Sharp Zaurus 5500 PDA - Linux alapú PDA

 ( trey | 2002. április 3., szerda - 14:26 )

Néhány nap óta egyre többet lehet hallani a Sharp új PDA-járól a Zaurus 5500-ról. Lássuk mit is tud a kicsike:Hardver:

Az újságírók szerint a legjobb kifejezés a Zaurus-ra: egy olyan linuxos laptop, amely elfér egy kézben.

- CPU: A 206MHz-es ARM processzor úgy tűnik jó választás volt. Lejátssza az MP3-at, miközben megnyitjuk a text editort, a terminál ablakot, a file böngészőt, a Hancom Word-öt, és mellé megnyitjuk a címjegyzéket. Na most kell bezárnunk az MP3 lejátszót. De amint bezárjuk a text editort, újra hallgathatjuk az MP3-at. Mindezt jó sebességgel

- Memória: 64MB RAM és 16MB ROM

- Compact Flash kártya: a gép hivatalosan 386MB CF memória kártyát fogad (két slot), nem-hivatalosan ennél kicsit többet

- A Secure digital kártya foglalat alkalmas multimédia kártyák fogadására

- IR port: a Zaurus IR (Infra Red) portja szépen működik, a tesztek szerint egy PalmIIIx-szel elsőre működött

- "Stereo kimenet" jack csatlakozó. Az MP3 hallgatásához nélkülözhetetlen

- A Piezo speaker a hangok (beep) megszólaltatásához

- Mono "line in" a mikrofonhoz

- A stuff külseje műanyag gombok, fém ház

- 240x320x16 Color TFT képernyő háttérvilágítással, jó kontraszttal, a kép jól látható akár természetes fénynél is. Kicsit rosszabb a helyzet erős napfénynél, viszont sötétben tökéletesen látható

- Könnyen kezelhető gombok

- Li-Ion akkumulátro + töltő

Szoftver:

Minden könnyen kezelhető, tiszta felületen keresztül érhető el. A szoftverek öt nagyobb csoportba sorolhatók: applikációk, játékok, jaode (java alkalmazások), beállítások, dokumentációk. A progamok között könnyen navigálhatunk a Zaurus előlapján lévő gombokkal, vagy az érintőképernyő (touch screen) segítségével.

Az alsó menü (képernyő alján) segítségével könnyen hozzáférhetünk az idő beállításhoz, hangerő-szabályzóhoz, az akkumulátor állapot-jelzőhöz, a külső kártya státusz kijelzőhöz, hálózat kijelzőhöz, a programok váltását elősegítő kapcsolóhoz, és a start gombhoz.

-address book, szokásos funkciókkal

- naptár (riasztás, kategóriák, események, stb.)

- Jegyzettömb (a Gedit-hez hasonló, kicsit kevesebbet tud, de nagyon szép)

- Email (természetesen kell hozzá valamilyen kapcsolatot felépítő kártya), támogatott protokolok: IMAP, POP3, SMTP

- Hancom PDA Office, ez hivatott kezelni az Office fileokat (a M$ Office fileokkal is jól elboldogul állítólag)

-Bemeneti eszközök: érintő képernyő, pick billentyűzet, kézírás-felismerő (ez állítólag nagyon jól sikerült)

- CityTime program (magáért beszél), Opera (cool), Media Player (mp3, stb.), néhány játék: Asteroids, Go, Mindbreaker, stb.

- Egy rakás letölthető softver található hozzá: terminál emulátor (ez egy linux vagy mi a fene =)), kell a command line), Web server, SSH.

A készülékhez két szinkronizáló szoftvert mellékelnek: a

Qtopia Desktop-ot és az Intellisync-et. A stuffot rádugva egy Linux gépre (Mandrake 8.2-vel tesztelve) USB eszközként élből felismeri, kis hackelés után már használható is.

Hibák:

A tesztelő szerint egy nagy hibája van a PDA-nak. Gyári installált állapotban nem tudja az ipchains-t, se az iptables-t =). Ha a szinkronizáláshoz FTP-t használunk, akkor az beengedi a felhasználót root-ként, jelszó nélkül. Viszont van TCP-wrapper =).

Mindezek ellenére a teszter szerint a Sharp Zaurus megéri a pénzét, és egy nagyon jól használható linux alapú kézi készüléket mondhat magáénak az, aki pénzt ad érte. Mint írja, ez is, mint minden új termék rendelkezik bugokkal amelyet valószínűleg hamar ki fognak javítani. A teszter megvásárolta ezt a terméket, és elégedett vele.

Én is éppen egy iPAQ vásárlása előtt állok. Viszont ezek után meggondolom, hogy nem-e Sharp Zaurus lesz a belőle? Az meg, hogy nem tudja az ipchainst gyári állapotban, nem nagyon érdekel. Ha kell, akkor biztos van mód rá, hogy be lehessen állítani. BTW: gyári dobozban nem található kommunikációs eszköz, külön kell megrendelni. Az nélkül meg nehezen lehet betörni a gépre =). A paranoiának is van határa.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tudom, hogy az iPAQ-hez elerheto linux terjesztes. Viszont abban nem vagyok biztos, hogy az is ennyire ki van hegyezve a PDA kepessegekre. A Zaurus eseteben mar a vas fejlesztesekor reszt vettek linux fejlesztok a tervezesben, ez kimondottan linux futtatasara keszult. Bar lehet hogy igazad van. Fogni kellene mindegyiket kezbe, es osszehasonlitani mukodes kozben. iPAQ nem gond, van keznel (igaz linux meg nincs rajta), viszont Zaurus-t egyelore nehezebb beszerezni.

Ja es az arat is feigyelembe kell venni: egy iPAQ jelenleg 150K forint +afa aron van. Ebben nincs benne a ``kabat" és a kommunikacios eszkoz. Viszont van WinCE =). A Zaurus arat nem ismerem.

Kicsit rákerestem, az elözetes hírek szerint a Zaurus kb. 5-600 USD lesz, ami nem a 150k Ft-os kategória :( Tény, hogy elég sok minden van benne, de nagy kérdés, hogy ezek kellenek-e egy palmtopba. Bármennyire is szeretem a Linuxot, attól, hogy egy Palmtopot Linux hajt, még nem fogok menni a boltba megvenni, bár kétségtelen, hogy kinézetre a Zaurus akár még jó is lehet.

Compaq iPAQ-ot csak a Compaq név, a WinCE és az ára miatt nem veszek :), egyébként tetszik úgy távolról elnézve.

Jelenleg még nem tudtam eldönteni, hogy a billenty?zetes, vagy billenty?zet nélküli palmtopok az igaziak, volt ez is, az is már, és igaz, hogy megszoktam már (egy hónap alatt) a Palmot, még mindig elfog a nosztalgia, amikor kézbeveszem a régi Revomat, és megdöbbenek rajta, hogy milyen gondosan volt az megépítve (hardware, software egyaránt). Tény, hogy amennyiben a gépet többre is szeretném használni (pl. rendszeradminisztráció távolról), akkor a Zaurus el?nyösebb lehet pont a billenty?zete miatt. Az mindenképpen mellette szól, hogy CF és MMC/SD foglalata is van, de az ára ellene.