Agyament Hardverek #3 - Istennő, személyesen #1

Még az első Agyament Hardveres postban szerepelt az IDE64 mellett jópár másik kütyü is, amelyről azt mondtam, megérne egy postot. Vagy akár többet is.

Következzen tehát az a gép, amelynek minden egyes porcikájáról egy teljes post-sorozatot lehetne írni, aki pedig nemmás mint a valaha volt legjobb Számítógépem (nagy Sz-szel), az öreg hölgy, a vén ribanc és a csodás istennő egy személyben: egy utolsó szériás Commodore Amiga 2000, kb. addig a szintig bővítve, amit még földi halandó otthoni hardver-építés nélkül beletehet.


egy Amiga 1200 és a cikk témájául szolgáló Amiga 2000 (jobbra) az Amiga Klubban (kattra nagyul az összes kép)

Kezdjük egy kis történelemmel: 1986-ot írunk, a Commodore bő másfél évvel korábban megvette az Amigát, majd '85 közepén nagy sikerrel megjelentette minden Amiga öreganyját az A1000-t, amely köröket vert gyakorlatilag mindenre, ami desktop számítógépként akkoriban kapható volt, pániktól a halálos gyűlöletig sokmindent ébresztve a konkurenciában.

"Mikor az Amiga megjelent, [az Apple-nél] mindenki be volt tojva rendesen."
/Jean-Louis Gassée, egykori Apple főnök, a Be, Inc. alapítója/ (Amazing Computing, Nov. 1996) (forrás)

Fejleszteni kellett azonban az utódját, mert ahogy múlt az idő a riválisok magukhoz tértek és ellentámadásba mentek át. A mérnökök persze a Commodore-nál sem ültek a babérjaikon, sőt. Az egykori Amiga csapat magja elkészítette a következő generációs Amiga alaplapot, miközben a németországi Braunschweigben lévő C= mérnökök is készítettek egy változatot, az A1000 meglévő technológiájára építve. Ez utóbbi jóval butább, bugosabb és mindenféle problémáktól terhelt, de olcsóbb volt, tehát a management ezt választotta. Ez volt a végső lökés, amelyben az Amigát eredetileg tervező csapat nagyrésze is távozott a C=-től. Az így keletkezett német tervezésű, később "Modell A" névvel illetett gépet piacra dobták Amiga 2000 néven. Összesen kb. 60000 ilyen gép készült.

Az A2000 karrierje tehát meglehetősen dicstelenül indult. Ezzel egyidőben azonban egy másik fejlesztés is futott "B-52" kódnévvel A Cég berkein belül. Ez a fejlesztés egy feltuningolt, de mégis olcsóbban gyártható chipsetet és egy a korban legnépszerűbbnek számító, C64-szerű, billentyűzet alá épített kivitelű Amiga fejlesztését célozta meg. Ez lett az Amiga 500, a legnagyobb példányszámban elkelt Amiga modell. Az Amiga 500 és az Amiga 2000 sorsa a C264 series (Plus/4, C16, stb.) és a C128 fejlesztésében már bizonyított Dave Haynie kezében futott össze. Ő tervezte újra az A2000-t (B-2000 kódnéven) az Amiga 500 chipsetjének alapjain, valamint valósította meg többnyire immár gyermekbetegségektől mentesen az eredeti A2000 fejlesztéseit, például a Zorro bővítőslotokat, a videoslotot és a CPU (eredetileg FPU/MMU) slotot. Az első általa készített alaplaprevízió a 4.0, amely később egészen 6.5-ig számozódott. Az 1988-ban elkészült B2000 vagy Amiga 2000 "Modell B" mindössze alig másfél évig volt a Commodore zászlóshajója, 1990-ben az immár teljesen 32 bites Amiga 3000 váltotta le, de tovább gyártották, rengeteg variációban és gyári bővítésekkel, (relatív) olcsó, strapabíró, jól bővíthető gépként szerzett megbecsülést a felhasználók körében. Ilyen gépekben voltak a legendás Video Toasterek, ezekkel renderelték a Seaquest DSV, a Babylon 5 és még tucatnyi más film és sorozat speciális effektusait, és csak mentek, mentek és mentek, igazi hűséges szürke eminenciásként, amíg a 90-es évek közepén-végén elszabaduló technológiai versengés végleg át nem lépett felettük.

A fentieknek köszönhetően az Amiga 2000 (és variánsai) a legnagyobb példányszámban elkelt dobozos Amiga modell(ek). Ennek megfelelően olcsó, még manapság is: egy közepes állapotú, bővítetlen példányt 10-15 ezer forintért hozzánk vágnak idehaza. Alapkiépítésben körülbelül egy 1MB RAM-ra bővített Amiga 500-nak felel meg. 7Mhz-s Motorola 68000 CPU, a szokásos Amiga custom chipek, évjáratfüggően 1.3 vagy 2.04-es Kickstart ROM, DD-s (880K) 3,5" floppy drive. Az extrákat a "normál" méretű ház, két 3,5" és egy 5,25"-os meghajtóhellyel, valamint a dobozos kivitelnek köszönhető 4db ISA, 5db Zorro II egy CPU és egy videoslot jelenti. De hogy is lesz ebből az alapból csekélyke tudású szürke eminenciásból a legjobb Számítógépem?


Amiga 2000 rev 6.5 alaplap a házában. A méreteket talán jól érzékelteti a bal felső sarokban lévő 4db ISA slot... Tőlük jobbra lent található az 5db Zorro II, velük egyvonalban a jobbra a CPU slot. Jobbra fent a video slot.

Azoknak a bővítéseknek köszönhetően, amiket az Amiga legszebb napjai alatt, valamint a C= csődje után is lelkiismeretes és lelkes mérnökök terveztek a fent látható bővítőslotokba. Lássuk tehát sorban, mi is van a gépben.


Misztikus és ismerős izék, a gép belsejéből.

Először is, minden modern workstationnek szüksége van hálózati kártyára. Ethernet kártyát már a Commodore is gyártott, direkt a kétezreshez készült az A2065 nevű modell, valamint az Envoy nevű szoftvercsomag, amely kb. "Windows fájl és nyomtatómegosztás" (sic!) szerű-munkát tett lehetővé (csak ez normálisan működött is). Viszont az én gépemben egy 1994-es Village Tronic Ariadne van, amely az UTP és a BNC csatlakozók mellett egy parallel porttal is rendelkezik (és egy további parallel porttal bővíthető). A Village Tronic nevét jegyezzük meg, velük nemsokára még találkozni fogunk...


Village Tronic Ariadne, 10Mbites Zorro II Ethernet és Parallel port kártya dobozos Amigákba

Ha már a parallel portoknál tartottunk - az Amigáknak nem erősségei a szabványos soros és párhuzamos portok. Nincs bennük hagyományos értelemben vett UART, így a soros és a párhuzamos kommunikáció csak jókora processzorterhelés mellett, szoftveres időzítéssel valósítható meg. Ezt megkerülendő raktak mindenre ami él és mozog a gépben plusz szabvány soros és párhuzamos portokat, ahol csak lehetett. Jó példa erre az imént említett Ariadne-ra pakolt plusz párhuzamos portok. Létezik azonban dedikált I/O kártya is, mint a most következő RBM Digitaltechnik IOBlix. Négy sorosport (460800 bps sebességű egyenként), két párhuzamos port, plusz opcionális Ethernet Add-On. A BBS tulajdonosok imádták, csak győzzed vonallal meg modemmel, főleg, hogy természetesen akár az összes slotba rakhatsz ilyet... :)


IOBlix univerzális I/O kártya. Én csak két sorosportot használok róla...

Na, a kötelező köröket letudtuk, de ez eddig uncsi. Csapjunk bele a lecsóba. Említettem az imént a 4db ISA slotot. Nos, ezek ún. "inaktív" slotok, vagyis a cím és adatvonalaik nincsenek bekötve, csak a tápok. Tehát áramot kapnak, mást nem. Ez eddig nem túl izgalmas, de itt jönnek a képbe az ún. "Bridgeboardok" vagyis komplett pécét hardveresen emuláló kártyák, amelyek aktiválják ezeket a slotokat. A PC így teljesen hétköznapi módon kezelheti az ISA slotokat, a PC-t meg az Amiga oldal a Zorro II-n át tudja baszkurálni (és vica-versa). Nekem egy Commodore A2286AT lakik a gépben, egyenesen 1989-ből, ami egy 8Mhz-s 286-os PC. Eredetileg Intel CPU-s, de én kicseréltem egy AMD-re... :) A szoftveres része is megér egy misét: a PC az Amiga HDD-jén található image file-ból tud bootolni, de elérheti a soros, párhuzamos portokat, valamint a floppyt is - pedig ez utóbbi installálható rá hardveresen is. Egy rettenetes, duplaszéles szendvicskártya egyébként, ugyanabbol a braunschweigi (lásd a bal felső sarokban látható "Made in W. Germany [BSW]" feliratot) fejlesztőlaborból, akik a már fent említett hirhedt első generációs A2000-eket is elkövették. Állítólag a tervezőjét kirúgták, hogy csak ilyen szendvics-borzalmat bírt összehozni... :) (És a legenda szerint nem azért mert ronda gány, hanem mert drága volt gyártani. A Commodore itt sem hazudtolta meg önmagát...)


A szörnyeteg két darabban.


És ugyanaz a monstrum szendvicsben, ameddig a szem ellát...

És hogy minek tartom ezt a rettenetet a gépben? Mint említettem, az ISA slotok csak egy bridgekártya jelenlétében aktívak. Az imént látott iszonyatos vastüdő tartja tehát életben ezt a csodát, ami nélkül nekem nem Számítógép egy Számítógép:


Gravis Ultrasound Classic rev. 3.74, 1MB. Van még kérdés? :)

Na ez már érdekesebb volt, de lássuk akkor a végére hagyott két nagyágyút. Village Tronic. Ugye mindenki emlékszik rájuk az Ariadne óta? Nos, ők elsősorban egy Macintoshra specializálódott hardverfejlesztő cég voltak, de a főmérnökük, Klaus Burkert fanatikus Amigás volt. A korabeli Macekbe tervezett kártyák közötti szabadidőben Amigás bővítőkártyákat farigcsált. Ez olyan jól ment neki, hogy lazán csak elkövette minden idők konkrétan legjobb videokártyáját Amigákba, a Village Tronic PicassoIV-t.


Village Tronic PicassoIV és a körítés

Huh. Elég rettenetesnek tűnik, és az is, csak másképp mint az A2286. A fenti kép közepén tehénkedik maga a PicassoIV board, lelke a hűtőborda által takart Cirrus Logic GD5446 rev. A VGA chip, amit a tőle balra található 4MB 45ns-es EDO RAM etet adattal. A Cirrus alatt található bazinagy Xilinx kocka egy laza Zorro II/III to PCI bridge, a kártyán belüli komponensek ugyanis PCI buszon át kommunikálnak egymással. A képen a kártyától északra található a PicassoIV legnagyobb durranása, a Paloma. Ami - tudomásom szerint - az egyetlen dedikáltan Amigás TV tuner kártya ami valaha készült. Kicsit ironikus, mert az Amiga a múlt évtized közepéig ár/teljesitmény és ár/minőséget tekintve gyakorlatilag egyeduralkodó volt a realtime videofeliratozásban, és rengeteg profi videós hardver is készült a géphez, de mezei end-user tunerkártya csak ez az egy. (Később a PCI-s nextgen gépek és a PCI boardok óta lehet használni mezei PCI-s tunerkártyákat, de az más műfaj.)


Village Tronic Paloma tunermodul PicassoIV-hez.

A PicassoIV kép baloldalán látható pici nyák egy ESS1688 alapú hangmodul, a Concierto. Az egyetlen darabja a PicassoIV modulcsaládnak, amit nem Klaus Burkert tervezett, ennek megfelelően a leggyengébb darab... Körülbelül arra jó, hogy a TV tuner és az Amiga, meg a CD-ROM hangját legyen mi összemixelje. Egyébként szól is, meg a 44Khz, 16bit papíron jobban is szól mint az Amiga jó öreg Paula hangchipje... Mondom papíron. A gyakorlatban viszont nemigazán...

A kép alján lévő kábeltekervény az egész kártya legbetegebb darabja. A probléma az, hogy az Amiga 2000-n, az újabb gépekkel ellentétben a video slot nem egy Zorro slottal egyvonalban, hanem azoktól egész messze, az alaplap túlsó felén foglal helyet. Így viszont az alapvetően Zorro slotban helyet foglaló PicassoIV-t, és a scandoubler és flickerfixer funkciókat ellátó framegrabbert nehéz etetni a videoslot jeleivel. Ezért a kártya úgy van tervezve, hogy egy alsó darabja egy perforáció mentén kitörhető és bedugható a videoslotba, majd lapos kábelekkel összeköthető a kártya fődarabjával. Igen. Ezek azt akarták, hogy vedd meg az új korában többezer márkás kártyát, majd törd ki egy darabját. Ez tervezésileg ilyen. Eléggé agyament? :) De egyben persze zseniális is. (És még egyszer: erre a manőverre csak A2000 esetén van szükség.)


PicassoIV teljes harci díszben

A kártyához ezenkívül készült még egy Pablo nevű ún. PAL encoder modul, ami gyakorlatilag video outnak felelt meg. Ezzel és a Palomával pedig videofeliratozásra is használható. Tervben volt még hozzá Voodoo1 alapú 3D gyorsító és PowerPC alapú processzormodul is, de proto állapotnál egy sem jutott tovább, Klaus Burkert ugyanis nem érhette meg, hogy főműve teljesen elkészüljön...

Lassan a célegyenesbe érünk, de még egy érdekes darab hátra van. Az eredeti 7Mhz-s 68000 processzor természetesen elég kevés hozzá, hogy a fenti kártyaerdőből kihozza a maximumot. Ennek megfelelően a gépben van egy processzorkártya is, egy 50Mhz-s Motorola 68060 alapú phase5 Blizzard 2060 utángyártás, amely pl. a Pegasos II-t és Efikát is gyártó DCE Computers műve. Az eredeti phase5 változathoz képest ez a darab elméletileg 128MB helyett akár 256MB RAM-ot is képes kezelni, de én "csak" 128MB-tal használom. A Pentium 1 korabeli, de azonos órajelen kb. kétszer olyan gyors Motorola 68060-as processzor és a négy SIMM RAM foglalat mellett egy DMA-t is tudó SCSI-II controller és a hozzá tartozó ROM is helyet foglal a kártyán. Az eredeti 68000 kb. 1 MIPS teljesítményű, a 68060 igy 50Mhz körül olyan 80-90-et tud effektive, miközben hűtés nem kell rá. Passzív se. Aki már égette meg a kezét Pentium hűtőbordával, az ezt különösen értékelni tudja. Szóval mindenben megfelelő támogatást nyújt a többi kártyának. Konkrétan megy mint a disznó. A mai értelemben persze nem gyors, de így az A2000-rel, meg a többi sosemvolt hardverrel együtt valami irtózatos mindent-legyűrök őserő árad belőle. Mintha valami szunnyadó ősdinoszaurusz éledne, és lendülne támadásba. Jobb, ha nem állsz az útjába. Arról persze nem is beszélve, hogy - nyilván a rajta futó szoftvereknek hála - ha átülök a céges Core2Quad elől, ez érződik gyorsabbnak, reszponzivabbnak. Lehet, hogy csak placebo, de ha jól esik, miért ne. :)


phase5/DCE Blizzard 2060 "CPU accelerator card", konyhanyelven "turbokártya". Méretei alapján érthető, miért illetik legtöbben a "turbina" névvel. A nagy lila kocka a Motorola 68060 processzor.

A gépben ezen kívül még körítésként van a gyári floppy, egy SCSI-s CD iró és egy SCSI-s 20GB-s Seagate Barracuda merevlemez. További egységeket külső SCSI házban, a CPU kártyán lévő külső SCSI csatlakozón át lehet rádugdosni. Meg persze a gyári 170W-os táp, ami így majdnem 20 év távlatából is remekül üzemel.


Floppy, HDD, CD-iró. Csak ami kell.

Amikor minden egyben van és össze van dugva, az meg nagyjából így fest (tető nélkül, a drive-bay a házon kívül, látszik a kivágásokból kb. hova ül majd be):


Prepare for liftoff...

A következő részben Istennő életre kel, és rendet rak a pofátlan suhancok között. Vagyis megnézzük, vajon mit kezd az 1993-as Commodore AmigaOS 3.1 ezzel a rettenetes vashalommal. És ha jók lesztek, (meg trey is kirakja a főoldalra a postot, *hint*), akkor akár még Linuxot és egyéb Un*x fajtákat is láthattok rajta. Stay tuned...

(ps: Még több kép a vasról itt.)

Hozzászólások

beteg cucc.
meg tobb amiga pr0nt ha lehet ;)
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Mennyi pénzt költöttél te erre? Anno még egy 68020/1200-as bővítőkártya is egy vagyonba került...

Óriási királyság!!! Le vagyok nyűgözve!!! Gratula, vigyázz rá nagyon!!!
1 régi Amiga hívő (mai napig A500/ A1200+phase5 Blizzard 1230-IV [50MHz 68030+MMU, 128MB RAM, DMA SCSI-II]).

> BERUS
Motor: Bluewhite Linux 12.2

Nyálcsorgató konfig, gratulálok hozzá!

Egyébként nálam is egy A2000 (meg egy C128D) foglalja el az asztal jó részét:
http://www.box.net/shared/y04aumazjy
(bár pillanatnyilag őbenne az egyetlen extra kártya "csupán" egy fentebb is látható 2060-as turbókártya 64MB rammal és a hozzá kapcsolódó SCSI eszközökkel megtámogatva - a többi kiegészítő még anyagi helyzetem vidámabbra fordulását várja...)

Egy külön misét megérne az is, hogy mennyivel előzte meg a korát az összes Amiga... Pl. az A2000-ben bemutatkozó ZorroII busz "tudta" azt, ami majd' egy évtizeddel később Plug'n'Play néven robbant be a PC-s köztudatba (és azzal szemben teljesen jól működött a kezdetektől fogva): http://en.wikipedia.org/wiki/Autoconfig

A filozófiából pedig a mai fejlesztők is tanulhatnának... Például:
"No matter how simple, complex or fanciful your program design, it will fit within the basic Intuition framework of windows and screens, gadgets, menus, requesters, and alerts. The users of Amiga will come to understand these basic Intuition elements and to trust that the building blocks remain constant. This consistency ensures that a well-designed program will be understandable to the naive user as well as to the sophisticate. This is the essence and the beauty of the Intuition philosophy..." - Amiga Intuition Reference Manual, 1986

Fájdítod itt az ember szívét, hogy neked van Számítógéped, nekünk meg csak egy overclockolt zsebszámoló jutott helyette :(

/me elcsoppen

--
When in doubt, use brute force.

Egyik kezemben egér...

A másik teniszkönyökömre meg valami gyóccert kérexépen!

Ha anno tudtam volna, hogy a gus megy a zamigákban, akkor beszereztem volna egyet, továbbá fogtam volna a bádogkulámat (gy.k. pécé), és kéken világító pengéjű kardokat faragtam volna belőle a környék nagy-nagy örömére.

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

Orommel olvastam a cikket, varjuk a tobbit!

Nagyon szép. :) A 286-os milyen videókártyát "lát"?

--
Wir sind erfasst, sind infiziert
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Hat, en csak fekete-feher (MDA) meg szines (CGA-szeru) szoveges modot lattam tole. Egyebkent a 286 ugye csak annyit csinal, hogy egy adott memoriateruletre ir, plusz ehhez van BIOS support, ahonnan aztan az Amiga oldal "lerendereli" a kepet az Amigas custom chipsetre. :) Tehat emulalja a videokartyat, alapbol. Ha viszont az egyik ISA slotba dugsz egy barmilyen ISA-s videokartyat, azt is tudja hasznalni.

De ilyenekkel a masodik cikkben akartam foglalkozni. :P Kis turelmetlenek!

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-