OEM windows kérdés

Már több mint három éve nem használok windwos-t, de egyre inkább úgy tűnik, hogy januártól megint használnom kell. Szeretném ezt a dolgot költséghatékonyan megoldani, így gondoltam jó lesz nekem a XP is. A futtatandó szoftvernek elég ez is. Viszont az árakat megnézve elkerekedett a szemem annak láttán, hogy mennyit kérnek el egy új XP-ért. Számomra elfogadható árat csak bontott OEM verzióknál láttam. Mivel már egy ideje nem foglalkoztam ilyen jellegű dolgokkal, így a kérdésem:
Ha veszek egy alaplapot egy használt OEM XP-vel (matrica, sorozatszám megvan), akkor a mostani MS policy szerint, a gyakorlatban, tudom-e aktíválni a saját gépemen az XP-t?

Hozzászólások

Elvileg minden további nélkül, hiszen az alaplap főalkatrésznek minősül, s ha hozzá tartozik a licec, akkor nem lehet fennakadás.

A matricát elvileg a házra kell ragasztani. Szóval akkor tessék elkérni a házat is és abban használni az alaplapot.

Régen komplett gép kivételével csak HDD, alaplap, CD/DVD meghajtó eszközökkel (nem biztos, hogy mindet felsoroltam) lehetett OEM Windows licencet venni. Jelenleg úgy tudom ezek köre bővült, de a beszerzett hardver árának legalább a szoftver árával meg kell egyezni vagy azt meghaladni.

Amúgy az OEM licenc nem arra a főalkatrészre vonatkozik amivel megvetted, hanem arra a gépre amire először telepítetted. És abban a gépben nem lehet főalkatrészt cserélni sem, kivéve ha elromlik.
Ez azért van, hogy ne lehessen a házba komplett új gépet költöztetni és használni a régi licencet.
Ha egy OEM Windowszal telepített gépben megváltozik néhány fő alkatrész (az összeset nem tudom, de ezeket biztosan figyeli: RAM mérete, ethernet, VGA, alaplap, CPU, HDD vagy lemez méret) akkor újból kell aktiválni a rendszert.
Hogy mit figyel azt a Microsoft sem árulja el, mert aki szabályosan használja az OEM licencet annak csak elvétve jelent kényelmetlenséget egy megismételt aktiválás.
Használt OEM licencet komplett géppel lehet megvenni, mégpedig azzal amin először telepítették.
Ezeket minden bizonnyal ki lehet játszani, aktiválhatod az adott OEM licencet teljesen másik gépre is, csak azt kell mondanod, hogy például villámlás okozta feszültségingadozás miatt tönkrement néhány alkatrész és cserélni kellett. Ugyanis erre rákérdeznek, ha telefonos aktiválásnál az emberi segítséget kéred és nem az automatát. Ha már néhányszor (a pontos szám nem publikus) aktiváltál egy OEM licencet, akkor van rá esély, hogy az újabb aktiválás során érdeklődni fognak. Persze van olyan válasz amit elfogadnak és csak te tudod, hogy bizony ez nem így van, tehát nem legálisan használod.
Nem attól legális egy szoftverhasználata, hogy el tudod fogadtatni legálisnak, azaz nem buksz le, hanem attól, hogy szó szerint betartod a szoftverre vonatkozó felhasználási engedélyt azaz a licencet.
--
http://pc.rulz.hu
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Aktivalni lehet, de AFAIK nem lesz legalis, mert az OEM sw nem adhato tovabb a hw-vel, csak az elso, eredeti tulajdonos hasznalhatja. Persze nem tul valoszinu, hogy bele fognak kotni:)

Én is így tudom.
De ha használt OEM matrica van meg alaplap, akkor hova volt az a matrica felragasztva?
Úgy látom lelkiismeret tapasznak lesz jó ez az akció, de legális szoftverhasználatra nem.
--
http://pc.rulz.hu
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Tudja a tokom:) Regebben ilyesmit irtak tobb helyen is, kb. az volt a lenyeg, hogy a licenc csak hasznalati jog (nyilvan), OEM-nel pedig HW-hez kotott es nem atruhazhato, ezert is olcsobb.

Na, ugy tunik, hogy tevedtem, vagy rosszul emlekeztem, vagy valtozas tortent (vagy hulyeseget irtak, mert az info nem hivatalos forrasbol szarmazott:):

Q. Can my customers transfer or sell their OEM software licenses?

A. After an OEM software license has been installed on a PC, the license may not be installed on or transferred to another PC. However, the entire PC may be transferred to another end user along with the software license rights. When transferring the PC to the new end user the software media, manuals (if applicable) and certificate of authenticity label must be included. It is also advisable to include the original purchase invoice or receipt. The original end user cannot keep any copies of the software.

RTFM OEM ugyben itt.

Igen, nem elég egyértelmű a dolog :D
Mert ugye vásárlásnál nem töltesz ki regisztrációs lapot, hogy ez a tiéd. Amit veszel gépet, el is adhatod (legalább is szerintem), s mivel ezesetben a gép része az OS is, így az vele együtt megy is :D
Ha nem adhatnád el a hardware-t emiatt, akkor az kb. olyan lenne, mintha egy Apple gépet nem adhatnál el, mert annak része az OS.

Nagy a jog útvesztője... A téma felvetőjének lehet, érdemes volna egy mail-t megeresztenie az MS Magyarország felé, s megosztani velünk is tapasztalatát :)

Úgy nézem, a rendszert (vas + op.rendszer) együtt meg lehet venni, mert a végfelhasználó a MS részéről az, aki összeszereli a vasat és rárakja a windows-t. Aztán az egész cuccot valaki jogszerűen eladja.
"... mivel a rendszerépítő adja a termék támogatását, így ebben az esetben a végfelhasználónak sem az értékesítő sem a Microsoft nem köteles támogatást nyújtani."
Ha jól összeszámolom, aki megveszi már a "negyedik személy" és nem a "harmadik személy" (jogászt kéne hívni, ha nem az ajtóval szellőztetsz - windows)

Mellesleg XP Home nálam már harmadik alaplapon van aktiválva (nem három, hanem a harmadik!)

OEM licencelés ( trey | 2008. december 28., vasárnap - 9:46 )

Pont ezért mertem feltenni itt a kérdésem. OEM licencű XP-t vehetek alaplappal is. Az lényegtelen, hogy azt nem kereskedőtől, hanem használtan veszem (ha megvan minden papír, cd, matrica). Mivel már egyre több gépet árusítanak úgy, hogy meg lehet venni Windows-zal is illetve FreeDos-szal, vagy Linux-szal is, és a Windows-os változat drágább, így egyértelműen látszik, hogy az XP-ért is fizettem. Az MS szerint, ha elromlott az alaplapom, akkor nem vagyok jogosult az OEM OS használatára másik alaplappal. Szerintem ez az ami a magyar jog szerint nem biztos hogy így van. Tehát véleményem szerint nem sértek meg semmit azzal, ha az eredeti alaplap meghibásodása után egy másik alaplappal használom.
Mint te is említetted, a törvény és a licenc vitájából a törvény kerül ki győztesen.
Tehát szándékosan arra voltam (vagyok) kiváncsi, hogy egy másik alaplappal tudom-e aktiválnia az OEM XP-t. (De ezt persze csak akkor tenném meg, ha az eredeti alaplap véletlenül meghibásodna.)

-----
Dropbox tárhely igénylése: https://www.getdropbox.com/referrals/NTI2MzM2MjA5