Kábel modem mire jó ha megmarad?

 ( informer | 2009. július 9., csütörtök - 10:33 )

Sziasztok!

Volt egy "magentás" kábelnetes internetem. Lemondtam, de a szolgáltató a kábelmodemmel nem rendelkezett. Ennek már jó ideje.
Ami itt maradt az egy COM21 Docsis2.0 kábelmodem.
Lehet ezt még használni valamire vagy elektronikai hulladék kategória?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy teljesen jó kábel modem maradt akkor rád. Csak sajnos nem fogod tudni sehol sem legálisan használni, mert a MAC címe nincs bent egyetlen szolgáltató rendszerében sem, ha rádugod a kábelvégre, nem kap konfigot.
Otthon nem túl nyereséges kábelhálózatot építeni, a központi eszköz (CMTS) egy misi körül kezdődik.

Ha nem akarsz vele szórakozni, megpróbálhatod eladni vaterán, ebayen, pár ezer forintot lehet h megér valakinek aki tud vele mit kezdeni. (Amúgy számomra teljesen rejtély, néha a legújabb, 10-20 ezer forintos CM-eket is otthagyják a szolgáltatók.)

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

OK. köszönöm.

De! Aki tudja használni valamire az miireeeee hasznááljaaaaa? ;-)

Papírnehezék? :D

vagy esetleg pohármelegítő :-) addig amíg nem sajnálja meg a szolgáltatót... s küldöd vissza nekik.

Nekem is van egy felesleges kábelmodemem.
Leginkább csak porfogó, pedig ugyanattól a szolgáltatótól van az új is mint a régi, egy elég furcsa és bonyolult szerződésbontási és újraszerződési eset következtében.

Amikor a felbontott szerződésem után újra leszerződtem ugyanazzal a szolgáltatóval, hoztak egy új kábelmodemet is, hiába mondtam, hogy már hoztak egyet fél éve.

Most őrzöm a régi cuccot, hogy ha ne adj isten visszakövetelnék az előző modemet, akkor ne legyen gond. Egyébként ez nem túl valószínű, mert két hónappal a net újra bekötése után kaptam tőlük egy hivatalos levelet, hogy elnézést, de kábelnetet az én lakhelyemen technikai okokból nem tudnak szolgáltatni. Számla jön rendszeresen azóta is, és a net is korrektül működik, de akkor is wtf...

:)

oda(el)adni egy szolgáltatónak aki tudja használni? :-)

Altalaban par honap utan kiszamlazzak, amugy.

ha leszámoltál 1 szolgáltatóval, megszűnt a szerződés, mi alapján számláznak bármit is hónapokkal később? Esetleg még évekkel később is étvágyuk lehet rád?
--

Hat mondjuk az alapjan, hogy a tulajdonukat nem szolgaltattad vissza. A szamla kiallitashoz nem kell szerzodes :)

~9 évvel később is? :D
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Nekem is van egy :)

Egyszer visszavittem 1-et, majd kozoltek, hogy hianyzik a halozatikabel belole es csak az osszes tartozekkal veszik at. Majd beviettem random 1m-es kabelt, mondtak, hogy ez nem az ove, mert az kek szinu, igy nem tudjak atvenni ... Mondom elszakadt, belevert a villam, elegett ecsem ... de hajthatatlan volt. Azota porosodik valahol a padlason, soha nem szamlaztak ki, de azt mondtak ki fogjak, azota varom a Chello-tol a szamlat :D

vs. "Altalaban par honap utan kiszamlazzak, amugy." :)
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Jo, jo ... Volt mar olyan is, hogy megfenyegettek, ha nem viszem vissza ki fogjak :)

Van benne altalaban bcm4xxx proci meg kb 16 mega ram meg 2mega flash:)
(Motorola SB sorozat).Szokott lenni meg rajta vxworks, fejleszthetsz ra ha akarsz :D. ScientificAtlanta seriesben meg vmi elb*szott bsd szokeveny is fellelheto neha. Serial portot joesetben raforraszthatsz es gyonyorkodhetsz a parancssorban. De akar szomszed idegesito oregbanyat (ha van) fejbedobhatod vele, foleg ha a regi Terrayon doboz ;p

Ennek értelmében akár egy OpenWRT esélyes lehet? (nem mintha nekem lenne ilyen dobozkám, csak felvetésként) Kábel oldal felejtős, de ha ethernet + soros port megy, akkor pl. épp szükségem lenne v.mi ilyesmire.
Esetleg DSL modemmel hasonló?

Serial
TTL tehát kell neki pl max232

J3 csati
1 -> Vcc
2 -> Tx
3 -> Rx
4 -> Gnd

38400 baud 8N1N

FTDI TTL-232R-3V3 kábellel 1xűbb.

Nekem is van egy régi T-offline-os, lehetne használni ha a MAC címet át lehetne írni... De semmi dokumentációt nem találtam hozzá, csak a motorolákhoz van.

Debian - Still in development (sid)

tipus?

fekete


No rainbow, no sugar

Teletronik EC110U

Debian - Still in development (sid)

Minden szolgáltató alapból adja a kábelmodemet. Nem hiszem, hogy másra is lehetne értelmesen használni. Az "értelmesen nem lehet" alatt azt értem, hogy az utánajárás és a belefektetett munka nem igen éri meg.
Ha mindenáron kezdeni akarsz vele valamit, akkor vidd ki egy ócskapiacra, biztos lesz olyan őrült aki a visszafele szóló buszjegy áráért megveszi.
Amúgy én mikor felmondtam az UPC-nél a szerződést, kb. 2-3 hónap múlva írtak egy levelet, hogy vagy 8 napon belül beviszem nekik a kábelmodemet vagy 14 eFt (a nagyságrend ilyen volt) értékben kiszámlázzák.
Szóval érhetnek még meglepetések téged is.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

"Amúgy én mikor felmondtam az UPC-nél a szerződést, kb. 2-3 hónap múlva írtak egy levelet, hogy vagy 8 napon belül beviszem nekik a kábelmodemet vagy 14 eFt (a nagyságrend ilyen volt) értékben kiszámlázzák."
- a pénztártól való távozás utáni hiábavaló reklamáció erre az esetre is érvényes.

Van arra lehetőség, hogy két kábelmodemmel összekapcsoljak két számítógépet?

Sima Faxmodemmel meg lehet oldalni a dolgot, ez biztos.

Bennem felmerül a kérdés, hogy ha van ugyanazon a TV hálózaton két kábelmodem, akkor azok tudnak-e egymással kommunikálni, vagy csak a CMTS-es van kapcsolat. Elég sok lehetőség felmerülne, ha a modemek látnák egymást.

Ez engem is érdekelne. Nálunk egy egész kábelt "felejtettek itt" a szomszéd és köztünk, úgyhogy lenne mire használni :D

Nincs.

Azért nincs, mert a kábelmodemek adási és vételi frekvencia-intervalluma különbözik. (Nincs átfedés.) Tehát csak CMTS-el menne a hálózat.

Valamennyi közös azért van.

Kb 2 éve nézegettem a sokat emlegetett EPC3925 adatlapját, és a specifikáció szerint ~16-32Mhz-nyi
közös rész van az uplink és downlink frekvenciák között, amiből (akkori számításaim szerint) egy kb
8/8 Mbit/s-es szimmetrikus ethernet vonalat fel lehetne építeni elvi szinten CMTS nélkül,
ha szembekapcsolnánk 2 modemet.

Tudom, ez elég karcsú, ahhoz képest, hogy elvileg egy 500/200 Mbit/s eszközről van szó de a levélnehezéknél azért jóval több.

Egy bajom van, sehol, semmilyen dokumentációt nem találtam arról, hogy ezek a firmware-k milyen API-val rendelkeznek,
vagy, hogy hogyan lehetne-e a docsis oldalát konfigurálni?

Teljesen egyetértek, lényegesen több, mint egyszerű levélnehezék, pl. ajtót kitámasztani és asztallábat stabilizálni is kiváló. Elfektetve, csipketerítővel letakarva cserepes virágot is rá lehet tenni. Szembe tudod kapcsolni még egy modemmel, és akkor arra is mehet virág, mondjuk vázában.

Én bevinném a szolgáltató ügyfélszolgálatára, és átvetetném papíron, aláíratva dátummal, ha meg nem veszi át, akkor azt íratnám alá. Nem érdekelne, hogy már elszámoltunk, meg nem kérik vissza. Elektronikai hulladékot senkinek nem őrizgetnék, hogy majd egyszer évek múlva hátha mégis kitalálják, hogy igényt tartanak rá.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

"Kb 2 éve nézegettem "
Ő meg 7 éve írt ide...

'szomba, ezt én is beszoptam most, nem láttam a dátumot. Ilyen régi témákat mi a rákért kell elővenni? trey lezárhatná ezeket, akinek hasonló baja van, nyit egy újat, és hivatkozik erre linkben.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

most mondtam le az ugyanilyen kábelnetem, automatikusan ráterhelték a modem árát a következő telefonszámlámra.

tegnap adtam le egy T pontban, elvileg akkor jóváírják...

érdemes megnézni a számládat!

Alkatrész bányának biztos jó.
Néha aranyat tud érni ha már csak db smd ellenállást keresel :)

subscribe

színes aláírás

Nekem több mint egy fél/egy év múlva (nem emlékszem pontosan, de jó sok volt) kérték vissza. Albérletből költözés után. Már azt hittem elfelejtették, de nem.

Erre nincs grace period az ÁSZF-ben? Megszűnt velük a szerződésed, hallgatólagosan elismerték h. nincs feléjük tartozásod, akkor mit akarnak 6/12 hónappal később?

+1, utólag már csak kérheti, te meg vagy visszaadod, vagy nem...

bocsánat, szerintem ÁSZF függő. a következő dolgok jutnak eszembe ilyenkor:
- legtöbb szolgáltató ÁSZF-ben benne van, hogyha nem kapsz számlát, akkor azt jelezni kéne.
(és nem meglepődni ha nem szóltál és fél évet egyben számláznak ki vmi hiba miatt)
- 99%, hogy benne van az is, hogy a kábelmodem (ill. egyéb végberendezés) a szolgáltató tulajdona, azt a felhasználó köteles megőrizni (pl. Fibernet esetében dobozt is!) és maradéktalanul visszaszolgáltatni - hibás készülék esetén javítást (etc) megfizetni.
(nekünk addig nem fogadta el a fibernek a felmondást, amíg vissza nem adtuk a dobozt)
- neked vissza kéne szolgáltatni automatikusan (és nem reménykedni, hátha...). A szolgáltató számol azzal, hogy visszakapja - vagy azzal, hogy ellopod és ráosztja az előfizetési díjakra.

Na igen, de mi van ha be sem megyek? Mi pl faxon mondtuk le az előző előfizetést. Nincs is irodájuk csak valahol 50km-re tőlünk. Most akkor vigyem be nekik 50km autózással?

Ha kérik nyilván szívesen odaadom bármelyik erre járó szerelőnek - vagy kénytelen kelletlen beszállítom én magam, de ha nem követelik, nem fogok csak úgy 50 km-eket autózni.

nincs ÁSZF, ha már nincs aktív szerződés.

2011. május 2., hétfő - 20:37 )

Tőlem 10+ éve az Axelerós ADSL-em után az Invitel akart behajtani egy modemet. Tény, hogy Invitel területen voltam, de a T-vel volt szerződésem. A szerelőt elhajtottam, nem is piszkáltak azóta sem miatta. Ha az Axelero nevében jött volna a szerelő, visszaadom minden további nélkül.

Nekünk van egy 3 és egy 1.5 éves.
Meg egy 3 éves ISDN doboz is.

Eredeti csomagolásban, papírostól őrizgetem. Bevigyem nekik ajándékba?

ISDN-el esetleg lehet kezdeni valamit? Úgy emlékszem telefonközpontnak jó volt, de lehet hogy már tévedek.
Mert hogy két telefonvonalunk volt annak idején rajta (2 lukkal) és egyikből a másikat a mai napig kapcsolja
vonalátadással. Megvan a kézikönyve is ha valakit érdekel.

Nekem van két Thomson THG520. Egyik szolgáltató megvette a másik és lecserélte sajátjára. Meddig őrizgessem ?

Üdv!

Engem meg mostanában pont az ellenkezője izgat. A mostani szolgáltatóm kábelen küld ki netet meg telefont is amiről egy moto-doboz gondoskodik.

Gondolkodtam hogy egy csomó minden mással együtt kiváltanám pl egy Fritz!Box 6360 ra ha be lehet állítani hozzá...
(link: http://www.avm.de/en/Produkte/FRITZBox/FRITZ_6360_Cable/index.php )

Minden 'hivatalos' oldalt próbáltam zargatni de idáig silentio...

Csak az érdekelne hogy elméletileg ez megoldható-e technikailag?

ot off

Illetve hogy jöjjön az eredeti témához még egy ötlet: Esetleg meghirdetni apróban, e-bay -en, craiglist -en, satöbbin?
(Hozzátenném - csak és kizárólag akkor amikor már az egykori szolgáltató tutibiztos nem kéri vissza...)

--
RudyD

Nem semmi, nálunk (Vidanet) a szerződés rendelkezik a nálunk elhelyezett eszközökről, elvesztés / kár esetén fizetni kell nekik. De olyan szinten, hogy kábelmodem doboza, papírjai, usb és ethernet kábelek (darabja 2000 ft-ot ér állítólag).

--
http://neurogadget.com/

Tudom, hogy régi topic, de ha már fel lett hozva, egy kis gondolatébresztő.

Ezeknek a kábelmodemeknek általában van valamilyen management felülete, amit http-n webböngészővel lehet elérni. Bár nem biztos, de valószínűleg valamilyen "kommersz" os elégíti ki ennek igényeit (valamint akkor már más feladatokat is ellát). Egy ilyen kábelmodemen gyakran nem csak egy ethernet és egy telefon kimenet van, ezért adódik a kérdés, hogy esetleg nem lehetne-e befogni ezeket a kábelmodemeket egyszerűbb feladatok ellátására?

Például otthon egy Motorola kábelmodem van, annak van 1 ethernet, 1 usb (hálózati kimenetként, valószínűleg guest only), 2 telefon és a koax portja. Például remek üzenetrögzítőt lehetne belőle építeni, ha feltételezzük, hogy a VoIP -> analóg audió átalakítás során ellopható a hang a rendszerből. :)

Ahogy néztem, nem igazán moddolt még senki kábelmodemet, nekem meg nincs annyi tapasztalatom, hogy neki merjek állni (arról már nem is beszélve, hogy maga a kábelmodem használva van, szóval első körben szerezni kellene egy feleslegeset, de ez azt hiszem nem lenne probléma).

--
Don't be an Ubuntard!

Többnyire semmire. Amúgy érdekes, hogy nem kérték vissza. Nemrég váltottam szolgáltatót, szerződés megszüntetése után nem szóltak, hogy kell nekik a modem, hanem egyszerűen kiszámlázták a következő hónapban 16.XXX Ft-ot kártérítés címen, mert nálam maradt a modem. "Há' szójjá vazze, oszt visszaviszem" Néma gyereknek anyja...
Porfogónak, dísznek, éjszakai világításnak tökéletes, amúgy hasztalan. Kábelnetnél regisztrálják a modemet MAC és S/N alapján végpont azonosítás miatt, így más szolg. nem nagyon lehet használni.

És ha a másik szolgáltató is regisztrálja?

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Nálunk (Szerbia) simán regisztrálja a modemeket a szolgáltató. Általában az ócskapiacon összevásárolom 1 Eu körüli áron (300 Ft), aztán mikor van egy zacskóra való beviszem nekik. Ráírják a saját azonosítójukat miután beregisztrálták a szerverre és tesztelik. Ami nem megy szelektálják illetve megmondják hogy jó csak nem kompatibilis velük (DoCSIS verziók...). Villámlás után viszik mint a cukrot, és 3 perces telefonálásba kerül hogy a szolgáltató a rossz modem MAC-jét kicserélje a rendszerben az "új" modem címére és minden megy tovább... Pláne hogy olyankor olyan sok modem megy tönkre hogy nekik sincs elég raktáron, hogy minden felhasználónál kicseréljék...

Felvetődik még két kérdés:

- villám sújtotta modemben mi megy el? nincs valami védelem amit lehetne benne cserélni?

- miért nem hackel valaki egy firmware-t ami a LAN portot használja WAN-ként és a 2 FXS portot VoIP adapterként, mindjárt lenne helye a sok modemnek...

> Nálunk (Szerbia) simán regisztrálja a modemeket a szolgáltató.

Tán csak nem a Sattrakt? :)

Nekem van 2db Motorola SBV5121, meg egy csomó koaxkábelem. Én nem szolgáltatóhoz akarok csatlakozni, hanem szeretnék tákolni egy hálózatot. ( persze nem mintha valaha is így akarnék magamnak hálózatot csinálni, csak szeretek barkácsolni ) A probléma, hogy nem lehet állítgatni az upstream/downstream frekvenciát. A downstreamot magától állítgatja összevissza, mintha keresne valamit, az upstream meg 0 MHz, és kézzel semmit sem lehet állítani.

Namármost gondolom a 2 kábelmodem közé koaxon még valamit be kéne építeni, ami adna nekik frekvenciapárt. Hogy hívják azt az eszközt? Lehet-e valahol beszerezni valami kiselejtezett, muzeális darabot ilyenből?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Te CMTS-t keresel. De ahogy DSLAM-et sem szoktak venni az emberek, ugy szerintem ezt nem kellene eroltetni.

Pelda csak. Van olcsobb is, de szerintem support es normalis gari nelkul felejtos a dolog, valamint egy rendes management software nelkul olyan sajtreszelos a kezelese.

https://m.ebay.com/itm/Arris-Cadant-C3-CMTS-1x6-Cable-Modem-Termination-System-DOCSIS-2-0-Headend/192425312404?hash=item2ccd714094:g:gHIAAOSw3v5Yn-iz

Thread nekromanciára is alkalmas.

Te az EOC-t keresed, amire a kábelmodem nem jó.

Komposztálni?

> Sol omnibus lucet.

Nem kicsi az ahhoz?

Asztal lába alá ha nagyon billeg?

Postán ingyen felveszik, be is teszik szabvány dobozba, csak be kell vinni. Vagy leadhatod egy T-ponton.

Bevittem.
A t pontba.
Kivártam a soromat.
Azt monták, ők nemtugyák átveni, a póstán KELL feladnom.
A végén megkérdezte a hölgy, hogy miért mondom fel az előfizetésemet.

Sorbaáltam a póstán is...

És...? És...? Mi lett a vége? Sorra kerültél?

nem
azóta is ott állok

meg lehet próbálni ráhegeszteni valami sufni firmware-t, valami kisebb kaliberű beágyazott feladatra biztosan jó.
egyébként meg alkatrészbánya. de tényleg, elég sok hasznos cucc van benne.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"