Szakszervezet - ki nem fizetett munkáim

 ( micacica | 2009. április 27., hétfő - 20:23 )

Sziasztok.
Ismét megtörtént aminek nem kellett volna megtörténnie.
Megállapodtam valakivel, hogy megcsinálom a weboldalát. Volt neki egy régi, és azt akarta lecserélni. Megcsináltam.
Erre írt egy levelet, hogy nem fizet. A t*köm van már tele ezzel. Olyan dolgokra hivatkozik, hogy a hajam is égnek áll.

"Jellegtelen a honlap, nem tudtuk semmi extrával feldobni."
Ők választottak designt a www.freecsstemplates.org -ról, mert nem akarták a designert kifizetni.

Pl nincs szerkesztőségi rendszer az oldalon, és a google sem találja meg az új oldalait, valamint a látogatottsági szint növekedést sem látják.

Szerkesztőségi rendszerről szó sem volt, nem ígértem neki, hogy a SEO-t is megcsinálom az oldalnak (hogyan???)

Szerződés nincs, ismerősöm ajánlotta mint megbízható embert.

Van esetleg egy olyan topic itt, hogy "Ki nem fizetett munkáim" ?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Olyan biztos van, hogy "minden balek ide jöjjön"

Ugyan nem sokat lehet kihámozni a postodból, de annyit biztosan meg lehet állapítani: elég kezdő lehetsz ahoz, hogy akár még igaza is legyen a megrendelőnek.
Aztán szerződés nélkül miként akartad kiszámlázni a munkát? A számla mögé oda kell tenni a szerződést, és a teljesítési igazolást is jobb helyeken.

Ha gondolod, megmutatom a régi és az új oldalt a feladatlistával is, döntsd el te magad, hogy mi az igazság.

Teljesen mindegy, mit mutatsz meg. Ervenyes szerzodes nelkul mehetsz a siratofalhoz gyaszolni.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Aztán mehetsz pereskedni 100 ezer forintért mondjuk 5 évig. A szerződés önmagában csak
egy papír, ha a másik fél nem fizet, nem olyan egyszerű behajtani tőle...

"Aztán mehetsz pereskedni 100 ezer forintért mondjuk 5 évig"
Van egy közbenső lépés is. Úgy híjják a fizetési maghagyás intézménye.

fizetesi meghagyashoz a teljesitest igazolni kell, ha a masik fel nem fogadja be a szamlat megreklamalja akkor marad a birosag, adig meg felszmaolast se tudsz kezdemenyezni. Sajnos jopar **** kulfoldi tulajdonu ceg gyakorolja itt videkent ezt a modszert. honapokig reklamagatnak nonszensz dolgokat a szamlan es siman lesz a 60 napos szamlabol 180.

mgb

Időről időre én is találkozom ezzel a fogalommal - "a számla befogadása". Na ilyen nincs. Vagy tartozik valaki, vagy nem, a számla csak egy könyvviteli kérdés. Előfordul, hogy - nem akarok senkit megbántani, de - főleg vidéki cégek azt hiszik, hogy a "számlázás" az egy kétoldalú dolog, Te kiállítod, ők "befogadják" (vagy nem). Aztán marhára meglepődik, amikor megindul a cégének a felszámolása.

Az egy másik kérdés, hogy 60, meg 180 napra elhúzni bármit ebben a gazdasági helyzetben öngyilkosság, aki nem hajlandó előre fizetni, ott be kell iktatni egy finanszírozót, ha az ügyfél nem nyitott erre, vagy nem megy át a minősítésen, akkor el kell küldeni (max a konkurenciának fog nem fizetni...). Ha nem így csinálnánk, már rég a híd alatt laknék (300 milliónyi kinntlévőséggel.., büszke alkoholistaként). Csak amiatt rágom a körmöm, hogy az állami cégekkel szemben nem így jártunk el - tartoznak is...

További dolog, ha valaki nem fizet az elvégzett munkáért, leszállított áruért, neadjisten már előre tudta, hogy nem fogja tudni kifizetni, csak nem szólt róla (hány ilyen van), azzal minden erkölcsi szabályt felrúg, ezzel téged is feljogosít arra, hogy ugyanezeket a szabályokat felrúgva menj a pénzed után.

"aki nem hajlandó előre fizetni"

Ezzel a felfogással is a híd alatt laknál.

Lol ja.

ha előre tudta, hogy nem fog tudni fizetni és úgy aláírt egy szerződést, akkor fenn áll a csalás bűntettének gyanúja.

Csak megjegyzem, hogy a fizetési meghagyásos eljárás is bírósági eljárás, annyival gyorsabb és egyszerűbb, hogy ún. peren kívüli eljárás, tehát nincs tárgyalás/bizonyítás etc. A fizetési meghagyás akkor alakul perré, ha a kötelezett ellentmond, vagy ismeretlen helyen van, és a bíróság nem tudja kézbesíteni neki a fizetési meghagyást.

Ha hibázik a ásik fél és a számládat nem kifogásolja meg írásban, akkor minden bíróság teljesítettnek veszi a vállalást és három felszólításod után megindítja a felszámolási eljárást a nemfizető vállalkozással szemben. Ilyenkor annak már akkor is fizetnie kell - a felszámolóbiztost és egyéb ktg-eket is - ha vitatja a számla jogosságát. Az eljárás után - függetlenül attól, hogy felszámolják-e vagy a fizetése miatt felfüggesztik az eljárást - polgáriperes eljárás keretein belül visszakövetelheti a számla általa már kifizetett ellenértékét. Én így szedtem be pár nemfizető ügyféltől a pénzem. Persze vannak olyanok, akik a számlát rutinosan azonnal megkifogásolták, ezeknél ha tudtam, megszüntettem azt, amit csináltam - volt akihez kimentem és elhoztam a teljes irodai hálózatot és a netelérés aktív eszözeit, volt ahol a weboldal megszűnt vagy csak tőlem tudott mailt fogadni - de volt, hogy be kellett nyelnem, hogy ingyen dolgoztam.

Nem, nem én csináltam.
Nem tudom, hogy kicsoda de nem is érdekel.

Itt a weboldal amit csináltam: http://pinshot.net/frigoriakiado/

Ez off, de ez tök jól néz ki.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

+1
----------------------------------------------------------
Sebeink emlékeztetnek arra, hogy a múlt valóban megtörtént

Ezt rakd fel az új helyére és kész.

Az új oldal tényleg szép lett, a régi elég gáz. Tényleg tedd fel nekik a régit, aztán legyenek boldogok. Az új forrását meg ne add ki, amíg nem fizetnek. Vagy esetlegesen tudom ajánlani a "fa testápoló" intézményét ;)
(ez utóbbi csak poén volt)

szerintem fel kéne raknia az új oldalt és jó nagy betűkkel minden oldalra kiírni, hogy "a weboldalt a megbízó még nem fizette ki, így Ön a megtekintésére sem jogosult!"

és természetesen liszensz és felhasználási feltételeket is mellékelni minden fájl mellé, és ha megváltoztatja a megrendelő, akkor irány a bíróság, hogy saját szellemi termékedet jogosulatlanul megváltoztatta.

Van rajta trojanka is :P

jah' nálam is bezördült a védelmi renccer :)

Nekem annyira nem jön be, alapvetően két dolog miatt... az egyik a háttérkép, a másik a nyelvek listázásanak a módja.
De amúgy dögölljek meg... mert még a saját designjeim sem tetszenek soha... :P pedig mindenkimásnak igen

Na de viszont sokkal jobb mint a régi az hundertzicher. a google majd megtalalja azon a címen ahol megtalalálta az eddigit is. ha kikerül.

A vevő meg amugy senem anyázzon ha nem fizet designert...
Komolyan azt hiszik, hogy a designer azért kapja a pénzét mert nem jó semmire?. OMFG.

### ()__))____________)~~~ ###
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"
#ASUS eee 900 Ubuntu 8.10 // fluxbox //

a háttérképet ők csinálták, és a nyelvek listázását is ők kérték így.

:) ezt szeretem a legjobban, de komolyan. amikor a megrendelő ötlettelen, esztétikai érzéke az nullához konvergál, lehetőleg alulról, és nem képes megérteni azt, hogy a tizenhét, lehetőleg darabonként három szavas (amiből mondjuk egy angol, és egy üzbég) menüpont nem lesz átláthatóbb attól, hogy még megtarkítja őket "db := random(2)+2;" szintnyi áttűnős-hoveres-csillogós almenüvel, ami természetesen csak flashben jó, mert a mosógépszerelőjének az anyósa ismer valakit, aki azt mondta neki, hogy az úgy stílusos egy modern oldalon. vannak ilyenek.

például: szervezet holnapja. nyilvánvaló, hogy a háttérben (amit ugye a középső tartalom tökéletesen kitakar) az évek óta használt logójuk kell hogy legyen, színezzem át, megkapom bmp-ben, mspaintben rajzolták, nagyon jó, 128×128 pixel. tíszer ekkorában szeretnék látni. de nem, nem rajzolhatom újra. nem is próbálom elmagyarázni, hogy mi az a vektorgrafika. semmi baj. a honlap hogy nézzen ki? küldenek mintának egy szintén mspaintben rajzolt sz×rt. nc. használjam föl a színeit. kösz. kitalálják továbbá, hogy az lenne a legjobb, ha középen lenne egy kör(?), és abban látszana csak a szöveg, oldalt lenne egy külön menüsor, ja, persze félkörben. jpg-a:hover-varázslat, persze. aztán elképzeltem, hogy a tartalom hogyan tördelődne scrollozáskor. természtetesen képeket is akarnak, az hogy fér a körbe? na erről lebeszéltem őket. elképzelésük sincs arról, hogy mit akarnak. és nem tudod nekik elmagyarázni, hogy amit akarnak, az egyszerűen egy esztétikai ürülék. mert dacosak.

a primitív embernek ne próbáld meg elmagyarázni, hogy primitív, mert nem fogja érteni, mert primitív. velem ez történt legutóbb.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Ne is mondd... mondjuk én nem kérdeztem volna meghgyujra raajzolhaom e :P.persze lehet te nem tehetted ezt meg.
Inkábbösszerakom a cucco inkscape-ben hogy mirelehet számítani. Ha egyben látják álltalában elfogadóbak :P:P:P
Amúgy a köralakú tartalompoénsnak hangzik... mostígy hirtelen nem is tudom, hogy hogyan lehetne legalább sacc megvalsítani.... gondolom valamilyen lapozási technika lehetne nyerő.. de szarul fog kinézni az zicher.

Furcsa, hogy az emberek az informatikát,különösen webdesignt még mindíg nem tekintik szaktudástigénylő dolognak. Pedig baromira itt lenne már a mentalitásváltásnak. A céges weblapmég jó minőségben sem egy drága dolog. Hamarmegtérül. Mégis az egyik alakalmaztt gyereke csinálja gyakran. :S Hát nem tudom. Azt, hogy a designek mennyi értéket tulajdonítanak azt meg inkább hagyjuk is. :D

### ()__))____________)~~~ ###
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"
#ASUS eee 900 Ubuntu 8.10 // fluxbox //

Akkor nem szoltam semmit, bárén az én megrendelőimet mindígpróbálom meggyőzni, hogy én jobba tudom, és van hogy sikerül is. :P

### ()__))____________)~~~ ###
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"
#ASUS eee 900 Ubuntu 8.10 // fluxbox //

marketing szempontból az új oldal majdnem annyira rossz, mint az előző, a legnagyobb előnye, hogy nem úgy néz ki, mint amit egy programozó 10 perc alatt jegyzettömbben összerakott.
Egyébként ha nem fizettek, akkor valóban ezt nyugodtan ird meg akármilyen fórumon, akár az oldalon is.

Ezért érdemes előre feladatspecifikációt összeállitani, aláiratni, aztán reklamáljon ha tud.
-------------
I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying. - Woody Allen

Vajon miért esik szét a felső menü konquerorban?

Megállapodtak valamiben? Meg. Elkészült. El. Akkor fizetni kell (kéne).
Az a baj hogy a történet az én olvasatomban arról szól, hogy ne fizessünk. A legtisztább lenne az eredeti állapot visszaállítása és elfelejteni az egészet és soha többet nem szóba állni a jóemberrel.
Jobb helyeken meg szerintem nem spórolni akarnak.
A szerződés szép dolog, de szívózni szerződéssel mellett is lehet.
Ezért nincs igaza a megrendelőnek.

Visszaállítottam az eredeti állapotokat.

A segítőkészségem vitt bajba, merthogy nem értenek a nethez, és nagyon kell nekik. Ismerős ismerőse.
Írtunk egy listát, hogy mit kell megcsinálni. 4-6 órát mondtam rá.
A fejlesztés során 7 update kérés jött, kinézetileg, nyelvileg, tartalmilag, működésileg.
Megcsináltam mindet. Még többet is, hogy nosza, legyen már nekik jó. Persze az idő meg ment.

Erre ezt írták vissza, közzéteszem:

A legutóbbi levelünkre 1 hét múlva reagált. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy nem sikerült elkészítenie a honlapunkat a megállapodásunknak megfelelően. Ennek ellenére készre jelentette és a megállapodás szerinti összeg kétszeresét kívánja leszámlázni. A Kiadó csak a megállapodásunknak megfelelő, jól működő, kész honlap esetén tudja megfizetni a megállapodás szerinti összeget, ami max. 35 000 Ft (l. az Ön 03.12-i e-mailjét - mellékeltük). Mi úgy mentünk bele a munkába, hogy 4-6 órát fog igénybe venni + a malware letakarítása (1 óra).

Az eddig elkészített honlap az alábbi minimális alapkövetelményeknek sem felel meg:

1. Elképzelésünk az volt, hogy egy korszerűbb, esztétikusabb és sokak által fellelhető honlapunk legyen, amiben az adatokat is aktualizáljuk, kiegészítjük, az oldalt új fotókkal, mintaoldalakkal színesítjük. A munka során felmerült a honlap kinézetével (virág leszedése), kiemelésekkel, betű méretének változtatása kapcsolatos kéréseinket elutasította azzal, hogy Ön nem designer, így viszont elég nehéz egy esztétikus, figyelemfelkeltő honlapot készíteni, amin sem a fotók minősége nem megfelelő, bár kb. 2Mb-os képeket küldtünk; nincs semmi kiemelve (nem is kérhettük, hiszen a betű méretének növelését, színének megváltoztatását is visszautasította) stb. Jellegtelen a honlap, nem tudtuk semmi extrával feldobni.

2. A keresőoptimalizálás elkészítése sem valósult meg, pedig ez az előzőekben jól működött. Ez alapkövetelmény egy honlapnál, szeretnénk ha hatékonyan működne. Ha nem talál rá senki, nincs értelme üzemeltetni, hiszen csak az nézi meg, akinek megadjuk az elérhetőségét, így üzletet nem hoz. Jelenleg, ha rákeresek arra, hogy kerékpáros térkép vagy kerékpáros útikönyv, a Kiadónkra csak nagy nehezen akadok rá, akkor is az előző honlapunk url-jét keresi, ami már törölve lett. Nagy kárt okoz, hogy a kiadónk honlapját keresve a vásárlók a not found (nem találja) felirattal szembesülnek. Mintha nem is lenne honlapunk vagy megszűnt volna a cég. A keresőoptimalizált kivitel alapvető, ezt külön kérni sem kellene.
Mi nem tudhattuk előre, hogy Ön mire képes, a munka során merültek föl a nehézségek.

3. A mai honlapok olyan könnyen kezelhető háttér rendszerrel készülnek, aminek a segítségével a tulajdonosa is fel tudja tölteni az új, egyszerűbb tartalmakat. Ez a honlap nem úgy lett kódolva.

4. A látogatottsági szint követést nem látjuk az oldalon.

Fentiek megvalósítása miatt bíztuk meg Önt az új honlap készítésével, amit azonban az elmúlt 1 hónap alatt nem sikerült megoldania és jelezte, hogy ezt nem is tudja megcsinálni. Az idő viszont nagyon eltelt (Ön 7-10 napra vállalta és 5 hét telt el). Alaposan benne járunk a kerékpáros szezonban. A Kiadónak minden nap késedelem üzleti veszteséget okoz.

Tekintettel arra, hogy Ön a fenti feladatokat nem tudja megoldani, kénytelenek vagyunk mást megbízni, aki ezeket elkészíti és mivel az Ön munkáját nem tudjuk felhasználni, megbízásunkat visszavonjuk.

A hibás és félig kész honlapot nem kérjük és ezért fizetni sem tudunk. Kifizetjük azonban a régi honlapunk letisztítását, nettó 15 000 Ft-ot (bár eredetileg ezt is 1 órában, azaz 5000 Ft-ért vállalta). Erről küldje el számláját, átutaljuk.

Kérjük, hogy állítsa vissza az eredeti honlapunkat, mert arra rátalálnak, ez pedig nem működik.

Hát nézd, ha ez igaz, akkor annyira azért nem k*csög a cég.
Ha a munkád tényleg nem olyan, mint ami meg lett egyezve, le lett szerződve (mer ugye le lett??), akkor azért jogoz ez a dolog...

Ne haragudj, ez légtornász kategória...

jaaaaj, teljesen tipikus sajnos. az iskolapéldája a hozzánemértő, de önmagát hozzáértőnek tartó megrendelőnek. 2MB-os képek, mi? azonnali page rank ugrás, mi? alapvető seo meg szerkrendszer, mi? meg design is, mindezt 35e-ért, mi? muhahahaha. (és tuti, hogy fel vannak háborodva...)

r=1 tipikus peldaja :)

amúgy egy ilyen rendszer helyből 10x ennyi, ha megbízol egy webfejlesztő céget, akik saját komponenseikből összerakják (és csak azokat a modulokat fejlesztik ki újonnan, amilyük még nincs meg).

itt az, aki elvalalta ilyen formaban, nagyobb szerencsetlen mint a megrendelo.... amugy egy profi informatikus cegnek tudnia kell, hogy hogyan kezelje az ugyfeleket. SW tervezes (legyen az honlap vagy akarami) nem ugyanaz, mint mondjuk egy hazepeties....

Látod, látod....
Azt kellett volna csinálnod, hogy a kész webdesign-t ráhuzatolod egy joomlára vagy drupalra.
Ők is pont ezt akarták.
Akkor te is egyike lettél volna azoknak a tejfelesszájúaknak akik úgy csinálnak, mintha tudnának programozni, viszont a megrendelő frankón elégedett lett volna, és pénzed is lenne.
A tanulság:
Ezeknek ez kell!
Ha használhatsz cms-t egy feladatra, eszedbe ne jusson dolgozni.

Aztán jönnek hogy de nekik kell az hogy lehessen több tulajdonságra szűrni.

Taxonomy, cck. :)

35 ezer Ft? 4-6 óra? azt hiszem ebből most sokat tanulhattál. nem könnyű jól megbecsülni a melót és eleve ahogy olvasom, hogy miket akarnak már érzésre se fél-egy napi meló.

"A keresőoptimalizált kivitel alapvető, ezt külön kérni sem kellene."... azt hiszi magától jön minden? és fél nap meló? álmodozik. mások simán 100-200 ezer Ft-ot mondanak egy ilyen munkára. Amúgy úgy tűnik mintha azt hinné, hogy a google azonnal észreveszi a megváltozott weboldalt. A not found meg érthető ha közben a régi weboldalt teljesen eltűntették és nem lett olyan berakva, ami ilyenkor átirányít a főoldalra.

"3. A mai honlapok olyan könnyen kezelhető háttér rendszerrel készülnek, aminek a segítségével a tulajdonosa is fel tudja tölteni az új, egyszerűbb tartalmakat. Ez a honlap nem úgy lett kódolva." :D 35 ezer Ft-ért ilyet leprogramozni? max összelapátolni, vagy telepíteni egy már kész rendszert és testre szabni, de az se fél nap designnal, teszttel együtt.

Szerintem ne foglalkozz velük. Azt a 15 ezret se számlázd ki, nyoma se legyen annak, hogy üzleti kapcsolatban voltatok, így nem találhat ki később valamilyen okot arra, hogy pereljen (pl. az üzleti kár miatt).

Amúgy összességében visszafogottan kezelték. Ez még simán együttműködés a részükről (eltekintve, hogy ők másképp látják azt amit szerettek volna és amit kaptak).

Véleményem szerint a megrendelődnek mindenben igaza van. Szerintem a honlap amit csináltál minden kritikán aluli. Én sem tudnék jobbat csinálni mint Te, de nem is vállalnék be honlakészítési munkát!

Azért a mindenben kicsit túlzás. Ok, hogy nem tetszik a design a megrendelőnek, joga van beleszólni. De az, hogy a statikus oldal átalakítása dinamikussá, vagy a keresőoptimalizálás a megrendelő szerint alap, amit mondani se kéne, enyhén szólva szánalmas. Vannak cégek akik csak keresőoptimalizálásért elkérnek százezreket. Ez a balfasz meg 35.000-ért akart egy teljesen új, googlere optimalizált dinamikus weboldalt:))

Ez ott lett elbaszva, hogy írásban nem lett tisztázva, hogy mit vállal el micacica.

Haggyad, én imádom amikor valaki védelmébe veszi a balfaszokat. Kíváncsi vagyok mit lehet még kihozni belőle.

A Ptk a szóbeli megállapodást is szerződésnek tekinti. Csak akkor van probléma, ha a másik fél el akarja felejteni. Számlázni azért lehet.

Tudtommal szóbeli megállapodás ugyanolyan értékű szerződésnek számít. De javítson ki hozzáértő.

Úgy van. A szóbeli szerződés ugyanolyan szerződés mint az írásos.

Leszámítva, hogy bizonyíthatatlan?

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

bizonyítható, csak sokkal nehezebben.
mellesleg van olyan írásos szerződésem, amire azt mondta az ügyvéd, hogy ezt letagadhatja a másik fél, mert nincsenek tanuk és nincs minden oldal aláírva. szóval?

Viszont ha a te oldaladrol nincs tanuja a szobeli megegyezesnek, akkor nincs bizonyitasi alapod.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ird ki a fooldalra, hogy a ceg fizeteskeptelenseg miatt bizonytalan ideig szunetelteti a tevekenyseget :)

+1

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Aztan kapja nyakaba a pereket hitelrontasert...

akkor simán törölje az oldalt :P
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Fel se lett volna szabad rakni...

+1
ezt a részt nem értettem - nem fizettek? akkor nincs lap, a régit töröltem. köszi :)
-------------
I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying. - Woody Allen

csak közben dolgoztam vele egy kicsit.

Nem fogok senkinek sem kárt okozni.

naiv.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Pedig, ha nem fizet, simán megérdemelné, hogy letúrd az oldalát.

----------------
Lvl86 Troll

Ha ez segít, nem vagy egyedül. Nekem valszeg egy kicsit többel lógnak, de
szinte mindenki fel tud mutatni 1-2 olyan céget vagy magánszemélyt, aki
b@szott fizetni, cég közben megszűnt, stb.

Ez sajnos a tanulópénz kategória.

Mi ebből a tanulság? Pénz egy részét előre elkérni, ha 1-2 napnál több meló
lesz előre láthatólag a munkával. Hogy ez mekkora rész (10,20%-tól kezdve egészen
40-50%-ig), az a feladattól függ.

és megint +1. 50% előleg simán belefér, ha portált kell építeni.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Engem egyszer ismerősön keresztül kértek meg egy autószalon weboldalának a felújítására és funkcióbővítésére (statikus -> szerkeszthető, új dizájn, új domain és tárhely, stb.), na az félresiklott, bár az én hibámból. 2-3 hétig hetente 1-2x bementem, bemutatattam a haladást, a terveimet, stb. haladtak a dolgok aztán szépen elköszöntek. Fogalmam se volt róla, hogy közben cégek is versengenek a melóért, akik persze nagyon odarakták magukat, kemény brainstorming és napi egyeztetés, flash animek gyártása, minden, én meg egyedül, egyetemistaként. Azt hittem egyedül vagyok. Kb. egy hétnyi folyamatos melómat b.szhattam ki az ablakon. :) (napi x óra). Telefonon a kapcsolattartó felajánlott egy kártérítést, persze egy fityinget se láttam belőle. Leckének jó volt.

********************
"...ha nem tévedek!" (Sam Hawkens)
http://holo-media.hu

Egyetemistaként, egy hét ablakon kidobott munka nem is rossz Máshol is ez megy, pár közbesz. dolog, tenderezés, meg néhány EU pályázatos álmodozó és a hatékonyságod máris leesik egy WoW-függő szintje alá. :)

ráadásul közben kiadtad az ötleteidet, felhívtad a figyelmét a megrendelőnek dolgokra, stb. így a másik cégekkel úgy tudott már tárgyalni, hogy közben te (és talán még mások is) szakmailag egy kicsit kikupálták őt.

Majd mikor lesz egy listára valód ilyenekből... A legjobbak ezek a kifogások, amikor érezni hogy nem tetszik a megrendelőnek valami, de lövése sincs hogyan lehetne elégedettebb.

Lehetne egy feketelista a nem fizető megrendelőkről. Kiderült ugyanis, hogy akik engem szopattak, már legyártattak egy komplett weboldalt pár hónappal azelőtt egy másik fejlesztővel, csak gondolom megállt a dolog ötlet híján. Igazából nem értem, miért jó nekik dolgoztatni úgy, hogy nem is használják a végeredményt. Ha lett volna egy fekalista, mondhattam volna hogy "kösznem".

Ez nem lenne egy rossz ötlet. Még vagy fél éve futottam bele ajánlással olyan megrendelőbe, aki, mint végül kiderült, már vagy a hatodik design-ert kéri fel, de nem fizetett senkinek, így senkitől nem kapott semmit. A domaint én intéztem, fizetni nem akart, erre a tárhely-szolgáltatóval (akinek szintén nem fizetett) együtt közöltük, hogy pornó oldal lesz a domain-én, ha nem kapunk pénzt. Ekkor végre megkaptuk a pénzt, s ment az illető még vagy két céghez utánunk.

Ha lenne egy lista, biztosan szerepelne rajta...

Mindösszesen annyi történt, hogy nem fizették ki a munkádat. Most ezt képzeld el úgy, hogy ezt nem magad (valószínűleg feketén, vagy szürkén) hanem embereket alkalmazva teszed, kifizeted a munkabérüket, adót fizetsz. (igen ezért ír szerződést az ember, de itt nem az van, hogy nem fizetnek, hanem az, hogy 1, meggondolták magukat 2, többet akarnak és ilyen jellegű munkáknál ez általános)
Jól jártál.

BMF-en Tick tanár úrnál első szoftvertechnológia előadás anyaga volt ez (amúgy mire odakerültem, addigra már megtapasztaltam én is az életben): mindent pontosan le kell egyeztetni és dokumentálni arról, hogy a megrendelő mit is akart. specifikáció nélkül jönnek ezek a kényes dolgok, hogy de ő úgy értette, meg szerinte abba beletartozik az és úgy kellene lennie, meg csak még ez az apróság kellene, ez nem olyan nagy dolog (aham... csak félig újra kell terveznünk miatta a programot, mert ilyen apróságról, ami alapjaiban változtat meg mindent, nem is volt szó...) és a végén ott tartasz, hogy lett volna x óra amit bevállaltál, de közben lett belőle 3x a sok "aprósága", meg nem úgy értette dolog miatt.
Nem szabad ezekbe belemenni, ráfizetés, de nem is kicsit. Új igény -> új szerződés, új speckó.

+1 . Esetleg még olyat láttam, hogy a spec. modulokra osztva, es mindegyik modulbol 2-3 fajta, kulonbozo tudasu alternativa, kulonbozo arral. Ebbol bejelolheti a megrendelo hogy mi kell neki az adott leirasbol, es annyit kap, slusz passz... ha mar egy ideje csinalja az ember, akkor minden modulbol 3-4-5 verzio is van raktaron, es ha tobb kell a megrendelonek, akkor siman kicsereli, igy mindenki jol jar.

Minket a khp kft. nem fizetett ki, nem ajánlom őket senkinek sem!

"nem az eszköz számít, hanem az eredmény." lol ..izé

a linkből kimaradt valami :)

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

azt megteheted, hogy inditasz egy forumot, ami a hasonlokeppen "fizeto" cegeket listazna...ezt barki meg tudna nezni, igy eldonthetne, h vallalja-e a kockazatot vagy sem meg munkabefektetes nelkul...

De csak akkor ha az illető cég vagy személy be van regisztrálva a HUP-ra.

Nyílt forrás, script nyelv, WEB design... nem fizet ???!!!!
1. szerződés részteljesítéssel
2. terv / fizet
3. fejlesztés saját WEB szerveren/gépen
4. bemutat / fizet --> "papírozás"
5. utolsó részlet fizetésnél 10%-ot visszatarthat
6. tárhelyre feltesz
7. visszatartott rész kifizetése

Ha a megrendelést aláírja, és az abban foglaltak elkészültek tőlem 6 másik is elkészítheti. Tervek készítését sem szabad "ingyé" csinálni!

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

+1
Huzosabb estekben resszerzodesekkel, es fizetessel, minden egyes atadott resznel. Ennek megvan az elonye, hogy nem huzzak ki az ember alol a melot, amikor valamelyik rokon kozli, hogy o olcsobban megcsinalna.
Ha razos az ugyfel, akkor adott esetben elek a kodba torteno backdoor beepitesevel. Eleg kellemetlen amikor egy kifizetetlen melo eseten az oldal folyton "letorlodik", osszeomlik, es nem akarjak a fejlesztot felhivni, mert a vegen kenyes kerdeseket tenne fel.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

kodba torteno backdoor beepitese

Ez nem tisztesseges magatartas. A backdoor-t ugyanis masok is felfedezhetik (volt mar ilyenre pelda), es akkor a megrendelo jogosan reklamal, es feketit be teged. Ne vedd zokon, de ilyenekkel mint te, semmikeppen nem fejlesztetnek, aki 'adott esetben' backdoor-t tesz a kodba.

SPAMtelenul - POP3 spamszuro szolgaltatas

A backdoor csak a szerződésben vállaltak teljesítéséig van a kódban.
Ha nem teljesíti az általa vállaltakat a megrendelő, addig csak legyen szabad préda. Ez nem személyes rosszindulat kérdése, hanem a magyaros üzleti szemlélet hozza magával. Ha a megrendelőnek vélt vagy valós kifogása, van így is - úgy is feketíteni fog az holt biztos. Sajnálatos módon kishazánkban nagyon erősen működik, különösen az IT szektor irányába a lehúzásos szemlélet. A legtöbb cég az IT problémákat nem valós mélységükben látják, ha viszont beüt a baj, vagy szükségük van valamilyen szolgáltatásra, akkor is occsón és okosba próbálják megúszni.
Volt rá precedens, amikor ismerős nem eléggé megfontoltan, leszerződött egy vállalkozóval aki a munka felénél szerződést bontott különféle kifogásokkal. 2 hónappal később felhívta egy tök ismeretlen arc, hogy adjon támogatást mert van egy része a kódnak amit nem tudnak értelmezni.
Ilyenkor mit tennél?
a, Belemennél egy 3 éves pereskedésbe aminek a végén egy fillért sem látnál, mert a megrendelő cégét már kétszer behintették sóval?
b, Rágyújtasz egy cigire, és megállapítod, hogy de jól átbaszták a fejedet megint?
c, A következő munka esetén biztosítod, hogy fillérre pontosan kifizessék az elvégzett munkáidat?

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A pereskedesnek nincs realis ertelme, a bagozas undorito, igy a c)-t valasztanam, de semmikeppen nem backdoor-ral, sokkal inkabb ahogy fentebb irtak: sajat gepen elkesziteni a cuccot, es a reszletfizetes utan feltenni a megrendelo gepere, esetleg kiirni nagy betukkel, hogy 'atmeneti fizetes miatt zarva'. Tisztaban vagyok azzal, hogy ez ugyan nem garantalja a 100%-os fizetesi aranyt, de ebben legalabb semmi aljas nincs vs. backdoor. Ha en is belemennek ebbe a makulatlannak aligha nevezheto 'magyaros virtusba', akkor en is csak egy lennek a hitvanyak kozul...

SPAMtelenul - POP3 spamszuro szolgaltatas

A részletfizetés sokszor nem járható út. Különösen a kisebb összegű 1-2 napos munkák esetében. És különösen ezek azok a munkák amiket előszeretettel felejtenek el kifizetni.
A "ki nem fizetés miatt zárva" rendkívül ötletes, viszont ez esetben bejön a csakazértis életérzés. Tartottam vissza fejlécet komplett menüsorral, mert nem akarták odaadni a kialkudott 5000 ft-ot(!) az oldalért. Mit csinált a megrendelő? Fogta a grafikai terv Jpeg fileját és kivágta belőle a fejlécet painttel és beszúrta bmp-ben. Ezután én meg nézhettem.
Lehet mondani, hogy ki nem szar le 5 rugót, csakhogy nekem ez egy heti kajám. Ettől a ponttól kezdve lehet magasztos elveket hangoztatni, csakhogy a magasztos elvekkel nem lakik jól az ember.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1

A jollakassal nehez vitatkozni, es a vereb (kis osszegu megrendeles) is valoban madar, de megrendelokent kinyilna a bicska a zsebemben, ha atutalas utan bejelentkezel a gepemre, hogy kiszedd a backdoor-t, amit azert tettel bele, mert hatha nem fizetek...

SPAMtelenul - POP3 spamszuro szolgaltatas

+1

Bizalom nélkül nem megy.

Nem kell backdoor. Egyszeruen valami alap reszegyseg (peldaul login.php, article-create.php, stb) helyett valami blank fajlt feltenni, ami egyszeruen kiirja, hogy ez a modul nem mukodik, mert a ceg nem fizette ki. Ha a ceg fizet, fel lehet tolteni a hianyzo modulokat.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Egyébként ideje lenne egy informatikai kamarát (ugyan papíron létezik Könyvtári és Informatikai Kamara, de erről szerintem senki nem hallott) csinálni.

Ott meg csak az lehetne tag aki fizeti a tagdíjat, szarnának rád ha bajban vagy, viszont tagság nélkül nem csinálhatnál komolyabb munkákat, hiányzik ez neked?

sajnos teljesen igazad van...a vegen meg azt is kitalalnak, h tovabbkepzesi pontokat kell szerezned, kulonben megszunik a tagsagod, mint a mernoki kamaraban...

Igen, határozottan.
Többek között összegyűjthetné a szakmabelieket, adott esetben konkrét segítséget, továbbképzéseket és szakmai programokat szervezhetne, lobbizna a szakma és az ország informatikai hátterének fejlesztése érdekében.

Nem érne meg pár ezer Forintot egy évre?

Ha nem kötelező lenne, akkor működhetne.
Amint kötelezővé válik, ki mondja meg, hogy beléphetsz-e? Kötelező felsőfokú végzettség + 5 év szakmai gyakorlat? Mint a mérnöki kamaránál, a testület adná ki a jogosultságokat? Amely testületben okleveles mérnökök vannak? Nekik tényleg érdekük, hogy minél több mérnök legyen. (?)

Nem kellene kötelezőnek lennie, orvosi kamarai tagság sem az.

en felek, h senki nem nezne jo szemmel...
infosok szakszervezete sztrajkot hirdet?... ez meg nekem sem hianyzik :)

Ha munkaadó vagy, megértem. :-)

De vége a jó világnak... :-)

Most elképzeltem lelki szemeim előtt, ahogy országos informatikai sztrájk van. És a médiából semmi nem jön le, mert hiába írták meg a cikket pl. az index/stb. n ha a nagyobb servertermekben kikapcsolták a villanyt, ahol mondjuk a országos médiák serverei vannak. :DD

Vagy az informatikai vállalkozói, és iparkamara országos DoS támadást indít demonstráció céljából a kormányzati portálok ellen. (=kihúzzák a dugót) :D

--------------------

r=1 vagyok, de ugatok...

+1

hát igen

Ehhez az informatikusok túl nagy flamebetyárok, trollok ;-).

Még a névben sem tudnának megegyezni, aztán abban sem, hogy mit takar majd ténylegesen az "informatikus". ki milyen végzettséggel, munkával lehetne a tagja. ;-)

De sok sikert.

Arról már nem is beszélve, hogy vannak jópáran kiskáefté,bété stb. nél minimállal bejelentve, meg hasonlók, rakás "egyéni vállalkozó" temérdek tevékenységi körrel. Érdekes lenne egy ezeket tömörítő kamara (?).

stb.

Szóval sok sikert.

----------

r=1 vagyok, de ugatok...

"Szerkesztőségi rendszerről szó sem volt, nem ígértem neki, hogy a SEO-t is megcsinálom az oldalnak (hogyan???)"

mondjuk - bár nem sokat - de az valamit segíteni ha keywords meg a description meta tag rendesen ki lenne töltve/használva. A title is lehet dinamizált.

<meta name="keywords" content="" />
<meta name="description" content="" />


No rainbow, no sugar

a meta tageket mind a main napig nem küldte át.

Szvsz azt nem árt generálni...

szürkehrteg
Pedig ez nem az!

Én ugyan kívülről szólok bele, a nemfizetésről nincs tapasztalatom, csak más szektorban, de:

nem lenne érdemes szerintetek egy "nemfizető cégek, szervezetek, stb. Wiki-oldalt" létre hozni? Pl. ennek mintájára:
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Kezdőlap

Egy spamet aránylag könnyű bizonyítani, egy üzleti vita igazát nem.

Akkor egy masik pelda:
http://korbetartozas.hu/
Ez mar majdnem ugyanez a kategoria..

--
"ne támogasd az erdők kiírtását mozijeggyel, töltsd le a netről!" - killllll, asva.info

Igen, ez egy egészen más példa, mint egy wiki :)
Ilyen szolgáltatása amúgy régóta van követeléskezelő cégeknek.

Azt mondjuk nem értem, hogy a honlap neve miért körbetartozás, amikor ahhoz semmi köze, ráadásul az, amire a körbetartozást szokták mondani, az se körbe, hanem lánc.

Ilyen nekem is volt mar. Juniusban kesz lett a weboldal (kismillio valtoztatassal, amirol indulaskor szo sem volt. Megbeszeltuk, hogy akkor igy jo.
Persze, nem jott a szamlamra a megbeszelt osszeg. Augusztus vegen szoltam, hogy nem jott meg semmi, igergetes...
Kb egy honap mulva hiv, hogy fizetne, de elfelejtette, blabla, de kellene meg 1-2 aprosagot valtoztatni es frissiteni, mert vannak ujdonsagok. Ok. Masnap fenn a frissites, valtoztatasok.
Megint eltelik 4-5-6 het, utalas semmi.

Nos, ekkor - egy ismerosom javaslatara - fekete hatterre bazi nagy betukkel kiraktam, hogy "A honlap atmenetileg nem erheto el.".
Aznap 14-szer hivott, szerencsetlensegere nem vittem a telefont. Masnap reggel mar fel 7 korul hiv es kerdore von, hogy mi ez. Mondtam, hogy junius ota eltelt mar fel ev es ennyi.
Meg aznap elutalta az osszeget.

(Az ismerosom javaslata egyebkent az volt, hogy "A honlap nem fizetes miatt nem erheto el" szoveget tegyem ki.)

Jól csináltad! :D
bár én nem szaroztam volna, amikor újabb apró változtatásokat kért. közöltem volna vele, hogy fizet vagy fizet és utána meghallgatom, hogy mik az újabb igényei.

Az a baj, hogy ilyen esetben általában keres valaki mást, aki majd elvállalja a "munkát", amik csak az apró módosítások, és vsz neki sem fog fizetni... sajnos ez így megy :\

+1

Csak én azt szoktam kiírni ilyeneknél, hogy "DÍJTARTOZÁS MIATT ÁTMENETILEG NEM ÜZEMEL", így, szép nagy fehér betűkkel...:) Eddig kétszer kellett használni, de mindkét esetben azonnal fizettek.

sub

+1

Utópia

Esetleg lehet annyit kezdeni a dologgal, hogy mindenki akinek van valahonnét számlája IT témában, amit nem fizettek ki, az feltolja valahova a számlát, rajta a befizetési határidővel , elvégzett munkára egy link (mint pl. ez az eset), céggel aki nem fizetett. Aztán valamiféle adatbázisba szervezni.Így ha más találkozik vele, akkor ennek megfelelően kezeli az adott céget, magánszemélyt. (=feketelista).

Van olyan tevékenységi kör, ahol ilyen feketelista teljesen törvényesen működik. Konkrétan a bankok hitelezői feketelistájára gondolok. Aki nem fizet, rákerül, és más bank is eszerint kezeli.

Persze ez sem hátránymentes, pl. adott olyan eset, amikor valóban jogos lehet a reklamáció hogy nem fizetnek. Ilyenkor adott esetben alaptalanul kelthetik rossz hírét a megrendelőnek.

Szóval ez egy kétélű fegyver.

----------------

r=1 vagyok, de ugatok...

Az. Ezert csak ugy jogos egy IT bar-lista, ha a felpanaszolo is ott van a feketebarany mellett...

SPAMtelenul - POP3 spamszuro szolgaltatas

Ezért is lenne jó a számla feltöltése, mert ugye ezen elvileg mindkét fél szerepel :-)

Ha többen láttok fantáziát benne, esetleg beküldhetitek mint szavazást.

Aztán ha sokan összegyűltök, egy vállalkozó szellem nekiállhat megszervezni.

Én már kiszálltam IT ből lassan 5. éve, sz'al kívülről szemlélem :-)
De már akkor is megvoltak ezek a problémák.

---------------

r=1 vagyok, de ugatok...

Legegyszerűbb: új oldal levesz, régi oldal visszarak - a malwareükkel együtt.

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Majd jelentés a Google számára, hogy veszélyes a webhely látogatása, mert kártékony programot terjeszt. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

Subscribe. Kivetelesen nem azert, mert jot rohogok, hanem mert tenyleg erdekes a tema.

Jogilag meglehetősen kérdéses: ha nem volt ráutaló magatartás (tanú(k), e-mail, fax), vagy írásos szerződés, akkor baszhatod a pénzed. A befektetett munkád végeredményét töröld, hiszen nem élnek vele. Ez elúszott hajó.
Javaslatom:

1, Legközelebb deklaráltatsd a pontos igényeket, a fizetési kritériumokat.
2, Valahová, mint referenciamunkát helyezd el a munkádat - jelszó-védetten.
3, Ha valóban becsapva érzed magad, akkor publikáld a cég nevét, ám ne feledkezz meg a jogi következményekről.

Ez a egy napig el nem érhetőség is nyomott szerintem a latban... Lehet mégsem volt az olyan szerencsétlenség :) Kicsit ráérzett milyen is ha tehetetlen az ember...

Megbízhatatlan vagy bizonytalan megrendelő esetén be kell építeni a szoftverbe valamiféle időkorlátot, ha ez lehetséges.

LOL Ezért szoktam a kiszámolt munkaidőt és grafikus munkát megszorozni kettővel és azt rakni árajánlatba. Munka közben, amikor mutogatom a haladást, úgyis kitalálnak még a tervezettnél többet is.

De olyan is volt, hogy nem, ilyenkor mondtam, hogy belefér még 5 autót feltölteni ingyen a használtautó- kereskedés honlapjára. Drupalos megoldással készült, hamar feltoltam, mindenki elégedett.

Amúgy 35ezer körül szokott lenni egy grafikus látványterv Drupalra alakítása, 6 órába simán belefér. Nagyjából ugyanezt kapták volna, csak CMS-el, keresővel együtt.

Hát igen, csak a szolgáltató, ahol hostoltak nem adott semmilyen db-t a szolgáltatáshoz.

Gondolom nem véletlenül. Talán azért, mert db nélküli - tesco gazdaságos - hosting csomagot vettek.

Ezek utan teljesen ertheto a problema... keves penzert sokat vartak... tipikus magyar megrendelo/vasarlo...
aztan meg jar a szaja, hogy ez nem az amit vart, pedig a rendes ar 10-20%-at fizettek (volna) ki, de inkabb azt sem adja oda...

Sajnos sok ilyen van. a topik tanulsaga : oda kell figyelni, es mindent irasba kell foglalni...

Tesco Gazdaságos Bentley.

az új oldalukat te csináltad végül? eléggé hasonló ahhoz, amit mutattál, hogy nem fizették ki.

Szamla nelkul szeirntem ne eroskodj.

Amit ajanlok, hivd fel oket baratsagosan, hogy fizessenek a megallapodas szerint. Hivd oket naponta, amig nem fizetnek.