkor hamisítok Neked ilyen statisztikát, amikor akarod. Ez nem bizonyító erejü.

Ez a tüntetés a legjobb ötlet eddig - Magyarországon ma ez a másság elfogadott érvelési technikája. Esetleg a gazdákkal karölthetünk, és lezárunk pár utat... :-(

Nagyon úgy tünik nekem, hogy a közéletben nem az emberek érdekei érvényesülnek, hanem az, akinek több pénze van (lásd pl. szoftverszabadalmak). Ezért úgy gondolom, hogy az Artisjus-t nem fogja megingatni semmilyen kezdeményezés. Szerintem ha valakik el kezdenek kukacoskodni náluk, egyszerűen kinevetik, rosszabb esetben megjelenik az illetőnél a rendőrség illegális másolatok után nyomozva. Az hogy ilyen nyílvánvalóan jogsértő tevékenységet folytathatnak, azt jelenti, hogy "nagyon magasan" is érdekeltek az ügyben. Egy újabb példa a maffiára.