Win7-ről Gentoo-ra irodai használatra

 ( ffpp | 2010. február 6., szombat - 21:09 )

Hi,

nem először merül fel bennem a kérdés, de most, hogy február 15-től a win7 RC-m (itthon is, de az nem akkora gáz) két óránként mentés nélkül(!!) újra fog indulni, eléggé időszerűnek tűnik a kérdés: Mai tudásunk szerint irodai felhasználásra megfelel egy linux (nálam gentoo) rendszer?

Tudom, hogy alapjában véve "persze" a válasz, viszont én olyasmire gondolok, hogy pl. ms office alatt létrehozott dokumentumok (árajánlatok, szerződések) NEM UGYANÚGY néznek ki, mint oo-t használva. Erre ha tud valaki épkézláb megoldást (wine+ms-office kissé groteszk), akkor légyszi.

Egyébként kíváncsi lennék, hogy használ-e valaki linuxot élesben ilyesmikre.

Kérdezem továbbá, hogy mekkora károkkal (értsd: adatvesztés) fog járni a migráció? (outlook (pop3!) -> evolution, dokumentumok, stbstb.) Csinált már valaki ilyet?

Ja, meg minden más, ami most nem jut eszembe, de bes@đĐnám...

Minden infó jól jönne...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha eddig megfelelt a Windows 7, akkor miért nem veszed meg?
--
"Kernel fordítás, fúj... Pótcselekvés."

válság van, de ez is egy opció.

jAzz

ez most valamiféle fujjogás, hogy "ha már volt pofád m$ terméket használni akkor maradj is annál"?
vagy csak azt hiszed, hogy mindenkinek lenne 50+k pénze windows+msoffice-ra?

Nem fujjogás, paranoiás vagy.
Szerintem teljesen logikus lenne megvenni, hiszen kipróbálta (RC), nyilván meg is felelt neki (hisz még mindig használja). Az, hogy mennyibe kerül az egy dolog, ha megveszi gondolom évekig használja, akkor meg nem drága, főleg ha munkaeszköz. (Office költsége szerintem nem játszik, a fentiekből nekem az jön le, hogy az már van.)
--
"Kernel fordítás, fúj... Pótcselekvés."

Lol, csirke.

Ah semmi..gotcha.
February 15 – Notifications begin and the frequency increases as it gets closer to the March 1st.

March 1 – Time bomb. The system reboots every two hours (or blue-screens depending on the system failure settings in Startup and recovery options).

June 1 – License expires. The system goes into Notification State.

OOo nem fogja kiváltani az MS Office-t a dokumentum inkompatibilitás miatt.
Mindig javítanak valamit rajta, persze, ezért mindig valami más jelenik meg teljesen sz.rul - általában a képletek, margók és űrlapok közül kettőt választhatsz; a prezentáció pedig mindig teljesen szétcsúszik és az effektek/időzítések is rosszak. Excel doksikkal nem próbáltam.
Ezzel nem tudsz mit csinálni, kezdetektől fogva tökölnek vele, a minimális (épphogy még élesen nem használható) kompatibilitás megvan, a többiben nem hiszem hogy lesz valódi előrelépés.

A többi kb maradéktalanul migrálható, legrosszabb esetben a registryből túrod ki ;)
FF konfig mappája úgy-ahogy-van átmásolható, outlook tud exportálni kváziszabvány postaláda formátumba, stbstb (nézz körül neked mi kell)

Nálunk az "office" gépeken linux fut 7 éve OOo-val (most Kubuntu 9.10 LTSP-vel atomos gépeken, előtte Kubuntu 6.06, azelőtt Mandrake/Mandriva). Soha nem volt különösebb gond vele (mindenkinél az MSO formátumok vannak alapértelmezésnek beállítva).
Sokkal komolyabb probléma, hogy a KDE3->KDE4 átállás óta a Kontact és a Konqueror nyomtatása igen érdekes dolgokat produkál néha, általában véve pedig szívesen lelőném/felakasztanám azt, aki az Apple-re bízta a CUPS-t (ezzel itthon szívtam sokat, de nagyon).

Én Gentoot használok lassan 5 éve, de még mindig nem értem minek neked Gentoo irodai használatra. Pontosan hol okoz neked gondot, hogy nem ugyan úgy néznek ki a dokumentumok? Amit te hozol létre OO-ban az jó lesz más OO-ban is (Windowson is). Amit korábban hoztál létre azt kicsit átalakítod és jó lesz. Amit mások hoznak azt legalább el tudod olvasni, ha nem is pont úgy néz ki. Ha fontos, hogy néz ki akkor kérd meg, hogy pdf-ben adja oda neked, vagy odf-ben. Erre egyszerűen nem létezik megoldás, de nem is kell hiszen ki akarna végleges dolgokat doc-ban bárkinek is odaadni? Ha meg együtt szerkesztetek valamit akkor használjatok azonos szövegszerkesztőt (legyen az bármi), ennyire egyszerű.

+1 (Ez az első +1-em :) )

7 év 16 hét alatt? URISTEN

Az tényleg durva. BTW, ki találta ki ezt a +1-ezést? Sehol máshol nem láttam, csak itt, HUP-on.

---
http://xkcd.com/258/

Apple MacBook Pro 13"
C2D 2.26GHz/3MB | 4GB@1067MHz | 160GB@5400rpm SATAII

Külföldi oldalakon is használják, +3.14, +5, +10, +1024, +1^32 is rendszeresen látom feltűnni a me too, agreed mellett.
--
http://opensolaris.org/os/project/indiana/
http://www.opera.com/browser/

Idézet:
ki akarna végleges dolgokat doc-ban bárkinek is odaadni

Mondjuk akinek kötelező, mert pályázathoz/szaklap cikkhez így kérik. És nem szétcsúszott margóval meg ormótlan betűmérettel, mert azt postafordultával visszaküldik hogy bocs, szabványt lapformátumot leírtuk, ennyivolt.

Esetleg előadsz valahol ahol szintén előre leírták hogy powerpointot kérnek, és nem árt ha a nézők nem okádják el magukat a hibás elrendezéstől és el tudják olvasni a szöveget mert nem lóg le a fele a diáról.

A működésképtelen űrlapkitöltés problémáját meg remélem nem kell ecsetelnem.

Miért kérné bárki is doc-ban? Én sem küldök végleges dokumentumként senkinek odt-t vagy tex-et vagy akármi más szerkesztői formátumot. Nem mintha a doc valami szabvány lenne.

De facto szabvány, mert a felhasználók 90%-a nem is ismer mást.

Én is utálom, és habzik a szám, amikor a folyóirat közli, hogy "Accepted formats for manuscripts: .DOC", meg amikor az igazgató doc-ként küldi a legújabb kitöltendő űrlapot vagy mittoménmilyen szerződést, de ez van.
Van, akinek nem lehet azzal válaszolni, hogy "ne küldj .doc-ot, ittvan Stallman rantja, hogy miért ne."

Úgy tudom (javítsatok ki ha tévedek rég láttam "igazi" Officet) a doc-ban benne vannak a visszavonási előzmények, így lehet benne olyan is akár amit nem szerettél volna elküldeni. Mostanában nem divat makró vírust küldeni, legaábbis nem hallottam róla, azért elég nagy felelőtlenség elfogadni idegen doc fájlokat. Szerintem.
Tud valaki más hátrányos tulajdonságáról, amiért nem kellene küldözgetni?

Ha jol emlekszem mar office 2003-ban is le vannak tiltva alapbol a makrok.

Igen, és lehet acrobat reader exploitos a PDF is. Ez nem érv.
A visszavonási előzményeket pedig a word nem menti (ahogy semmi más sem AFAIK).

Az az érv, hogy ha nem doc-ban küldöd vagy ppt-ben viszed adott helyekre, akkor ki vagy zárva. Szemétség, de ez van. A szabadságharcolásért meg világmegváltási próbálkozásért nem adnak kenyeret a boltban........

(p.s.: latex2word rulz)

Tényleg nem menti, nem tudom miért emlékeztem ilyenre halványan. Bocsi.
Azért expolit és makró vírus nem ugyan az a kategória. Egyébként valóban nehezen akarja engedni a makrók használatát a mai Office így biztonságos.

+1 szerkesztési előzmények vagy micsodák. Én is _hallottam_ ilyesmiről, próbálni még nem próbáltam, de nem is hiszem hogy fogom.

verziókövetési infókat szokott menteni a word (track changes).
ezért lehet balhékról olvasni az újságokban, mikor egyik oldal köpködi a másikat, hogy ezt meg azt akar csinálni, annak az az oka, hogy a segg politikusok elfelejtik vagy nem tudják törölni a track changest, a túloldal meg szépen visszaverziózza a dokumentumok szövegét és előkotorja a muníciót a politikai trollkodáshoz.

Hát igen, én ezt sajnos csak megerősíteni tudom...
A .doc tényleg kvázi szabvány lett, az iskolákban is ezt tanulják az emberek nagyrészt.
És a legtöbb esetben mind az állami, de különösen a versenyszférában az ember nem igazán ér rá foglalkozni azzal, hogy mi kompatibilis, mi nem, mi hogy néz ki ebben, vagy abban a formátumban, szövegszerkesztőben. Egyszerűen csak melózni, lapátolni kell, a "szabadságharc" egyszerűen nem mehet a munka rovására.
Láttam már olyan számtech. boltot, ahol Suse + OO.o tökéletesen megfelelő a tulajnak, gondolom semmi MS Office specifikus dologgal nem dolgozik, a fene se tudja.

Azt Te tudod, hogy milyen irodai munkához kell a cucc, mennyire kell kifelé küldeni doksikat, szerkeszteni is akarja-e, aki kapja, vagy mehet pdf-ben is, stbstbstb.

Megoldás lehetne még talán az is, hogy veszel egy db Win7-est Office-szal (külső kommunikációra, "muszáj" dolgokra), belső cuccokhoz meg Gentoo & OO.o.

Sziasztok!

Dávid

Akkor most talán olvasd is el, amire válaszoltál, légyszíves.

Inkább onnan kell megközelíteni a kérdést, hogy megéri e kipengetni a 200 dollárt a Win-re és még 400-at (FPP) az MS Office-ra.

Ha valakinek bevétele esik ki (csökken a produktivitása, nem tud kommunikálni mással) attól, hogy nem megy a móka, akkor ki kell fizetni.

Na erre +1, végre egy értelmes post.
Ha nem kéne MS Office formában kommunikálnom, valószínű nem lenne fent a Windows, bár régebben több mindenre kellett, mert van amire nincs és/vagy nem rúg labdába a Linuxos alternatíva.

Igen igen. Pont ilyesmi nálam a lényeg. Köszi azoknak akik megértették a kérdést, és válaszoltak :)

jAzz

+1

Miután több, mint egy évig használtam Gentoot irodai használatra, az a válaszom, hogy NEM fog megfelelni. A GUI-s cuccok forgatása borzalmasan el van maradva (a KDE legalábbis biztosan) és rengetegszer előfordult velem, hogy éppenséggel nem tudtam frissíteni, mert valami teljesen összeblokkolta magát. Szerverre a Gentoo számomra egy nagy áldás, de desktopra kicsit szopás.

Lehet én vagyok nagyon rutinos (nem azt jelenti, hogy annyira értek a linuxhoz), de mindig gyorsan rájövök mi a baja. Elmaradva nincs semmi, én elégedett vagyok a frissességgel, ha mégsem bármikor előrébb léphetek. Azért desktopra nem ajánlanám mindenkinek, nem feltétlenül tudásbeli problémák miatt, azért kde-t forgatni _sok_ ideig tart.

Persze, a legtöbb dolog megoldható, de ki akar pár havonta napokat elszopni azért, mert a 120 frissülő csomagból az általad használt use flag combóban döcögős az upgradeje?

Félreértés ne essék, nagyon szeretem a Gentoot, de desktopon szerintem nem képvisel akkora hozzáadott értéket, amennyi szopás van vele.

Én szerverre (amd64) és desktopra (~amd64) is Gentoo-t használok már vagy 5 éve. Heti rendszerességgel frissítem, ill. a GLSA-ból az érintett dolgokat azonnal. Eddig még nem volt olyan gondom, ami miatt napokat kellett volna szívnom. A use flag-eket meg ésszel kell használni. Ettől függetlenül van néhány use flag kombó, amit nem szeretek (pl. kde qt3support, ami kicsit szopóág), de szerencsére ezeket nem használom. Desktopra nekem bőven elég az Xfce4 és OOo-t használok a doc és xls fájlokhoz, eddig még nem volt gondom ezekkel sem.

+1

Rendszerint az MS fontok feltelepitese megoldja kinezeti kerdesek nagy reszet.

PPT -nel a formazas ettol kicsit komplikaltabb, ott gyakran van elcszuszas.

A levelezesi adatok atmigralasa megoldhato.
http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-91687.html


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Az MS fontok telepítése sem oldja meg, fenn vannak, ettől még a legtöbb nem "pistike első dokumentuma" bonyolultságú doc a teljesen szar (a betűsorrend legalább helyes) és a közepesen használható (abszolút máshogy néz ki, de legalább a tartalomjegyzék/referencialista működik) közt váltakozik.
A kedvencem amikor a képletekben nincs zárójel, vagy a vektornyíl helyett random görög betűt tesz a változó fölé; szerkeszteni pedig természetesen egyik képletet sem lehet, mert ha ráklikkelek, [feltehetően] a word leíró nyelvét adja be nem a sajátját, és utána már megjeleníteni sem képes (még akkor sem ha OOwriterrel írtam, aztán docba mentettem)

OOo 3.2

dohhhh. matematikai dokumentumokat valamilyen LaTeX szerkesztővel kell írni, nem MSOval vagy OOOval!:)

Sokra megyek vele, ha docban kapom :( én persze hogy latexelek, de sajnos a környezetemben élők/dolgozók kb 90%-a azt se tudja, eszik vagy isszák...

Ha beállítod az OO-nak hogy importálja a képleteket akkor valamivel kevesebb a probléma.

konstruktív. kösz.

jAzz

A napokban volt szükségem Ooo-ból MS Office-ra konvertálni egy kb 60 oldalas doksit, táblázattal, képekkel, stb...
Az Ooo doc-ba mentése, majd Word 2007-ben megnyitása csödöt mondott. Eredmény szétcsúszott szövegek, áthelyeztetetlen, elcsúszott képek, stb...
Viszont a 2010-es Office (egyelöre béta) meg tudja már nyitni az Odt (Ooo Writer) formátumát. Így egy-két apróságtól (pl: táblázatok kereteinek színe) eltekintve minden jól müködött.
Szumma:
Jó-jó az openoffice, de sajnos még mindig nem rúg labdába egy MS Office-ra specializálódott Mo-n...

A levelezés még megoldható. Érdemes áttérni IMAP-ra, és akkor nagyjából, ha az Outlook speckó funkciói nincsenek használva, akkor müködik pl egy Thunderbird-el is az Exchange... Az új Thunderbird pedig ahogy hallottam szépen kezeli lightning telepítése után az Outlook naptár meghívóit is (persze lokálisan, azaz nem sync-el vissza a szerverre).
Még Pop3 esetén is valószínü müködne a drag&drop outlook->thunderbird irányba... ergó levelek átmásolása esetleg így megoldható.

A nagy kérdés persze az, amit elöttem is már többen írtak, hogy ha ennyire használni kell az MS termékeket, akkor mennyire érdemes szívni ugyanezek miatt egy linux-al. Egyszeri, nagyobb beruházással meg kell venni az épp aktuális MS szoftvereket és használni ameddig lehet.

azért azt vágod, hogy a MAPI meg az IMAP nem igazán ugyanazt a funkcionalitást nyújtja. OK, hogy IMAP-pal is használható, de...

Tudom.
Ezért is írtam azt, hogy ha az Outlook (értsd ebben az esetben MAPI) speciális funkcióit nem használja...
:P

ja, ok

exchange-hez evolution jobb, mint a tb.

Nem tudom, ki volt az, aki kitalálta (vagy még inkább: jóváhagyta), hogy munkahelyen, éles környezetben egy W7 RC-t használjál, de csak gratulálni tudok hozzá.

Ha meg bevállt és munka függ tőle, akkor miért nem veszitek meg?

Gentoo-t meg irodába... már április van?

----------------
Lvl86 Troll

Gentoo van elottem a melo helyen,es akkor mi van ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

leirnad, hogy mi a munkakorod, amit gentoon vegzel?
valszeg nem az atlagos irodista vagy a cegnel. :)

Tyrael

A soron dolgozok is megmondjak, hogy irodista vagyok. :)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Már a problémát sem értem. A munkahelyen majd valamelyik főnököd eldönti milyent oprendszert vásárol a cég a gépedre, amivel a munkádat végzed. Ha te vagy a főnök, akkor eldöntöd, hogy milyen oprendszert használ a cég.

Kiegészítés: Ha nem szabják meg milyen oprendszert használj, akkor válasz magadnak egy szimpatikusat. Ha az ezzel készített állományok nem kompatibilisek a cég többi gépével, akkor vegyenek a gépedre olyan rendszert, ami a többi gépen is van.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

+1

----------------
Lvl86 Troll

Oké, pont a döntésben kértem a segítséget/ötleteket. Enyém a cég ergo a laptop ergo a döntés, hogy mi lesz az oprendszer (win7 rc azért van, mert ingyenes ugye, és arra pont jó volt xp után, hogy eldöntsem, érdemes-e váltani rá -- csak most nem ez a kérdés). Az árajánlatoknak meg értelem szerűen nem a saját cégemen belüli másik gépeken kell ugyaúgy kinézni.

Ja, igen. Az hogy gentoo, azt _teljesen_ részletkérdés most. Ez a diszto, amit használok, pont. Nem ez a lényeg.

azért kösz :)

jAzz

"Ja, igen. Az hogy gentoo, azt _teljesen_ részletkérdés most. Ez a diszto, amit használok, pont. Nem ez a lényeg."

Az rendben van, de szerintem a Gentoo macera irodába. Tény, hogy jól el lehet szórakozni a fordítási opciókkal azoknak, akiknek végtelen sok szabadidejük van, de én kiakadnék, ha a saját munkakörnyezetemmel ennyit kellene szöszölni, mondom ezt úgy, hogy nekem jóval több minden kell, mint egy office.

----------------
Lvl86 Troll

+1. A munkahelyem azért van, hogy ott pénzt termeljek (és ez független attól, hogy alkalmazott vagyok, vagy saját cégem van). Amíg az időt azzal cseszem el, hogy hackeljem a rendszert, addig nem tudok pénzt keresni.

asszem a kérdést nagyjából meg is válaszoltam. :)

amazon.co.uk: 25 ezer forint a 64 bites home premium windows 7. Számold ki az órabéred, aztán szorozd be azzal, amit hackeléssel töltesz.

+1

Ez nem feltétlenül csak neked válasz.
A Gentoonak azért lehet létjogosultsága irodai használatra is, ha több száz gépen kell használni. Speciális rendszer könnyű összerakni belőle, a frissítés természetesen binárisan oldod meg miután lefordítottad egy másik gépen és meggyőződtél róla, hogy jól működik. Nem valami nehéz ezt automatizálni, sok gépnél minden bizonnyal megéri.
Az hogy mindenki saját magának reszelje a rendszert az tényleg pazarlásnak tűnik.

Nálunk is ugyanezt csinálják, csak windows alatt. (nem kritika volt)

Egy sok gépes rendszerben már több kérdés is felmerül: milyen egyedi szoftverekre van igény/azok milyen oprendszert támogatnak, hogyan oldod meg a közös levelezést, határidőnapló kezelést, címtárat, megosztott mappákat, vírusvédelmet, rendszeres mentést, hogyan kapcsolódsz más cégek rendszereihez
(dokumentumok, könyvelés, esetenként portál integráció, stb.) és hogy ezt egy homogén vagy heterogén rendszerben tudod-e megoldani.

Kis cégnél, max 10 gépnél nem biztos hogy lesz erre valakinek kapacitása, szóval ha már linux, akkor én valami auto update-eset javasolnék.

- En szemely szerint ugy tettem fel a cegnel, hogy elotte keszitettem kulon oda egy DVD-t telepitesre.
- Ha valami uj kell akkor az cigi/ ebed szunetben siman felmegy. Vagy kozben valaszolok egy levelre, ranezek valamire. (Eleg gyors a benti gep is 1-2 perc alatt megvan egy atlagos cucc)
- Nagyobb upgradeket itthon tesztelem elotte. Vannak regi es uj binaris csomagjaim itt is ott is, ha szukseg lenne ra (nem volt).

Egyes megoldasokat sokkal gyorsabban tudok kiprobalni a sajat gepemen mint masok, UNIX/Linux alapu szerverekkel jobb viszonyom is van :)


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

"win7 rc azért van, mert ingyenes ugye" -- Megnyugtatlak, illegálisan használtad. Mert RC verziót kereskedelmi célra nem használhatsz! (Ezt nekem egy igazságügyi szakértő mondta, akkor is így van ha nem szeretnéd)

Értem én, hogy lehet szamuráj karddal is krumplit pucolni, de biztos Gentoo a legjobb választás irodai környezetben? Csak mert esetleg azt ismered, és indulásnál megspórolsz kb. 2-3 óra olvasást, azért napokat akarsz majd később várni mire lefordul az OOo?

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Újszerű gépeken 2 óra alatt lefordul az openoffice. De van belőle bináris csomag is, amit kb annyi ideig tart telepíteni, mint a bubuntun.

ha most konkrét doc-okról van szó, miért nme nézed meg windows-os ooo alatt, hogy hogy néz ki, és ha jó, akkor mehet a linux

Az, ogy gentoo, az a másik dolog. Nekem otthon nagygépen gentoo van, mert ha épp elhal a fordítás, akkor nincs semmi, használok másik linuxot, notebookot, ami kell, úgyis szinkronban van azon is, de munkahelyre rolling disztrót, pláne gentoot nem biztos hogy tennék. OOO-hoz minek?
---
dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

szerintem irodai hasznalatra gentoo alapokon a sabayon linux valo

precompiled csomagok frissen tartva, de lehet emerge-elni is a portage fabol ha szukseg lenne ra

http://sabayonlinux.org

---

s ha nagyon kell win* vagy mas oprendszer, akkor qemu/virtualbox/vmware-ben futtathatod, igy lehet akar office-ozni is...

ha meg mar verzionalasrol meg online egyuttmukodesrol van szo, akar kozos dokumentumkezelesrol, akkor meg lehet "kompromisszumot" kotni valami online szerkesztovel, pl. google docs/spreadsheet, arrol nemis beszelve, hogy doksiban megint a tartalom a lenyeg, legjobb ezert txt-ben, azt meg lehet akar rcs-be is toltni, igeny szerint ki mit szeret. a wiki-krol nem is beszelve...

Sabayon +1
Én is használom desktop célra, nagyon jól működő rendszer.
Ha akarom Gentoo, ha akarom nem.

Gentoo-t irodai, produktív környezetbe öngyilkosság. Dolgozni akarsz gondolom, nem hackelni. Tudtommal M$ Office 2007 támogatja odt-t.

----------------------------------
Fedora 12 x86_64
Freedom. Friends. Features. First.

A 2010-es biztosan. :)

ÉS: tavaly májustól magyar szabvány az odf 1.1-es - miután az ms az offic-ba kénytelen volt ilyen plugint beújítani.

Abban azért nem lennék biztos, hogy megnyitja olyan jól mint az OO a doc-ot.

Mondtad hogy nem akarsz wine-s MS Officet felrakni, de nem lenne megoldas egy Word viewer hasznalata wine segitsegevel. En a ket linuxos netkavezoban, amit csinaltam, ezzel oldottam meg hogy mukodokepes legyen a nyomtatas. Soha nem volt bajom vele. Egy probat meger.
--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

* Viewerrel hogy fog office dokumentumokat _szerkeszteni_?

----------------
Lvl86 Troll

Legalabb jol megnyitja es latja hogy kell kinezzen, majd copy-paste OOo-ba.
--
The worst or stupidest ideas are always the most popular.

outlookról thunderbirdre lehet váltani. Az outlooknak offline futnia kell, a thunderbird bírja importálni az összes cuccot.

Kivéve a képekkel illusztrált névjegyzéket, a határidőket, teendőket, naptárat és levelezésiszabályokat, de még az email accountokat sem. :) Én váltottam TB-re mert nem volt pénzem Outlookos Office-ra csak Home and Student-ra, de ki nem lehet jelenteni, hogy 100%-ban lehet helyette használni. Maradjunk olyan jó 60%-nál (azaz csak a levelezésre). Sok sok lemondással jár.

TB 3.0-ba ígértek naptárat, hát sajnos nem lett, sőt a Lightning sem megy :( max a nightly verzió. De az is minden 3.0.X váltásnál behal. :(

UP:
-a mellékletkezelése drag and droppal végképp nem megy (ha erre tudtok valamit szóljatok pls)
-a beágyazott képeket mellékletként kapom (erre is örülnék valamilyen megoldásnak) és csak a helyőrzőket látom

nekem megy a lightning tb3-nál (igaz windows alatt), bár a 3-as verziónál inkább az új kinézet az, ami baromira idegesít (persze, gondolom, visszacsinálni már nem lehet...)

Én nem Gentoora, hanem Sabayonra migráltam, volt benne egy M$ SQL -> Mysql konverzió is. Kb két éve nem láttam már windowst. OpenOffice kompatibilis az én M$Office 2000 doksijaimmal, és mostmár tex-ben irogatok. Egyedül a Publisher .pub fájlokat buktam el, meg az adatbázisban a ű és ő betűket. Outlookot nem használtam, a Thunderbirdnek meg mindegy min fut. Evolutiont nem javaslom, nekem instabil volt (úgy egy éve).
Sabayon a Gentoo "gyermeke", de nem kell kernelt fordítani, a programválaszték eszméletlen nagy.
---------------------------------------------------------------------------
Környezetvédelmi nyilatkozat: Ez a hozzászólás kizárólag reciklált elektronok felhasználásával íródott.

"Egyébként kíváncsi lennék, hogy használ-e valaki linuxot élesben ilyesmikre."

Klinikákon, meg egyetemeken sok helyen használnak Linuxot, otthonra is, irodai használatra is stb. Mert stabilabb, és kevesebb a gond vele, ráadásul ingyenes. Ezeken a helyeken pdf ben, vagy eleve openoffice formátumban mozognak a dokumentumok, de a doc, docx is elfogadhatóan nyílik meg. Ha kell valami helyi speciális program, ami wines, akkor arra ott a virtualbox+xp, amire van licensz, de azért remélem ezek idővel kifutnak szépen.

ha CSAK irodai computerekre van szükség, akkor imho csak magadat szivatod egy Gentoos megoldással. de ha a megrendelő ultraparanoiás, akkor természetesen a Gentoo ideális megoldás, irodai használatra is. természetesen a paranoia extra felárat jelent:) úgy megtérül a pluszmunkád:)