openoffice szóajánlás

 ( yoursoft | 2009. december 2., szerda - 10:58 )

Sziasztok,

Vagy 3-4 éve láttam, hogy valaki úgy gépelt a writer-ben, hogy közben folyamatosan ajánlotta fel a lehetséges szavakat a progi. Hasonlóan mint egy "autocomplette".
Ha nem volt megfelelő szó, akkor egyszerűen begépelted teljesen a szót.
Talán még olyat is láttam benne, hogy felkínálta a szótövet, ezt elfogadtad, majd a ragokat is hozzábiggyesztve kínálta fel a további lehetőségeket. Amelyek ugyancsak szűkültek, amikor pl. b betűt írtál tovább (pl. -ba, -ban).

Most így hirtelenjében nem találtam a beállításoknál, hogy lehet ezt aktiválni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szerkesztés / Szövegblokk... / Javaslattétel gépelés közben

De ha nem erre gondoltál, akkor:
Eszközök/Automatikus javítás beállításai.../Szókiegészítés

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

Elképzelhető, hogy ez volt az. Úgy tűnik, ez úgy működik. Csak az a baj vele, hogy a szólistát a Te általad már begépelt szavakból képzi. Ráadásul különbözőnek tekinti a mondat elején írt "Örömmel"-t a közben írt "örömmel"-től.

Valami intelligensebb sokkal jobb lenne. Hiszen benne van a teljes helyesírásszótár.
Tehát már alapból tudja a legtöbb szó tövét. Valamint, hogy milyen ragok kapcsolódhatnak hozzá. + még azt lehetne, hogy a gyakrabban használt szavakat előbbre hozná egy lenyíló listában.

Vagy nincs ilyen progi valahol? Nagyot lendítene a gépelési sebességen úgy általánosságban is.

Nálam -- eddig -- csak a már korábban beírt szavakat ajánlotta fel. Lehetne okosabb is, bár szerintem akkor jelentősen megnőne a processzor használata is. Ha beállítod a gépelés közbeni ellenőrzést, akkor a szó végén (amikor szóközt, vesszőt, pontot... írsz be) ellenőrzi a szótár alapján a beírt szót. A te ötletedhez az kellene, hogy folyamatosan, minden billentyű leütése után végezzen elemzést, és ez alapján tegyen javaslatot. Ettől nagyon lelassulna a program. Továbbá nem örülnék, ha gépelés közben legördülő listák jelennének meg a kurzor mellett. A listában való kereséshez le kellene vennem a jobb kezemet a billentyűzetről, és vagy a kurzor, vagy az egér felé kellene mozogni. A választás után pedig vissza az eredeti pozicióba. Ezekkel a plusz mozgásokkal kb. annyit lassulna az írási sebességem, amennyit gyorsítana az eljárás, tehát időt nem nyernék vele. Szerintem.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

Lehet, hogy a kéz-elmozdulás miatti lassulásban igazad van. Ezt csak méréssel lehetne megnézni. De lehet így is, hogy a 2 újjal gépelők pl. nyernének rajta, míg a 10 ujjasok nem. De hát eleve ugyanúgy kikapcsolható lenne a funkció, mint a mostani. :-)

Viszont nem terhelné annyira a CPU-t.
Régebben írtam egy autocomplette funkciót egy nagy forgalmú oldalra (napi 1.2 millió keresés volt, ennek többszöröse ment a autocomplette-hez, mivel betűnként is keresett). Az autocomplette-nek kezdetben egy teljes szervert adtunk kb. 500m rammal, P3-as CPU-val. kb. 1%-on, ha futott. + csak 2-3 karaktertől vizsgáltam a szavakat / kifejezéseket.

Ha valaki két ujjal gépel, akkor sokkal nagyobbat lendít a sebességén, ha megtanul 10 ujjal gépelni. Nem hátrány, pláne ha valaki napi 8-10 órában számítógépet használ. Több embert is ismerek, akik saját maguktól, gépírást oktató programok, vagy tanfolyamok nélkül megtanultak vakon gépelni.

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5

Az OpenOffice.org sok konfigurációs állománya tömörített xml. Lehet, csak fel kellene tölteni szavakkal a megfelelő állományt. Szerk.: tévedtem. A listát kilépéskor törli.

Szerintem nem lendítene a gépelési sebességen az, hogy egy szó gépelése közben átlagban minimum kétszer a szó lehetséges folytatásait kellene olvasni. Ami sokat lendíthet, hogy az ember megtanul gépelni, fejleszti az olvasási képességeit és az emlékezőtehetségét (hogy több mondatot pontosan meg tudjon jegyezni). Ráadásul az utóbbi kettő nem csak gépelésnél hasznos.

:)

Ok, igazatok van. Gyorsabb a 10 újjal gépelés.

már akinek van
bizonyos esetekben azért nem feltétlen hülyeség az apple one button laptop
, hiába a topikról kapásból ez jutott eszembe :)
szóval lehetne fejlődni a az oonak, akinek pedig van tíz ujja opcióként nem azonos kezdetű hanem azonos jelentésű szavakat sorolnék fel, a ctrl+f7 nem igazán ösztönzi
választékosságra az embereket :)