On-line PDF-készítés TeX-hel

Címkék

Akiket érdekel a webes PDF-generálás a TeX felhasználásával, azoknak érdemes lehet elolvasni a A webes PDF-készítés és a Barocc címmel közölt írást.A Barocc on-line vonalkódkészítő alkalmazás, melynek kimenetét könyvborítókhoz lehet felhasználni (az Európa Kiadó némelyik 2004-es könyvén lehet találkozni vele).

A vonalkódok a TeX (az oldalról letölthető változat a LaTeX) felhasználásával készülnek, amely archaikus program létére meglepően hatékonyan használható webes környezetben is. Elég csak megnézni a Tipográl.hu egy weboldalát és abból röptében (a Huhyphn magyar elválasztómodul alkalmazásával) készülő valódi nyomtathatóságot nyújtó PDF-et.

A Barocc letölthető változatához egyelőre csak minimális dokumentáció érkezik, használatához teTeX, apache és ruby/mod_ruby szükséges. A Tipográl.hu második nyílt projektje leginkább mindenre kíváncsi webfejlesztők vagy fanatikus TeX-rajongók érdeklődésére tarthat számot.

Hozzászólások

Alternatíva: az Apache Cocoon PDF serializere. Lehet választani: java vagy ruby? ;)

A pdfTeX-alapú megoldásoknak azért van néhány előnye az Apache-féle FOP-pal szemben:

1. Virtuális fontok használatával simán lehet hungarumlautos betűket írni az alapfontokkal anélkül, hogy be kellene ágyazni azokat.

2. A TeX sortörő algoritmusa nem csak egy sort vesz figyelembe (InDesign is innen vette), ezért jóval esztétikusabb szedésképet lehet kialakítani vele.

3. Tipográfiai ínyencségként ott van az optikai margókiegyenlítés, itt egyelőre csak az elválasztójel van kilógatva.

Egyébként a Ruby program elég egyszerű, azt a száz sornyi kódot könnyű átültetni bármilyen más nyelvre, tehát PHP-alapú portálokhoz is illeszthető könnyen.

Ennek a hirnek en nagyon orulok! En is regota tervezem a weboldalak minel szebb kinyomtatasat.

Kerdesem: Lehet olyat csinalni, hogy egy ,,mesteroldalt'' elkeszitek, ami mintegy lapkent szolgal a tobbi oldalnak.

(pl. minden oldalon ott legyen halvanyan(vizjelkent) a veg logoja)

Vagy a margok-nal egyedi diszitest hasznalni (vagy az oldalszamnal).

Ezeket a grafikakat SVG-kent gondoltam megadni ...

Udv,

Khiraly