Mandriva 2010 - CPU 80%-100%

Fórumok

Üdv!

32 bites Mandriva 2010, Acer TM7720G notebookon, Intel Core 2 Duo 2 GHz processzorral, 2 GB memóriával, ATI HD 2400 XT kártyával.
A következő a probléma:
A processzor kihasználtsága folyamatosan 80% körül mozog, már egyből rendszerindítás után, mielőtt bármilyen programot elindítanék. Se a Rendszerfigyelő, se a top nem jelez egyetlen programot se, ami 2-3%-nál jobban hajtaná, de a Rendszerfigyelő a CPU-használatnál folyamatosan 80%-100% közötti értékeket ír, 800 MHz-esre korlátozva is 60%-70%. Nem csak a mérés hibás, teljesen átforrósodik a gép, a hűtő hangereje sokkal nagyobb, mint eddig valaha.
64 bitesen is előjött a probléma, nem találtam megoldást, ezért (is) próbáltam ki a 32 bitet, de itt is jelen van. Azt se tudom merre induljak, mert látszólag nincs olyan folyamat, ami ennyire terhelné.

Szerk.: Sikerült annyit kideríteni, hogy az X-hez van köze, de hogy közvetlenül vagy közvetve, nem tudom.

Hozzászólások

Nincs valami process beakadva? Nekem dbusd akadt be boot utan egy hasonlo gepen. azt hiszem.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

mondjuk egy konzolban add ki a top parancsot. és nézd meg mi zabálja a procit.

egyébként a mandrivánál egyszer találkoztam olyannal, hogy a /var partíción elfogyott a hely, - többek között - mert a samba minden vacakot logolt, és sok nagy logfilet csinált. a logrotate nem tudta logokat rotálni:) csak gyömöszkölte a fileokat, de se nem adott hibaüzenetet, se nem állt le.

Nincs külön /var partícióm.
Hibaüzenet sehol nincs, rendszerindításkor is minden ok-nak látszik.
Az X-et leállítani nem tudtam, mindig újraindult (próbáltam kilőni, killall-al, kill-el a PID-je szerint, gdm stop-pal, de nem sikerült), viszont újraindítottam X nélkül, a top már nagyon más információkat jelzett a CPU részben, de a hűtő hangereje percek múlva se csökkent, se a gép hőmérséklete.
A top CPU része X-szel (átlagosan):
60.0%us, 20.0%sy, 0.0%ni, 40.0%id, a többi 0.0%
Nélküle:
0.0%us, 0.0%sy, 0.0%ni, 100.0%id, a többi 0.0%

Rootkit-ről nem tudok nyilatkozni, könnyebb lenne tudni pontosabban, hogy mi az.

Viszont nagyon zavar, hogy könnyedén bejelentkeztem root-ként egyfelhasználós módban, még a jelszót se kérte el. :S

Mandrivában a az X-et a service dm start|stop|status|restart paranccsal tudod vezérelni.

Ha grub az indítód, azt az indításnál az e-vel szerkesztheted úgy ideiglenesen, hogy a végére mondjuk 3-ast írsz, akkor nem indítja el az X-et, mivel 3-as initet indít.
kernel (hd0,4)/boot/vmlinuz-2.6.31.5-desktop-1mnb root=/dev/sda5 resume=/dev/sdb6 vga=794 3

Sikerült, elindítottam, az X a gond, vagy valamelyik része. Ha a videokártya okozza, akkor lehet a Mandrivát kell lecserélnem, minden driverrel ezt produkálja, ezért zártam ki először. Persze még mindig bármi lehet, de se türelmem, se energiám nincs végigpróbálni az összes lehetőséget, szétszedni a rendszert, hogy mi hajtja... reméltem egy ismert, kevésbé ismert bug-ról lehet szó.
Ja.. a hardver hibát is kizártam, Windows 7 alatt, miután minden elindult és csak úgy áll a rendszer, 20% alatti a processzor használat és kellemesen csendes a gép.

ezt most nem értem, tehát nem az a gond ami lentebb kiderült hogy van egy indexelés a gépen aminek nem tudod a nevét?

(mellesleg elég tipikus hogy pdf, tiff fájlok olvasgatása (lsof) indexelésre utal, azaz egyszerűen az összes fájlt szöveggé alakítja hogy amikor keresel ne kelljen a sok gigát beolvasni, a pdf-ben amúgy is lassan megy a tiff-et még ocr-elni is kell.. tehát ha nem akarsz szövegesen keresni az indexelést kapcsold ki, ha meg kell, akkor élvezd a gugli sebességét a saját gépeden :) )

Szvsz az ATI kártya nem túl szerencsés Linux rendszeren. A X konfiggal van gond.
Az /etc/X11/xorg.conf-ot kell normálisan belőni. Nem valószínű hogy a driverrel van a gond, hanem csak annak paraméterezésével.
Ha kilépsz az X-ből, leállítod azt, és terminálban root-ként törlöd az említett fájlt (xorg.conf), majd megadsz neki egy mcc vagy drakconf parancsot, akkor egy alapot fog létrehozni. De ez korántsem a kártya teljes tulajdonságaival bír.
Ugyanez az alap készül el a telepítés során is. Pld akinek ATI kártya mellett van tvkártyája is az szívott vele rendesen.
Emiatt is kell a paramétereket átnyálazni. Esetleg aki már jártas itt ATI terén az tud segíteni.
Nézd át ezt:

http://www.uhlala.it/technology/linux-ati-fglrx-and-tvtime/

Bár itt elsősorban a tvtime miatt alakítottak a konfigon. De ha ezzel jól megy akkor nem lesz gond.

Az aticonfig --initial parancs egy zárt driver telepítése után általában megoldotta a problémákat a megjelenéssel, ha nem, akkor is a megjelenítéssel volt gond, vagy eleve el se indult az X. Nem hiszem, hogy ez lenne a baj, ha igen, jelentkeznie kellett volna más disztribúció alatt is (próbáltam ArchLinux-ot, Fedorát, openSUSE-t, Ubuntut, Debiant..). A probléma valami nagyon mély szinten lehet, mivel már a Grub elindulása után felerősödik a hűtés, ami más disztribúciónál sosem fordult még elő (ennyire csak a Windows tudja meghajtani, de ott rezidens antivírus, és két tűzfal is elindul, ráadásul 2 közülük frissítéseket keres és általában telepít egyből, pár perc után mégis elhalkul és 20% alá csökken a processzor használat), az X elindulása szerintem csak rátesz még egy lapáttal. Most Debian fut (épp most Nautilus, Deluge, aMSN, Firefox, Thunderbird, Compiz, Easystroke, Devil's Pie) és nem is hallom a hűtést, a gép burkolata pedig csak enyhén langyos, nem forró, mint Mandriván, a processzor terhelése pedig 20%-30% között mozog.

Találtam egy pdftotex folyamatot pdftotex -q -nopgbrk -enc UTF-8 kezdető parancssorral, ami egy pdf dokumentumomra irányul, root-ként indított Rendszerfigyelőben, aminek folyton felugrik 40-60%-ra a CPU kihasználtsága, 800MHz-re korlátozott CPU mellett.
Nem tudom kilőni, pontosabban ki tudom, de mindig újraindul.

A Full Circle magazinok pdf-jeire mutatott. Keresés gyorsító? Hát ha telepített ilyet, akkor biztos, én nem raktam fel és nem indítottam hasonlót se.
Volt egy újraindítás, de megint előjött, most másik pdf-eket nézett ki magának. Fogalmam sincs, mi indítja el, de most letörlöm ezt az izét.

hagyni kell majd megáll.
valahol a systemsettingsben - azt hiszem most így hívják a kde controll centert - lehet kikapcsolni.
de amióta 4-es lett a kde még nem használtam. ugyhogy passz.

szerk.: mindenesetre nem ártana kikapcsolni legalább ideiglenesen, hogy megnézzük tényleg ez okozza-e a problémát, vagy csak vakvágányon vagyunk.

Ez Gnome, viszont kikapcsoltam már mindent, ami nem kell, cron-t, atd-t, még a haldaemont is, iptables-t, partmon-t, shorewall-t, netfs-t; ezekből a crond és a haldaemon visszajöttek, illetve letiltottam a beagle-t, evolution alarm notifiert, képernyővédőt, mandriva online applet-et, nyomtatási sort, illetve a vizuális segítséget, utóbbi elindult.
Pdf-et kezelő programok közül SEMMI nincs telepítve az evince-n kívül, nehéz elhinni, hogy mégis fut, bár most már csak a pdflush (de az 3-4 példányban), a pdftotext-et nem láttam egy ideje, a CPU használtsága változatlan.

Én ATI kártyával (HD 3470) tapasztaltam ilyen terhelést és akadásokat, de nemcsak a Mandriva korábbi és a mostani kiadása alatt, hanem Ubuntu 9.04 futtatásának esetében is. Nálam egyébként AMD proci dobog a számítógépben.

Netbookon Mandriva 2009.0-től a mostani 2010.0-ig bezáróan nem tapasztalok ilyen problémát, se netbook kernelnél, sem a standard kernel indítása során.

KWin + asztali effektek kikapcsolása nem hoz javulást?

Helló!

Nekem Debian Etch alatt volt hasonló tapasztalásom, nálam az asus_laptop kernelmodul blacklist-be rakása segített.

--
robyboy

Szerintem a Windows nem felhasználóbarát.
Ha az lenne, nem utálnám.